Nedavno sam kupio MSI laptop X340 na kojem je bio instaliran Vista Home Premium, pošto je bila akcija proizvođača oko novog OS Windows 7 isti sam nabavio i to hrvatsku verziju. Sam prelazak sam odradio bez problema i updejtirao najnovije drajvere. Kompjuter radi bez problema ali ima jedna nebuloza. Kod kuće imam još dva računara i svi su povezani preko routera 2/2+ preko kojeg imam svoj LAN i idem na internet.
Problem se javlja kada kablom spojim laptop na mrežu, u tom momentu u Centru za mreže i zajedničko korišenje Windowsi 7 započinju identifikaciju mreže (slična stvar se dešavala i sa Vistom osim što je tamo kao rješavanje problema bilo navedeno da se to riješi tako što uradim disable/enable mrežne kartice). Kada Windows 7 završi svoju idenitifikaciju on onda vidi dvije mreže i ne dozvoljava izlaz na internet. Nekada kada uradim onemogući/omogući mrežnu karticu on onda uredno vidi jednu mrežu i može se na internet, međutim ni to neće uvijek da upali pa mi je najsigurnije da deinstaliram i ponovo instaliram mrežnu karticu da bi mogao na internet.
Da li postoji mogućnost u Windowsima 7 da se ne prave pametni kada je izbor mreže u pitanju što se tiče povezivanja sa mrežnim kablom nego da recimo imaju tu konekciju snimljenu i da se ona samo izabere, sličan je problem i kada sam ga nosio na posao vidio je dvije mreže pa sam morao raditi isto da bi vidio jednu. Na druga dva računara imam XP i nikada nije bilo sličnih problema.