Trebao bi pomoć u vezi UPS-a na kojeg mi je spojen PC.
Kupio sam jedan UPS znači da mi održava PC no sve je dobro spojeno i radi ali jednostavno izgleda da je moj PC sam po sebi veliki potrošač.
Možete li mi molim vas (jer se ja ne kužim) izračunati koliki je svekupuno potrošač samo kućište znači bez monitora, zvučnika i ostaloga - samo komponente, kuciste.
Znači ovo su komponente unutar:
MBO: Gigabyte EP35-DS3
CPU: QuadCore Intel Core 2 Quad Q6600
GPU : Powercolor Radeon HD4870
HDD : Seagate 250GB 1ST3250410AS
PSU: Chieftec 650W
Recite ako vam treba još koja komponenta. I svakako mi recite kakav bi UPS trebao kupiti da bi održavao npr. monitor i računalo nekih 10 minuta?
Ovaj UPS novi ne odrzi mozda PC 3-4 sekunde tek da se ventilatori upale.
Specifikacije ovog UPS-a kojeg imam su: 650 VA i 390W. Marka: Belkin.
Inače, ako se spoji stari PC i monitor radi bez problema a ako spojim samo ovu gore navedenu mašinu možda ga održi 3-4 sekunde kako sam već naveo.
Hvala!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Prema jednom kalkulatoru potrošnje (uz par pretpostavki - broj pločica RAM-a i broj ventilator u kućištu) ispada da ti PC sam troši maksimalno 380 W, znači, vrlo blizu si maksimumu. Ako još uzmemo da je efikasnost napajanja cca 80%, ispada da PC vuče maksimalno 475 W, odnosno da je UPS već preopterećen (naravno, u slučaju 100% opterećenja PC-a).
Međutim, čak ni ako je kalkulacija u redu (malo sumnjam u točnost, ali ne očekuj čuda od kalkulatora :)) to ni dalje ne objašnjava trenutno gašenje UPS-a - ako je preopterećen, trebao bi to signalizirati (indikator na UPS-u i/ili zvučni signal) prije isključenja. Ovo izgleda kao da su baterije UPS-a u lošem stanju.
Još jedna mogućnost je da Chieftec napajanje stvara neko čudno opterećenje (već je bilo problema s njima u kombinaciji s UPS-ima).
Preporuku UPS-a ti ne bih znao točno dati, ali uzmi neki malo jači (npr. 1000 VA tj. 600 W).
A ništa, trebati ću jednostavno uzeti jači UPS i to je to. Hvala, može lock :)
Može meni preporuka za neki UPS? Treba mi samo da u njega uštekam router jer mi se resetira zbog pada napona. Znači samo za router ne treba biti posebno skup.
Trebao bi pomoć u vezi UPS-a na kojeg mi je spojen PC.
...
Znači ovo su komponente unutar:
...
PSU: Chieftec 650W
...
Ovaj UPS novi ne odrzi mozda PC 3-4 sekunde tek da se ventilatori upale.
Specifikacije ovog UPS-a kojeg imam su: 650 VA i 390W. Marka: Belkin.
Inače, ako se spoji stari PC i monitor radi bez problema a ako spojim samo ovu gore navedenu mašinu možda ga održi 3-4 sekunde kako sam već naveo.
Moje iskustvo s Chieftecom (također 650W) je prilično loše po pitanju UPS-a; nikako nije htio raditi niti na Belkinu, niti na APC-u kasnije. No, kod mene to nije radilo uopće, niti par sekundi - samo bi počeo pištati. Na kraju sam izvadio Chiefteca, stavio staro no-name napajanje i stvar radi već neko vrijeme bez problema. Bezveze, ali čitao sam po netu da nešto kod Chiefteca radi probleme u radu s UPS-om i da nisam jedini. Moj savjet ti je da probaš s drugim napajanjem na istoj konfi prije nego promijeniš UPS.
Naime, ako si preko limita onoga što UPS može isporučiti, onda se UPS niti ne uključuje, nego samo pišti kako bi ti dao znak da struju dobivaš u potpunosti mimo njega (kao da niti nemaš UPS). S druge strane, 3-4 sekunde rada bi mogle biti prazna ili loša baterija (ovisno o tome je li UPS novi ili stari, ali ti kažeš da na staroj konfi radi OK, pa ipak mislim da je do Chiefteca). Također, računalo neće povlačiti svu struju koju može konstantno, nego ovisno o opterećenju više ili manje - iskreno sumnjam da bi ti 390W moglo biti stalno opterećenje UPS-a; a čak i da je, mislim da svaki normalan UPS deklarira barem 5 minuta rada na maksimalnom opterećenju.
Dakle, nešto nije OK u više smjerova. Moj prvi dojam (i osobno iskustvo) - probaj drugo napajanje.