Stražnji fan grinda pri igranju

poruka: 11
|
čitano: 2.376
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina

Pozdrav,

nabavio novi komp, kućište je Kolink Unity Meshbay Performance MESH te ono dođe sa 3 ventilatora. 

Problem se događa kod stražnjeg, otprilike 10-tak minuta nakon što upalim igru on počne zvučati kao da udara od nešto. Čini mi se da se to samo događa kod zahtjevnijih igara.

Provjerio sam i kablovi nisu problem, nisu blizu toga da ih ventilator uhvati pri vrtnji, posebno jer se događa samo kod maksimalne brzine.

Primijetio sam u Gygabite Control centru da taj ventilator krene raditi na dosta većem RPM-u od ostatka, a kad radi normalno onda su vrijednosti podjednake.

U BIOS-u i control centru je sve podešeno samo na normal preset vrijednosti.

Dobio sam zamjenski ventilator no nisam htio ići u zamjenu dok se ne uvjerim da li je moguće da je do softverskog problema a ne hardverskog 

Unaprijed hvala na prijedlozima/odgovorima.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Stražnji fan grinda pri igranju

Preveliki rpm inače za te ispušne, bios namjesti curve rpm da ne prelaze preko 1000.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
10 godina

Naštimao sam da se stražnji kreće oko 1000 ali opet se stvara zvuk pri igranju, mislim da ću ipak probati sutra zamijeniti s novim i vidjeti da li je samo faulty fan bio.

16 godina
iBeeBaDonka kaže...

Naštimao sam da se stražnji kreće oko 1000 ali opet se stvara zvuk pri igranju, mislim da ću ipak probati sutra zamijeniti s novim i vidjeti da li je samo faulty fan bio.

Ako je pri igranju onda je od gpu ili cpu.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
12 godina
dery kaže...

vidiš na slici da su mu i ovi na kućištu spojeni na matičnu i očito uzimaju neku temperaturu na matičnoj kao info za pojač/smanj rpm-a

tako da može biti i onaj na kućištu pri igranju

to bi trebalo u nekom programu (preporučam fan control softver s hrpom opcija i koristi bilo koji senzor temperature u kompu) provjerit pojedinačno za svaki vent razinu buke na različitom rpm i onda ili mijenjat vent ako je loš ili podesit max rpm prema temperaturi nečega (cpu/matične/gpu)

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2025 7:22 (picajzla0707).
16 godina

Ne velim da je to ispravno ali ja to pregledam zautavljanjem venta prstom, jedan po jedan dok se vrti igra.

Ne direktno po propeleru nego na sredinu lagani pritisak dok vent ne stane, dovoljno je nekoliko sekundi i čuješ koji zajebava.

Moj PC  
3 0 hvala 0
10 godina
dery kaže...
iBeeBaDonka kaže...

Čim su se pojavili problemi zaustavljao sam ih prstom i vidio da se radi o stražnjem koji izbacuje zrak van, zato sam ga odmah naveo.

9 godina

a onda nemas dileme, vjerovatno ti je na nekoj krivulji, cim se sistem malo optereti i zagrije, on se pocme vrtiti brze, vjerovarno u kombinaciji s losim ventilatorom.

nije bas 3 sekunde posla, ali ako vec imas novi, nebih se zamarao nikakvom dijagnostikom i trosenjem vremena vec zamjenio fan i vidio sto se desava

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Kolika nepotrebna filozofija zbog jednog ventilatora koji košta 10e nov, gubljenje vremena.....

Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina

Update:

Nisam promijenio fan. Prvotno sam rješavao problem jer mi se svaki game crashao unutar 10 minuta. To sam čini se rješio tako što sam XMP isključio u BIOS-u koji mi je bio uključen već kad sam preuzeo komp(iako sam vidio dosta komentara online da je to dobro imati uključeno al eto, ne i u mom slučaju čini se).

Nakon toga igrao 2 sata bez problema, nikakvi zvukovi se nisu proizvodili.

Upalio danas, krenulo opet klepetanje unutar 10 minuta, ali promjena, više buku ne radi stražnji nego jedan od prednjih(probao sam prebaciti na silent mode i buka se proizvodi i na ispod 1000RPM). Tako da ili sam takve sreće da sad par tjedana od kupovine je otišao i prednji, ili je nešto drugo problem.

0 0 hvala 0
16 godina

Moguće da je i coil whine na nekoj komponeti, npr. grafička.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice