SSD disk nasumično nestaje iz Windowsa

poruka: 2
|
čitano: 535
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Već neko vrijeme imam čudan problem. U računalu imam četiri SSD diska i povremeno se dogodi da disk na kojem su instalirane igre jednostavno nestane. To se događa potpuno nasumično.

Jedini način da ga ponovno "vidim" je restart računala. Isprobao sam razne stvari, ali ništa nije pomoglo. Zanimljivo je da se problem pojavljuje isključivo na disku na kojem su instalirane igre, dok svi ostali diskovi rade bez ikakvih problema.

Prije nego što netko kaže da je disk pokvaren, napominjem da disk inače radi potpuno normalno. Štoviše, isti problem imao sam i na prethodnoj konfiguraciji, ali s drugim SSD diskom.

Zna li netko u čemu bi mogao biti problem? Postoji li neko rješenje za ovaj problem koji me već polako izluđuje?

Konfiguracija pod MOJ PC.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Ovo su moguća rješenja, no prvi je najčešći 

1.Idi u Control Panel -> Power Options -> Edit Plan Settings -> Change advanced power settings.

Pronađi PCI Express -> Link State Power Management i prebaci ga na Off.

2.

Bios;

Isključi opcije poput Aggressive Link Power Management (ALPM) ili ASPM (Active State Power Management).

Ma, ide...

3

Provjeri temperature u pozadini pomoću alata poput HWMonitor ili CrystalDiskInfo tijekom igranja.

Ako disk nema hladnjak (heatsink), obavezno ga stavi, ili provjeri je li zaštitna folija s tvorničkog hladnjaka matične ploče uopće skinuta.

4. Većina mainstream matičnih ploča (npr. AMD B650 ili Intel B760/Z790) nema dovoljno nativnih PCIe linija s procesora za četiri brza NVMe diska.
To znači da neki slotovi dijele propusnost s drugim uređajima (SATA kontrolerima, mrežnim karticama ili čak PCIe slotovima).

Pod velikim opterećenjem (gaming), chipset može resetirati kontroler zbog zagušenja prometa.

Onda, neki SSd i NVME imaju probleme s fimwareom, pa dropaju kod većeg opterećenaja.

5. Instaliraj službeni softver proizvođača diska (npr. Samsung Magician, Kingston SSD Manager) i provjeriti postoji li firmware update za taj konkretni SSD.

Također, ako koristiš specifične NVMe drivere,  deinstaliraj ih i pusti da Windows koristi svoj generički Standard NVM Express Controller driver.

Prvo rješenje je najvjerojatnije, no ovo ti je uglavnom sve što ja znam.

合気道 五段 ZLA BEBA !
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 22:29 (Zaporožac).

1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice