evo da malo osvježim temu i da pokušate riješiti moj problem:
moj frend ima ovu konfiguraciju: MB: GA-M57SLI-S4
Grafička: Ati Radeon 3650, 512mb
RAM: Kingmax, ddr 2, 800 mhz, 3x1GB
Procesor: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5400+, 2.8GHz
Napajanje: Codegen 400W
e sad, problem je u tome što mu se komp. nakon nekog vremena sam od sebe ugasi.....dok igra ne prezahtjevne igre kao The Godfather 1 komp. radi normalno, a recimo nakon 20min-30min igranja Crysisa, komp. mu se sam od sebe ugasi.....problem je u tome što su temperature procesora normalne (ispod 70 stupnjeva), a komp se ipak ugasi sam od sebe.....Taj problem je već duže vrijeme jer je prvo bilo da je proc. prejak pa je clockao proc sa 2x2.8 na 2x2.6 da se manje zagrijava, ali se komp. svejedno gasi...druga stvar je hlađenje...ima normalan amd-ov hladnjak (stock), veliki hladnjak u kućištu, Chieftecov 120mm hladnjak na kućištu i još jedan 80mm hladnjak na stranici kompa. 3. stvar koja bi opet mogla biti uzrok je prašina....kod njega to nije uzrok jer je sve čisto i nema prašine.... Osobno mislim da se ipak pregrijava proc. ali pucajte ovdje svoja rješenja, mišljenja i u najboljem slučaju odgovor....
Izgleda kao da napajanje zeza. Kad su komponente pod opterećenjem crkne jer ne može dat dost struje (ako su temp u loadu ok, onda je napajanje 100% krivo). Provjerite napajanje.
ali sumnjivo mi je to, jer ipak 400w je ok napajanje, nije brand name ali je ok po meni.....a ako i je napajanje koje napajanje savjetuješ da uzmemo za probu?
Crkava pod opterećenjem - ili je napajanje ili je grafička neispravna (mada bi trebalo bit zvučnih signala...). Ako su graf i napajanje ok, ostaje proc ili možda senzor koji krivo očitava malo veću temp i gasi komp zato... Znači, ovim redom - napjanje, graf, ram (provjeri ga reda radi - memtest), proc pa MBO (senzor za procesor).
EDIT. za probu, nađi neko napajanje od barem 400W koje je 100% ispravno. Neki brand name bi bio poželjan (Tagan, Chieftec).
" (mada bi trebalo bit zvučnih signala...)"- u BIOSU je bilo narihtano da kad je pod opterećenjem komp. da počne piskat (od 60 stupnjeva do 90 stupnjeva) i onda se ugasi ako prođe tu neku granicu, a kad idem provjeravat u BIOS, kad se ugasi upalim ga odmah, temp. je bila kojih 67 stupnjeva (dok sam ga ja upalio oko 70 stupnjeva je bila valjda pod opterećenjem).....
senzor koji ima na kućištu mu očitava kojih 58 stupnjeva i onda se ugasi dok je to u BIOS-u navedenih 70 stupnjeva (ako je)......
Senzor u kućištu nije toliko bitan, bitan je onaj od proca, na MB, u socketu.
Senzor u kućištu nije toliko bitan, bitan je onaj od proca, na MB, u socketu.
to se provjeri u BIOSU ili s nekim programom, ako je to to na što mislim?
A graficka kartica covjece. Vidim da ti se gasi dok igras Crysis. To ti se sigurno grafa pregrije. Provjeri pa javi temperaturu. I dali ti je tako svaki put kad igras neke jake igre? Jeli to samo kad igras igre ili npr dok surfas i slicno?
dok surfa sve je ok, nema problema, može raditi cijeli dan i dok igra The Godfather 1 sve je ok, ali kad želi ove: Crysis, COJ: Bound in Blood, BIA: Hells Highway (uglavnom sve novije), onda dolazi do problema.....ja se nadam da je grafa jer se to lako riješi.....
dok surfa sve je ok, nema problema, može raditi cijeli dan i dok igra The Godfather 1 sve je ok, ali kad želi ove: Crysis, COJ: Bound in Blood, BIA: Hells Highway (uglavnom sve novije), onda dolazi do problema.....ja se nadam da je grafa jer se to lako riješi.....
ja imo isti prob
zamijenio napajanje iz drugog kompa i radilo
kupio 600 W i prob rješen.....
Mislim da je nes do grafe. Napajanje je ćisto okm dovoljno je. Ako ti nije tesko nabavi neko jace pa probaj, ko zna mozda je i do tog jer kad grafa potegne do maxa i proc usfali im volata pa se gasi. Graficka ti je uredu jer ti vrti igre, al mislim da se zagrije.
Pa evo ti savijetujem, pokreni speedfan, pc wizard, everest ili nesto trece od same graficke kartice te nakon 15-20 min igranja navedenih ''zlih'' igara odi u windowse i brzo baci pogeld na temperaturu. Ili ukljuci neki benchmark za temperaturu dok irgas pa pogledaj koji je prosjek ili nesto. Ajde to napravi pa javi. ;)
Ne,ništa.Mislim da ti je zbog pregrijavanja.Meni je ista stvar bila.Radio je punom parom 2 dana,dan i noć zbog torrenta.Sutra kad sam igrao igrice se sam od sebe ugasio nakon nekog vremena.Temperatura je bila 72 stupnja.Ugasio sam ga i stavio na hlađenje.Kad je dostigao 35 stupnjeva više se nije gasio.Dakle,pregrijavanje!
Prvo uzmi ili stavi neko drugo napajanje ako imas ako ne nabavi novo, ako jos bude problem, more bit da je do grafe ili do ram, meni je se gasio zbog RAM komp, a ja mislio da je bilo do grafe, latencije!
Pomoc!!! Kako da insteliram dva hdd u bios?POzdrav svima!!
Pomoc!!! Kako da insteliram dva hdd u bios?POzdrav svima!!
Fulao si temu. Post ti je strašno informativan i razumljiv. Kako misliš instalirati HDD u BIOS? Koju MB imaš? Koji HDDovi? Koje Windowse imaš?
Ja imam slican problem, samo sto se meni komp ne ugasi nego se sam stavi nakon 20-ak minuta na spavanje
ja imam sličan problem, naime kada igram neke zahtijevnije igrice kmp se sam ugasi i pokažu se neka plava slova!? dali zna iko u čemu je problem molimmmmm vas????!!
Konfa:
ASUS p4sp-mx
intex 300w p4
2,53 p4
ati hd 2600 pro agp
dvd rom 16x
OS. windows 7 ultimate
kada sam instalirao speedfan temperature su sljeeće: TEMP1: 31 C
TEMP2: 127 C
TEMP3: 127 C
molim vas pomagajte i hvala unaprijed
Pozdrav da ne dizem novu temu napisat cu tu.
Odjednom mi se poceo gasiti komp. Znaci komp se ne restartira nego se bas ugasi pa ga ja moram ''rukom'' opet upalit (na gumbu za paljenje naravno). Temp su sve u redu. Cak sam ga probao i OCCTom zagrijat, ali se tad nije gasio. Znaci u pregrijavanju nije problem. Nego bas uvijek sam od sebe i bez ikakvog razloga (surfam, gledam slike na kompu).
Kako sad stvari stoje najprije posumnjam na napajanje. Nekakvo je noname od 500W, staro oko god i nesto. I trenutno skeniram bad sactore na HDD-u.
Jos netko prijedloge do cega bi moglo biti?
Svakako probaj posudit od nekoga napajanje pa probat, nije problem u HDD sigurno, problem je ili napajanje ili matična, prije napajanje nego matična.