Rušenje/smrzavanje, koja je komponenta kriva?

poruka: 68
|
čitano: 9.655
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Pozdrav! Problem je ovakav. Kad dignem bilo koji sustav, od Linuxa preko Windowsa do BSD-a, nakon 10-ak minuta korištenja računalo se ili zamrzne ili restarta. Ako se zamrzne, ne radi apsolutno ništa, čak niti paljenje/gašenje Num Locka i Caps Locka. Radi tog što se ovo događa na više sustava mogu pretpostaviti da je problem hardverske prirode, ali kako saznati koja je komponenta kriva osim isprobavanja u drugom računalu? Pretpostavljam da je napajanje pustilo dušu, ali kako to provjeriti? Kojih još komponenti kvar može uzrokovati ovakvo ponašanje?

:D
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Taj problem mogu prouzrokovati: ploca, procesor, ram...

Ja mislim da je u tvom slucaju procesor, a to mozes saznati kada ti opet zaledi sliku ti ga restartuj i udji u bios i pogledaj temparaturu procesora. Ako je velika temparatura onda ili stavljaj termalnu pastu ili menjaj kuler ili jednostavno ocisti svoj kuler od prasine...

Za ostale testove naj bolje da skines sa nete neke testere koi po mogucnosti testiraju iz dosa...

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
RE: Rušenje/smrzavanje, koja je komponenta kriva?

Meni je ovakva situacija bila sa windowsima: Maticna ploča mi je bila ASUS A8N-SLI, imala ja na sebi aktivni hladnjak (ventilator) koji je ispustio dušu.
Nakon 10minuta bi počeli problemi.

16 godina

Ja sam ljetos imao problema sa smrzavanjem i u pitanju je bio jedan memorijski modul.

Riknuo je,zamjenio ga i od tad sve ko podmazano radi.

Prvo probaj izvaditi sve module i očisti utore jer to isto zna dovesti do problema sa radom.

Inače,isprobavaj... modul po modul vadi van i vidjet ćeš koji radi probleme.

Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Ova ploca ima samo pasivnog
15 godina
neaktivan

Sve sam ti rekao proveri pa javi ;)

17 godina
neaktivan

Važi, javim večeras ili sutra ujutro, a ako vam dotad sine neka ingeniozna ideja, samo pucajte :)

16 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Pozdrav! Problem je ovakav. Kad dignem bilo koji sustav, od Linuxa preko Windowsa do BSD-a, nakon 10-ak minuta korištenja računalo se ili zamrzne ili restarta. Ako se zamrzne, ne radi apsolutno ništa, čak niti paljenje/gašenje Num Locka i Caps Locka. Radi tog što se ovo događa na više sustava mogu pretpostaviti da je problem hardverske prirode, ali kako saznati koja je komponenta kriva osim isprobavanja u drugom računalu? Pretpostavljam da je napajanje pustilo dušu, ali kako to provjeriti? Kojih još komponenti kvar može uzrokovati ovakvo ponašanje?

Ovako, ima više načina da nađeš krivca.  Ovako izvadiš karticu od zvučne,lan i dr. Samo ostavi Procesor, ram hdd i grafičku pa testiraj dali se događa. ako sve uredu oko sat vremena bez smrzavanja. Onda stavi po jednu i tako da testiraš i sve dok ne nađeš krivca.  Obično može biti neka kartica u banani. Isto tako možeš provjeriti ram na testu sa Mmtestom. Ako memorija nejavlja grešku, onda još testirati hard diskom HD Tune da utvrdiš da nema bad sectora. Sve valja provjeriti.

Nenad, PC sam svoj majstor.
17 godina
neaktivan

Memoriju sam više puta testirao s memtestom nedavno radi tog što mi niti jedan Linux niti BSD sustav nije radio, a Windowsi su se rušili. Probat ću HD Tune. A ima li neki način da provjerim grafičku? Ona mi već neko vrijeme smrdi pokvareno. I još jedna stvar, evo jučer sam došao iz škole i upalio računalo i radi super. Tako je nastavilo oko 4 sata u komadu i evo danas sam ga namjerno ostavio cijeli dan i radi bez apsolutno ikakvih problema...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Memoriju sam više puta testirao s memtestom nedavno radi tog što mi niti jedan Linux niti BSD sustav nije radio, a Windowsi su se rušili. Probat ću HD Tune. A ima li neki način da provjerim grafičku? Ona mi već neko vrijeme smrdi pokvareno. I još jedna stvar, evo jučer sam došao iz škole i upalio računalo i radi super. Tako je nastavilo oko 4 sata u komadu i evo danas sam ga namjerno ostavio cijeli dan i radi bez apsolutno ikakvih problema...

Postoji test stabilnost grafičke karticu. Link:http://www.geeks3d.com/20081124/furmark-150-graphics-card-stability-test-available/.

Ako se više neće palit, probaj sa ispitivačem na kučište računala ako svijetli onda je sigurno neispravni mrežni kabel kojim se spaja napajanje i na utičnicu pa onda izaziva kratki spoj i potrebno zamjeniti drugim. Ili je  greška može biti napajanje u banani.

17 godina
Nello kaže...
Proz0r kaže...

Postoji test stabilnost grafičke karticu. Link:http://www.geeks3d.com/20081124/furmark-150-graphics-card-stability-test-available/.

Ako se više neće palit, probaj sa ispitivačem na kučište računala ako svijetli onda je sigurno neispravni mrežni kabel kojim se spaja napajanje i na utičnicu pa onda izaziva kratki spoj i potrebno zamjeniti drugim. Ili je  greška može biti napajanje u banani.

ako ti ispitivac svijetli kad ga stavis na kuciste ili ako te struja pecka kad dodirnes kuciste onda nemas uzemljenje.

a najcesci razlog je da se zica od uzemljenja u uticnici u zidu nekako izvukla i to treba popraviti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.10.2010 20:19 (crozoki).
16 godina
neaktivan
crozoki kaže...

ako ti ispitivac svijetli kad ga stavis na kuciste ili ako te struja pecka kad dodirnes kuciste onda nemas uzemljenje.

a najcesci razlog je da se zica od uzemljenja u uticnici u zidu nekako izvukla i to treba popraviti.

Tako je. Ja sam imao jedan slučaj sa vešmašinom koji je stajala godinama na istom mjestu.. Jedan dan kod gornje poklopca vešmašine i tu mene drma, a ja uzmem ispitivač a ono svijetli, a ja otvorim poklopac i pogledam i kabel svi na mjestu. I kod utićnice na zidu i ispiatm ja ispitivačem i tu svjetli i kad maknuo utičnice i imao šta vidjet nije uopće ugrađen žice uzemljenje, srećom  imala još jedan susjedni a taj je imala uzemljenja i imalo raskopao zid da žicu povežem uzemljenjem i tako riješio problem i više nije svjetli niti drma. To su majstori napravili od kada još davno kada dok nije došla struja po selima.

17 godina
neaktivan
crozoki kaže...

Ne pecka, ne pecka, imam uzemljenje.

17 godina
neaktivan

Upravo mi se, prije 1 minutu, srušio u Windowsima i nije pokazao BSOD (ugasio sam automatski restart, 100% ga nije bilo). Kvar koje komponente ne daje BSOD nego samo uzrokuje čist restart ili kompletno zamrzavanje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Provjeri stanje kondenzatora na matičnoj ploči... Ako su napuhnuti - to je problem...

Ah, my nipples! They hurt! They hurt when I twist them!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Upravo mi se, prije 1 minutu, srušio u Windowsima i nije pokazao BSOD (ugasio sam automatski restart, 100% ga nije bilo). Kvar koje komponente ne daje BSOD nego samo uzrokuje čist restart ili kompletno zamrzavanje?

Da te pitam, da li si sve provjerio onako kako sam ti rekao?

Nenad
17 godina
neaktivan

Nisam još dospio, samo dajem update o stanju pa možda nekog pukne neka genijalna ideja dok ne istestiram sve to.

16 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Nisam još dospio, samo dajem update o stanju pa možda nekog pukne neka genijalna ideja dok ne istestiram sve to.

Nemoj čekati nego testiraj što prije dok ti još nije napravio veći kvar! Ja vam nemogu pomoći ako mene ne šlušaš. Ako je tvoj računalo onda ti si odgovoran. Mi na forumu pomažemo koliko možemo da primjenimo metodu lakše pronalaženja kvara.

Nenad
17 godina
neaktivan

Danas opet nije radio kako treba i uspio sam dobiti BSOD umjesto pukog restarta ili zamrzavanja. Poruka je bila DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, a STOP je bio ovakav: 0x000000D1. Sad napokon radi kako treba i vrtim upravo FurMark. Ide tek 10 minuta, a temperatura je 103°C :S Ali se ne ruši, stabilan je. I još nešto vezano za probleme danas, mreža nije mogla proraditi, stalno kao učitava, kad probam otvoriti Network and Sharing Center ne radi, nikakve fullscreen aplikacije nisam mogao pokrenuti (digne se proces ali kao da se ništa nije desilo), npr. Half-Life 2. Niti Firefox ne radi. Restartao sam u Debian i net radi super tamo. Vratio sam se u Windowse i net opet nije radio, ali je nakon oko 5 minuta opet uspio proraditi i nakon toga sam ponovno mogao koristiti normalno računalo (pokretati FS aplikacije, Firefox itd.). A kako je točno proradilo? Nemam pojma, nije se htio otvoriti Centar, samo je bio zamrznut prozor i nakon nekog vremena se samo otvorio, kružić koji se stalno vrtio na onoj ikonici u taskbaru (Win 7) je nestao, FF i HL2 su se odmah podigli i sve radi normalno. Sad je 15. minuta i temperatura je još uvijek 103°C. Najniža temperatura (na početku testa) je bila 72°C.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.11.2010 16:09 (Proz0r).
16 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Danas opet nije radio kako treba i uspio sam dobiti BSOD umjesto pukog restarta ili zamrzavanja. Poruka je bila DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, a STOP je bio ovakav: 0x000000D1. Sad napokon radi kako treba i vrtim upravo FurMark. Ide tek 10 minuta, a temperatura je 103°C :S Ali se ne ruši, stabilan je. I još nešto vezano za probleme danas, mreža nije mogla proraditi, stalno kao učitava, kad probam otvoriti Network and Sharing Center ne radi, nikakve fullscreen aplikacije nisam mogao pokrenuti (digne se proces ali kao da se ništa nije desilo), npr. Half-Life 2. Niti Firefox ne radi. Restartao sam u Debian i net radi super tamo. Vratio sam se u Windowse i net opet nije radio, ali je nakon oko 5 minuta opet uspio proraditi i nakon toga sam ponovno mogao koristiti normalno računalo (pokretati FS aplikacije, Firefox itd.). A kako je točno proradilo? Nemam pojma, nije se htio otvoriti Centar, samo je bio zamrznut prozor i nakon nekog vremena se samo otvorio, kružić koji se stalno vrtio na onoj ikonici u taskbaru (Win 7) je nestao, FF i HL2 su se odmah podigli i sve radi normalno. Sad je 15. minuta i temperatura je još uvijek 103°C. Najniža temperatura (na početku testa) je bila 72°C.

Sve to upučuje da imaš visoke temperature! Dali si očistio hladnjak gdje drži procesor? Ako nije očišćen obavezno očisti, na procesor očisti i nanesi termo pastu. I još nešto, da li ti vent na procesor vrti?

Nenad
17 godina
neaktivan

Procesor od grafičke? Da, očistio sam ga baš prije koji tjedan, skupa s cijeilm kompjuterom, pastu izmijenjao i sve. Svi se ventilatori vrte. Još uvijek se vrti test, temperature se drže na 103°C

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.11.2010 16:37 (Proz0r).
17 godina

Grafička je definitivno prevruča. Očisti ju, eventualo zamijeni termalnu pastu (kao na procesoru).

Dalje, kakvo ti je stanje s naponima (pogledaj u nekom alatu tipa Everest)?

Što se dogodi kad procesor testiraš recimo OCCT-om ili Prime95? Koliko idu temperature?

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Procesor od grafičke? Da, očistio sam ga baš prije koji tjedan, skupa s cijeilm kompjuterom, pastu izmijenjao i sve. Svi se ventilatori vrte. Još uvijek se vrti test, temperature se drže na 103°C

Ne od grafičke nego od matične. Pa jel ti znaš gdje procesor? Na slici kojeg sam odznačio plavom strelicom! Tamo ti je procesor s hladnjakom i koji ima u sebi vent. To treba očistit od prašine. Dali imaš prijatelja ako razumije u kompa? Da sam bliže tebi odmah bi ja složio i očistio kako treba.

Nenad
17 godina
neaktivan

Pa onda reci CPU da se razumijemo! Njegov ventilator je čist, a i pored tog, on se ne grije, nego se grije grafička. Za nju i je taj FurMark za kojeg si mi dao link, ne razumijem zašto mi sad govoriš da mi se CPU pregrijava kad sam ti dao temperature od GPU-a. Razumijem se dovoljno, ali si nejasan.

@191x7

Evo sad ću pogledati pa ću napisati u ovom postu (editirat ću).

Pod Senzori (Everest) piše:

CPU jezgra: 1.48 V

+5 V: 5.22 V

+12 V: 12.63 V

+5 V Standby: 4.89 V

VBAT baterija: 3.07 V

Sad ću ugasiti ovaj FurMark i testirati CPU, FM se vrti oko 1,5 h i temperature su stalno oko 103°C.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.11.2010 17:16 (Proz0r).
16 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Pa onda reci CPU da se razumijemo! Njegov ventilator je čist, a i pored tog, on se ne grije, nego se grije grafička. Za nju i je taj FurMark za kojeg si mi dao link, ne razumijem zašto mi sad govoriš da mi se CPU pregrijava kad sam ti dao temperature od GPU-a. Razumijem se dovoljno, ali si nejasan.

@191x7

Evo sad ću pogledati pa ću napisati u ovom postu (editirat ću).

Pod Senzori (Everest) piše:

CPU jezgra: 1.48 V

+5 V: 5.22 V

+12 V: 12.63 V

+5 V Standby: 4.89 V

VBAT baterija: 3.07 V

Sad ću ugasiti ovaj FurMark i testirati CPU, FM se vrti oko 1,5 h i temperature su stalno oko 103°C.

Ma sve ok. Kod everesta pogledaj pod senzor i isto tam piše temperature. Ako je grafička ima visok temperature,onda jesi probao neku drugu grafiku? Mislim da ti je matična u redu. 

Nenad
17 godina
neaktivan

Da, temperature sam za vrijeme testiranja s FurMarkom gledao i tamo i ovdje u Everestu i bile su zaista toliko visoke, ali je sustav stabilan. Orthos muči CPU sad već oko pola sata, temperatura je u idleu bila oko 42°C, a sada je oko 66°C (na tu se vrijednost popela tamo oko 10. minute i drži se tu).

EDIT:

Sat vremena i temperatura je pala za 2 stupnja i sada iznosi 64°C. Mislim da nije CPU.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.11.2010 18:17 (Proz0r).
17 godina

Kada si čistio hladnjake procesora i grafe, koliko si termalne paste stavio?

Mislim, rekao si da si nedavno čistio a temperature su ipak previsoke, slično kao kad nema paste ili je ima dobrano previše.

Kakva je prozračnost kućišta (broj i položaj ventilatora)? Preporuka je barem jedan za upuh (prednji ili bočni) i zadnji za ispuh.

Sad kad ti je računalo pod opterećenjem, kakva je temperatura čipseta (recimo koliko je na dodir vruć hladnjak čipseta)?

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Testirao sam temperature prije i nakon što sam počistio i razlika je bila par stupnjeva na bolje, znači pala je za par stupnjeva. Temperatura grafičke je bila idle oko 60°C (kao i sad) a full load nakon 1 h oko 95°C. Nisam stavljao nove ventilatore ni prije (ova konfiguracija mi je stara oko 2 god i radila je super dosad). To sam radio sad ovo ljeto, to čišćenje itd. a problemi su počeli negdje u 10. mj. Vremenski je nevezano za to čišćenje i mijenjanje temperature, a sad ne znam. Hladnjak čipseta je vruć upravo sad dok radi Orthos, ne mogu držati prst na njemu dulje od par trenutaka. Takav je bio i prije oko 6 mj. kad sam iz znatiželje otvorio kućište i malo gledao pa sam probao i bio je isto tako vruć.

17 godina
Proz0r kaže...

Testirao sam temperature prije i nakon što sam počistio i razlika je bila par stupnjeva na bolje, znači pala je za par stupnjeva. Temperatura grafičke je bila idle oko 60°C (kao i sad) a full load nakon 1 h oko 95°C. Nisam stavljao nove ventilatore ni prije (ova konfiguracija mi je stara oko 2 god i radila je super dosad). To sam radio sad ovo ljeto, to čišćenje itd. a problemi su počeli negdje u 10. mj. Vremenski je nevezano za to čišćenje i mijenjanje temperature, a sad ne znam. Hladnjak čipseta je vruć upravo sad dok radi Orthos, ne mogu držati prst na njemu dulje od par trenutaka. Takav je bio i prije oko 6 mj. kad sam iz znatiželje otvorio kućište i malo gledao pa sam probao i bio je isto tako vruć.

za cipset ne brini to je normalna temperatura,vjerojatno imas neki nforce cipset oni malkice vise griju,ali sve je to ok.

graficka ti je pakao :)

ako ti ventilator radi na grafickoj,onda moze biti da mozda hladnjak vise ne prijanja uz gpu dobro,mozda si to dogodilo dok si cistio komponente

-=PiS=- CROZOKI
17 godina

Hm, čipset ne bi smio biti toliko vruč. Probaj na njega usmjeriti neki ventilator, eventualno kupiti neki mali ventilatorić (recimo 40 mm) i pričvrstiti da puše po hladnjaku čipseta. Možda to spriječi daljnje pojavljivanje problema, takvi problemi kao simptom pregrijavanja čipseta nisu rijedak slučaj.

I da, ljeto je bilo prije nekoliko mjeseci, prosječno računalo valja čistiti svakih par mjeseci (ovisno o uvijetima u kojima radi). Računalo ti je toplo, a to mu nikako ne godi.

Moj PC  
0 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice