Računalo se ne pali

poruka: 30
|
čitano: 7.217
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Sve je bilo u redu s računalom dok nisam skinuo hladnjak zbog zamjene termalne paste (radi se o starijem računalu). Kada sam stavio novu termalnu pastu i vratio hladnjak na procesor računalo više ne želi podignuti BIOS. Nema nikakve reakcije. Prije dok se računalo palilo normalno čuo bi se jedan kratki beep i zatim bi se učitao bios i nakon toga OS. Sada kada upalim računalo ne čuje se nikakav beep. Samo nastavi raditi, ali ništa se ne događa.

Prilikom skidanja hladnjaka nije bilo nikakvih problema. Stara termalna pasta nije bila zapekla tako da sam hladnjak lagano odvojio od procesora (bez nasilja). Imam dva hard diska i oba rade. Problem može biti ili grafička ili matična. Mada mislim da nije grafička jer bi se u tom slučaju čuo bar nekakav zvuk prilikom učitavanja biosa. I je li moguće da s procesorom nešto nije u redu?

Ljudi pomagajte. Hvala svima unaprijed.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

možda će ovo zvučati blesavo, ali jesi li dobro utaknuo procesor u socket?

Pušenje skraćuje cigaretu. Ja pijem da te duplo vidim. | http://www.erepublik.com/en/referrer/Cro+Warrior
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Računalo se ne pali

ja bi rekao da je bios umro. da je nešto drugo bios bi se učitao.

17 godina
Računalo se ne pali

Provjeri memoriju...

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Provjeri da nisi slučajno prilikom skidanja ventilatora pomaknuo i neku karticu (grafičku npr.) ili memoriju.

Probaj izvaditi grafičku i memoriju iz utora, očistiti kontakte (običnom gumicom za olovku i dobro nakon toga očisti od mrvica-kistom recimo), a ako ni to ne pomogne,

onda probaj pažljivo izvaditi procesor iz utora, te ga zatim vratiti nazad.

Sve ovo radi sa iskopčanim napojnim kabelom, pa javi...

Everybody lies...
16 godina
neaktivan
dejo6 kaže...

ja bi rekao da je bios umro. da je nešto drugo bios bi se učitao.

Čudno bi bilo da je bios riknuo samo tako... i može se to dogodit i bez da bios rikne, meni kad nisam ram uštekao isto je tako bilo...

Pušenje skraćuje cigaretu. Ja pijem da te duplo vidim. | http://www.erepublik.com/en/referrer/Cro+Warrior
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Možda je kao večina pametnih ljudi spržio matičnu elektricitetom.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Procesor nisam skidao tako da tu ne vidim problem. A sve ostale komponente sam skinio da očistim prašinu i vratio ih nazad. Provjerit ću još jednom al mislim da nije to problem. Matična je stara 7 godina, ali sve je radilo odlično dok nisam skinuo hladnjak...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

I da. Kada upalim računalo na matičnoj svijetli crvena lampica tako da nema govora o "prženju elektricitetom".

Napajanje radio odlično, kao i hladnjak.

Možda želi u penziju otić Smijeh

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
satyr kaže...

Procesor nisam skidao tako da tu ne vidim problem. A sve ostale komponente sam skinio da očistim prašinu i vratio ih nazad. Provjerit ću još jednom al mislim da nije to problem. Matična je stara 7 godina, ali sve je radilo odlično dok nisam skinuo hladnjak...

Ipak probaj izvaditi procesor... bez obzira jesi li ga vadio ili ne...

Everybody lies...
16 godina
Računalo se ne pali

da je otišla bilo koja komponenta koja je vezana na matičnu (procesor, rami, grafulja) BIOS bi pištao, tj. ne bios nego ono "bipalo" (zvučnik) na matičnoj i to za svaku komponentu ima drukčiji zvuk pištanja.

SA matične izvadi bateriju ili prespoji kratkospojnike za resert BIOS postavki i onda probaj upalit komp

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Računalo se ne pali

Jedino objašnjenje može biti da si statičkim elektricitetom spržio matićnu. Ne znam što bi drugo bilo. BTW. Probaj bios bateriju izvaditi i vratiti nakon 5-10 minuta. I provjeri jesi sve dobro utaknuo. Da možda ram nije dobro sjeo. Ako je sve dobro namješteno i dalje se neće ni bios učitati, onda si spržio matičnu.

Sometime the best defense is to attack!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Opet sam provjerio. Ram je dobro postavljen kao i grafička. A s skidanjem procesora se ne bi kockao. To bi trebalo radit.

Jel možete više pojasnit kako "izgleda" kada grafička izgori. I bi li trebala biti upaljena lampica na njoj koja je gorila i inače dok je računalo normalno radilo?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Evo sad sam promijenio sabirnicu koja je bila na pržilici i stavio je na hard disk. Sada kada upalim računalo čujem jedan duži beep i dva kratka. Što to znači?

BTW ovo se i prije događalo ali bi računalo proradilo (nekako).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo ti link za beep kodove matičnih ploča. A ovo što si napisao je prema tim kodovima problem sa grafičkom.

http://www.computerhope.com/beep.htm

Everybody lies...
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Stavi drugu grafičku mjesto svoje pa vidi...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Ovako. Stara grafička (prastara) je nVIDIA GeForce 2 MX 200, 64 mb, AGP.

Matična ploča je Soltek - 85DRV4.

Ram - 512 MB DDR

E sada.Kupio bih novu, ali nisam siguran hoće li je računalo moći podržati.U katalogu na netu našao sam dvije moguće:

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

BTW ne bih želio otvarat još jednu temu pa ako možete odgovarat ovdje

0 0 hvala 0
17 godina
Računalo se ne pali

nemožeš staviti ni jednu od ovih kartica jer obje imaju pci-e sabirnicu a ti trebas AGP..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Računalo se ne pali

Ako ćeš kupovati novo, kupi onda sve. Makar i najjadnije komponente. Višestruko će biti jače od ovog što imaš i biti ćeš zadovoljan.

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

A ako pronađem grafičku s PCI sučeljem (ne PCI-E) može li se to spojiti na moje računalo. Mislim mora li nova grafička nužno biti AGP ili možda može biti i PCI budući da matična ima jedan AGP slot, 6 PCI slotova i jedan CNR (nebitni za ovo).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

I da. Ovdje se ne radi o nadogradnji starog računala nego čisto o njegovoj funkcionalnosti (i sadržaju hard diska).

Studiram računarstvo pa za te potrebe imam laptop (intel core 2 duo itd itd)...

Treba mi neka grafička, jadnija od najjadnije samo da se može pokrenut.Očito je najjeftinija grafička u cjeniku od hg-spota ipak previše. Znam da je teško nać komponente za stara računala, al eto...Jednostavno je trebam.

Nadam se da je sad razumljivije o čemu se radi.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Meni se to  događalo kod starog kompa trebas ga zagrijati femom tako sam ja radio i  nakon 2,3 min se cuje biiip i komp se upali! Tocnije trebas ga grijati  oko procesora!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Ne znam za to s fenom. Nisam zagovornik alternativne medicine Namigiva

Nego još me nešto zanima. Ima li kakve veze ako je ram memorija ddr, a grafička ddr2. Mislim utječe li jedno na drugo ili je neovisno?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Moras staviti agp graficku.Pci graficke su prastare ,starije i od te tvoje, najbolje ako mozes naci neku ati 9500 ili eventualno nvidiu 6600 bolju nebi imalo smisla stavljati.

Da i vrsta ram memorije i graficke memorije nemoraju biti iste.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Ok. Znači treba mi AGP grafička kartica. Međutim pročitao sam u uputama od matične da podržava samo 2x i 4x, dok je i ovo malo AGP kartica što sam vidio po internetu uglavnom 8x.

Pitanje je: ima li smisla uopće staviti 8x ako to matična ne podržava? Hoće li to uopće raditi (barem smanjenim performansama)? Postoji li mogućnost da pregori i matična i grafička (krajnje najgora opcija)?

Postoji li neka trgovina u Splitu u kojoj se može kupiti AGP grafička kartica 4x?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Evo našao sam neki cjenik od trgovine TECHWARE pa mi kažite bi li jedna od ove dvije grafičke kartice u sivom bile rješenje mog problema

0 0 hvala 0
17 godina
Računalo se ne pali

uzmi ovu:  http://www.vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1130307

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

evo ak ne želiš ništa posebno dobro uzmi ovu, iako je rabljena

http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/graficke-kartice-oglas-565631

90% forumaša ovdje ima u potpisu neku foru sa 90% ovoga i 10% onoga,a ako si među 10% onih koji to nemaju stavi ovo u potpis. Bolje ispasti budala nego iz aviona.Ajde zuri u sunce ili tako nešto
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Računalo se ne pali

Ta rabljena je ista kao moja (mislim) i ne bih je ponovno. Loše iskustvo. A ovu iz Vemila sam gledao, ali kako piše nije raspoloživo. A i dosta je skupa.

Treba mi nešto jeftino (do 400 kn) i da radi svoj posao.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice