Jučer sam nakon dosta vremena odlučio stati na kraj problemima prilikom podizanja svog računala.Naime problem se javlja odkako sam sastavio računalo .Prvo tjekom instalacije Windowsa xp,prilikom stavke instaliranja "devices" računalo mi stane ,oni kvadratići se i dalje u dnu pomiću,miš radi al instalacija se ne mice od tamo ma koliko god ja nju pustio.Još čudniji problem javlja se kod Windowsa 7 Ultimate,instalacija protekne normalno,podignu se windowsi detektira se najbolja konfiguracija računalo se restarta i od tada staje na dijelu di se obično traži pritisak tipke enter za bootanje prilikom instalacije ,pokušao sam mjenjat prioritete bootanja međutim isto.Jednom sam čak uspio uspješno instalirati Windows 7,međutim tada mi je disk bio podijeljen na nekih 70 gb,a ostatak se nije vidio,tj. sustav ga je prepoznavao kao ne iskorišten prostor.Međutim kada sam aktivirao taj prostor ,tu particiju dogodilo se isto što sam naveo maloprije gore .Isprobao sam sve žive načine instalacije od nadogradnje,do 64 bitnog sustava međutim uvijek isto.Još ironičnije je to što sa Vistom nemam takvih problema,te sam zbog tog ostao na Visti pošto nisam vidio drugo riješenje,međutim na Visti su se poceli javljat drugi problemi tipa "smrzavanja" tjekom igranja igrica nakon određenog vremena ,neki put sam uspio ugasit samo aplikaciju,a nekad je bio potreban restart ,jer je kompletno računalo bilo zamrznuto.Tako mi je jučer prekipilo i došao sam na ideju potšto sam malo kopao po netu da provjeriim dali mi se pregrijava ili procesor ili grafička tijekm igranja ,te sam na internetu naišao na program "SpeedFan" koji sam uredno skinuo instalirao ,te nakon instalacije kliknuo na njega on se pokrenuo međutim računalo se zamrzlo zvuk sve,i ja nisam vidio drugo riješenje osim restarta,međutim nakon tog monitor se više nije palio stalno je u stand by-u ,pokušao sam očistit bios izvadio bateriju i to više puta međutim ništa nema pomaka.Slično mi se dogodilo kada sam pokrenuo SISoft Sandru i pritisnuo informacije o matičnoj ploči jer me zanimala vezija biosa ,međutim nakon restarta računalo je normalno radilo.Inače redovito radim update svih drajvera na računalu,osim BIOS-a pošto nisam uspio pronaći neku noviju verziju biosa.Jednostavno neznam di bi krenuo i kaj bi pogledo ,ukoliko netko ovdje zna u kojem bi smijeru trebao krenuti bio bih jako zahvalan ,unaprijed hvala .
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ludo :)
da li se ikada smrzlo racunalo dok si bio u BIOS-u?
pocupaj sav "visak" komponenti vanka (ostavi samo hdd, memoriju). ako mbo ima on-board graficku, prikljuci monitor na nju.
trebao bi si skinuti neki od programa za dijagnostiku (hirens boot ili slino). testirati memoriju, hdd.
ukoliko nemas bas nekih rezervnih dijelova kod sebe, idi procesom eliminacije. ako sve radi, dodaj jednu po jednu komponentu natrag.
Znalo mi se smrznut kad bi podesio neke postavke i otišo na save i restart onda mi se nebi restarto nego bi bio sam ekran crni i moro sam ga ručno restartat
ok, ali nije direktno u BIOS-u se smrzlo.
mozda i napajanje "sprica".
pregledaj ventove .. da li svi rade kako treba (vrte se, nisu puni prasine).. ispiri ih.
generalno.. kada je nekakav kvar za koji se ne moze utvrditi odmah tocno sto je, koristi proces eliminacije. sav visak van. testiraj ram i hdd. pa jedno po jedno natrag i prati sto se dogadja.
ako testovi prodju ok, ali s minimumom komponenti i dalje pravi probleme, posudi napajanje pa probaj. ako i dalje zeza - ostalo ti je minimalno komponenti koje mogu biti uzroci (mbo, cpu, ram, hdd - a ovo zadnje dvoje si vec testirao). cpu less likely.
sad sam se sjetio da ti vista donekle i radi, ako nista drugo barem na kratko. pogledaj u admin toolsima event viewer. moguce da je nekakva greska i tamo zapisana.
Je li tebi taj RAM ddr 2 ili ddr 3?
Je li tebi taj RAM ddr 2 ili ddr 3?
ddr 2
ok, ali nije direktno u BIOS-u se smrzlo.
mozda i napajanje "sprica".
pregledaj ventove .. da li svi rade kako treba (vrte se, nisu puni prasine).. ispiri ih.
generalno.. kada je nekakav kvar za koji se ne moze utvrditi odmah tocno sto je, koristi proces eliminacije. sav visak van. testiraj ram i hdd. pa jedno po jedno natrag i prati sto se dogadja.
ako testovi prodju ok, ali s minimumom komponenti i dalje pravi probleme, posudi napajanje pa probaj. ako i dalje zeza - ostalo ti je minimalno komponenti koje mogu biti uzroci (mbo, cpu, ram, hdd - a ovo zadnje dvoje si vec testirao). cpu less likely.
sad sam se sjetio da ti vista donekle i radi, ako nista drugo barem na kratko. pogledaj u admin toolsima event viewer. moguce da je nekakva greska i tamo zapisana.
Hmmm ... istina da bi tak trebao krenut sam kaj je problem u tome kaj uopce mi se sistem ne podiže mislim svi ventilatori se vrte tralal ,al nema uopce bipa sa ploče
sad se vise uopce ne boota?
.. cupaj sve van. memoriju, hdd, sve periferije (osim CPU naravno).
probaj tak (da li ce biti beep-a tj. beep-ova .. jer nema ram-a). ako da, bodi memoriju pa boot. ako nece, bodi jednu (imas dva keksica ako se ne varam) pa drugu.
pogledaj kondenzatore na MBO (da li su se napirili). probaj drugo napajanje.
ako nema zivota ni prilikom pokusaja paljenja s drugim napajanjem (ne bi trebalo biti to.. manja sansa) i bez icega (gola mbo s cpu only) onda je mbo (cpu-i rijetko krepavaju .. posebice danasnji koji sami sebe cuvaju kao oci u glavi :) ).
sad se vise uopce ne boota?
.. cupaj sve van. memoriju, hdd, sve periferije (osim CPU naravno).
probaj tak (da li ce biti beep-a tj. beep-ova .. jer nema ram-a). ako da, bodi memoriju pa boot. ako nece, bodi jednu (imas dva keksica ako se ne varam) pa drugu.
pogledaj kondenzatore na MBO (da li su se napirili). probaj drugo napajanje.
ako nema zivota ni prilikom pokusaja paljenja s drugim napajanjem (ne bi trebalo biti to.. manja sansa) i bez icega (gola mbo s cpu only) onda je mbo (cpu-i rijetko krepavaju .. posebice danasnji koji sami sebe cuvaju kao oci u glavi :) ).
Nijese nit prvi put booto,odkako se zamrznuo nakon pokretanja SpeedFan programa,odnosno računalo se upali albez bipa i na monitoru nema slike. Sad sam izvadio sve osim ploče i procesora i probao upaliti računalo ,ono se upali i nakon par sekundi napravi jedan duži bip.Pokušao sam staviti jednu pločicu memorije,ali tada nema više bipa,probao sam i drugu pločicu i to u sve slotove na ploči koje imam ,međutim ništa.Izvadio sam memoriju i stavio grafičku ali tada ploča ispusti samo taj dugački bip koji s vremenom ponavlja :SS.Nažalost nemam drugo napajanje da isprobam ,samo neznam dali bi monitor se trebo upalit makar nema memorije,iako mi ne pise da provjerim ulazni signal
..toliko o home made kompijima......daj nekom 50 eura i ne ti sastavi kako bog zapovijeda...neću dalje komentarisati,jer bi mogao reći što ne treba...
..toliko o home made kompijima......daj nekom 50 eura i ne ti sastavi kako bog zapovijeda...neću dalje komentarisati,jer bi mogao reći što ne treba...
Na primjer ??
taj dugi beep pa opet pa opet.. znaci da vidi da nema memorije. a kad ubodes memoriju i nema beep-a znaci da ploca vidi da je memoriju stavljena.
u tom segmentu je ok.
a da su oba keksica otisla... hm
ako si napravio clear cmos-a posebice ako si nesto rucno podesavao u biosu , provjerio bateriju ili zamijenio novom onda je memorija ili mbo. cpu bas i ne vjerujem.
lako moguce memorija.
baš čudno,to su inace dobre memorije ,sva sreca da mi je sve pod garancijom izgleda da cu morat cijelo računalo nositi negdje ,hvala vam na trudu .
np
lol
da si to rekao prije.. odgovorio bih ti tako. :P
no ajd.. sad barem znas za ubuduce :)
furaj u servis.. i neka se igraju.
Na primjer ??
puno toga,ali budem pristojan..uostalom,i sam si zaključio da si se petljao u ono o čemu pojma nemaš...problem sa nadobudnima...
Na primjer ??
puno toga,ali budem pristojan..uostalom,i sam si zaključio da si se petljao u ono o čemu pojma nemaš...problem sa nadobudnima...
daj molim te.
covjek se ne razumije previse. ok.
pitao je za misljenje i pomoc. nema frke.
covjek uci dok je ziv.. zasto ne bi nesto naucio ako ga zanima?
ah da.. problem je jer onda razni "servisi" mogu zivjeti od ljudi koje niti ista zanima, niti zele nauciti ista. zato i imamo milijardu inf. ducana i servisa gdje rade ljudi koji su, u najmanju ruku, nestrucni a skolovanje se pokusava dovesti do ranga americkog tipa:"ja sam elektricar za zarulje. sto znaci da znam usarafiti zarulju, ali dovesti struju do te zarulje pojma nemam kako". da ne govorim o raznim drugim djelatnostima.
uostalom.. nije pitao kako sastaviti svemirsku letjelicu a da je po zanimanju krojac te da bas nema neke osnove.
Na primjer ??
Pa mislim koji si ti frajer strašno, mislim koji je tvoj cilj sa kojim si uopce komentiro nešto, i iz kojeg prava mi govoriš nešto ,mislim,ak ne želiš pomoć ne moraš komentirat i uplitat se u nešto što se vjerovatno ne kuziš,nezna se tko je tu nadobudan.Sam tvoj nadimak mi govori dosta .
Na primjer ??
Pa mislim koji si ti frajer strašno, mislim koji je tvoj cilj sa kojim si uopce komentiro nešto, i iz kojeg prava mi govoriš nešto ,mislim,ak ne želiš pomoć ne moraš komentirat i uplitat se u nešto što se vjerovatno ne kuziš,nezna se tko je tu nadobudan.Sam tvoj nadimak mi govori dosta .
aaa,ne smatram se frajerom,hoću reći,koliko god ti komponente vrijedile,bolje je da pozoveš nekog kome je praksa sklapati kompove...što želiš da ti kažem??..kako ti mogu dati savjet osim,kako rekoh,plati radije nekom,pa nemaš brige,niti rizik od uništenja neke komponente..ne daj bože...bed na ovom forumu je što ima likova koji te potiču na takve "zahvate" ali nemoj biti sigurand ti žele uvijek dobro...kako rekoh u jednom postu nedavno,i dijete od 10 godina može "poubadati" komponente i sve pospajati...druga stvar je potpuno kad treba pritisnuti tipku ON..dakle ne smatraj da sam ti želio bilo što loše...ja bih više volio da me netko "opere" prije nego zeznem stvar...nažalost,mnogi će te ovdje hrabriti da učiniš pogrešnu stvar...dakle želim ti da to riješiš brzo i što bezbolnije..a moj nick znači da sam se rješio win problema...
svi su u pravu
ipak ,ako netko pita da li bi se morao upaliti komp a memorija izvađena-mislim da treba još visiti po forumima ili nositi to u servis.
nađite gore gdje to piše. srećom da je ddr2 jer bi ddr 3 skurio nabrzinu. vidio sam desetak spaljenih a ne radim direktno sa računalima..
pa o tome pričam,dovoljan je mali previd i evo štete...ja ču čuti mišljenja ljudi,ali ću stvar prepustiti servisu
svi su u pravu
ipak ,ako netko pita da li bi se morao upaliti komp a memorija izvađena-mislim da treba još visiti po forumima ili nositi to u servis.
nađite gore gdje to piše. srećom da je ddr2 jer bi ddr 3 skurio nabrzinu. vidio sam desetak spaljenih a ne radim direktno sa računalima..
Uredu majstore sve to stoji al zašto bi ja sad trebao radit abecedu ako ju je vec netko izmislio i zna na koji nacin to efikasnije riještiti,ovo višenje po forumima to ima svrhe al zašto bi trebao platit tipa 500 kn samo zato kaj je nekome ispod časti odgovoriti na 5 pitanja ,pa mislim da nebi dobro završilo da netko tko ima problem se nesmije usuditi postaviti neko pitanje ukoliko nije prošao najmanje 5 foruma .Inače osobno se bavim računalima,ali ne toliko sa hardwerom,kak bi sad to izgledalo da ti dodes na forum vezan uz javu ili php ili c# i sad da ja tebi kazem odi čitaj 5 foruma jer nemres me pitat kak se piše neka klasa ili nešto slično ,i iz teme koja nije bzv. ti napišem odi kupi program vec je napravljen neki slični :SSSS ili tipa nemoj se bavit sa tim možeš skurit kontroler . Inače slago sam dosta računala al nikad nisam vidio ovakvo nešto ,tj. radio sam sa nekom starijom vrstom računala u kojem su se problemi relativno lako riješavali i nisu bili recimo ovak složeni.Računalo imam od svojeg 3 razreda osnovne škole i nije prvi put da sam sklapao računalo instaliro nešto ili dijagnosticirao kvar međutim nikada nisam radio neku dijagnostiku novijih serija procesora matičnih ili grafičkih pošto nisam imao priliku što radi faksa što radi smjera u računalstvu koji me konkretno interesira .Stoga moje skromno mišljenje je da nije uredu pravit se pametan i u određenu ruku vrijeđat nekoga samo radi toga što je postavio pitanje koje se vama čini glupim,jer budimo realni zar nisam ja taj koji ce neznam klokat procesor nafilat grafičku dizat latencije itd itd ???? Inače se ovakve stvari rade na osnobnu odgovornost jer da sam htio mogo sam odma otic do servisa i rec e ovo mi slozite,i onda se pitamo zakaj su amerikanci glupi eto iz iskustva znam da na dosta foruma ima ljudi koji postave identično pitanje 10000 puta bez da išta pročitaju,međutim ovo se meni činio kao jedinstveni problem i nisam bio siguran u neke stvari zato sam rađe pitao .Za 10 godina čemo zvat servisera za postavljanje tanjura na stol jer netko misli da je previse zauzet da bi odgovorio na jedno pitanje ; svaka čast majstoru koji mi je odgovarao na pitanja,jer tome i sluzi forum,a ne da bi netko nekome rekao odi u servis IQ== -999999999 hvala .
svi su u pravu
Uredu majstore sve to stoji al zašto bi ja sad trebao radit abecedu ako ju je vec netko izmislio i zna na koji nacin to efikasnije riještiti,ovo višenje po forumima to ima svrhe al zašto bi trebao platit tipa 500 kn samo zato kaj je nekome ispod časti odgovoriti na 5 pitanja ,pa mislim da nebi dobro završilo da netko tko ima problem se nesmije usuditi postaviti neko pitanje ukoliko nije prošao najmanje 5 foruma .Inače osobno se bavim računalima,ali ne toliko sa hardwerom,kak bi sad to izgledalo da ti dodes na forum vezan uz javu ili php ili c# i sad da ja tebi kazem odi čitaj 5 foruma jer nemres me pitat kak se piše neka klasa ili nešto slično ,i iz teme koja nije bzv. ti napišem odi kupi program vec je napravljen neki slični :SSSS ili tipa nemoj se bavit sa tim možeš skurit kontroler . Inače slago sam dosta računala al nikad nisam vidio ovakvo nešto ,tj. radio sam sa nekom starijom vrstom računala u kojem su se problemi relativno lako riješavali i nisu bili recimo ovak složeni.Računalo imam od svojeg 3 razreda osnovne škole i nije prvi put da sam sklapao računalo instaliro nešto ili dijagnosticirao kvar međutim nikada nisam radio neku dijagnostiku novijih serija procesora matičnih ili grafičkih pošto nisam imao priliku što radi faksa što radi smjera u računalstvu koji me konkretno interesira .Stoga moje skromno mišljenje je da nije uredu pravit se pametan i u određenu ruku vrijeđat nekoga samo radi toga što je postavio pitanje koje se vama čini glupim,jer budimo realni zar nisam ja taj koji ce neznam klokat procesor nafilat grafičku dizat latencije itd itd ???? Inače se ovakve stvari rade na osnobnu odgovornost jer da sam htio mogo sam odma otic do servisa i rec e ovo mi slozite,i onda se pitamo zakaj su amerikanci glupi eto iz iskustva znam da na dosta foruma ima ljudi koji postave identično pitanje 10000 puta bez da išta pročitaju,međutim ovo se meni činio kao jedinstveni problem i nisam bio siguran u neke stvari zato sam rađe pitao .Za 10 godina čemo zvat servisera za postavljanje tanjura na stol jer netko misli da je previse zauzet da bi odgovorio na jedno pitanje ; svaka čast majstoru koji mi je odgovarao na pitanja,jer tome i sluzi forum,a ne da bi netko nekome rekao odi u servis IQ== -999999999 hvala .
ti nisi normalan. na najbezbolniji način sam pokušao govoriti i napisao sam ti ono što mislim. očito nisi pročitao onaj dio gdje sam rekao da sam vidio desetak spaljenih dd3 ram modula. a sada na ono bitno.
ti da si takva faca u php-u ili nekakvim c-ovima,onda nebi imao nula poruka,takav nick i još sam sebe nazvao tako. ili si se pogledao u ogledalo ??
ne,ljudi idu sve manje u servis BAŠ ZATO što za sve postoji odgovor na internetu . ali zato nikada ne bih nekome savjetovao da nešto sebi uništi.
a ti sad poslušaj sebe jer očito si pre phpeičan pa sve znaš,ubodi taj ram prije paljenja računala,jer vjerovao ti ili ne-on je potreban !
svi su u pravu
ti nisi normalan. na najbezbolniji način sam pokušao govoriti i napisao sam ti ono što mislim. očito nisi pročitao onaj dio gdje sam rekao da sam vidio desetak spaljenih dd3 ram modula. a sada na ono bitno.
ti da si takva faca u php-u ili nekakvim c-ovima,onda nebi imao nula poruka,takav nick i još sam sebe nazvao tako. ili si se pogledao u ogledalo ??
ne,ljudi idu sve manje u servis BAŠ ZATO što za sve postoji odgovor na internetu . ali zato nikada ne bih nekome savjetovao da nešto sebi uništi.
a ti sad poslušaj sebe jer očito si pre phpeičan pa sve znaš,ubodi taj ram prije paljenja računala,jer vjerovao ti ili ne-on je potreban !
Dečko reko si da se ne baviš kompovimaa vidio si dd3 memorije skurene,hmm cek si čuo da se neko mozda učlanio danas na ovaj forum i napiso post ??? Mogo sam se nazvat pamela jel to bitno ?? uostalom di sam ja pito da jel mora bit memorija u računalo da se ono upali ???? frende gadno si zabrio pročitaj još jednom pa probaj skuzit kaj sam pito pa onda piši