Problem sa kompom ( crko hard ili sata controler )

poruka: 24
|
čitano: 3.229
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Dakle, krenimo od početka. Sinoć sam se vratio iz škole, komp je bio upaljen. Sjeo sam i počeo uoabičajene stvari. Odjednom mi se smrzao Steam, zatim Mozzila, pa Xfire, i na kraju čitav sistem. Restirao sam ga te dobio bsod. Error je bio 0xc00000e9, nakon kojega sam opet resetiro te je stao na onom krugu u bootu Windowsa 8. Probao sam još jednom restart, te sam dobio isti bsod. Jutros sam ga upalio, te se normalno upalio, nakon kojeg se svakih3-4 min čuje ko neki škljok (kao da mi se komp upali i ugasi u sekundi), te u tom razdoblju (oko 2 sec) cijeli sistem se smrzne. Što mi je činiti? Guglao sam malo te error upućuje na SATA Controller ili Hard Disk...
Minecraft u srcu :) R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 10:55 (luxxxfromhell).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Re: Problem sa kompom ( crko hard ili sata control
Ako cujes skljocanje, hdd ne radi ispravno, zna biti zbog niskog napona na hddu ali najvjerojatnije je dao svoje, probaj promjenit sata kabeli stavit na drugi naponski,. Tesko da bi sata kontroler otisao, ali.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
15 godina
Prije godinu dana sam promijenio SATA kabel (hebiga nije radio niti 2 mjeseca ispravno -.-) te je komp normalno radio. Zatim prije mjesec, mjesec ipo sistem je upao u deadlock.. A to škljocanje, čuje se kao da sam ugasio komp i upalio u roku od pol stotinke (pa nisam baš tolko brz :P)
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

luxxxfromhell

- Skini ti sebi Hirens Boot CD, probaj pokrenut MiniXP, kad to napraviš, pronađi HD Tune i napravi dijagnostiku HDDa (Error scan full i Health).

--- Tko ima malo novca govori: Što da radim s njim? ,a onaj koji ima mnogo govori: Bože, daj još. -- Sva pitanja i nejasnoće molim na PM. Hvala :D

0 0 hvala 1
15 godina
Ma gotovo je sada, no svejedno buš dobil hvala. Sinoć je škljoco ko lud, winsi se samo smrzavali, i na kraju je izdahnuo. Nije niti dvije godine trajao.. R.I.P. !!! :)
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Opet se dogodilo, samo ovaj puta nemože čak niti pronaći ga. Sutra ide pod šarafciger, pa prije toga što vi mislite o čemu je riječ..
Whomsoever takes this sword shall wield the power eternal.. But, as the sword remains fresh, so must power SCAR the spirit. -Frostmourne | R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Imam slican problem samo sto ja ne dobivam BSOD ne zamrzava se ili slicno , znaci dok upalim kompjutor ude mi u profil "Marko" i sad, 3 puta se cuje HDD "Trrr,Trrr,Tr", i svaki put tako dok upalim kompjuter , ili npr idem unistall neku igru isto to , ulazim u igru "trrrrr", zna li itko problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Zbog nekog razloga zvuči mi da beki kabal hardu smeta. Otvori komp pa pogledaj.
Whomsoever takes this sword shall wield the power eternal.. But, as the sword remains fresh, so must power SCAR the spirit. -Frostmourne | R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
12 godina
neaktivan

Hmm dobro

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------
15 godina
Radio sam istraživanja po netu, te zaključio da je očito u glavi problem... E sad, što mi preažete-da otvorim hard ili ne?
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
luxxxfromhell kaže...
Radio sam istraživanja po netu, te zaključio da je očito u glavi problem... E sad, što mi preažete-da otvorim hard ili ne?

Na osnovu čega misliš da je u pitanju glava i što misliš da bi otvaranjem dobio, osim izložbenog eksponata na polici?

17 godina
neaktivan
Sad istrazi malo sto ce se dogodit kad hdd otvoris u nekontroliranim uvjetima...
11 godina

...još se i ne zna odakle se čuje zvuk...možda na matičnoj ili napajanju neki kratki spoj, probija elektrolit ili slično. HDD ne otvaram nikad jer ga poslije toga možeš baciti bez obzira jel bio ispravan ili ne  :D

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2014 11:23 (AF139).
15 godina

Nemam pojma kaj je sa ovim kompom i to me izluđuje.. jutros sam ga upalio, nije radio, sad ga upalim - radi!!! Upravo pišem sa njega. Prošao testovima (HD Tune i HDD Sentinel), sve valja. Kaj bi mogo bit ovome problem?

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
luxxxfromhell kaže...

Nemam pojma kaj je sa ovim kompom i to me izluđuje.. jutros sam ga upalio, nije radio, sad ga upalim - radi!!! Upravo pišem sa njega. Prošao testovima (HD Tune i HDD Sentinel), sve valja. Kaj bi mogo bit ovome problem?

Svašta, ali sam gotovo siguran da nije do diska. {#}

15 godina
Old Iggy kaže...
luxxxfromhell kaže...

Svašta, ali sam gotovo siguran da nije do diska. {#}

Da, sad sam i ja gotovo siguran. Sad bi mi nekako najbolje bilo da nije ništa, ili da je do SATA kabela. Dok nezaboravim, to mi se dogodilo jučer dok sam odmico kućište zbog nečega, no kućište je na postolju tako da se nije drmalo.

15 godina
Ekipa, prije nego kaj bacim ovaj komp na ulicu, istučem ga sa macolom i torturiram ga, otkrio sam da mi se ovaj problem događa kada "opteretim" disk u ranoj fazi paljenja (kada se winsi tek upale, pa ako pokrenem pun k programa i još idem nekaj tražit). Hdd je u redu, SATA kabel isproban na drugom PC-u, radi, kaj bi onda moglo biti (jer mi se prije 5 minuta isto sranje desilo)?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Jesi probao memtest?

Pod pretpostavkom da imas 2X2GB DDR3:

Da se ne patiš sa dugim memtest scanom,probaj izvaditi jedan keks rama,pa probaj samo sa jednim!

Naravno,isto probaj sa drugim keksom!

Ne bacaj,niti ne tuci macolom komp-radije ga meni pošalji!{#}

Obično škljocanje ne upućuje na loš hdd,koliko na loše napajanje-opet,naravno pod pretpostavkom da znaš razlikovati škljoc od "pucketanja" napona kada "probija"

Živ bio!

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2014 11:05 (Milka30).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Milka30 kaže...

..

Da se ne patiš sa dugim memtest scanom,probaj izvaditi jedan keks rama,pa probaj samo sa jednim!

Naravno,isto probaj sa drugim keksom!

..

-MemTest... ima dosta poluinformacija (tad ih se nazove dezinformacija). Previše tema sa sličnim savijetima.. pa evo 'ispravka'.

-nepotrebno je testirati pojedini modul, jedino kad s neispravnim PC ne pali, tad je to jedini način (ali tad test nije ni potreban).

-u pravilu, ako je RAM neispravan, u 90% je dovoljno nekoliko minuta testa, sve je ispisano i po poziciji-adresi RAMa se može znati koji je konkretan modul problematičan. Pošto uzrok može biti osim modula i DIMM utor (ili nešto treće) tek tad se otkriveni modul može testirati sam, u raznim utorima, drugi modul kao kontrolni test itd, dakle tek kao provjeru, dodatni testovi, ne kao početni korak.

Obrnuto, ako svi moduli prolaze test npr 10-20 minuta (može se i duže vrijeme ostaviti ali tad je obično uzrok nešto drugo, napajanje, pregrijavanje, MBO-chipset.. jer RAM je ispravan ili nije, nema između.), tad se zaključuje da je RAM OK i besmisleno je testirati pojedini keks.

Uz to, ako je npr PC OC-an, obavezno vatiti postavke na normalne, jer ..

Jednako, provjere temperature, voltaže itd. pa do samih kabela-kontakta .. sve do zidne utičnice. RAM je komponenta koje se statistički malo kvari (kao i CPU). Ako nijj bio žešći OC+volting (=temperatura), tad u pravilu nadživi PC barem dvostruko, recimo +10godina (do vječno).

Jedino što se prije testa može savjetovati.. povaditi module, provjeriti kontakte (počistiti ih npr gumicom) i dobro utaknuti u utor, najbolje na ravnom stolu zbog uvijanja ploče. Tad se radi test... ako test ne pokaže neke simptome u nekom realnom roku, KISS kaže da je vjerojatno uzrok nešto drugo, tek ako ništa drugo ne otkrijemo vratimo se ovom 'silovanju' s memtestom..

Umjesto senzora za temp, može se koristit provjereni način 'prst test' za većinu komponenti.. dovoljno je precizan da nam brzo da odgovor ako je pregrijavanje uzrok (ponekad i bolno).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2014 12:18 (ihush).
15 godina

Evo ga, upalio se bez problema. zaboravio sam napomenuti da sam MEMtest odavno već napravio i sve je ok pokazivalo, te sam došao do zaključka da je ipak Satan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
ihush kaže...

.-MemTest... ima dosta poluinformacija (tad ih se nazove dezinformacija). Previše tema sa sličnim savijetima.. pa evo 'ispravka'.

-nepotrebno je testirati pojedini modul, jedino kad s neispravnim PC ne pali, tad je to jedini način (ali tad test nije ni potreban).

-u pravilu....

.

Eto vidis,ja nisam znao da je dovoljno tako kratko pustiti da memtest odvrti-jer sam ga ja uvjek puštao do kraja.

Ali,u svakom slucaju slazem se sa svime sto si napisao!

No,opet-evo baš nekidan sam imao problem na svome kompu,ucestali BSOD-ovi,nekada upali iz prve,nekada ne....

Odvrtio sam memtest na oba keksa i prosao je ok!

Hd tune pass na sva tri harda,GPU,napon....ma sve ok!

Izvadim jedan keks-opet isto,vratim ga i izvadim drugi-komp "poludi" od sreće!

I evo sada moj komp leti na 64 bit OS-u sa samo jednim keksom od 2GB(nisam imao vremena mjenjati u 84).

JBG nema pravila,ali opet dokazuje da rami mogu uzrokovati slicne probleme kao i kolegi,ujedno i to da Memtest nije svemoguć!

16 godina
Milka30 kaže...
ihush kaže...

.-MemTest... ima dosta poluinformacija (tad ih se nazove dezinformacija). Previše tema sa sličnim savijetima.. pa evo 'ispravka'.

-u pravilu....

.

Eto vidis,ja nisam znao da je dovoljno tako kratko pustiti da memtest odvrti-jer sam ga ja uvjek puštao do kraja.

Ali,u svakom slucaju slazem se sa svime sto si napisao!

No,opet-evo baš nekidan sam imao problem na svome kompu,ucestali BSOD-ovi,nekada upali iz prve,nekada ne....

Odvrtio sam memtest na oba keksa i prosao je ok!

Hd tune pass na sva tri harda,GPU,napon....ma sve ok!

Izvadim jedan keks-opet isto,vratim ga i izvadim drugi-komp "poludi" od sreće!

I evo sada moj komp leti na 64 bit OS-u sa samo jednim keksom od 2GB(nisam imao vremena mjenjati u 84).

JBG nema pravila,ali opet dokazuje da rami mogu uzrokovati slicne probleme kao i kolegi,ujedno i to da Memtest nije svemoguć!

i ovim primjerom dokazuješ istu stvar, .. objašnjenje;

-primjer 1., imaš dva keksa rama, predpostavimo da je jedan ispravan, drugi nespravan. Ako izvadiš jedan keks, šansa je 50% da je u ploči ispravan, tad memtest možeš vrtit satima bez errora. Sam memtest nema kraja, nego samo vrijeme da se s nekim patternom otkrije greška u prvom ili x-tom prolazu. Jednaka šansa je da je preostali keks neispravan i samo je pitanje dali grešku prikaže već bootanjem, nakon par sekundi memtesta ili nakon konkretnog patterna za koji se mora čekati neko vrijeme.

-kad ovom metodom (po jedan keks) pronađeš ispravan-neispravan, tad još treba provjeriti npr utore, postavku BIOSa, napon.. kontakte, jer možda je ram ispravan, usput to opet treba radit 2 puta, kao test ili potvrda da je npr MBO ispravna (s ispravnim RAMom i svim ostalim ispravnim komponentama).

-primjer 2. testiraš a svim keksima, ako greške nema npr par sekund-par minuta.. možeš pustiti dok ne napravi recimo jedan kompletan prolaz, ali vjerojatno će se greška brzo pojaviti. Pojavit će se svakako brže nego s jendim keksom, npr ako je chipset nestabilan, dualchanel, CAS.. sve to se prije pojavi kao greška s više RAMa, dok pojedinačno može raditi bez greške.

Koji test je tad logičnije napraviti? 2. jer ako greška postoji veća je šansa da se otkrije (i brže), dok istovremeno RAM ne mora biti krivac, može bit bilo što drugo... (kao što je i ova tema, zapravo nešto drugo, samo je zloporabimo..).

-btw:

hdd testovi, može pod OSom, ali opet imaš i druge moguće uzroke, to se radi s bootmedija, diagom za disk, jednako kao memtest (eliminra se malware, driver itd..)

''mijenjati u 84''.. (tipfeler). Što si zapravo otkrio? -da ti sistem radi OK s jednim keksom? ... ali nisi memtestom potvrdio (ne)ispravnost?... tad keks nije uzrok nego nešto drugo, opet vidi pod 2. upravo zato.

.. i naravno da memtest (ili bilo koji drugi) nije svemoguć, ne radi vino od vode... ali pouzdano testira ram, ako pronađe grešku tad greška postoji (negdje, možda u RAMu), ako ne pronađe, tad je RAM sigurno OK, probem tad treba tražit negdje drugdje. To je sve što memtest treba raditi, ne treba ni biti svemoguć..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2014 17:16 (ihush).
15 godina

I eto, nakon godinu i pol (skoro dvije), ipak je bio problem u SATA kabelu. Meni nekako najviše smrdi na to jer je kabel bio fkt u čudnom položaju (od HDD-a do kontrolera je bio u čudnom položaju) te moguće da su se unutra žice po*ebale. Sad sam skinuo SATA kabel sa DVD Drivea i ubacio ga u HDD i sve radi ko urica !

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice