Problem sa HD-om

poruka: 19
|
čitano: 2.200
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Problem sa HD-om

u par navrata mi pri bootanju čudno "krcne" i u windowsima da nekakav serious error....sad sam skinuo HDtune pa mi je ovo "dijagnisticirao".....to se da nekako sredit,ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Problem sa HD-om

Po mom mišljenju, može ti raditi još 2 sata a može i nekoliko mjeseci.

Sve u svemu, vrijeme mu je za mirovinu, barem je kod mene krckanje diskova, povišena temperatura i bad sectori bilo nagovještaj da moram kupit novi.

Iako, postoje alati za reparaciju hdd (mislim na popravljanje bad sectora) koji bi ti možda mogli pomoći.

16 godina
neaktivan

Bojim se da ne..Disk ti ima bad sectore,a to se ne može popravit..Doduše postoje alati koji ih mogu softverski "označit" tako da ih OS ne koristi al to ti je sve..

Sudeći po kapacitetu,rekao bi ja je disk stariji od 5 godina,tako da ti je najbolje backup svega dok se još može,i kupit novi disk..sad bar nisu skupi

15 godina
neaktivan
Problem sa HD-om

a što bi bio best buy za neku manju lovu?

i hvala na savjetu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

A neznam sad toćno za best buy..i ne znam jel ti treba PATA ili SATA disk..

SATA diskovi su recimo za 500GB oko 300 kuna..možeš proć i jeftinije,al mislim da ispod 500GB ti je puno lošiji omjer GB/kn

16 godina
neaktivan
La Roca kaže...

Bojim se da ne..Disk ti ima bad sectore,a to se ne može popravit..Doduše postoje alati koji ih mogu softverski "označit" tako da ih OS ne koristi al to ti je sve..

Sudeći po kapacitetu,rekao bi ja je disk stariji od 5 godina,tako da ti je najbolje backup svega dok se još može,i kupit novi disk..sad bar nisu skupi

Da se popravit, svaki disk ima viška mjesta za premjestiti bad sectore. Par bad sectora ne mora značiti ništa strašno. Na burazovom laptopu se prošle godine pojavilo par desetaka ili stotina, ne sjećam se više, bad sectora, uzeo sam neki softver koji ih je fino premjestio i disk već godinu dana od tad funkcionira potpuno normalno. Bez ikakvih izgubljenih podataka itd.

Dakako, velik broj bad sectora obično znači da disk lagano kreće na put u vječna lovišta, ali par komada nije nužno alarmantna situacija. Bez obzira na to, uvijek treba imati backup bitnih podataka, čak i kad sve funkcionira potpuno normalno jer se svašta neočekivano može dogoditi.

15 godina
neaktivan

pata ili sata?

o čemu to ovisi?matičnoj?

sad imam ovog unutra:

Model ID   Maxtor 6Y080L0

Tip uređaja    ATA-133

16 godina
neaktivan

Da,slažem se..Disk može radit još neko vrijeme sigurno,al sve je to lutrija..Nema nekog pravila..Najvažnije je koliko su ti važni podaci na njemu..

16 godina
neaktivan

Onda imaš PATA disk..još ih zovu i IDE..Oni se spajaju na matićnu sa onim širokim,plosnatim kabelom..

Mislim nije problem,da se kupiti i takvih,novih diskova,al oni su malo skuplji..jer tamo je to u informatici,nakon nekog vremena,starija generacija tehnologije je skuplja od novije

18 godina
neaktivan
marjag kaže...

i hvala na savjetu...

Best Bay za manju lovu ti je WD Caviar Blue 500 GB ..super tih i brz (za te novce). Svaka preporuka

Kosta oko 40 EUR

Pazi da uzmes onaj sa oznakom WDC WD5000AAKS. Mislim da imaju od 3-5 god. garancije

PORTOVA ima 65536 komada - Aner Begovic..haker iz Bosne
15 godina
neaktivan

Skoro pa duplo skuplji od sata (govorim za PATA). Okvirne cijene:

160 GB - oko 370 kn

250 GB - oko 450 kn

500 GB - oko 600 kn

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.4.2011 16:43 (zm00).
16 godina
neaktivan

Aha,nisam ni znao da je tolika razlika u cijeni..Uff..

18 godina
Lazarus Long kaže...
marjag kaže...

i hvala na savjetu...

Best Bay za manju lovu ti je WD Caviar Blue 500 GB ..super tih i brz (za te novce). Svaka preporuka

Kosta oko 40 EUR

Pazi da uzmes onaj sa oznakom WDC WD5000AAKS. Mislim da imaju od 3-5 god. garancije

Samsung Spinpoint F3 od 500GB, je bolja opcija bez greške za istu lovu razlog je jednostavan ima jednu plocu od 500gb za razliku od WD Blue modela od 500GB koji ima dvije ploce po 250gb. Veca gustoca zapisa na jednoj ploci s tim je brzi te tiši kaj drugo, a ima i manju potrošnju stuje od WD diska Blue serije to je potvrđeno u raznim testovima.{#}

http://www.protis.hr/products/details/hdd-sata-ii-500-gb-samsung-spinpoint-f3-7200rpm-16mb-hd502hj/25430

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
16 godina
neaktivan

TO što vi predlažete su SATA diskovi..njemu treba PATA disk!

15 godina
neaktivan
Problem sa HD-om

Jutro,hvala na savjetima....zasad ću napravit backup...a za koji dan mijenjam ionako proc a to bi moglo značit da ću  i matičnu novu kupit..pa bi i ovo glede kupnje SATA ili ATA bilo riješeno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Problem sa HD-om

Ako kupuješ novu matičnu onda u redu, ako ne, onda kupi PCI Sata controler, nisu skupi, oko 100 kn dode, to upikneš u slobodan PCI slot i onda ti je to ko da na matičnoj imaš SATA.

[URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/result/1225775843.png[/IMG][/URL]
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Usput, jesi li siguran da nemas i SATA na maticnoj? Dosta dugo se vec on ugradjuje, mora da je prilicno star taj komp ako nema SATA.
15 godina
neaktivan
Problem sa HD-om
  1. 4 x SATA 3Gb/s......ovo piše na Gigabyte-ovoj stranici....znaci da bi to bilo ok!....ufff,svaki dan ponešto naučim.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ako nisi krivi model maticne gledao, da, bilo bi ok. Znaci samo trebas kupiti novi disk. Mozes onda uzeti neki softver s kojim ces samo prekopirati ovaj disk na novi pa neces ni trebati ponovo instalirati Windowse.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice