Problem sa grafičkom i/ili monitorom

poruka: 11
|
čitano: 2.157
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima - imam jedan vrlo iritantan problem, a ne mogu dokučiti da li je riječ o monitoru ili grafičkoj kartici.

Svakih nekoliko dana mi se u radu dogodi da cijeli ekran poprimi neku čudnu boju (ili čudnu boju sa nekim crtama) i jednini način da se toga riješim je forsiranje restarta.

Konfiguracija:

amd phenom II x4 955

asus M4N68T V2

ATI Radeon HD 5670 512 gddr5

wd blue 500 GB

seasonic 430 W

soni optički

2x2 ddr3 1333MHz rama

Isprva sam imao stari 19" CRT monitor, ali sam ga zamjenio potpuno novim 22" samsungom

Uz "rošadiranje" monitora sam rotirao i kablove (kupljeni novi i za napajanje monitora i novi vga kabel, a isprobao sam i tri vga-hdmi adaptera)

Na samom kompu sam obavio i slijedeće testove

OCCT Perestroïka (dva sata - sve normalno)

FurMark (dva sata - sve ok)

HeavyLoad (dva sata)

memtest86+ svaki keks posebno - sve ok

Ako netko ima ideju...

Hvala

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

...a može bit i matična...jedini izlaz je provjera ili zamjena komponenti, prvenstveno grafičke i matične...

...kaos...
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.8.2011 14:55 (Jurra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Problem sa grafičkom i/ili monitorom
321GO kaže...

Svakih nekoliko dana mi se u radu dogodi da cijeli ekran poprimi neku čudnu boju (ili čudnu boju sa nekim crtama) i jednini način da se toga riješim je forsiranje restarta.

Rekao bi artefakti?

14 godina
neaktivan
mario1990 kaže...
321GO kaže...

Rekao bi artefakti?

Ma da je barem tako cijeli(!) ekran pioprimi neku plavu boju i to je to. Nema slike nego samo "veliko plavetnilo" sa pokojom tamnijom ili svjetlijom linijom.

Pitanje je dana kad će opet pa ću staviti sliku.

17 godina
neaktivan

Sličan problem imao sam i ja sa svojom HD6870... Izgleda da se radi o njihovim memorijskim modulima (nije to samo kod Ati-ja, i nVidia pati od sličnih problema, pošto i jedne i druge radi jedna te ista tvornica), a i Ati driveri su poznati kao problematični...

Ono što sam ja učinio i sada sve fercera:

1. Isključio sam ATI CCC (da se ne diže skupa s Windowsima)

2. Uz pomoć programa SapphireTrixx narihtao sam voltažu memorije (blago je podigao sa 1.175 na 1.177), i drugi proizvođači imaju slične programčiće za fino podešavanje...

Meni je pomoglo. I inače na stranim forumima ljudi se žale na slične stvari sa novom generacijom kartica i uglavnom je problem u memoriji.... PREBRZO IH IZBACUJU, AL TO TI JE KAPITALZAM DRUŽE.

Samo zarada. A ti se poslije žali svetom Petru....

Iz Hrvatske, s ljubavlju
14 godina
neaktivan

Evo i fotke monitora nakon što se zblesi.

Nakon ovoga - power button Nakon ovoga - power button

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Danyel kaže...

Sličan problem imao sam i ja sa svojom HD6870... Izgleda da se radi o njihovim memorijskim modulima (nije to samo kod Ati-ja, i nVidia pati od sličnih problema, pošto i jedne i druge radi jedna te ista tvornica), a i Ati driveri su poznati kao problematični...

Ono što sam ja učinio i sada sve fercera:

1. Isključio sam ATI CCC (da se ne diže skupa s Windowsima)

2. Uz pomoć programa SapphireTrixx narihtao sam voltažu memorije (blago je podigao sa 1.175 na 1.177), i drugi proizvođači imaju slične programčiće za fino podešavanje...

Meni je pomoglo. I inače na stranim forumima ljudi se žale na slične stvari sa novom generacijom kartica i uglavnom je problem u memoriji.... PREBRZO IH IZBACUJU, AL TO TI JE KAPITALZAM DRUŽE.

Samo zarada. A ti se poslije žali svetom Petru....

Skinuo sam ovaj program - ali ne mogu štimati napon. Piše "GPU voltage 1100V", ali ne mogu micati slider, ne mogu kliknuti ni na znak "+"ni na "-", a ako upišem broj i stisnem apply - stvar se vrati na 1100.

17 godina
neaktivan

Ne bih te htio plašiti, ali mislim da ti je memorija loša na toj kartici...

1. Da li imaš dovoljno snažno i kvalitetno napajanje?

2. Da li ti je BIOS matične nov?

Ako je tu sve ok, pređi na flashanje BIOSA te grafičke kartice, uglavnom se koristi AtiFlash...

Da li ti je Sapphire kartica? ako jest, a ne možeš mijenjat napon memorije, to znači da je ili problem sa memorijom ili ti je BIOS grafičke defektan...

Iz Hrvatske, s ljubavlju
14 godina
neaktivan
Danyel kaže...

Ne bih te htio plašiti, ali mislim da ti je memorija loša na toj kartici...

1. Da li imaš dovoljno snažno i kvalitetno napajanje?

2. Da li ti je BIOS matične nov?

Ako je tu sve ok, pređi na flashanje BIOSA te grafičke kartice, uglavnom se koristi AtiFlash...

Da li ti je Sapphire kartica? ako jest, a ne možeš mijenjat napon memorije, to znači da je ili problem sa memorijom ili ti je BIOS grafičke defektan...

1) da - seasonic 430W

2) da - najnoviji sa asus stranice

sad ću ga flashat i da grafa je safirka.

finger crossed....

17 godina
neaktivan

Prije nego počneš flashat išta, probaj ova dva testa:

Furmark (za grafičku) i prime95 (za CPU), čisto da provjeriš stabilnost...

Predlažem ti flash BIOS-a grafičke, ALI SAMO AKO TI JE ISTEKLA GARANCIJA...

Iz Hrvatske, s ljubavlju
14 godina
neaktivan
Danyel kaže...

Prije nego počneš flashat išta, probaj ova dva testa:

Furmark (za grafičku) i prime95 (za CPU), čisto da provjeriš stabilnost...

Predlažem ti flash BIOS-a grafičke, ALI SAMO AKO TI JE ISTEKLA GARANCIJA...

Imaš u prvom postu testove koje sam radio, a garu imam još 22 mjeseca, ali ne mogu potvrditi da je greška u grafičkoj.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice