Problem sa gašenjem računala

poruka: 14
|
čitano: 3.223
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Evo kao što naslov kaže, komp mi se randomly ponekad ugasi. To nije BSOD, nikakav crash, on se samo ugasi kao da je nestalo struje, ja ga upalim i sve opet šljaka. Čovjek bi pomislio da mu možda fali struje, međutim, to se događa i u idleu. Mislim da mi se u loadu nekakvom to nije nikad ni dogodilo. No nisam pustio da neki žderač resursa radi par dana, možda bih trebao? Uglavnom, pošto nema nikakvih error logova, minidumpova i slično, ja ne znam kako bi identificirao komponentu koja stvara probleme. Konfiguracija je sljedeća:

Proc: AMD Athlon X2 4800+ Brisbane 2,5 GHz
RAM: 2x Crucial Rendition 1 GB 800
MBO: Gigabyte GA-M68SM-S2 sa nedavno flashanim BIOSOM (F3), dogadjalo se i prije flasha tako da to ne povezujem

Grafa: Sapphire 3870 Ultimate

Disk: ST3320620AS, 320 GB 16MB, S-ATA300, NCQ3, 7200

Napajanje: Silverstone strider ST400

Pomislio sam i da ima veze s temperaturama, ali sve su više manje normalne, osim što pokazivač CPU jezgri laže (znao je pokazivat 2C), u njega se baš ne pouzdajem, a ovaj pokazivač simplus pokazuje 30 - max 49 u loadu. Stavio sam novu pastu (Arctic silver 5) na proc sad nedavno, malo je pala temperatura al to nema nikakve veze ja mislim.

Evo ovako izgleda sensor u everestu:

Temperatures   
Motherboard    37 °C  (99 °F)
CPU    22 °C  (72 °F)
CPU #1 / Core #1    8 °C  (46 °F)
CPU #1 / Core #2    7 °C  (45 °F)
MCP    60 °C  (140 °F)
Aux    39 °C  (102 °F)    (Ne znam što je ovo, nikad nisam uspio dokučit što to on točno pokazuje)
GPU Diode    46 °C  (115 °F)
Seagate ST3320620AS    36 °C  (97 °F)

Cooling Fans   
CPU    1154 RPM
Chassis    953 RPM

Voltage Values   
CPU Core    1.10 V
+3.3 V    3.31 V
+5 V    5.56 V
+12 V    12.16 V
+5 V Standby    5.56 V
VBAT Battery    3.09 V
DIMM    1.89 V

Ovo je naravno u idleu. Ako netko ima kakvu ideju od kud da počnem sa identifikacijom problema? Hvala!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

mozda ti je problem u napajanju

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Isto mislim da je malo slabo napajanje za tako nesto, a i nisi potpunu konfu stavio...

Probaj sa jacim napajanjem, barem posudi ako imas na neko vrijeme pa vidi

Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Gledajte ljudi, nije preslabo napajanje. A i da je, napomenuo sam da se to događa u IDLEU, kad komp troši ispod 100W. A toliko napajanje pruža. Uostalom, to se nije događalo prvih 6 mjeseci (komp sam inače kupio negdje oko proslog božića). A kako može bit preslabo napajanje, izračunajte potrošnju na bilo kojem od onih kalkulatora, i niti jedan ne pokazuje preko 300W. I što sam ja to zaboravio iz konfe napisat?

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.12.2008 17:45 (mplest).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Editirao sam gore, sry na suvisnom postu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.12.2008 17:45 (mplest).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sada ne znam..kada se proc pregreje, da li se pc ugasi ili restart samo?..ugl..ako si rekao da ti ocitavanje temparature proca nije pouzdano..onda to prvo trebas da proveris...ako vec ne sumnjas na napajanje..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Rekao sam da vjerujem ovom senzoru koji pokazuje temperaturu površine procesora. A i realno nema šanse da se pregrijava, jer imam jako veliko kučište u kojem ima puno mjesta, još je i 12 cm vent pokraj proca, a i buraz mi ima isti procesor samo sa novijim steppingom u kojem su popravili senzor pa pokazuje točno, a ima puno manje kučište i nema vent za ispuh i još uvijek mu radi sve kako treba, tako da sumnjam da je do temperature. A i mislim da bi se onda komp samo restartao i da bi u BIOSu pisalo overheat il tak nes, mislim da mi se to jednom dogodilo na starom AMDu 3200+. Ali da je do temperatura i senzor laže, kako da ja to provjerim? Nemam termalnu diodu ili nešto slično, a na opip mi se čini ok.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Problem sa gašenjem računala
Bok,

A sto je sa tvojim elektricnim instalacijama ?

Otfuraj tower kod frenda, i sa njegovim kabelom za struju spoji kompic na napajanje pa vidi oce se gasit.

Mozda ti buraz/sestra prekida struju sa osiguracem da te zahebava? :) nikad ne znas
Pozdrav
17 godina
neaktivan
RE: Problem sa gašenjem računala

Hehe :)
Nije, nije, događalo se i kad nikog nije bilo doma. Ali pala mi je ideja da nesto s kabelom nije u redu, tj nešto sa spojem. Ali rastavljao sam ja komp više puta otkad je počelo, i mijenjao sam power cable tako da ne bi trebalo bit to. A komp je inače spojen na glavnu "letvu" ili produžnicu u sobi, tako da isto ne bi trebalo biti do nekih takvih gluposti. Ma lakše bi ja to našao da se to događa često, ali to se samo od sebe dogodi svako neko neodređeno vrijeme. Evo sad odkad sam pisao o problemu se nije dogodilo. Ali to ne znači da je popravljeno, i prije sam se znao tako ponadati pa onda opet tup. Tak da zna se nekad i par puta u danu dogodit, a nekad tjedan dana zna bit tišina. Pa mi je dosta teško ovaj tvoj prijedlog pratit :)

17 godina
neaktivan

Hm,zvuči kao problem sa napajanjem ili strujom u bilo kojem smislu(pad napona).

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2008 7:32 (Bugy).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav svima.Pročitao sam diskusiju,a pošto se baš ovih dana sa problemima ove vrste jako maltretiram,probaću pomoći.Moja malenkost misli da je Vaš problem definitivno u Gigabyte matičnoj ploči.Probajte sve vaše ostale komponente na drugoj MB,pa ćete videti da je sve ok.Još jedan pozdrav.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

napravi takozvani bootstrap pristup.. eliminiraj komponentu po komponentu a komp nek vrti.. znaci ostavis memu grafu.. a sve drugo vadis van.. memu ostavis jednu plocicu prvu do procesora..Cool enjoy ..nadam se da nije ploca otisla u vjecna lovista..

ANTEC900,CORE2DUOe6400@3.2GHZ,GF8800GTZALMANVF1000.ABIT-AB9PROCHIEFTEC650W,PATRIOT4GB 4.4.4.12
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2009 21:49 (dokly).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

pogledaj stanje kondenzatora na ploci, dal je koji procurio

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

nemogu da ugasim komp kada idem na START i TURN OFF nereaguje ni na restart niti na log off

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice