Poznaje samo 2GB RAM-a od 4GB

poruka: 46
|
čitano: 9.716
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Poznaje samo 2GB RAM-a od 4GB
AnatoliaRelax kaže...
aha, znači ti uvijek krećeš od pretpostavke da se na forum za pomoć o nekim osnovnim stvarima javljaju informaticki načitani ljudi.

Ne, krećem od pretpostavke da mi ljudi ne iznose neistine ili da mi ne lažu. Mislim da je OK da imam toliko povjerenja u druge da to pretpostavljam. Ali s obzirom na ovo iskustvo izgleda da ću morati postrožiti kriterije.

AnatoliaRelax kaže...
Ako znas da se radi o modulu a ne s/n onda tebi ta moja napisana greska "s/n" ne predstavlja problem 

Nisam znao da se radi o modelu, jer hrpu oznaka iza S/N nisam ni gledao. Zna se što je serijski broj - jedinstveni identifikator konkretnog proizvoda, konkretne stvari (a ne modela)!

AnatoliaRelax kaže...
i gledam sad par drugih kartica gdje kolicina memorije oznacena kao /1G ili /2G   sto odgovara i stvarnom kapacitetu...

Evo, već počinjem sa strožim kriterijima. Ne vjerujem ti. Daj slike! Da ne znam bolje, rekao bih da govoriš o pojedinačnim modulima, dakle onima koji ne dolaze u kitu. Na tvom modulu jasno piše da je to jedan modul u kitu, a ne pojedinačni!

AnatoliaRelax kaže...
ali ok hvala ipak i izvinjavam se jos jednum sad znam da nije vjerovati tim oznakama dok detaljno ne pregledam karticu 

Oznake su bile dobre i mogao si im vjerovati. Tvoja intepretacija tih oznaka je bila pogrešna.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.4.2014 0:46 (mbaksa).
17 godina
moderator

Ne vrijeđajte se. Ne volim davati kartone, ali hoću ako bude trebalo. {#}

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam sličan slučaj sa pločom koja ne prepoznaje memoriju u drugom utoru, ali samo kad su obje memorije, inače svaki utor radi sa 1x2Gb memorije. Radi se o ovoj ploči koja je specifična sa podržanim memorijama. Memoriju koju imam je "transcend 2G DDR3 1600 Dimm cl11" Ovaj tip memorije nije specificiran za ovu ploču, jedino mislim da bi se promjenama postavki za memoriju u biosu, moglo podesiti, da radi sa po dva gigabajta u oba utora. Molio bih pomoć oko postavki, ako bi bilo moguće iskombinirati da rade oba utora zajedno

Za zahvalu klikni na Hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Vjerojatno si probao premjestati module po slotovima, jedino sta ti ostaje za napraviti je da stavis najnoviji bios, mozda on pomogne.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
16 godina
neaktivan

Bios je najnoviji, svaki od ova dva rama, radi pojedinačno u bilo kojem slotu, samo što po specifikacijama ploča podržava memoriju 1333, a ovo je 1600. Kad su obadva slota popunjena, računalo se upali i samo stoji i vrti ventilatore.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-jesi li siguran DDR2-DDR3?

MHz su najmanje važni, gustoća DIMMova (broj chipova, kapacitet) je ono što BIOS-MBO mora podržavati.

+ reset..

MBO s DDR3 ugl podržavaju 4-naviše GB, po opciji remap (to je bitno) ovo je starije. Ako je combo, ne možeš mixati, + ograničenje chipseta-mbo itd.

edit: + ručne postavke vrati na auto (bios optimalno podesi ras-cas, ne rade svi moduli na svim kombinacijama), ali to sve rješava reset (kojeg treba napraviti kod izmjene bitnih komponenti i ući ponovo u bios u rpvom paljenju ako treba dodatno podesiti npr boot, ahci itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.4.2016 11:19 (ihush).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-jesi li siguran DDR2-DDR3?

MHz su najmanje važni, gustoća DIMMova (broj chipova, kapacitet) je ono što BIOS-MBO mora podržavati.

+ reset..

MBO s DDR3 ugl podržavaju 4-naviše GB, po opciji remap (to je bitno) ovo je starije. Ako je combo, ne možeš mixati, + ograničenje chipseta-mbo itd.

edit: + ručne postavke vrati na auto (bios optimalno podesi ras-cas, ne rade svi moduli na svim kombinacijama), ali to sve rješava reset (kojeg treba napraviti kod izmjene bitnih komponenti i ući ponovo u bios u rpvom paljenju ako treba dodatno podesiti npr boot, ahci itd.

DDR3 100%, molio bih ako možeš malo konkretnije, ovo je dosta uopćeno. Moja MB podržava 1333 memoriju, a ja imam 1600 2x2Gb, transcend 2Gb DDR3 1600 DIMM Cl11. procesor je IP E5800 dual core 3.20.

16 godina
neaktivan

tvoj procesor podržava max.800Mhz memeoriju tj.DDR2 stoga nemožeš koristiti ddr3 ak ne staviš jači procesor koji podržava 1333MHz i točka.

1 0 hvala 0
13 godina

Da, morat ćeš potražiti drugi procesor, pogledaj si Q8300/Q8200 ili E8200/E8400, mogu se naći dosta jeftino. Imaš ovdje listu svih procesora koje podrzava ta ploča.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

pogrešno.. stari tip, mem.kontroler je na MBO-chipset (ne u CPU), ploča.. ali po opisu nešto ne odgovara DDR2.. ii combo MBO. Ne treba napamet..

edit: konkretnije? ne bez podataka, MBO-manual-specifikacije.. (a neke kombinacije jednostavno ne rade, pa i mogućnost da je neki kvar..)

ok (ali zašto se ne navede u textu konkretna MBO.. zašto tražiti po netu, otvarati linkove..)

MBO podržava kao OC 1333 (ne normalno), tad je problem s bootanjem tj auto postavkama. Može pomoći ručno podešavanje, ali ne mora. chipset 41.. i loš BIOS (praktički na tržištu je DDR3 od 1333 naviše ispod tog ga skoro nema). Problem dodatno radi i dualchanel (BIOS pokušava automatski), treba upaliti s jednim modulom, podesiti (isključiti ako se može..).. ali 41 ne nudi opcije kao skuplji (gamerski...). Ograničenja.

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.4.2016 12:52 (ihush).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ploča je Asus P5G41T-M LX2/GB, http://www.asus.com/supportonly/P5G41T-M%20LX2GB/HelpDesk_Download/ probao sam idrugi procesor E8400 3,00 i isto se događa, sve radi uredno sa jednim utorom, ali kad popunim oba, istim tipom memorije  ddr3 1600 transcend, onda zapne odmah kod paljenja

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

ponovo, upali s jednim, uđi u BIOS, učitaj factory.. podesi ostalo potrebno i ako postoje opcije isključi za npr dualchanel, povećaj latencije (umjesto auto SPD).. i tad probaš, možda radi.

ako ne radi, -ne radi. (proizvođač ne updatea noviji BIOS.. koji bi to možda fixao).. jer sam chipset bi dozvoljavao, ali kompletna MBO-chipset su prilagođeni FSBom određenoj generaciji CPU i DDR (iz vremena DDR2.. problem s DDR3 samo zbog tog), raspon kojeg FSB predviđa. (raspon je za clk CPU:RAM:periferija.. zato je bitan, ograničen npr od 800-1333 ili 533-800 i sl)

moguće, ako postoje jumperi na MBO za podešavanje FSBa.. (tad to ne radi BIOS-soft), ali takve serije ugl nemaju nikakvih opcija ..

Da, post ispor, djelomično točno .. QVL pogrešno tumačenje, ono što je na listi mora raditi 100%.. ono što nije na listi MOŽDA radi, na listi nikad nisu noviji moduli (u pravilu veći-brži..) jer se proizvođaču to jednostavno ne da održavati.. = to ne znači da neki modul ne radi. Ispadne beskorisna lista (za ovakav slučaj).

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.4.2016 13:22 (ihush).
15 godina
neaktivan

Ako se memorija koju ti imaš ne nalazi na QVL listi proizvođača matične ploče, sve ti je džaba. Provjeri QVL listu na web stranici proizvođača matične ploče. Ukoliko svoj model RAM-a ne pronađeš na listi, možda je to uzrok problema. Pokušaj testirati RAM drugog proizvođača koji se nalazi na QVL listi. U posljednje vrijeme na forumu je bilo nekoliko slučaja gdje je uzrok sličnih problema bila nekompatibilnost RAM-a i matične ploče.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ova memorija koju imam nije na listi, pa vjerojatno zato i radi samo u jednom utoru. Možda bi se moglo što podesiti u biosu, ali nisam baš upućen u ta podešavanja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

sve mora pisati u manualu.. + google (i translate, wiki..)

moguće rješenje (jer vjerojatno nema potrebnih opcija), probati.. zamijeniti jedan modul za bilo kakav drugačiji. Tad će bios drugačije postaviti DC-latencije.. (možda). Preporučljivo do 1333 iznad su šanse manje upravo zbog podataka u SPDu o onog što bios pokušava podesiti.. (ako ručne postavke ne pomažu).

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.4.2016 14:35 (ihush).
15 godina
neaktivan
ivo454 kaže...

Ova memorija koju imam nije na listi, pa vjerojatno zato i radi samo u jednom utoru. Možda bi se moglo što podesiti u biosu, ali nisam baš upućen u ta podešavanja.

Ne vrijedi se dalje mučiti. Moraš znati da li je uopće RAM kompatibilan sa tvojom matičnom pločom. Nađi/posudi RAM koji se nalazi na listi i testiraj ga u računaru. Ukoliko sve bude radilo kako treba, kupi ga.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice