Pomoć pri spajanju HDD WD 160 SATA

poruka: 16
|
čitano: 6.590
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

problem je sljedeci:

jucer nabavio WD-ov HDD 160 SATA:trenutno imam neki WD 80, stariji, IDE, i ne nudi mi dovoljnu kolicinu mjesta, pa odlucio malo prosiriti obzorje :p...no dosta sale..

znaci mbo je asus k8u-x, trenutan hdd spojen je napajanjem i na primary master kabel,sve korektno i radi.

na mbo pronasao utore "sata1" i "sata2", koliko sam skuzio jedan od tih mi je potreban da prikljucim novi hdd sata.

nabavio takoder dva potrebna kabla, (barem mislim da su odgovarajuci).

br.(1)prvi kabel,napajanje

br.(2)drugi kabel,prikljucivanje hdd-a na mbo

ubacio ga u kuciste, pricvrstio vijcima.

kablovi iz napajanja:        

Lijevi kabel: spojen na sadaslji hdd.

Srednji kabel: jedna strana kabla br.(1), prikljucena u taj srednji, druga strana u novi hdd.

Desni kabel: spojen floppy

kabel br.(2)..jedna strana u utor na novom hdd-u, druga strana na utor na mbo, "sata1"

i to je sva mudrost koju znam napraviti.

palim komp, ulazim u bios, pod "both opcije" mi se stvara nova opcija zvana "hard disk srives"

1. navedem onaj stari hdd 80

2. naveden novi hdd 160

znaci da sam valjda nesto ipak dobro prikljucio.

no kad pogledam:

"Primary master" =wd 80 (stari hdd)

"Second master" =not detected

"Primary slave" =not detected

"Second slave" =philipsova prza

i cini mi se da to nest ne stima...nebi li se tu negdje trebao pojaviti taj novi hdd ?....mada mi ga tamo pod "both opcije" prikaze.

mislio da je stvar u formatiranju ili necem....pa sam dignuo windowse, isao na device manager, i tamo na disc managment.

i prikazan mi samo stari, znaci nema detekcije o novom prikljucenom hdd-u, nit se ukljucio neki carobnjak kako bi inace trebalo, nema mu traga, pod my comp ga takoder nema....

donekle se kuzim o sva ta ostala *ranja vezano uz pc-e, ali s hdd-ima, sam nov...tako da, bilo kakva vrsta pomoci bi bila cijenjena....

zao mi je tih 350kn bacenih u vodu...zato Vas molim za pomoc, one koji se kuze u to.

hvala unaprijed

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Pomoć pri spajanju HDD WD 160 SATA

ne možeš gledati to pod slave i master jer to više nije IDE disk to je SATA koji tih caka više nema. on bi ti se u bootanju trebao pojaviti pod sata channel 1 ili 2 (ovisi kako piše kod podizanja). ukoliko si sve dobro spojio (a ako si rekao da ti ga je u biosu prepoznalo) onda ti je sa diskom sve ok.

podigni windowse i vidi ako ti prepozna novi disk. ako ne morat ćeš instalirati sata drivere.

17 godina

hvala na pomoci, imas pravo...skuzio sam sad da mi ga pri bootanju ocita pod channel 1 ili dva, ovisno u koji sam ga prikljucio..

znaci...tu je problem, sata driveri...

eh...sad.....dali ti driveri ovise o necem(nekim komponentama) ili...su kao univerzalni za sve sata diskove ?...

i na kraju...gdje da skinem taj driver....? :s

ili se to mozda nalazi na cd-u od maticne...hm, nisam doma pa nemogu sada provjeriti....

17 godina

dali bi to mozda bilo to sto meni treba ?

http://www.softwarepatch.com/utilities/via-sata.html

18 godina
neaktivan

hm..ukoliko ti ga kad se win dignu ne prepozna onda ideš desni klik na my computer tu odabereš manage, nakon toga disk management, tu dodijeliš neko slovo disku, formatiraš ga i to bi trebalo biti to. jer iako ti ga nema u my computeru imaš ga u disk managementu.tamo desni klik i ponudit će ti da napraviš novu particiju.isprobaj pa javi :)

0 0 hvala 0
17 godina

da, vec sam procitao negdje da trebam desni klik tamo negdje ako mi nije naveden u disk managmentu, samo nisam znao gdje ..

aha..mislim da kuzim ovo sa particijom.....nadam se da ce uspjet...

a moram cekat do 18h...nema me kod kuce do onda :pp..

hvala na pomoci :D...javim kako je

17 godina

eh, kvaka je sljedeca, nemam ga ni u disk managementu, ali pri bootanju ga vidim ....isee...kako me ovo *ebe -.-

18 godina
neaktivan

moraš mu instalirat sata drivere sa cd-a od matične onda će ti ga windowsi prepoznat

C2D E6850@ 3Ghz,Gigabyte P35-DS3P,2x1Gb Kingmax 667,Sapphire Radeon HD3870 ,Seasonic S12II-500,2x320Gb Seagate Baracuda+500Gb Samsung Spinpoint,Samsung 971P

0 0 hvala 0
17 godina

hvala...upravo to sada radim

17 godina

eto, rijeseno, problem je bio u driverima

moram se ispricat sto sam vas gnjavio time....eto ponekad jednostavno zaboravis ucinit onu sitnicu koja je najjednostavnija :)

hvala...moze lock :D

18 godina
neaktivan

ajde robsone bitno da se to riješilo

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Jedna mala napomena, WD-ovi diskovi imaju duplo napajanje: obični molex (4-pinski) i SATA napajanje (onaj širi plosnati). Ne preporuča se spajat oba istovremeno (čak kažu da može biti opasno), već ukoliko postoji mogučnost, treba spojit samo  SATA napajanje, a ako ne onda molex.

0 0 hvala 0
17 godina
MrBlc kaže...

Jedna mala napomena, WD-ovi diskovi imaju duplo napajanje: obični molex (4-pinski) i SATA napajanje (onaj širi plosnati). Ne preporuča se spajat oba istovremeno (čak kažu da može biti opasno), već ukoliko postoji mogučnost, treba spojit samo  SATA napajanje, a ako ne onda molex.

A ako imaš napajanje koje nema SATA priključke, svakako je bolje spojiti te molex priključke ako disk ima nego preko adaptera molex-SATA jerbo tako samo stvaraš nepotrebne dodatne spojeve koji mogu i popustiti...
16 godina
neaktivan

Umetnuti hard disk ima na sebi win 7 a hard disk koji hoću staviti u komp ima na sebi xp. Kad bi ga spojio i nebi postavio koji bi se sustav podigao. Da li bi se podigao xp ili win 7.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 10:32 (titan).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dignut će ti se 7-ica. Ovaj drugi sa XP-om je naknadno dodan i neće ga biti u boot izborniku.

World championships: 7, GP started: 250, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,369...Mislim da ce se to promjenit uskoro (na bolje)

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Znači hard koji ću privremeno spojiti u kompjuter mogu spojiti na kabel koji ide u pržilicu?

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice