Početno paljenje računala

poruka: 27
|
čitano: 5.051
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Najprije, pozdrav svima :).

Imam jedan problem.
Dakle, svako jutro kad palim komp, nakon 2-3 min se "crasha".
Ok, ja ga ponovno upalim, on se ponovno "crasha"  i tako par puta. Pod "crash" mislim ili na blue screen, ili na potpuni freeze ili na restart sam od sebe.
Nakon nekoliko puta uopće ga ne mogu upaliti !?
Pritisnem gumb za paljenje na središnjoj jedinici, čujem da kao radi, ali ništa, ne reagira, samo crnilo na monitoru.

Onda moram sačekat dobrih 10-15 minuta da bih ga ponovno mogao upalit ili mogu eventualno probat tuč šakom po središnjoj pa nekad proradi.

Nakon te cijele torture, kad sve to prođem i upalim ga, kompjuter cijeli dan radi najnormalnije !?!? i to je ono što me najviše čudi.

Dakle sve je najnormalnije, bez ikakvog blokiranja, crasheva itd.
Igram i igre bez problema, i to one dosta zahtjevne (2k15, fifa 15) i sve je u najboljem redu.

A onda sutradan, pri početnom paljenju ujutro, opet ista priča i nakon 100 milijuna restarta, uspijem ga nekako upalit.
Nenormalno je iritantno i oduzima previše vremena, nekad i po sat - sat ipo izgubim na pokušaj "stabiliziranja" tj. da se ne gasi, a nije da imam vremena na bacanje.

Pa ako netko zna do čega bi moglo bit, bio bih zahvalan

Ukoliko je crash dump potreban, uplodat ću ga.
edit:
Samo da napomenem, windowse sam reinstalirao više puta, tako da nije problem u njima.

edit2:
evo što neki programčić kaže:

http://i.imgur.com/vnw7e7S.png

Ja nemam blage što je ovo, no eto, možda netko zna :D.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2014 19:15 (Pas22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Probaj napraviti reinstall drivera chipseta matične ploče,

driver skini sa stranice proizvođača iste.

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act

0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Početno paljenje računala

To je ovo ?:

http://www.asrock.com/mb/AMD/M3A770DE/?cat=Download&os=Win764

Evo, probat ću, no vidim da je datum izlaska ovih drivera još 2009, a pošto sam kupio komp 2011, mislim da su driveri ok.

17 godina

Ovakvi neobični problemi obično ukazuju na probleme s napajanjem ili matičnom pločom.

Kad se PC uključi (po mogućnosti u "nestabilnom" stanju) probaj vidjeti pomoću HWmonitora kakvi su naponi (ako imaš mogućnosti, provjeri i multimetrom). Također, pogledaj vizualno u kakvom su stanju kondenzatori na matičnoj ploči, da nije slučajno neki od njih napuhan ili iscurio.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2014 19:39 (KaeR).
14 godina

sličan problem sam i ja imao, bilo je do napajanja, posudi negdje pa isprobaj....

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
KaeR kaže...

Ovakvi neobični problemi obično ukazuju na probleme s napajanjem ili matičnom pločom.

Kad se PC uključi (po mogućnosti u "nestabilnom" stanju) probaj vidjeti pomoću HWmonitora kakvi su naponi (ako imaš mogućnosti, provjeri i multimetrom). Također, pogledaj vizualno u kakvom su stanju kondenzatori na matičnoj ploči, da nije slučajno neki od njih napuhan ili iscurio.

Checola kaže...

sličan problem sam i ja imao, bilo je do napajanja, posudi negdje pa isprobaj....

Ok, budem sutra ujutro probao, hvala svima na odgovorima :)

10 godina
neaktivan

Kod startanja racunala na crnom ekranu pojavi mi se poruka - Reboot and select proper Boot device or insert boot media in selected Boot device and press a key - ali nakon 10-tak sekundi racunalo se ugasi. Kad ga ponovo pokusam startat pojavi mi se BIOS da mogu stisnit F2 ili F11 ali se racunalo ponovo ugasi nakon par sekundi. Tako mogu u nedogled raditi,racunalo se ugasi nakon par sekundi prije nego se ista moze napraviti.

Molim ako netko zna kako da rijesim ovaj problem. Na racunalu je bio instaliran Windows 7 Home Premium 32 bit skinut s interneta,ali mmu nisu radili zvucnici niti sam imao Outlook Express (e-mail). Unaprijed zahvaljujem.

0 0 hvala 0
14 godina
panda12 kaže...

Kod startanja racunala na crnom ekranu pojavi mi se poruka - Reboot and select proper Boot device or insert boot media in selected Boot device and press a key - ali nakon 10-tak sekundi racunalo se ugasi. Kad ga ponovo pokusam startat pojavi mi se BIOS da mogu stisnit F2 ili F11 ali se racunalo ponovo ugasi nakon par sekundi. Tako mogu u nedogled raditi,racunalo se ugasi nakon par sekundi prije nego se ista moze napraviti.

Molim ako netko zna kako da rijesim ovaj problem. Na racunalu je bio instaliran Windows 7 Home Premium 32 bit skinut s interneta,ali mmu nisu radili zvucnici niti sam imao Outlook Express (e-mail). Unaprijed zahvaljujem.

Ovo što ti javlja select boot device znači da ne pronalazi OS prilikom paljenja. Ja bih prvo provjerio kablove od diska da se nije sata kabel olabavio ili iskopčao, prilikom paljenja pritisneš F12 i odabereš HDD za boot, treće može biti sam OS... probaj reinstalaciju.

10 godina
neaktivan

Provjerit cu sata kabel,a jeli on moze biti razlog sto se racunalo ugasi nakon par sekundi,tako da na njemu ne mogu nista napraviti

14 godina
panda12 kaže...

Provjerit cu sata kabel,a jeli on moze biti razlog sto se racunalo ugasi nakon par sekundi,tako da na njemu ne mogu nista napraviti

Neispravan ili djelomično iskopčan sata kabel može rezultirati problemima kao što su: nemogućnost bootanja u OS, blue screen prilikom boota, smrzavanje računala i restartanje računala. Isto tako, svi navedeni simptomi mogu biti i znak neispravnosti diska. U tom slučaju najjednostavnije HD Tune preuzeti i napraviti test.

10 godina
neaktivan

Provjerio sam sata kabel i cini mi se da je sve u redu. Ali racunalo se i dalje gasi nakon par sekundi i sve je isto kao i prije. Jednom se pojavila poruka na BIOS-u : BOOTMGR image is corrupted. The boot cannot be completed. I ako mi mozes reci kako da preuzmem HD Tune i da napravim taj test.

16 godina
panda12 kaže...

.. - ali nakon 10-tak sekundi racunalo se ugasi. Kad ga ponovo pokusam startat pojavi mi se BIOS da mogu stisnit F2 ili F11 ali se racunalo ponovo ugasi nakon par sekundi. Tako mogu u nedogled raditi,racunalo se ugasi nakon par sekundi prije nego se ista moze napraviti.

..

-uvjek je najsumljiviji HDD i svi kablovi-kontakti, ali zbog gašenja ovdje je veća šansa za problem MBO/pregrijavanje/napajanje.. Sam disk nebi ugasio PC, osim ovisno o opcijama u BIOSu automatski restart (neke npr server MBO imaju tu opciju).

-odspoji sve, ostavi spojeno samo CPU-vent i power na MBO 24+4.. (ovisno dali imaš dodatnu VGA i njeno napajanje). Sve ostalo odspoji, tipkovnicu, miš, cd.. sve znači sve.

-upali.. dali je ponašanje jednako, ako je problem je u tim komponentama, ne u disku. Ako nije spoji tipkovnicu (PS/2 se ne smije spajati dok je upaljen PC, uvjek gašenje iz struje pa radovi..).

-pritisni i provjeri sve komponente, npr RAM, dali ventilatori rade, ako uđeš u BIOS učitaj defaulte, snimi.. i provjeri temperature.

Tek kad sam BIOS proradi (bez gašenja) tad nastaviš dalje s komponentama, jednu po jednu.. na kraju disk. Uvjek gašenje iz struje..

edit:

besmisleno je govoriti o HDtune, jer tad bi morali raditi npr windowsi.. za testove imaš npr Hirens.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.10.2014 16:31 (ihush).
12 godina
neaktivan
Pas22 kaže...

Najprije, pozdrav svima :).

Imam jedan problem.
Dakle, svako jutro kad palim komp, nakon 2-3 min se "crasha".
Ok, ja ga ponovno upalim, on se ponovno "crasha"  i tako par puta. Pod "crash" mislim ili na blue screen, ili na potpuni freeze ili na restart sam od sebe.
Nakon nekoliko puta uopće ga ne mogu upaliti !?
Pritisnem gumb za paljenje na središnjoj jedinici, čujem da kao radi, ali ništa, ne reagira, samo crnilo na monitoru.

Onda moram sačekat dobrih 10-15 minuta da bih ga ponovno mogao upalit ili mogu eventualno probat tuč šakom po središnjoj pa nekad proradi.

Nakon te cijele torture, kad sve to prođem i upalim ga, kompjuter cijeli dan radi najnormalnije !?!? i to je ono što me najviše čudi.

Dakle sve je najnormalnije, bez ikakvog blokiranja, crasheva itd.
Igram i igre bez problema, i to one dosta zahtjevne (2k15, fifa 15) i sve je u najboljem redu.

A onda sutradan, pri početnom paljenju ujutro, opet ista priča i nakon 100 milijuna restarta, uspijem ga nekako upalit.
Nenormalno je iritantno i oduzima previše vremena, nekad i po sat - sat ipo izgubim na pokušaj "stabiliziranja" tj. da se ne gasi, a nije da imam vremena na bacanje.

Pa ako netko zna do čega bi moglo bit, bio bih zahvalan

Ukoliko je crash dump potreban, uplodat ću ga.
edit:
Samo da napomenem, windowse sam reinstalirao više puta, tako da nije problem u njima.

edit2:
evo što neki programčić kaže:

http://i.imgur.com/vnw7e7S.png

Ja nemam blage što je ovo, no eto, možda netko zna :D.

To je najcesce problem sa PSU. Ako mozes testiraj i odma ga zamjeni jer ce otic Maticna i ostatak u zrak =)

panda12 kaže...

Definitivno imas problema sa HDD-om.. Vjerovatno ima previse pokvarenih celija unutar diska, stavi drugi disk ili probaj install na externi HDD.. Ako sve dobro prode ukopcas stari disk i probas rucno prebaciti datoteke koje su ti potrebne. 

Strucno izvlacenje datoteka s HDD dode i po nekoliko tisuca kuna.

10 godina
neaktivan

Sad se gasi nakon 30-40 sekundi,čak nekad i dođe do početne stranice,ali se onda ugasi.Svakim idućim startanjem taj period rada je kraći i sa strelicama nemogu minjat ništa.

16 godina

-pa jel cilj forsirati dok crkne ili otkriti i možda popraviti na vrijeme?

ovo su simptomi pregrijavanja, npr hladnjak na CPU.. besmisleno je paliti OS, disk (ako je išta važnog na njemu) itd.. da imaš auto bez ulja ili sl. kako bi ga popravio, stiskanjem gasa?

12 godina
neaktivan
panda12 kaže...

Sad se gasi nakon 30-40 sekundi,čak nekad i dođe do početne stranice,ali se onda ugasi.Svakim idućim startanjem taj period rada je kraći i sa strelicama nemogu minjat ništa.

Mogu zamisliti da si resetirao komp jedno 33 puta danas? Da tebe neko budi 20 puta u pola sata vidio bi kako se osjecas!

Udi u BIOS i vidi CPU temp (Iako bi sam te upozorio na CPU overheat), probaj sa drugim diskom. Ako to ne radi javi pa ce neko imati prijedlog za dalje.

10 godina
neaktivan

Nisan 33 puta nego više(ha-ha),šalim se.Nisam baš vičan ovoj tehnici,ali nemože se ništa napravit kad se odma ugasi.Neman na njemu ništa važno,tako da mislim da ću ga popravit sa macom od 10 kila.

12 godina
neaktivan

Ako nisi strucan i ne kontas puno oko kompova bolje ga odnesi u servis nego da ga sam popravljas. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Nije mi ništa važno na njemu,koliko bi moga doć popravak ako je pregrijavanje i hladnjak.O autu ćemo drugom prilikom,o ovome neznam,zato i pitam šta mi je činit jer neznam.

12 godina
neaktivan

Vidim da si iz Solina. Otidi u X3M racunala to ti je izmedu Firula i INA pumpe na strani di su kafici Tri Gracije itd. Uzet ce ti 100kn za dijagnostiku a ako popravljas u njih dijagnostiku ce ti zanemariti. 

Cijena ovisi o tome sto je pokvareno =)

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Nije mi ni na kraj pameti da ga sam popravljam,tražija sam da možda uz nečiju pomoć nešto mogu napravit,prije nego ide na servis,koji je očito neminovan.

Svakako zahvaljujem!

10 godina
neaktivan

Di si vidija da sam iz Solina?Znam di je taj X3M,mada sam do sad iša u Filipa,a kazu i da u Kineskom zidu,mislim Links,nisu loši.

Fala ti!

16 godina
panda12 kaže...

Di si vidija da sam iz Solina?..

-u čarobnoj kugli.. (kao svaki hacker), vidija je.. ee. {#}

- za pomoć oko popravka računala ipak moraš imati nešto alata (i software je alat) i znanja. Mac od 10kg pomaže, ali ne popravlja.

- Bez tog u servis, ako je ploća neisplativo, ako je hladnjak ovisi o modelu (dobavljivost, dali imaju neki otpadni..) jer naručivanje + marže.., prvo pitaj za cijenu, može biti kao drugi ispravan u oglasniku.

10 godina
neaktivan

Pa nemogu ja,koji godišnje provedem za računalom koliko vi provedete u 2-3 dana,imat ni znanja ni alata,zato i imam Vas i zato Vam se i zahvaljujem.

Aaaaa,da ne zaboravim,maca i pomaže i popravlja.

Fala lipa i tebi!

12 godina
neaktivan

Filip budale, Links budale + preskupi + pre dugo traje, X3M od frenda caca vlasnik xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
panda12 kaže...

Di si vidija da sam iz Solina?Znam di je taj X3M,mada sam do sad iša u Filipa,a kazu i da u Kineskom zidu,mislim Links,nisu loši.

Fala ti!

12 godina
neaktivan

Pozdrav,

Nakon sto sam procitao blue screen, odmah to mozes povezat sa ramima...

A ako nije do toga onda je problem u temperaturama bar po meni skini hwmonitor i pogledaj temperature

Lijep pozdrav,

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice