PC-Okomito ne radi, vodoravno radi?!

poruka: 34
|
čitano: 9.003
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Otvorio sam ovu temu jer sam zapoceo sa pitanjima na drugoj temi (LINK) pa su mi rekli da otvorim novu temu.

Problem:

Komp je star 4god, nikad nista do prije par dana kad se poceo sam od sebe restartat.

Znaci kad je u okomitom polozaju (normalnom, uspravnom) onda se restarta, a kad ga okrenem vodoravno (polegnem na bok) onda radi.

Probao sam sve iskopcat (hard, dvd, sve ram-e, graficku) i uvijek isto.

Danas sam okrenuo komp naopako (dvd, napajanje je normalno gore a ja sam stavio sve dole) za 180* i radi 2h bez restarta,cim ga okrenem na pravu (normalnu) stranu pocne se restartat i cuje se svako malo bzz...bzz...bzz...

Sad sam izvadio napajanje iz kusicta, usisao ga i poslikao

ovo ispod "sljepljeno" je normalno? ovo ispod "sljepljeno" je normalno?

mozda ovaj osigurac? mozda ovaj osigurac?

Ako neko vidi nesto nuobicajeno ili ako neko ima neku ideju neka slobodno napise.

THX {#}

(Lazarus Long mi je vec na PP predlozio par savjete, puno mu hvala)

Muškarci od svojeg donjeg rublja i od žena žele isto: malo podrške i malo slobode ;-)
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 16:20 (djigibao).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Koliko znam, 'ovo slijepljeno' nije ok, izgleda mi kao kad se kondenzator rastopi.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -

0 1 hvala 1
15 godina
RE: PC-Okomito ne radi, vodoravno radi?!
macak kaže...

Koliko znam, 'ovo slijepljeno' nije ok, izgleda mi kao kad se kondenzator rastopi.

pa da, kondenzator mu je procurio. To nikako nije normalno.

** Live 4 Music **
17 godina
neaktivan

S napajanjem sve liči ok, elektrolit iz kondenzatora je smeđ ko krasta, a ono žuto u napajanju je ljepilo.

Obično se kondenzatori napušu prije nego što iscure. 90% kondenzatora koji krepaju su oni niskonaponski (5V SB), na drugom kraju tiskane pločice.

Vjerojato je u pitanju loš kontakt kabela sa utičnicom napajanja.

Do the inposible, see the invisible ROW ROW FIGHT THE POWER
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 16:37 (Katana).
Moj PC  
6 0 hvala 1
18 godina
neaktivan

Neki spoj ne valja, zamijeni napajanje, jer s vremenom se neće samo računalo restartati, nego će ti možda izazivati kratki spoj, pa će ti raditi probleme u strujnoj mreži.

A možda će i 'otić' uz prasak i dim, kao moje jednom.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 16:38 (macak).

1 0 hvala 1
15 godina

Nema li više boja elektrolita?

Ne znam, pitam samo informativno.

Da, nisam ni razmišljao o utičnici. Ako mu je kabal od napajanje loš, te se presavijao previše, moguće je da mu to pravi problem. Problem mora biti fizičke prirode, jedino ako nema software koji omogućuje shake control D:

** Live 4 Music **
18 godina
neaktivan

Onaj kondenzator meni izgleda kao da je nabubrio (jedan od onih dva debela...onaj desno)

A programmer is just a tool which converts caffeine into code

0 0 hvala 1
18 godina
neaktivan

Slikaj kontakte napajanja na mjestu gde ulazi naponski kabel i u istom pravcu (mislim na slikanje) sa unutarnje strane

[edit]

On se zalio da se javlja zvuk varnicenja iz PC-a ili kako sto on kaze "bzzz...bzzzz" a toliko glasno varnicenje dolazi samo gdje je velik napon...dakle na ulazu u napajanje.

Uostalom sve ukazuje da nesto ne valja bas sa tim dijelom napajanja - mjesto prikljucka naponskog kabela.....napokao radi a uspravno ne

A ja da sam na tvom mjestu ionako bih promjenio napajanje posto je slabo. Ima samo 350 W (tako pise na naljepnici)

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 16:47 (Lazarus Long).

1 0 hvala 1
18 godina

Kabel od napajanja je promjenjen i isto se desava.

Evo jos par slika

Lazarus kaze da je nabubrio Lazarus kaze da je nabubrio

Muškarci od svojeg donjeg rublja i od žena žele isto: malo podrške i malo slobode ;-)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

več ti je neko rekao da probaš kako kabel od napajanja sjeda na mjesto

zanemari

koliki mi je da ga pola moran držat u živideru
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 16:50 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

To je kondenzator u napajanju, pa ne bi radilo niti u jednom položaju da je iscurio.

Ja bih ti preporučio da za početak prešlataš cpu. Hladnjak, pogotovo ako je velik i težak, a ne drži se dobro može utjecati na položaj računala. Sve ostalo ima manje veze s položajem računala.

18 godina

Imao sam ovakav slucaj kod jednog novog racunala. Okomito ne radi polegnut radi. Bilo je napajanje u pitanju.

18 godina
dery kaže...

več ti je neko rekao da probaš kako kabel od napajanja sjeda na mjesto

zanemari

Na ovo mislite?

18 godina
neaktivan

Nije tacno, procureli kondenzator umije raditi ali kako to je drugo pitanje. Curenje i bubrenje kondenzatora nije rijetkost kod jeftinih napajanja ali niti kod neke od starih ploca zbog nekvalitete kondenzatora (bila je jedna afera sa ovom)

U pocetku se smanji kapacitet pa nakon toga se kondenzator pocinje zagrevati sve vise i vise da bi na kraju ili iscurio i/ili nabubrio i eksplodirao

Moj savjet. Privremeno nabaviti bilo kakvo napajanje koje je garant ispravno

18 godina
bed kaže...

To je kondenzator u napajanju, pa ne bi radilo niti u jednom položaju da je iscurio.

Ja bih ti preporučio da za početak prešlataš cpu. Hladnjak, pogotovo ako je velik i težak, a ne drži se dobro može utjecati na položaj računala. Sve ostalo ima manje veze s položajem računala.

Hladnjak je defaultni on intela (Moj PC)

18 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Hladnjak je defaultni on intela (Moj PC)

Naravno da si siguran da ti CPU haldnjak nije klimav i da su memorije dobro sjele u utorima. Jesi li? Isto tako trebas biti ekstra siguran da ti grafa lezi dobro u PCI-E slotu (ili AGP)

Inace djigibao mi je vec pisao da je uklonio mogucnost da su dugmici za power i reset nisu uzrok posto je izvadio napajanje van i istekao zice koje sluze sa palenje/reset i kratko-spojio napajanje da bi se ovo pokrenulo

16 godina
neaktivan
kao prvo ono je ljepilo koje drzi komponentne i nije iscurilo nis.
drugo kodnenzator prvo se nabubri pa iscuri smede
trece cim kondenzator nabubri desavaju se oscilacije u naponu to jes 12v vise nije 12 ili je 11 ili 13 itd.
a 4 kondenzator ili radi ili ne radi tako da nije do njih kod okretanja
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Stoji ova priča s napajanjem iznad donekle i poželjno je da probaš s drugim. Ali to su switcheri i promjene u elementima generiraju sasvim drugu računicu u napajanju i ako se desi da npr. kond iscuri to rezultira prestankom rada napajanja često uz audio vizualne efekte. Teško da će takvo napajanje u jednom položaju raditi a u drugom ne. Mislim teoretski postoji šansa, ali je jako mala.

S druge strane logično je da neka od komponenata promjenom položaja uzrokuje da kontakt koji i inače valjda loš, više ne bude kontakt. A logično je da bi to mogla napraviti najteža komponenta koja ima veze s kontaktom. Pa ti je zato moj savjet da to pregledaš. I btw, imao sam identičan slučaj s Athlonom 3000+ gdje sam natandrčio prevelik hladnjak i isto je htio raditi samo u horizontalnom, a u vertikalnom položaju ne. Logika + empirija..

18 godina

...a mogucnost nekog kratkog spoja tj. da maticna negdje dodiruje kuciste?

----------------------------------------------------------------------------

EDIT:

Napajanje je van kucista okrenuto naopako (nego sto bi trebalo bit) i radi cca 15min bez beda, a kuciste  je okrenuto normalno (okomito).

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 17:34 (djigibao).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Ako ti kablovi dopuštaju, odšarafi napajanje, polegni kućište, a napajanje postavi u onaj položaj u kojem je rada je kućište uspravno. Ako ti i tada bude radilo problem, ograničio si se na 2 mogućnosti: ili je problem u samom napajanju ili je problem u spoju kabela od napajanja i matične (u uspravnom položaju kabel visi, a u ovom je zategnutiji). Ukoliko bude tako radio i dalje postoji mogućnost da je do kabela od napajanja do matične ili je neki spoj matične i neke druge komponente ili neki element na matičnoj ima hladni lem (najčešće se dogodi na kondezatorima). Pokušaj rastaviti čitavo računalo, pa opet složiti samo osnovne komponente, te polako dodavati jednu po jednu uz testiranje u okomitom položaju prije dodavanja sljedeće komponente.
Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________

0 0 hvala 1
18 godina
moderator
djigibao kaže...

Kabel od napajanja je promjenjen i isto se desava.

Evo jos par slika

Zasto ne ukloniš tu žvaku s kondenzatora pa ćeš onda vidjeti je li kondenzator u ispravnom stanju ili ne i tako riješiti sve dileme?

18 godina

Momentalno necu nista dirat jer zasada radi (cca. 30min).

Napajanje je van kucista i u normalnom polozaju (kakvom je bilo i prije kvara), a kuciste je takodjer u normalnom polozaju (okomito).

Sad jedino primjecujem da cijeli komp dosta vibrira, i prije je bilo tako (ne uvijek) al ne bas ovako.

Sta bi moglo uzrokovat vibracije u kucistu (graficka, hard...)? ...komp nista ne radi samo je upaljen

THX

AKo ovako bude OK vracam sve nazad kako je bilo {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
djigibao kaže...

Sad jedino primjecujem da cijeli komp dosta vibrira, i prije je bilo tako (ne uvijek) al ne bas ovako.

Sta bi moglo uzrokovat vibracije u kucistu (graficka, hard...)? ...komp nista ne radi samo je upaljen  {#}

Sve sto se giba - svaki ventialtor ili tvrdi disk. Provjeri je li ti tvrdi disk dobro pritegnut.

18 godina
Diskovi su pricvrsceni sa 4 vijka - chek
Imam 1 ventilator i on je pricvrscen - chek

...mozda sam i ja malo zabrijo jer ga dugo nisam cuo ;-)
18 godina
moderator

Moze biti. Jel ti je sad kuciste otvoreno? Inace ga drzis zatvorenim?

I ima jos jedna caka - napisao si da je napajanje izvan kucista - mozda je to razlog. Em imas rupu u kucistu, em ti je kuciste u biti oslabljeno i olaksano.

17 godina
neaktivan

Savjetujem autoru teme da nabavi multimetar ili osciloskop te da ga spoji na 5V SB dok je ugašeno napajanje te 12V i 5V dok kompjuter radi. Odstupanja od tih napona smiju biti u granicama od maksimalno 5%.

Do the inposible, see the invisible ROW ROW FIGHT THE POWER
Moj PC  
0 0 hvala 1
18 godina

Imam namjeru (ustvari vec sam dao pare) kupiti uredjaj za potrosnju struje LINK

Oce mi to pomoc ili bi trebao nesto drugo kupit?

BTW: komp jos uvijek radi bez problema {#}

{#} HVALA SVIMA!!! {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator

Bolje da si dao jos nesto novaca i kupio posteno napajanje.  {#} Sad ces imati taj uredjajcic, ali ces i dalje imati lose napajanje, ali i jos gore - napajanje koje je moguce tehnicki neispravno.

18 godina
mbaksa kaže...

Bolje da si dao jos nesto novaca i kupio posteno napajanje. {#} Sad ces imati taj uredjajcic, ali ces i dalje imati lose napajanje, ali i jos gore - napajanje koje je moguce tehnicki neispravno.

Mislio sam za prvu ruku uzet Corsair CX430 neka mi izdrzi bar godinu dana pa cu prodat cijeli komp i kupit sve novo {#}

18 godina
moderator
djigibao kaže...
mbaksa kaže...

Bolje da si dao jos nesto novaca i kupio posteno napajanje.  {#} Sad ces imati taj uredjajcic, ali ces i dalje imati lose napajanje, ali i jos gore - napajanje koje je moguce tehnicki neispravno.

Mislio sam za prvu ruku uzet Corsair CX430 neka mi izdrzi bar godinu dana pa cu prodat cijeli komp i kupit sve novo {#}

Trebao si. Pa cak da ti je postojece napajanje kao ispravno, s ovim Corsairom bi mogao mirno spavati.  {#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice