Novi SSD se ne prepoznaje na desktopu sa wind7

poruka: 8
|
čitano: 2.950
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Pozdrav

U pitanju je SSD Adata SD620, 512gb

Na Laptopu sa wind 10 i drugom laptopu sa wind11 radi, otvori odmah, prepozna, na wind7 na starom računalo koje koristim kao storage di imam više tb diskova, ne otvara, ne poznaje ga, ništ se ne dogodi, probao sam usb-c i sa adapterom usb A

Da li je moguće da je napravljeno tako da ne radi na starijim wind OS? Mislim znam da je 7-ca stara, ali opet....

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Re: Novi SSD se ne prepoznaje na desktopu sa wind7
crocro23 kaže...

Pozdrav

U pitanju je SSD Adata SD620, 512gb

Na Laptopu sa wind 10 i drugom laptopu sa wind11 radi, otvori odmah, prepozna, na wind7 na starom računalo koje koristim kao storage di imam više tb diskova, ne otvara, ne poznaje ga, ništ se ne dogodi, probao sam usb-c i sa adapterom usb A

Da li je moguće da je napravljeno tako da ne radi na starijim wind OS? Mislim znam da je 7-ca stara, ali opet....

https://www.adata.com/en/consumer/category/external-ssds-and-hard-drives/external-solid-state-drive-sd620/?tab=specification

Operating system requirements

Windows 8 / 8.1 / 10 / 11
Mac OS X 10.6 or later
Linux Kernel 2.6 or later
Android 8.0 or later

16 godina

-uefi fičeri, kao gpt su uvjet (podržano na w7-x64..) + sec-enkripcija.. (koja služi upravo tome da ako jamesbondu ukradu disk ne mogu do podataka..) itd. odnosno svi fičeri koje novi win kao 11 traži služe upravo tome da to onemoguće-otežaju dok bez tog u legacy modu sve radi, čak nije stvar osa jer osevima je to sporedno, svaki storage je za njih samo storage-medij.. važan im je FS kao fat32-ntfs-ostali (win-lin-mac) ili raw koje os+driver podržavaju.

-zato se za storage i dalje koristi recimo mbr-mod, nema ograničenja za boot jer tad to nije os-boot disk pa da ovisi o limitu 2tb itd.. (a pošto je ovo ispod 2tb tad je to nevažno-sporedno kao granica)..

-pošto ti radi na drugim računalima, tad vjerojatno nije sec-enkripcija nego vjerojatnije gpt.. a to bi značilo da pokušavaš na 32bitnom win7.. koji ne može podržati 64bitno gpt adresiranje (mada i to može, no ms i ostali ne žele..).

edit: ++ mougće, ako pokušavaš samo-isključivo preko usb.. usb ti nije 'dobar', ne daje dovoljno struje, starost-gubitci, loše žice frontpanela.. možda pomogne dupli-y kabel ili spajanje na stražnju stranu mbo.. dovoljno da je računalo starosti +10god pa da takve strujne probleme osjetiš na diskovima, koji traže +4,5v (od nominalnih 5v).. dok recimo flash-stikići i ostala periferija kao miš rade, starenje-gubitci pa i oksidacija su dovoljni za pad napona ispod potrebne granice.. spajanje na sata port tad eliminira problem, nije praktično, ovisi što je želja-cilj..

+ pa do banalnog.. da nije dodjeljeno slovo ili zauzeto.. što kaže diskmanager, vidi li disk i koje slovo.. ako su duplići (već postojeće) treba promijeniti, npr d: u e: .. f,g,h.. ili ako nema dodati, jer win vidi 'slova' ne same particije.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.8.2024 10:59 (ihush).
10 godina
neaktivan

Ajd skini MiniToolPartition i tamo vidi jel se disk vidi i u kojem je stanju ...

Probaj tamo promjeniti slovo, formatirati watewer ti treba ...

Javi rezultat

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
ihush kaže...

-uefi fičeri, kao gpt su uvjet (podržano na w7-x64..) + sec-enkripcija.. (koja služi upravo tome da ako jamesbondu ukradu disk ne mogu do podataka..) itd. odnosno svi fičeri koje novi win kao 11 traži služe upravo tome da to onemoguće-otežaju dok bez tog u legacy modu sve radi, čak nije stvar osa jer osevima je to sporedno, svaki storage je za njih samo storage-medij.. važan im je FS kao fat32-ntfs-ostali (win-lin-mac) ili raw koje os+driver podržavaju.

-zato se za storage i dalje koristi recimo mbr-mod, nema ograničenja za boot jer tad to nije os-boot disk pa da ovisi o limitu 2tb itd.. (a pošto je ovo ispod 2tb tad je to nevažno-sporedno kao granica)..

-pošto ti radi na drugim računalima, tad vjerojatno nije sec-enkripcija nego vjerojatnije gpt.. a to bi značilo da pokušavaš na 32bitnom win7.. koji ne može podržati 64bitno gpt adresiranje (mada i to može, no ms i ostali ne žele..).

edit: ++ mougće, ako pokušavaš samo-isključivo preko usb.. usb ti nije 'dobar', ne daje dovoljno struje, starost-gubitci, loše žice frontpanela.. možda pomogne dupli-y kabel ili spajanje na stražnju stranu mbo.. dovoljno da je računalo starosti +10god pa da takve strujne probleme osjetiš na diskovima, koji traže +4,5v (od nominalnih 5v).. dok recimo flash-stikići i ostala periferija kao miš rade, starenje-gubitci pa i oksidacija su dovoljni za pad napona ispod potrebne granice.. spajanje na sata port tad eliminira problem, nije praktično, ovisi što je želja-cilj..

+ pa do banalnog.. da nije dodjeljeno slovo ili zauzeto.. što kaže diskmanager, vidi li disk i koje slovo.. ako su duplići (već postojeće) treba promijeniti, npr d: u e: .. f,g,h.. ili ako nema dodati, jer win vidi 'slova' ne same particije.

Windows 7 su mi 64bitni, ništa ne vidim u diskmenager, ne čujemo ni onaj zvuk koji cujes kad ustekas bilo što u usb

EDIT - Nisam updejt wind 7 napravio 6god, jer su to hm windoze, na tom kompu. Možda zato, treba neki updejt, a ja ga na tom računalu ne radim da ne bi došla ona famozna porukica od MS.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.8.2024 21:29 (crocro23).
15 godina

Pitanje

Pošto je to novi SSD, mogu ga lako vratiti i zamjeniti za nešto drugo, recimo 3x ovo

https://www.mall.hr/otg-usb-stickovi/sandisk-ultra-dual-drive-go-usb-type-c-256gb-sdddc3-256g-g46-

Pitanje samo, hoće li ovo raditi kako je zamišljeno? Tipa usb-c na usb-c na laptopu, prebacim 200gb, a zatim usb 3.0 na komp (windows 7) ili obrnuto.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

- os teoretski nema veze s vanjskim storage-driveom.. ali ima, koji filesys, podržani fat32 i ntfs, zatim particija-mod, gpt ili mbr, zatim sec-fičeri kao enkripcija ili treći soft koji se može dobiti uz uređaj itd..

-win7.. mora biti sp1+upd.. nešto kao sp2, bez sp nema gpt (mada bi ga mogao-trebao podržavati, jer je primarni kriterij x64, no nije stvar samo u kriterijima neog i želji ms-a, koji tako pomalo tjera juzere sa starog na novi os, čak kad je isti.. jer sve to je 'isti' os..) :)

-najjednostavnije, obrišeš postojeće particije na usb-disku, neovisno jesu li gpt ili mbr.. i kreiraš na win7 (bilo kojem računalu, na onom na kojem želiš koristiti i biti siguran da radi..) .. radit će na svima.

-naravno, ako nemaš ništa na disku što 'ne smiješ izgubiti'.. .. diskpart, select disk (broj..) i clean, nakon tog u diskmanageru, inicijalizacija po želji, mbr-gpt (ako se nudi) i kreiraš particiju, formatiraš kao ntfs... (tako si osigurao da je korištena verzija ntfs-a koju taj win podržava, dok noviji mogu imati noviju vezriju kao 3.1.. itd.

-realno, zaboravi na stari-mrtav os, tj svaki dan će biti sve više ovakvih problema, dok je win realno đabe, čist-origigi, radi (i bez keya) osim što tad ne možeš customizirati izgled.. a kad aktiviraš to je to-trajno za to računalo..

-ili win10-11, linux.. bilo što, jer mada je soft vječan-nepoderiv ipak zastarjeva jer tako želi ms-biz a juzer može samo ograničeno birati neovisno što reklame sugeriraju da juzer bira i da se sve radi zbog njega, radi se zbog interesa-biza i problemi koje možeš imati se samo povećavaju, no s druge strane, ako si zadovoljan, ako radi.. nastavi :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina
crocro23 kaže...
ihush kaže...

Windows 7 su mi 64bitni, ništa ne vidim u diskmenager, ne čujemo ni onaj zvuk koji cujes kad ustekas bilo što u usb

EDIT - Nisam updejt wind 7 napravio 6god, jer su to hm windoze, na tom kompu. Možda zato, treba neki updejt, a ja ga na tom računalu ne radim da ne bi došla ona famozna porukica od MS.

Koja famozna porukica? Ako mislimo na isti to se rijesi za 3 sekunde.....

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice