Pozdrav,
Potpuno sam novi korisnik ovdje, a kreirao sam acc upravo da postavim pitanje o ovom, meni neriješivom, problemu.
Opis crasha:
-nema naznaka prije samog crasha da ce se dogoditi
-slika stane i ekran oboji u jednu boju (bijela, zelena,siva) koj put sa vertikalnim linijama
-zvuk ili potpuno nestane ili nastavi sa posljednjim komadićem prenesenog zvuka (bilo da je film, igra ili teamspeak) ponavljajuće zujanje
-potpuno random, u igri, u browseru, u dokumentu. Naravno u igrama se pojavljuje daleko najcesce.
- razmak izmedu crasheva je takoder potpuno random, mogu proc tjedni ili minute izmedu dva crasha, nema pravila
-komp postane potpuno zaključan, ctrl-alt-del, ctr-shift-escape, alt-f4, nemaju baš nikakvog utjecaja
-jedini način kako prekinuti to smrznuto stanje je hard reset
-nakon restarta, nema uobičajenih poruka od windowsa da je došlo do greške, kao da se ništa nije desilo
Konfiguracija (trenutna):
MB: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P
CPU: PHENOM II X4 955 BE (sa masivnim coolerom)
GPU: XFX R7 265 2GB
RAM: 4x 2GB 1333MHz Corsaire XMS3
Napajanje: XFX 550W Core edition 80+
HDD: HDD SAMSUNG SpinPoint F3 1Tb 7200rpm 32MB cache
HDD2: WDC WD50000Bevt-00A0RT0
SSD: Samsung 840 EVO
neka edimax WiFi PCI kartica
Što sam sve probao:
hardware:
-nova grafička (stara graf je bila MSI HD6870)
-druga matična (orginal: Asrock 770 EXTREME3)
-orginalno je bilo 4GB rama
-jedan disk (komp je počeo karijeru sa samo 1TB HDDom)
-nekoliko puta sam testirao RAM, posljednji test: 8 sati memtesta, ukupno 4 passa, 0 errora
-mnogostruko testiranje Prime95, 0 errora
-furmark je bio hit/miss, prolazio sam i padao test (crash) sa obje grafičke i obje matične
-flashanje BIOSa (na staroj matičnoj, na trenutnoj nisam to još probao, ali čini se uzaludno obzirom da nije imalo efekta prije)
-formatiranje i defragmentiranje hardova
Software:
-višestruke (~10 puta u 5 godina) reinstalacije windowsa (XP, 7, 10, legalne i piratske verzije)
-AW i anti malware skeniranje
-regcleaneri
-stari, novi driveri
Dodatni simptomi (možda povezani sa sami crashom, a možda posljedica crasha)
-nakon samog crasha na staroj matičnoj ponekad nije bilo moguće upaliti komp ukoliko je ugašen držanjem power gumba, svi ventilatori bi radili na 100% i dobio bi (ponekad) "beep code" koj upučuje na pogrešku kod GPUa (opisan kao krivo postavljanje ili manjak struje)
-ukoliko resetiram sa reset gumbom ništa od gore navedenog se ne dogodi
Što sam isključio kao uzrok:
-software (crash se desio na svim platformama sa različitom količinom i vrstom instaliranih programa, jedino mi preostaje testirati linux)
-temperatura (komp se rušio "hladan, topao i vruć", nikad nisu premašene sigurnosne temperature, a sam komp je relativno hladan
-GPU, dvije grafičke kartice isti problem
-MB, dvije matične, isti problem
-HDD, 1, 2 ili 3 diska, isti problem
-RAM, dešavalo se sa 2x2GB i sa 4x2Gb
Što mislim da ne bi trebao biti uzrok:
-CPU, prime95 nikad nije otkrio nikakve probleme, no obzirom da nije nikad promjenjen, mogao bi biti uzrok
-PSU, pokretanje pc stability testa pomoću AIDA64 ne pokazuje padove napona na +12V i +3.3V pri 100% opterećenja cijelog sistema (-12V u HWmonitoru kojput padne do -11V, no prilikom opterecenja je stalan oko -12V, +5V VCCH pokazuje 3.6V, ali to mora biti greška te mnogi prijavljuju istu grešku u HW monitoru), no također nikad nije promjenjeno pa bi moglo biti uzrok
Što nemam pojma kako testirati:
wifi kartica
audio chipset
Sve u svemu, ovo je problem s kojim živim već nekoliko godina, nisam nikad imao problema sa "održavanjem" PCa i "popravljanjem" svih drugih vrsta problema, komp je čist i uredan (i fizički i "softwerski") Osim ovoga, komp radi savršeno i služi me za sve (posao, faks, igre, video, muzika, surfanje). Nikad se nisam libio sam zaviriti, rastaviti, popraviti, zamjeniti. Naučio sam se puno stvari o PCu i rekao bih da "computer savvy".
Ako itko zna išta o ovakvom problemu, bio bi extremno zahvalan na povratnim informacijama.