Misteriozan crash koj postoji već godinama.

poruka: 13
|
čitano: 1.834
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan

Pozdrav,

Potpuno sam novi korisnik ovdje, a kreirao sam acc upravo da postavim pitanje o ovom, meni neriješivom, problemu.

Opis crasha:

-nema naznaka prije samog crasha da ce se dogoditi

-slika stane i ekran oboji u jednu boju (bijela, zelena,siva) koj put sa vertikalnim linijama

-zvuk ili potpuno nestane ili nastavi sa posljednjim komadićem prenesenog zvuka (bilo da je film, igra ili teamspeak) ponavljajuće zujanje

-potpuno random, u igri, u browseru, u dokumentu. Naravno u igrama se pojavljuje daleko najcesce.

- razmak izmedu crasheva je takoder potpuno random, mogu proc tjedni ili minute izmedu dva crasha, nema pravila

-komp postane potpuno zaključan, ctrl-alt-del, ctr-shift-escape, alt-f4, nemaju baš nikakvog utjecaja

-jedini način kako prekinuti to smrznuto stanje je hard reset 

-nakon restarta, nema uobičajenih poruka od windowsa da je došlo do greške, kao da se ništa nije desilo

Konfiguracija (trenutna):

MB: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

CPU: PHENOM II X4 955 BE (sa masivnim coolerom)

GPU: XFX R7 265 2GB

RAM: 4x 2GB 1333MHz Corsaire XMS3

Napajanje: XFX 550W Core edition 80+

HDD: HDD SAMSUNG SpinPoint F3 1Tb 7200rpm 32MB cache

HDD2: WDC WD50000Bevt-00A0RT0

SSD: Samsung 840 EVO

neka edimax WiFi PCI kartica

Što sam sve probao:

hardware:

-nova grafička (stara graf je bila MSI HD6870)

-druga matična (orginal: Asrock 770 EXTREME3)

-orginalno je bilo 4GB rama

-jedan disk (komp je počeo karijeru sa samo 1TB HDDom)

-nekoliko puta sam testirao RAM, posljednji test: 8 sati memtesta, ukupno 4 passa, 0 errora

-mnogostruko testiranje Prime95, 0 errora

-furmark je bio hit/miss, prolazio sam i padao test (crash) sa obje grafičke i obje matične

-flashanje BIOSa (na staroj matičnoj, na trenutnoj nisam to još probao, ali čini se uzaludno obzirom da nije imalo efekta prije)

-formatiranje i defragmentiranje hardova

Software:

-višestruke (~10 puta u 5 godina) reinstalacije windowsa (XP, 7, 10, legalne i piratske verzije)

-AW i anti malware skeniranje

-regcleaneri

-stari, novi driveri

Dodatni simptomi (možda povezani sa sami crashom, a možda posljedica crasha)

-nakon samog crasha na staroj matičnoj ponekad nije bilo moguće upaliti komp ukoliko je ugašen držanjem power gumba, svi ventilatori bi radili na 100% i dobio bi (ponekad) "beep code" koj upučuje na pogrešku kod GPUa (opisan kao krivo postavljanje ili manjak struje)

-ukoliko resetiram sa reset gumbom ništa od gore navedenog se ne dogodi

Što sam isključio kao uzrok:

-software (crash se desio na svim platformama sa različitom količinom i vrstom instaliranih programa, jedino mi preostaje testirati linux)

-temperatura (komp se rušio "hladan, topao i vruć", nikad nisu premašene sigurnosne temperature, a sam komp je relativno hladan

-GPU, dvije grafičke kartice isti problem

-MB, dvije matične, isti problem

-HDD, 1, 2 ili 3 diska, isti problem

-RAM, dešavalo se sa 2x2GB i sa 4x2Gb

Što mislim da ne bi trebao biti uzrok:

-CPU, prime95 nikad nije otkrio nikakve probleme, no obzirom da nije nikad promjenjen, mogao bi biti uzrok

-PSU, pokretanje pc stability testa pomoću AIDA64 ne pokazuje padove napona na +12V i +3.3V pri 100% opterećenja cijelog sistema (-12V u HWmonitoru kojput padne do -11V, no prilikom opterecenja je stalan oko -12V, +5V VCCH pokazuje 3.6V, ali to mora biti greška te mnogi prijavljuju istu grešku u HW monitoru), no također nikad nije promjenjeno pa bi moglo biti uzrok

Što nemam pojma kako testirati:

wifi kartica

audio chipset

Sve u svemu, ovo je problem s kojim živim već nekoliko godina, nisam nikad imao problema sa "održavanjem" PCa i "popravljanjem" svih drugih vrsta problema, komp je čist i uredan (i fizički i "softwerski") Osim ovoga, komp radi savršeno i služi me za sve (posao, faks, igre, video, muzika, surfanje). Nikad se nisam libio sam zaviriti, rastaviti, popraviti, zamjeniti. Naučio sam se puno stvari o PCu i rekao bih da "computer savvy".

Ako itko zna išta o ovakvom problemu, bio bi extremno zahvalan na povratnim informacijama. 

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Je da sam imao problema sa edimaxom i njegovim usb wifi-em (znao se resetirati i tijekom dizanja je javio gresku sa wifi), ali tipujem na problem sa PSU-om.

Slucajno sam otisao pogledati koju graficku karticu imas. Za nju se preporucuje kako vidim 650W napajanje, dok je minimum 500W. Sada sto je napajanje starije, manje isporucuje po voltazama, a jos je tu i ostalih uredjaja u racunalu. Jos, ako si 'klokao'. Jedno su sinteticki testovi, a drugo je realno stanje kada upalis igru, a ona 'przi li przi'. Jos jedno sto mi pada na pamet je pregrijavanje u skucenom kucistu, ali onda se obicno komp resetira.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2016 12:24 (Mrgud Veliki).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Ja  imam slican problem sa laptopom vec godinama, nosio sam ga kod 2 razlicita servisa i nisu nasli kvar, nagadaju da je maticna. No laptop mi sluzi kao sekundarni PC tako da nisam dalje istrazivao...

Uglavnom kao sto kolega kaze probaj napajanje a ako nije ni to, najbolje bi bilo svaku od komponenti posebno isprobati u drugom stabilnom racunalu. 

Takoder ne mora biti da je problem samo u jednoj komponenti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2016 12:33 (walentkane).
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Re: Misteriozan crash koj postoji već godinama.
Mrgud Veliki kaže...

Je da sam imao problema sa edimaxom i njegovim usb wifi-em (znao se resetirati i tijekom dizanja je javio gresku sa wifi), ali tipujem na problem sa PSU-om.

Slucajno sam otisao pogledati koju graficku karticu imas. Za nju se preporucuje kako vidim 650W napajanje, dok je minimum 500W. Sada sto je napajanje starije, manje isporucuje po voltazama, a jos je tu i ostalih uredjaja u racunalu. Jos, ako si 'klokao'. Jedno su sinteticki testovi, a drugo je realno stanje kada upalis igru, a ona 'przi li przi'. Jos jedno sto mi pada na pamet je pregrijavanje u skucenom kucistu, ali onda se obicno komp resetira.

Meni je isto napajanje slijedeći sumljivac, ali kako je moguće da napajanje faila tokom 0% opterečenja. Posljednji crash se desio dok sam doslovce imao otvoren samo chrome i googlao sam solid color crash. Jasno mi je da su sintetički testovi samo ogledni, no ipak bi očekivao barem neko trzanje ili fail kada doslovce stavim CPU,GPU, HDD i RAM na 100%. Takoder, CPU nije clockan.

Wifi karticu planiram zamjenit tak i tak, ako ispadne da je to počinitelj (teško mi je to povjerovati), naprvit ću obredno smaknuće nad karticom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 10:24 (Paaranoja).
11 godina
neaktivan
Napajanje

1 0 hvala 0
16 godina

I meni se to događa, možda jednom mjesečno. Bez obzira bio u igri ili na netu. XFX 450 napajanje.

Napajanja izgleda imaju u sebi malog gremlina koji radi probleme.

Nemogu dokazati, ali svi znamo da postoji.

1 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Jimmy Lenard kaže...
Napajanje

Diablo86 kaže...

I meni se to događa, možda jednom mjesečno. Bez obzira bio u igri ili na netu. XFX 450 napajanje.

Napajanja izgleda imaju u sebi malog gremlina koji radi probleme.

Nemogu dokazati, ali svi znamo da postoji.

Napajanje it is. 

Koje napajanje bi preporučili za moju konfu? 

17 godina

Ovo ti je ko ono u ''Mućkama'' - Brzi je dobio medalju jer je vijećnici rekao da koristi jednu te istu metlu već 16 godina, i na taj način štedi novac općini. A metla je dobila 6 novih četki i tri nove drške. Postavlja se pitanje - kako je to onda ista prokleta metla??

I čitajući tvoj post, jedna konstanta se provlači - napajanje.

Probaj s drugim napajanjem, XFX baš i nije neka referenca. 

EDIT: sumNJivim, ne sumLJivim :)

EDIT/EDIT: http://www.tomshardware.com/reviews/best-psus,4229.html

Drži se nečega do 500W, i to je to. Osobno sam godinama koristio Silverstone napajanja, omjer cijene/performansi i tišine je ono što me drži njihovim korisnikom. Subjektivno, ali meni pali.

Pismenost ne zahtjeva fizički napor! Č, ć, -ije, -je, dž i đ nisu olovni utezi!
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2016 12:55 (CrnaBitanga).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dajem glas za napajanje. 

Cesto su uzrok takvih misterioznih problema. 

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ja sam imao identičan problem, izluđivao me.

Smješno ali istinito, problem sam riješio tako da sam promjenito kabel od napajanja. :D

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Za početak moraš uraditi update BIOS-a kako bi bili sigurni da to nije uzrok problema. Ipak, meni najviše liči na problem sa grafičkom karticom. Tvoja grafička kartica ima jako loš review na newegg.com gdje se često prijavljuje rušenje driver-a. Testiraj drugu grafičku karticu u svom računalu. provjeri koju je grešku upisao i EventViewer pa grešku upiši u Google ali ćeš najvjerojatnije odmah naići na driver (ako je do grafičke kartice) ili kernel power (što će ti napisati ukoliko je loše napajanje).

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.11.2016 21:06 (phoenix2003).
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Identican problem mi se desavao godinama na starom racunaru, i dok sam imala graficku, i na integrisanoj. Ista stvar se redovno desavala jednom drugu koji je imao istu maticnu kao ja, pa sam zato mislila da je greska u seriji maticnih (M2N68 od Asusa). Ne iskljucujem da je napajanje pravilo problem jer je u tom racunaru bilo neko no name 400W, a cak je trajalo 7 godina.

Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Isprike za necro, ali htio sam samo napisati da je novo napajanje riješilo problem.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice