MacBook 6,1 nakon ugradnje ssd-a ne pali

poruka: 9
|
čitano: 2.886
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan

Pozdrav ekipaTrebao bi Vasu pomoc u vezi laptopa, rijec je o MacBook-u 6,1 kojeg sam dobio na poklon. Uglavnom, na laptopu nije bio instaliran MacOS X koji je u originalu dolazio sa njime vec su gore bili instalirani Windowsi 7.Posto je bio dosta spor sa original hdd-om (dugo je dizao same Windowse i sl.) kupio sam ssd disk te ga ugradio (samo sam ga spojio da vidim dal radi bez da sam premjestio "sarafice" sa starog hdd-a) , na ssd sam pomocu dock-a prebacio preko programa cijeli OS sa starog hdd-a laptop je upalio i sve je radilo super bio je, normalno puno brzi... Nakon toga sam izvadio ssd te  premjestio "sarafice" sa starog hdd-a da ga ucvrstim te natrag sve to fino spojio no nakon toga laptop vise nije htio upaliti. Gledao sam razne tutoriale po netu i yt, ali nista nisam mogao naci da mi bude od pomoci, da upalim laptop. Nakon toga sam vratio stari hdd u laptop i vise niti sa njime nije htio laptop upaliti, naletio sam bio jedino na netu na neku kombinaciju dvije tipke + power (ne sjecam se vise tocno koje su tipke bile u pitanju) i onda se nekim cudom laptop upalio, ali nije htio dici Windowse "do kraja" stalno je vrtio onaj pocetni screen od ucitavanja windowsa, nakon nekog vremena vise opet nije htio upaliti... Ugl. ispricavam se na malo duzem postu te Vas molim za pomoc kako opet pokrenuti to cudo, hvala Vam i zivili

0 0 hvala 0
16 godina
Re: MacBook 6,1 nakon ugradnje ssd-a ne pali

-nejasno je što se desilo.. 'šarafići'.. tj moguć kvar diska/kontrolera u tom prespajanju ili loš kontakt, ponovi.

- win7 ne dozvoljava samo tako promjenu, npr kloniranje.. licenca + dio koji se povezuje kao zaštita-licenca s diskom (ser.num-id) pa i kad je sve istpravno ne dozvoljava paljenje.. 'zaštita' (ne juzera-osa nego interesa ms-a). .. no po opisu sad pališ macos.. ili ipak win? win7? .. možda je pokrenuo neki update, za mrtav os i tad imaš problem, npr želi učitati driver neovisno čega, kontroler-vga.. win7 je mrtav, koristi w10, macos ili linux ako želiš nešto 'korisnije' + ažuriranja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
@jabuka00
Taj crni hdd/ssd kabl ti je jedna od najosjetljivijih stvari kod macbooka. Moguce da si uzrokovao neki kvar.
14 godina
odjavljen

Vjerojatno si resetirao SMC ili PRAM pa ti je se upalio nakon toga. Bilo bi od velike pomoći da i fotografiraš stražnju stranu laptopa, naravno bez plastike, da vidimo što si točno spojio i gdje, ukoliko je hardware kvar, iako sumnjam. Koji SSD si ubacio? Novi ili rabljeni?

0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan

Evo fotografija kako si rekao... SSD sam stavio novi (Crucial BX500 240GB), kasnije sam ga izvadio i vratio stari hdd, njegov originalan i sa njime također ne pali btw. SSD sam stavio u PC i disk radi skroz normalno. Ugl. vise stvarno ne znam sta da probam te kako da pokrenem laptop pa bi mi dobro dosle neke ideje sta mogu jos probati

8 godina

Nemam puno iskustva ali imao sam sličan slučaj.Na svom dell-u mijenjao sam disk i nije htio da upali.Kad sam malo bolje pogledao vidio sam da sam pogrešnim šrafićem pričvrstio disk i tako oštetio ploču jer je bio milimetar duži.Poslije je sve normalno radilo sa integrisanom grafikom a sistem više nije mogao da vidi grafičku iako je laptop imao dodatnu grafičku.Zato mislim da trebaš malo bolje pogledati je li oštećena ploča ili kablići koji se vrlo lako oštete.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Ne djeluje mi da si nešto krivo spojio, ali opet za svaki slučaj provjeri svaki konektor. Probaj i ovo što je Vlad predložio, i jedino što ti je ostalo je provjerit koliko je baterija stara i koliko je dugo ležao ugašen, ako nije korišten dugo vremena. 

0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan

Ima jos netko kakve ideje? Nista od navedenoga nije pomoglo...

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Ne pali se ni na punjaču? Teško mi je hardware kvar baš dijagnosticirati kad nemam ispred sebe laptop. 

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice