Imas isti problem kao i ja.. ja ga pokusavam rjesiti vec par mjeseci i neide..
Jesu li hladnjaci univerzalni za svaki procesor ili ne?
edit: http://makromedia.hr/katalog/komponente/hladnjaci/spire-rotor-sp611s1-univerz-hlad-za-intel-amd
sry sto postavljam njubasta pitanja, ali da li je ovo hladnjak+ ventilator ili je hladnjak nesto drugo?
Nisu univerzalni. Ima ih koji odgovaraju na više socketa, no ne odgovaraju svi.
Tebi treba neki što može na Socket 939 ili AM2 ili AM2+ ili AM3. U biti treba ti hladnjak za AMD procesor.
Taj smećasti hladnjak neće ti ohladiti taj procesor. Lošiji je nego stock hladnjak koji si dobio uz procesor.
Za manje od 150 Kn nema pristojnog aftermarket hladnjaka.
S večinom hladnjaka dolazi ventilator pričvršćen (samo s pasivnim hladnjacima ne dolazi, odtud naziv pasivni).
Ventilator je onaj dio hladnjaka koji hladi bazu hladnjaka.
E puno hvala. Mozes li mozda nesto preporuciti za moj procesor?
E puno hvala. Mozes li mozda nesto preporuciti za moj procesor?
Scythe Katana 3 (oko 180 Kn)
CoolerMaster TX3 (oko 180 Kn)
CoolerMaster HYper 212+ (oko 250 Kn)
Arctic Cooling Freezer 64 pro (oko 160 Kn)
Arctic Cooling Freezer 7 pro rev 2 (oko 180 Kn)
...
Vidim da ovog ima u SB u HgSpotu pa vam javim kako je proslo kad ga sutra montiram.
Vidim da ovog ima u SB u HgSpotu pa vam javim kako je proslo kad ga sutra montiram.
Ok, može.
pogledas u biosu jeli blokada procesora na tih 86-90c.
kakvo je stanje na rebrima hladnjaka procesora...jeli sve cisto ili je ispod lopatica coolera "tapit" od prasine?
Upravo to proc se prema senzoru pregrijava iako uz 90C bi se vec i ploca oko cpua pocela laganpo znojiti.
evo jedan topic o toj ploči i problemu s pregrijavanjem procesora: http://www.tomshardware.co.uk/forum/250201-10-5000-black-edition-overheat-overclocking
To je istina, no nije vezano uz ploce vedc uz broken CPU diode na BH-G1 reviziji (65nm brisbane) a nazalost ovo je jadno kad isu stvar nisu rijesili ni na G2 reviziji na kojoj je kao upravo taj bug otklonjen izmedju ostalih
Dodao sam jos malo termalne paste na procesor i izgleda da su rezultati OCCT testa nesto bolji. Prvi put je CPU1 100 °C presao nakon 1.4 minute, a sad nakon ponovnog stavljanja jos malo paste tu je temperaturu desegnuo nakon 2.65 minuta.
To nije realno. To je do pokvarene CPU diode u samoj jezgri. Ako mozes ikako iskljuci "Ovearheatinfg shutdown" (disabled) iako ta opcija na 99% AM2 ploca ne postoji eventualno se da namjestati "pri kojoj temp ce se srusiti da se zastiti CPU". Inace CPU je najvjerojatnije tek na kojih 55-56C kad dosegne tih laznih 105C a najvjerojatnije bi i nastavilo rast da mu maticna to dozvoli iako u stvarnosti temp uopce ne raste. Hvala ti AMD, uvijek vjerni.
Vidio sam temperature i do 120 na everestu. Na 100 °C se ugasi OCCT test i onda se temperatura vrati na 40-50 °C.
Everest je dr.ek soft, ali u ovom slucaju mozda cak i ispravno ocitava lazne dojave o temperaturi
Ok, može.
Naručen je. Sutra stiže. :)
Stavio sam novi hladnjak i pokrenuo OCCT test. Pratio sam ga nekih 5 min i vidio sam da su temperature niske. Otisao sam na net malo surfati i nakon nekih 15 min od pokretanja testa komp se sam ugasio...
Sada sam ponovno pokrenuo OCCT test, ali sam ga prekinuo 6 min nakon pokretanja. Ocigledno je da je problem s temperaturama rijesen, ali mi nije jasno zasto mi se ugasio opet?
Evo slike testa:
Prvo u Biosu ponovno uključi Load Optimal defauls, pa potvrdi F10 (snimanje promjena) sa Yes. To je u slučaju da si nešto mijenjao u Biosu prijašnjih dana.
Ako to ne pomogne pokreni scandisk c: particije: My computer->Desna tipka na C-windows particiju->Propertis->Tools(Alati)->Check now(provjeri sada)->uključiš obadvije stavke.
Mada sumnjam jer problemi sa Hdd-om obično smrznu sliku a ne restartaju PC. Ipak pokušaj. Ništa te ne košta.
Isao na na Load Optimized settings u BIOSu i spremio sam promjenu. Tada mi se komp restartirao i pokazao neki prozor u kojem sam imao 10 sec da se odlucim Yes ili No, a posto nisam u 10 sec uspio skuziti o cemu se radi vrijeme je isteklo... Trebam li tu nesto mijenjati ili ne?
EDIT: pokrenuo sam i taj test sto si rekao. Trazio me je da resetiram komp. Prije pokretanja windowsa taj se test pokrenuo. Pisalo je da je sve ok.
Danas, nakon sto sam ugradio novo hladjenje, igrao sam igrice. Komp se nije ugasio. Hvala svima na pomoci.
ajd fala bogu. vec sam ti htio savjetovat da izvadis comp iz mikrovalne.
Ljudi imam problem već duže vrijeme..
Dok igram bilo koju igru monitor mi se nakon 5-6 minuta ugasi odnosno ode u sleep mode. Skinuo sam si monitoring program da mi gleda grijanje grafulje i procesora da vidim temperaturu i počeo igrat Modern Warfare 2 MP. Temperatura grafičke je oko 50-60° nejde više od toga a od procesora 35-50°, a to je posve normalna temperatura i za cpu i za grafičku. Očistio sam sve ventilatore od prašine i otvorio lijevu stranu kučišta ali opet isto. Monitor nije u pitanju jer sa drugim kučištem ja radio sve normalno. Zna li netko u čemu je problem?
Specifikacije:
CPU: Intel Pentium 4 2.80GHz
GPU: ATI Radeon HD3650 512mb
Matična: Asus P4V8X-X
Napajanje: MS-ovo od 450W.. ako vam ovo može pomoći
ee ljudi imam isti problem kad igram igrice bilo koju pc mi se ugasi i tako uvijek... temperatura dok igram igre je 80c do 100c...ima li ko kakvo rješenje.....da očistim prašinu ili rušim sustave????
ee ljudi imam isti problem kad igram igrice bilo koju pc mi se ugasi i tako uvijek... temperatura dok igram igre je 80c do 100c...ima li ko kakvo rješenje.....da očistim prašinu ili rušim sustave????
Puno previše, pogotovo ako je to temp CPUa (i za grafu je to previše). Očisti ventilatore (sve) i ako se situacija ne sredi, mijenjaj termalnu pastu na CPU i stavljaj dodatne ventove u kućište.
ok probat cu...hvala
mislim da ti neće puno pomoći pasta i ventilatori
imao sam par procosora koji su se grijali kao ludi.
srećom, imao sam i garanciju.
pa sam uredno dobijao nove.
mislim da je u pitanju tvornička greška
svi iz AMD-a. i iz serije 4000-5000
sry na al ako netko zeli kupit hladnjak ja prodajem CoolerMaster Hyper 212+
http://www.bug.hr/forum/topic/komponente-oprema/prodaja-coolermaster-hyper-212/100351.aspx
evo ovako, ako ti se gasi kompjuter dok igraš igrice znači da: kompjter koristi više struje ;) i treba mu bolje hlađenje.
razlog gašenja je pregrijavanje ili napajanje. a sada što se to pregrijava, ako se pregrijava,... pregrijava ti se grafička kartica, poznata stvar za tu x1950 (jesam dobro zapamtio?), je ta da su dosta dobre kartice ali su nestabilne (imam iskustva)...
zašto nestabilne? zato!!!!!
ako je furaš na nekoj jačoj igri, nabriješ shadere i tak neku fensi grafiku ona će to sve fino podnosit neko kratko vrijeme ( u najboljim uvjetima), a onda BAM... ugasi se komp, izađe sam iz igre ili šta god.
ako je riječ u napajanju.. e pa braco uzmi drugo napajanje, ne mora bit skupo, ali da nije škart roba.
može biti i neispravan HDD ,, vrlo lako moguće....
Tvoji koraci:
1. uzet ćeš od prijatelja koji ima bolje napajanje od tebe, stavit ćeš ga u svoj komp i igrati tu istu igru kod koje se ruši komp... (pasta ti neće pomoć, ne znam zašto si uopće to radio..ali ok treba probat sve)...
ako se komp ne zagasi onda sve radi ;))), ako da onda ideš na sljedeće:
2. vratiš prijatelju napajanje ;)
3. grafička se zagrijava i jednostavno kad se zagrije previše prestane radit i komp se cijeli zagasi... ,,..--- pitanje: da lli ga možeš odmah tog trenutka upalit čim se ugasio?
Ako je tvoj odgovor DA, onda nije grafička, (osim ako se ne ugasi brzo nakon šta ga upališ sam od sebe bez igrica),
ako je odgovor ne, onda je definitivno grafička koja se pregrijala dok sumnja pada i na chipset (matičnu)= odi u bios i vrati ako si IKAD IŠTA NABIJAVAO NA MATIČNOJ....
4. moguć kvar HDD-a, ako je disk star, te je bio pod utjecajem napajanja koje je bilo neispravno, onda taj hdd nema dug vijek trajanja. to ti je 100% (što se tiče te činjenice),
prema tome stvar leži u hdd-u, koji se nakon napajanja iz neispravnog napajanja oštetio, i dešava se da ako je pod velikim opterećenjem (igranje igrica) da on jednostavno 'PUCA' i ostaje bez struje i gasi se....
riješenje: ako probaš sve ostale opcije i ne nađeš riješenje, probaj sa novim hdd-om, uzmeš neku jeftinjaru u trgovini, (ako imaš novaca)... staviš xp i probaš dal radi.
5. ako i samo ako ništa od ovoga nije uspjelo, možda je matična :(... , razlog: posljedice neispravnog napajanja :(
u među vremenu probaj kombinirat pločice sa memorijom, to ti je najlakše i najbrže ;), odmah možeš uklonit taj problem ako je problem u njima.
ako nakon ovoga svega problem ostane onda je u pitanju neka viša sila, kupi novi pc ;))))
ovo sve šta sam ti sada rekao dolazi iz dugogodišnjeg iskustva... ovo je gore samo mala šačica problema sa kojima sam se susreo i njihovim uzrocima.
Sa windowsima nikad neće prestat bit problema, jer problemi nastaju iz ljudske gluposti kojoj nema kraja....
ovaj problem šta ti imaš je još normalan kakvih ima, i šta ljudi sve znaju napravit od kompjutera.. bilo svojom krivicom, ili onom ''samo se to napravilo'' ;).
u svakom slučaju ne znam da jesi usisao prašinu, ako nisi napravi i to isto...
sretno
ako ti šta pomogne (ako ikome pomogne) javite mi, baš me zanima... eto
.. žao mi je što nisam stigao (nije mi se dalo) čitati sve postove, ali eto, samo želim pomoći.... pozdrav
uuu ljudi promjenijo pastu i gradio ventilator na grafičku sve radi ko ludo igram igre do 4-5 sati.....i negasi se.....napokon..
pa stisni hvala čoviku šta ti je pomoga
hvala...pomoglo je.....igram igre 5-6 sati...i negasi se...
hvala...pomoglo je.....igram igre 5-6 sati...i negasi se...
hehe, aj drago mi je da ti je uspjelo..
npr to zna biti i problem kod laptopa... oni se puno griju dok se igraju igrice na njima,,, i vrući budu, i onda najednom CAP,,,, mrak... ugasi se laptop i nemoš ga upalit...
kvar= pregrijavanje grafičke ;).. i kad se malo ohladi tj padne temperatura na najvišu dopuštenu,, odma moš upalit laptop nazad... prije toga ti neda :)
pozdrav
I meni se gasi komp do igram lol posle 20-30 minuta. A konfiguracija kompa mi jaka procesor AMD 6 core 3.3 RAM 8gb AMD Radeon HD6700 Series
MOZE POMOC PLS ?
Prvo provjeri temp. s npr. HW Monitorom !
Drugo , moguce da je i napajanje , koji model imas ?
ne znam koje napajanje imam,kako to mogu da pogledam ?
Otvoris kuciste i pogledas koji je model !
Ne mogu da otravam kuciste jer imam garanciju jos 2 godine, a problem je sto sam uzeo u gigatronu u Nisu , ja sam iz Sokobanje i dok odnesem i dok ga oni srede ce prdje vecnost, a bez njega ne mogu :D
http://www.gigatronshop.com/gigatron_racunari/gigatron_amd_energy_8-23375 to je to samo graficka 6700