Kompjuter nakon ispada struje(BIOS)

poruka: 17
|
čitano: 11.365
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Komp mi je bio na standby-u kad je nestalo struje. Dok sam ja stigao do switcha iza na napajanju prošlo je bar pola minute. Kad je struja došla natrag,spojio sam ga, i prvo nije htio postat(monitor se ugasio), pa sam iskopčao sve kabele i tad ga uključio.

Dao mi je poruku: Overclocking failed! I par opcija te sam ja odabrao load default settings. Nekako jedva se digao u windowse, te je i u njima bio nekako sporiji. Još sam ga par puta restarta i sad se,mislim, ponaša normalno.

Što mislite šta je bilo?? I koje bi postavke u BIOS-u možda trebalo izmijeniti, npr. pisalo je da je DDR3 1066Mhz a zapravo je 1600Mhz. U BIOSU sam je stavio na 1333Mhz, to je bila krajnja postavka. Ali dalje više ne znam ništa kako je u BIOS-u bilo/trebalo biti.

Konfa je:

i5 750 2,67Mhz

ASUS P7P55D

HD Sapphire 5850

4GB DDR3 1600 Mhz Dominator.

550W Corsair VX series

Da napravim screenove BIOS-a i postam ovdje?? Umro sam od straha, komp nov dva dana i već sam mislio da je gotovo..

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Kompjuter nakon ispada struje(BIOS)

nejasno je želiš li ga ovrklokirati ili ne i zašto pobogu na takvom stroju nemaš nekakvu zaštitu od prenapona a ne da ga moraš iskapčat iz utičnice?

najbolji način da vratiš tvorničke postavke biosa je da izvadiš bateriju sa matične,pričekaš minutu i vratiš je nazad,naravno sve pod uvjetom da komp nije uključen.

Pošto ti je komp novi a ako se ne razumiješ u overclock to nemoj ni raditi tim više što se ovaj model procesora sam ovrklokira u ovisnosti o pokrenutim aplikacijama do

nekih 3,3Mhz.

U biosu eventualno promijeniti boot redosljed i uživaj.

Kad ga malo uhodaš onda pristupiti klokanju.

16 godina
neaktivan

Nisam ga išao OC-ati. To je jednostavno bila poruka na POSTU nakon što sam ga upalio. A to se desilo nakon ispada struje....

Da imam 2-3k kn viska uzeo bih UPS, ali ovako...

16 godina

Prijatelju za stotinjak kuna kupiš pristojnu zaštitu od pre i podnapona a i dobrih UPSova imaš za manje od sto ojra.

Probaj ono što sam ti napisao pa javi.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Može link molim te, ne kužim se u razliku od napona i UPS-a.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2009 3:18 (Jamess14).
16 godina

Kad procesor ne radi ništa on sam spusti takt i množitelj radi uštede energije to te ne treba zabrinjavati upali u everestu bencmark sistema pa gledaj.

UPS je uređaj koji služi kao zaštita od pre i podnapona ali je opremljen i baterijskim napajanjem koje daje struju određeno vrijeme nakon nestanka iste a od

dužine tog vremena ovise i cijene.

Zaštita od pre i podnapona ti je i obični produžni kabel na kojem je elektronika koja u slučaju strujnog udara iskopčava dotok struje u uređaj a to obično pokazuje

led diodica kada se prvi put to dogodi led dioda više ne svijetli ali ti je sačuvan komp nakon toga letvu možeš i dalje koristiti ali više nema zaštite.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2009 3:29 (batly).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Iskočila mi je sklopka u stanu i nestalo struje dok je komp bio upaljen. nakon što sam ga ponovno upalio, najnormalnije je podigao windowse, i sve normalno radi nekih 15 sek. a onda sve zablokira i zamrzne i moram ga ručno restartati, ali onda je sve ponovo isto.. opet nakon nekoliko sekundi blokira....

Što bi to moglo biti?

aaaaaaaaaa
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.12.2009 13:36 (matara).
17 godina

Ja sam igrao Counter strike suorce i nestalo struje, sad je dosla struja i sve radi normalno ali ne zeli mi pokrenuti css nego izbacuje error sa slike. Sta bi moglo biti kako da to rijesim bez reinstalacije ?

ⓑⓤⓖ░░▒▓███✰✰►◕‿◕◄✰✰███▓▒░░ⓑⓤⓖ
16 godina
Postoji ~100 mogucnosti.
2.854 Posts! And counting...
17 godina
8ax kaže...
Postoji ~100 mogucnosti.

Trebam rijesenje a ne koliko ima mogucnosti... :(

ⓑⓤⓖ░░▒▓███✰✰►◕‿◕◄✰✰███▓▒░░ⓑⓤⓖ
14 godina
neaktivan

Moze li nakon nestanka struje doci do pregorijevanja nekog uredjaja?Pod nestankom strujem mislim na normalan nestanak (ako takav postoji) a ne na onaj izazvan prethodnim skokom napona.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Kompjuter nakon ispada struje(BIOS)

Ne moze.Glupost je tako sta i pomisliti.Samo prenapon to moze izazvati.Odakle ti uopce ideja za tako sta?

14 godina
Možda ti je baterija na ploči riknula...
Gaming is Life!
16 godina
neaktivan
tesa031 kaže...

Moze li nakon nestanka struje doci do pregorijevanja nekog uredjaja?Pod nestankom strujem mislim na normalan nestanak (ako takav postoji) a ne na onaj izazvan prethodnim skokom napona.

Kod nestanka struje nemože se dogodit kvar ali se kad se nešto radilo na primjer igranje igru i kad se dogodi nestanak struje znači podatke se gube jer nije spremljena i postaje kao oštečena file i igranje više nije moguć te neke dokumenti isto se gube podaci.

Kod naglog dolaska struje isto se može uzrokovat kvar zbog naglhi skok napona.

Kod tebe vjerovatno na ploči istrošila baaterija CMOS pa se mjenja postavke u BIOSU i sat se resertira,  jedino bateriju može vadit i nabavit nove baterije tipa: CR2032 koji koštaju oko 10tak kuna. A sama baterija idu svake matićne ploče.

14 godina
Nello kaže...
tesa031 kaže...

Kod nestanka struje nemože se dogodit kvar ali se kad se nešto radilo na primjer igranje igru i kad se dogodi nestanak struje znači podatke se gube jer nije spremljena i postaje kao oštečena file i igranje više nije moguć te neke dokumenti isto se gube podaci.

Kod naglog dolaska struje isto se može uzrokovat kvar zbog naglhi skok napona.

Kod tebe vjerovatno na ploči istrošila baaterija CMOS pa se mjenja postavke u BIOSU i sat se resertira,  jedino bateriju može vadit i nabavit nove baterije tipa: CR2032 koji koštaju oko 10tak kuna. A sama baterija idu svake matićne ploče.

Upravo tako!

Gaming is Life!
14 godina
neaktivan

Pitanje je bilo moze li "normalan" nestanak struje izazvati pregorijevanje nekog uredjaja.

Odgovor je ne moze.Pregorijevanje moze izazvati samo "udar" napona (koji moze biti uzrok prestanka napajanja).Bilo kakvo iskljucivanje bilo kog uredjaja normalnim putem (bez udara napona) nikako ne moze izazvati pregorijevanje uredjaja.Sve ostalo je "sto bi bilo kad bi bilo".

1 1 hvala 1
14 godina
neaktivan

Tocno tako.Mnogo puta nestanku struje prethodi ternutno povecanje napona pa se cini da se neki uredjaj pokvario usled nestanka struje a u stvari to nikako ne moze biti uzrok prijegorevanja bilo kog uredjaja.To je jednostavno tako.

1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice