Znači ovako, igram igru i samo odjednom komp se ugasi, znači kao kad ne stane struje u kući s tim da je sve s ostalim uređajima bilo ok, samo je komp ugašen, automatski s njim i modem, e sad me zanima treba li me odmah hvatati panika s obzirom da se ovo prvi put desilo koliko se sjećam od kada sam kupio ovaj komp ( 1 god ) , ili je ovo jednostavno slučajnost, hvala svima unaprijed na odgovorima.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Može biti samo slučajnost, ali može biti i pregrijavanje procesora (zaštita isključi kompjuter). Ako smiješ otvarati kućište, otvori ga i počisti hladnjake od prašine, te provjeri temperature u radu nekim od programa.
HW monitor pa provjeri temperature.
Skinuo sam everest i pod temperaturama mi kaze , matična - 32 aux- 34 i WDC.. - 36 , a preko gamer hud litea mi je cpu 42, s tim da kada igram ide 50-60.
50-60 °C pod opterećenjem i nije nešto strašno, te se ne bi trebao gasiti zbog toga, tako da je moguće da si imao neki kratki pad napona ili nešto slično.
Provjeri još u everestu napone (3,3 / 5 / 12 V), ako dosta odstupaju od nazivnih vrijednosti, sumnjivac je napajanje.
Skinuo sam everest i pod temperaturama mi kaze , matična - 32 aux- 34 i WDC.. - 36 , a preko gamer hud litea mi je cpu 42, s tim da kada igram ide 50-60.
Hm uzmi ovako.
Stavi igru u windowed mode i smanji rezoluciju tako da taman mozes staviti program za gledanje temperatura i prati temperature dok igras.
Jer kad pauziras igru i dok ti odes iz igre u windows da pogledas temp cpu se ohladi .
Mozes iskljuciti gasenje CPUa kad dodje do odredjene temp.
Ili podesi na 110 C kao granicu.
Ako ti je CPU novije proizvodnje onda ce izdrzati kad dodje na tu temperaturu jer moj evo vec 3 godine radi i jedno vrijeme je svaki dan radio barem sat dva na 100 stepeni.
A kad sam imo jedan stariji CPU od intela crko je kad predje 70 C.
Mada ne preporucujem gasenje tog sistema za gasenje racunara na visokim temp.
Otidji u BIOS i postavi temperaturu gasenja na 100 C.
Posto mislim da je postavljena na 80 C.
I usput poledaj imas li prasine.
50-60 °C pod opterećenjem i nije nešto strašno, te se ne bi trebao gasiti zbog toga, tako da je moguće da si imao neki kratki pad napona ili nešto slično.
Provjeri još u everestu napone (3,3 / 5 / 12 V), ako dosta odstupaju od nazivnih vrijednosti, sumnjivac je napajanje.
Everest iliti današnja Aida nije pouzdan pokazatelj napona po railovima. Ako ima multimetar, moze izmjeriti njime, softverska mjerenja ne treba uzimati u obzir.
Napajanje je po meni glavni sumnjivac.