Čudan zvuk prilikom pristupanja disku

poruka: 7
|
čitano: 2.982
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

S ovim se patim već duže vrijeme i nemam pojma što bi moglo biti pa se obraćam ovdje za pomoć.

Moja kofiguracija je:

ASRock 890FX Deluxe4

Phenom x6 1055

8GB DDR3 1600MHz Kingston HyperX Limited CL7

SSD OCZ Agility3 60GB

3x 1TB WD10EARS Caviar Green SATA2

1x 1TB WD1002FAEX Caviar Black SATA3

2x Radeon HD6970 2GB GDDR5

CoolerMaster 850W napajanje

edit: Windows 7 Pro x64

Otkad imam SSD diskove (ovo mi je drugi) imam ovaj problem.

Kad pristupam nekom od HDD, bilo kojem, čuje se kratki zvuk (ne znam kako da ga opišem; fini mehanički zvuk; puno tiši nego kad HDD ronda - ili je tihi električni.. nemam pojma više.) i računalo se smrzne na 10-ak sekundi dok traje taj zvuk) i onda krene normalno dalje.

Prvo sam mislio da je u pitanju jedan od diskova jer se iz SSDa ne može čuti nikakav zvuk.

Vrtio sam testove a kad je sve prošlo OK za svaki slučaj sam ih izmijenio sve (dotad sam imao 4x 1TB green S2).

Onda sam, kao što rekoh, primjetio da se to nije događalo dok nisam nabavio SSD.

Uzeo sam drugi.

Da ne mislite da sam neki bogataš koji mijenja diskove i SSDove kad mu se prdne - imam pristup hardweru jer radim na IT djelu jedne tvrtke :)

Ista stvar.

Promijenio sam RAM. Vrtio MemTest preko 10h.

Napajanje nisam dirao jer nisam primjetio da zeza kad ga forsiram.

Događa se samo kad pristupam diskovima, bilo kojem, bilo kada - random. Nekad se ne dogodi, nekad da - ali bez greške se to javlja svaki dan.

**Pada mi na pamet da je možda kriva ploča. Svi SATA portovi na ploči su popunjeni a to je ipak ASRock. Možda je tu problem, ne znam. Ne bih htjeo mijenjati ploču bezveze prije nego se posavjetujem s nekim.

**Ili još jedna stvar... imam hrpetinu podataka na diskovima. Preko 70 HD filmova, pun disk divXa i igara... No niti jedan od diskova nije pun.

SSD (24GB Free), HDD Filmovi-igre(626GB Free), HDD HD filmovi (75 GB Free).. ostali su manje popunjeni.

Isključio sam Indexiranje diskova da mi ne vršlja po njima non stop. Search mi ionako rijetko treba

Grafike rade ko sat. Nisam primjetio da zezaju na taj način. Mislim da struje ima dovoljno za moje računalo. Jedva da ikad i igram nešto na njemu više tako da sumnjam da je opterećeno svakodnevno.

Ima netko neku pametnu?

Hvala unaprijed

Ultimate Intelligence Project
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.9.2011 8:12 (Erasmus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Re: Čudan zvuk prilikom pristupanja disku

Pogledaj kako ti je namjesteno u power settingsu. Moze biti da ti je to zato sto je namjesteno da se hardovi ugase pa kada im ides pristupati treba neko vrijeme da se pokrenu. Znam da je kod mene tako bilo kada sam kupio i montirao WD Green 1T.

17 godina
neaktivan

U power settings mi je uvijek namješteno da se disk i monitor gase NEVER.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

čekaj malo.. na Never mi je da se ne gase disk i da kompjutor ne ode u sleep. Gdje mogu pogledati za diskove? ili je to to

EDIT: našao. Bilo mi je na 20 minuta pa da se ugasi. Sad je na Never također. Vidjet ću da li će to pomoći ali mislim da neće jer mi se to dogodi i kad tek upalim računalo pa odem u Computer otvoriti neki hard

Hvala ti. Ako je to to - imaš cugu kad dođeš u Osijek :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.9.2011 8:44 (Erasmus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

to je to čovječe. Hvala ti :)

Nema više zvuka ni ičega sličnog

A ja se mučim s tim mjesecima umjesto da sam odmah ovdje postao problem i eto.

Hvala još jednom!!

Moj PC  
2 0 hvala 0
18 godina
Re: Čudan zvuk prilikom pristupanja disku
Erasmus kaže...

Hvala ti. Ako je to to - imaš cugu kad dođeš u Osijek :)

Btw i ja sam iz Osijeka. Nije da je neophodno (i hvala je OK) ali ako navracas u Tvrdju mozes u pubu (St Patricku) za sankom platiti pivo pa cu ja popiti kad naletim :))

16 godina

Evo pošto sam i ja u Osijeku, mogli smo popit i koju turu više, tek tak!?

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice