Crn ekran nakon mjenjanja coolera

poruka: 28
|
čitano: 2.892
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Slom zivaca ukratko. Jedan od gorih dana u zivotu, nakon sto sam sve sredio za komp i neki dan uzmem novu R9 270. Crkne mi maticna nakon mjenjanja usranog coolera.

Prije svega, puno puta sam mjenjao coolere, paste, na raznim maticnama. Ali neznam sta se danas dogodilo. Dakle stigao mi je Hyper 212 EVO. Koji se slaze i sa am3 maticnom i sa phenom II x4 965 procesorom. Prvo kad sam ga izvadio primjetio sam malo iskrivljena "rebra" na cooleru na nekim djelovima. Stavio sam sve kako spada, iza stavio onu plocu ispravno kako i treba za amd, gledao sam upute, nisam skidao zastitu sa te plocice. Sve sam lijepo podesio, stavio ne premalo ne previse paste, spojio. Upalio komp, monitor onako na stand by-u blica i to je to. Rade cooleri od graficke i coolera, ali nema slike. Probao sam restartat bios, izvadit bateriju na 15 min, zamjenit graficku, zamjenit monitor, probao istekat hdd, dvd i to da vidim u cemu je problem. I dalje nista, onda sam puko totalno jer sam znao da je maticna (a mozda i cpu !) otisla kvragu, od nekog kratkog spoja ili nesto. Cak mi je i mis, tipkovnica, usb kabl i usb za net pregorili. Stvarno neznam sta bi mislio. A nema niko u blizini takvu maticnu ili napajanje da bi mogao probat jer mi prezivjela graficka i rami. Ako nisu stvarno neznam sta cu. Ako iko ima iskustva ili makar prijedlog sta da radim nek molim vas kaze. Toliko para je nestalo u vjetar, jednostavno cu poludit. I sad neznam jer neznam jeli samo maticna ili je i cpu ili i sve ostalo sto je bilo na njoj !??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Moguće je da si ubio ploču statičkim elektricitetom.

Ja ti preporučam da se prvo smiriš, isprazniš se hvatanje za ogradu, željeznu i onda kreneš pomalo i ispočetka korak po korak.

iclock2much

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Crn ekran nakon mjenjanja coolera

niti sam negdje nesto zagrebao ili savinuo jednostavno upalim i nista. Znam kako namjestat coolere i na intelu i na amdu a posebno sam za ovaj gledo zadnja 3 dana po youtubeu da ga spojim lijepo. I sve sam napravio kako spada niti je pasta curila sastrane ni nista. Neznam sta cu neznam jel se isplati sad kupit novu maticnu onda ako je u procesoru problem onda i njega, onda skuzim da su i rami pregorili i graficka, i tako ode opet tona i tona para. Shvatite sto sam nervozan i paranoican jer jednostavno dogodilo mi se naj gore sto nisam ni ocekivao

15 godina

Poslušaj me, sutra odradi kako sam ti rekao pa se javi dalje.

Pomoći ću koliko mogu.

Odakle si?

iclock2much

0 0 hvala 0
17 godina

-za sad, velika šansa da nije ništa crklo. Ne žuri..

-provjeri naponske konektore, na MBO-24p, 12v-4-ili-8, VGApower... upali. Ako ne radi, nastavi.

-odspoji sve.

-na MBO samo CPU+cooler, napajanje i pc-speaker. ništa više (sve ostalo odpoji, usb, vga...).

Upali i slušaj beepove (i zapamti). Ugasi (sasvim). Dodaj RAM, upali. Slušaj beep..(dali je isti?) ugasi, dodaj VGA+monitor... beep?..

ako tu nije bilo nikakvih promjena, vjerojatno je problem napajanje ili MBO. Pošto se radilo oko CPUa, moguće da on ne leži dobro ili da je neki kondenzator-vrm oštećen. Provjeri koliko možeš.. ako imaš neko napajnje probaj. (to sve bez ostatka komponenti, tek kad proradi dodaš ostalo ili traži majstora)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Belišće, blizu Osijeka. 

15 godina

Prvo sve odspoji i pažljivo spoji natrag, provjeri da je sve sjelo kako treba zajedno sa naponskim konektorima.

Spoji speaker svakako, tako da po beepovima vidiš u čemu je problem.

U manualu od ploče imaš pojašnjene beepove.

iclock2much

0 0 hvala 1
14 godina
protjeran

probaj skinut cooler i vratit amd .. možda ti radi kratki spoj

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Probao, probao sam sve, ako ima neko u blizini Osijeka da misli da bi mogao rijesit problem neka mi se javi. Stvarno me unistava ovo pogotovo kako sam nabavio novu graficku i taj kuler htio sam stat sa opremom jer me puno koštalo i sad ovo. Preklinjem za pomoc

18 godina

Možeš probati reseat procesora ako već nisi (izvadiš proc i vratiš), a usput provjeriš i pinove (da nema koj isavijen i slično).

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Jesam, baš sve sto mi je palo na pamet probo sam, uvijek isto, uopce mi nije jasno, da je napajanje nebi nista radilo, a opet probao sam i povadit sve osim maticne cpua i napajanja i nist, a trebo bi barem bios kolko ja znam. Baš nemogu shvatit od ceg, nit mi je sta ispalo ni nista, sve polako, zamjenim cooler (ispravno nisam skido onu zastitu sa backplatea) i nist ne cita. I nista nisam grubo radio, vec polako i oprezno, cak sam sliko sve utore za svaki slucaj da nebi nesto krivo spojio i to. Baš ono LUCK ! vidim na yt da imaju onu neku narukvicu (vjerojatno za statiku ili nesto) ja to naravno nemam, pa mozda je tako nesto pregorilo iako sumnjam. Pogledo sam pinove na procu i svi su ravni, jedino kad pogledam onako bocno pinove vidim neku sjenu koda u podnozju jednog al kad pogledam opet od gore nista, probao i povecalom, sve 5 i pravilno je podesen procesor. Ajd da je on kad sam ga prvi put upalio nesto krenuo loadat pa se sprzio ili ugasio. Ali ne, od prvog paljenja nakon zamjene. Black screen i monitor onako koda je na stand byu. Spojim monitor na prastari komp. sve 5 

18 godina
Odstojnike matične si dobro stavio? Da ti ne dira backplate nosač matične?
Probaj sastaviti izvan kućišta, Čisto da eliminiras da nešto ne pravi kontakt ili krivi spoj.
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nada se da si se smirio do sada, daj baci jednu sliku maticne gole da bacim oko.

Probaj opet izvaditi bateriju, uzmi antistaticke rukavice i polako, korak po korak.

Mozda su samo rami vrisnuli, probaj pronaci neke pa ubaci.

Provjeri jesi li dobro sve pospajao, napajanje itd.. nekada se desi da covjek od soka i umora propusta najocitije stvari.. samo relax!

Ne pravim se lud, pravim se da nisam.

0 0 hvala 0
17 godina
D3lBoy kaže...

.. da je napajanje nebi nista radilo..

- pogrešno. To ovisi o kvaru, ako MBO detektira bilo koju pogrešnu voltažu ne dozvoljava paljenje (automatska zaštita) i tad se u pravilu pale samo ventilatori. Dakle može biti napajanje. Kao i bilo koja priključna komponenta, npr USB, tad je s MBO-CPU sve OK.

- napajanje može crknuti kod svakog paljenja, zapravo sva elektronika će najčešće crknut kod paljenja, izuzetak je npr VGA koja u max opterećenju (zbog temperatura i voltaža) može otići..

- kod paljenja je potrebna najveća inicijalna snaga, sve komponete treba inicijalizirati i to je jednak problem kao kod nestanka struje i ponovnog prikapčanja trafo stanice, može doći do preopterećenja. Kasnije je ugl manje opterećenje.

- još jedno pravilo, kad se na PCu bilo što radi (rastavlja ili mijenja komponenta), kod prvog paljenja treba ući u BIOS, jer automatika može pogrešno detektirati, resetirati ili podesiti (npr zbog QuickBoot opcije), npr kad se dodaje RAM, nije obavezno ali just in case.. iz istog razloga, može se odspojiti periferija (HDD) da se OS ne krene bootati i možda zablokira-zbrljavi.. mada i to prolazi bezbolno u većini slčajeva. Ovo je dokaz izuzetka kad do problema dođe i bolje je ići polako (sigurnije).

-naravno, bez obzira koliko si bio oprezan, moguće da si razdrmao neki lem.. pogotovo kod promjene hladnjaka jer dolazi do uvijanja MBO. Takvi kvarovi se ponekad mogu rješiti pečenjem.. (zadnje sredstvo jer je pitanje sreće).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan

Vratio sam stari cooler ali kod mene po pitanju toga no luck. Naj vjerojatnije se dogodilo baš to iz linkova jer ja isto imam asrock 870 extreme 3 i hyper 212, ali to dvoje je kompatibilno svuda po netu pise, kako sam mogao znati :( ?! Vjerojatno je dotaklo, oni nosaci od intela što strše prema van ili nesto. Baš šteta, neznam isplati li se nositi na servis, ponudili su mi jedni iz osijeka servis i po potrebi mjenjanju komponenta. Al nezelim tako proc jer mi mogu rec "cuj nije valjo ni cpu ni mbo, i rami su ti pregorili" a ono mozda samo kratki spoj bio na maticnoj :/

12 godina
neaktivan

i da, sad citam te linkove, neki kazu, kao posto imas garanciju zamjeni ga sa novim jer to je proizvodjacki problem... Jel to znaci da je i cooler pregorio ili ? ako moze uopce

14 godina
neaktivan

Pozdrav,

ja sam imao sličan problem sa starijom generacijom Intela (QX9650 i Asus P5Q Deluxe).

Naime, nakon montiranja Xigmatek hladnjaka nisam uopće mogao proći POST.

Razlog je bio savijanje PCBa ploče u malo prevelikoj mjeri :/
No vraćanjem tvorničkog hladnjaka (stock) sam uspio boot-ati bez problema. Kasnije sam shvatio da ako hladnjak položim nestandardno - vertikalno usmjeren in i blowout, onda se pritisak sa hladnjaka prenosi drugačije na šarafe i ploču te nema bendanja.

Jest da je ta ploča imala višeslojni PCB, no imao sam i dosta sreće.

Pošto smo si eventualno blizu, mogu ti jedino uskočiti sa napojnom (HX1000) ukoliko sumnjaš u ispravnost tvoje; iako ne znam koliko će ti to pomoći. :/

Držim palčeve da što prije riješiš problem {#}

I've got that blues, blues ... | s-a-n-d-b-a-g it, period.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Hvala :) Neznam strah me vise ista raditi, iskreno se nadam da mi graficka i rami funkcioniraju, valjda ih nije spalilo. Vjerojatno cu na servis

18 godina

Imaš li nekog kolegu/frenda/susjeda/rođaka koji ima sličnu konfu pa da isprobaš svoje komponente jednu po jednu kod te osobe?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

ne, u tome i je problem :/ 

18 godina

Čudi me da nemaš nikoga tko bi imao PCI-E utor za grafičku, DDR3 memoriju i slično.

Potraži pod hitno. nije preporučivo nemati tu mogućnost.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

buraz mi ima pcie utor ali mislim da ima slabo napajanje dosta pa ono nebi mu riskirao napajanje a i sebi graf.. svi imaju ddr2 memorije, al eto mozda cu jednom tu mjestanu koji se kuzi dosta u servisiranje dat, njemu vjerujem da mi nece napisat izmisljene probleme. Pa ako treba nova kartica nek on ugradi ja se vise ne zelim petljat s tim

18 godina

Ako ti buraz ima PCI-E utor za grafu, pa isprobaj grafu kod njega. Koje god napajanje da ima, pa maakr bilo i neko preslabo neće kartica povuć previše struje ako se ne optereti -a da vidiš jel radi (daje sliku) dovoljno je da ju uštekaš, spojiš joj naponski konektor i upališ pc. U kranjem slučaju možeš i s svojim napajanjem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

just for the record, nabavio novu maticnu am3+ i Zalman Z1 kuciste, sve radi super, samo Bog zna kako je riknula maticna, al eto je...

15 godina

Statički elektricitet.

iclock2much

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Eto koliko treba paziti na odstojanje maticne i kucista 

Prije nekoliko dana prijatelj je nesto dirao po pc-u i rastavio ga cijelog...kada ga je sastavljao, negdje je doslo do kontakta i vise ga nije upalio

Odsad cu duplo paziti na to {#}

1 0 hvala 0
14 godina

Provjeri jesu li svi kablovi legli gdje spadaju. Ako ti nerade USB dijelovi, jesi zaboravio napajanje na maticnu vratiti :D?. Ako ne vjerujem da je maticna pregorila.

Edit: tek sad vidio da si zamjenio sa novim..

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.12.2013 15:38 (Luka123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice