Bip kod uključivanja komp. i poruka No video input

poruka: 37
|
čitano: 20.702
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problemcici

PozZ..

Slozio sam novu konfiguraciju i sve sljaka, ali ne 100% kako bi htio. Pojavila su se sljedeca dva problema:

1. kad upalim računalo radi nekoliko sekundi, zatim se ugasi, pa se ponovno upali (čuje se bip) i nastavi normalno radit. To se događa svaki put prilikom paljenja.

2. pojavljuje mi se poruka Attention No video input prije nego što se monitor upali-kod pokretanja računala, zatim nestane, pokrene se sustav i sve radi normalno.

To se događa i kad ugasim komp, jedno vrijeme pojavi se Attention No video input, a zatim Entering sleeping mode. Imam Philipsov LCD monitor serije 241E.

Pa evo, ako netko ima sličan problem ili je imao ili jednostavno zna u čemu je kvaka, molim pomoć.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Problemcici

odredi duljinu svakog beepa,postoji samo dugi i kratki, nema srednje dugi ili malo duži malo kraći, pa upiši na google ime svoje matične i iza dopiši system beep i beepove koje si čuo, odredi grešku koja ti se javlja, pa opet reci što je ak ti nije jasno iz objašnjenja koje pronađeš

'butelja kvalitetnog bijelog vina, veliki čevapi s lukom, dobra mjuza... Zar život može biti bolji?' počivao u miru, EnlightenedPhoenix
18 godina
moderator

@Blackz

Jedan kratki bip kod uključivanja računala je normalan (signal za uspješno obavljen POST - power on self test - ako se ne varam). A to što ti se računalo ne digne prvi put nakon uključenja je pojava poznata pod imenom cold boot problem - moguće neki problemčić s matičnom pločom. Je li ti to jedini problem s računalom?

Što se tiče "No video input" - ako uključiš monitor prije nego se grafička kartica inicijalzirala ili nakon što si isključio računalo, a monitor ti je ostao uključen, takva poruka ispisana na monitoru je i za očekivati, zar ne?

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

@p4c1j3nt

Radi se o kratkom bipu što može značit: VGA detected, Quick boot set to disabled, No keyboard detected za moju matičnu (Asus P8P67 Evo). 

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2011 1:00 (Blackz).
18 godina
moderator
Blackz kaže...

Radi se o kratkom bipu što može značit: VGA detected, Quick boot set to disabled, No keyboard detected za moju matičnu (Asus P8P67 Evo). 

Ako možeš ući u BIOS, znaš da ti tipkovnica radi i da se poruka ne odnosi na "No keyboard detected" (zapravo, ako tipkovnica nije prepoznata, u pravilu ti i na ekranu piše "No keyboard detected" ili "Missing keyboard" ili tako nešto), a obje druge poruke su OK. Ono, malo me zbunjuješ - stolna računala daju jedan kratki bip kod uključenja - to je normalno.

14 godina
neaktivan
Re: Bip kod uključivanja komp. i poruka No video i

@mbaksa

Da, znam da je normalno i ne brine me to. Brine me što se svaki put događa paljenje/gašenje/paljenje/normalan rad. Da li taj problem može biti vezan uz napajanje?

18 godina
moderator
Blackz kaže...

Brine me što se svaki put događa paljenje/gašenje/paljenje/normalan rad. Da li taj problem može biti vezan uz napajanje?

Može biti veza uz napajanje, iako je valjda u većini slučajeva vezan za matičnu ploču. Probaj s drugim napajanjem - ako ti se to više neće događati, onda znaš da je problem bilo napajanje, ako će se događati, krivac je neka druga komponenta (najvjerojatnije matična ploča).

14 godina
neaktivan

Očigledno se moj komp hoće sam palit. Fkt ne kužim zašto.

16 godina
neaktivan

Pogledaj jesi sve dobro spojio ja sam imao indentičan problem jer nisam spojio ovo(na slici zaokruženo) na napajanje ako nije to probaj RAM-e izvadit pa ponovno ugradit.

BFBC2: ALIEN464
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ako se radi o cold boot-u jel postoji kakvo već otkriveno rješenje? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

@VAPOR-X

Spojeno je to. To je 8-pinski ATX konektor, ako se ne varam. 

18 godina
moderator
Blackz kaže...

Cold boot probem je sindrom, a ne neki konkretni problem s konkretnim uzrokom da bi imao konkretno rješenje.

Ako ti je matična ploča neispravna, rješenje je reklamirati matičnu ploču i zamijeiti je za ispravnu ili kupiti novu. Ako je problem neispravan ili nekompatibilan RAM, rješenje je staviti drugi RAM, po mogućnosti druge marke. Itd.

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Blackz kaže...

Cold boot probem je sindrom, a ne neki konkretni problem s konkretnim uzrokom da bi imao konkretno rješenje.

Ako ti je matična ploča neispravna, rješenje je reklamirati matičnu ploču i zamijeiti je za ispravnu ili kupiti novu. Ako je problem neispravan ili nekompatibilan RAM, rješenje je staviti drugi RAM, po mogućnosti druge marke. Itd.

Okej, isprobat ću nekoliko konkretnih rješenja pa ćemo vidjeti gdje će to dovesti.

16 godina
neaktivan

Jedan moj prijatelj je baš neki dan kupio računalo ASUS Extreme matična , 8GB RAM, Nvidia GTX 580, i7 2600 procesor, original win 7 , ma sve sve, uz to je dobio besplatni Norton i događa mu se ISTO kao i tebi pod 1. Upravo ISTO. Upali komp, on se boot-a 2 sekunde , Boot screen odradi svoje i opet ide na restart i onda normalno digne win7,

I sve radi OK dalje. Uopće ne kužimo u čemu je štos i zašto, ali sumnjamo na Norton Antivirus koji možda prije podizanja sustava provjerava BOOT sektor prvo pa onda diže sustav. Ne znam....sve dalje normalno radi i normalno ugasi komp sve je OK osim tog starta.

Ovo pod 2. mu se ne događa. Ne javlja nikakvu grešku, sve je kao OK.

No weapon can kill PRIDE
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2011 9:36 (ZNG).
16 godina
neaktivan
Blackz kaže...

PozZ..

Slozio sam novu konfiguraciju i sve sljaka, ali ne 100% kako bi htio. Pojavila su se sljedeca dva problema:

1. kad upalim računalo radi nekoliko sekundi, zatim se ugasi, pa se ponovno upali (čuje se bip) i nastavi normalno radit. To se događa svaki put prilikom paljenja.

2. pojavljuje mi se poruka Attention No video input prije nego što se monitor upali-kod pokretanja računala, zatim nestane, pokrene se sustav i sve radi normalno.

To se događa i kad ugasim komp, jedno vrijeme pojavi se Attention No video input, a zatim Entering sleeping mode. Imam Philipsov LCD monitor serije 241E.

Pa evo, ako netko ima sličan problem ili je imao ili jednostavno zna u čemu je kvaka, molim pomoć.

Ovo što sam odznačio, to me zvuči kao da nisi dobro postavio i spojio grafičku karticu. 

A i isto tako ako grafa postoji molex kabel pa i to treba spojit.

Ako i dalje ima problem, trebaš samo resertirat bios i po potrebi podesit a i isto tako u Bios važno postavit postavke za Video. Javi za rezultate.

R.I.P EnlightenedPhoenix 24,06,2011
14 godina
neaktivan

I dalje ne uspijevam otkloniti problem on/off/on. Ima jedna stvar koju sam zamijetio. Na matičnoj ploči imam ledice koje signaliziraju ako nešto nije okej. 4 ledice, jedna za CPU, jedna za RAM-e, jedna za grafičku karticu i jedna za HDD. Tijekom POST-a ledice bi trebale ostati svijetliti ako nešto nije okej. Ako je okej onda se upale i ugase. Zamijetio sam da nakon što upalim komp upali se ledica CPU, zatim RAM-i, zatim GPU i onda se ugasi. Možda je to indikator za nešto, ali ne znam za što.

Druga stvar. Imam modularno napajanje OCZ ModXStream Pro 700W. Iz napajanja dva kabela s konektorima 24-pinski i 8-pinski su povezana s matičnom. Zatim jedan modularni kabel PCI Express povezan je s grafičkom i još jedan s ODD-om i HDD-om. Meni to izgleda sve okej. S obzirom da je za grafičku preporučeno napajanje od 500W jel može bit da se prilikom inicijalizacije sustava nakon prvog paljenja dogodi preopterećenje il tako nešto? Nisam stručnjak samo pretpostavljam, pa molim pomoć bolje upućenih.  

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Idemo redom i to sa svim "zdravoseljackim" metodama:

• Resetirati BIOS (load safe defaults) [edit] > Izvaditi bateriju i postaviti jumper u polozaj za reset
  • Ako reset ne pomaze onda flash
  • Nakon flasha testiranje memorije sa Memtestom86+
  • Premestanje monotora na drugi DVI port
  • Moguce je da dobijas BSOD-ove a da ih ne vidis. Iskljuciti tu opciju u Windowsu
  • Ako imas drugu grafu pokusaj sa njom

Inace napajanje je "grom" sto se tice marke i vataze

Relation to the original topic decreases with every single post
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.7.2011 14:41 (Lazarus Long).
14 godina
neaktivan

Hvala Lazarus Long mislim da bi moglo bit okej ovo resetiranje BIOS-a. U medjuvremenu sam gledao po netu i nasao za matičnu sličnu mojoj da se rješenje cold boot problema može postići brisanjem RTC RAM-a.

E sad jedno glupo pitanje: Da li je CMOS isto što i RTC RAM? Zato što ja na mojoj matičnoj nemam nikakve jumpere nego Clear CMOS Switch. 

Pronašao sam sljedeći postupak za matičnu jako sličnu mojoj, ako mi netko može prokomentirati:

Clear RTC RAM procedure

1. Turn OFF the computer and unplug the power cord.

2. Move the jumper cap from pins 1-2 (default) to pins 2-3. Keep the cap on pins 2-3 for about 5–10 seconds, then move the cap back to pins 1-2. 

3. Plug the power cord and turn ON the computer.

4. Hold down the Del key during the boot process and enter BIOS setup to re-enter data.

18 godina
neaktivan

To je ono sto svi kazemo resetiranje BIOS-a. RTC je od  Real Time Clock  a RAM je ram, jel? :)

Salu na stranu. To je to. Postavi jumpere u polozaj za brisanje i nakon toga upali PC i odmah udi u BIOS da namjestis sat i podesis sve kako treba (USB portove, boot redosljed i tako)

Nemoj ni u ludilu ovo raditi dok je naponski kabel ukljucen u PC bez razilke da li je racnalo ugaseno ...jos manje ako nije

18 godina
moderator

Prebaci prekidač na napajanju na Off, a ako ga nemaš, odspoji računalo iz struej. Zatim pomakni prekidač Clear CMOS u poziciju za brisanje, ostavi tu 5-10 sekundi,Vrati prekidač. I to je to. Nakon toga uđeš u BIOS i podesiš postavke.

BTW izgleda da su to sad neke nove cake. Prije se prije korištenja prekidača ili premještanja kratkospojnika/jumpera vadila baterija za CMOS.

Lazarus Long kaže...
 Nemoj ni u ludilu ovo raditi dok je naponski kabel ukljucen u PC bez razilke da li je racnalo ugaseno ...jos manje ako nije

Ako ima napajanje koje ima prekidač na stražnjoj strani, onda je toplo preporučljivo da NE ODSPAJA kabel, nego da samo prebaci taj prekidač na Off. Zašto? Zato jer kabel, osim za prijenos struje, služi i za uzemljenje. {#} Ako odspojiš kabel, nema uzemljenja.

18 godina
neaktivan

Ja toplo preporucam da kabel bude fizicki maknut posto je vrlo vjerojatno da jos ima +5 V. Ovo najlakse mozete vidjeti na starim optickim misevima, gdje se vidi svjetlost, nakon nestanka struje

On se ionako moze "uzemljiti" dodorivanjem kucista. Pogotovo ako nosi prsten ili (metalni) sat. Kao sto rade sys. admini na serverima > Touch before operate  {#}

14 godina
neaktivan

@Lazarus Long

Ali velim ti nemam jumpere. Imam Clear CMOS Switch na straznjoj strani racunala, a nazalost u Users Guide-u za matičnu mi nigdje nije opisan postupak kako se radi s tim Switchem samo piše da postoji i da se s njim resetira BIOS.

S obzirom da radim prvi put ovo ne zelim nesto skurit, pa molim za detaljniji postupak ako je netko radio na ovaj način, pretpostavljam da je ovako jednostavnije. 

18 godina
moderator
Blackz kaže...
Ali velim ti nemam jumpere. Imam Clear CMOS Switch na straznjoj strani racunala, a nazalost u Users Guide-u za matičnu mi nigdje nije opisan postupak kako se radi s tim Switchem samo piše da postoji i da se s njim resetira BIOS.

Ti nikad u životu nisi koristio nikakav prekidač? Recimo za uključivanje ili isključivanje svjetla? Uključivanje ili isključivanje računala?

15 godina
protjeran
Blackz kaže...

Hvala Lazarus Long mislim da bi moglo bit okej ovo resetiranje BIOS-a. U medjuvremenu sam gledao po netu i nasao za matičnu sličnu mojoj da se rješenje cold boot problema može postići brisanjem RTC RAM-a.

E sad jedno glupo pitanje: Da li je CMOS isto što i RTC RAM? Zato što ja na mojoj matičnoj nemam nikakve jumpere nego Clear CMOS Switch. 

Pronašao sam sljedeći postupak za matičnu jako sličnu mojoj, ako mi netko može prokomentirati:

Clear RTC RAM procedure

1. Turn OFF the computer and unplug the power cord.

2. Move the jumper cap from pins 1-2 (default) to pins 2-3. Keep the cap on pins 2-3 for about 5–10 seconds, then move the cap back to pins 1-2. 

3. Plug the power cord and turn ON the computer.

4. Hold down the Del key during the boot process and enter BIOS setup to re-enter data.

Jednostavnije izvadi bateriju,vrati bateriju.
Što se tiče paljenje-gašenje,kažeš da si sam sastavljo konfiguraciju probaj ponovno sve rastavit pa sastavit osim procesora(radi termalne).
Probaj Flashat Bios.

SENAID
18 godina
neaktivan

Neces nista skurit, bez brige. Iskljuci PC, odspiji naponski kabel postavi switch u ON polozaj ili kako vec pise tamo i sacekaj jedno 20-30 sec....najbolje 1 min.

Poksauj i ovo: Dok je racunal odspojeno i prekidac postavljen na polozaj za reset pritisni ON tipku na kucistu (kao da ga zelis upaliti)

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Blackz kaže...

Ti nikad u životu nisi koristio nikakav prekidač? Recimo za uključivanje ili isključivanje svjetla? Uključivanje ili isključivanje računala?

Pa ono meni resetiranje BIOS-a nije ista kategorija sa svjetlima.

18 godina
moderator
Blackz kaže...
mbaksa kaže...
Blackz kaže...

Pa ono meni resetiranje BIOS-a nije ista kategorija sa svjetlima.

Ne govorim o resetiranju postavki BIOS-a nego o korištenju prekidača za resetiranje CMOS-a. Ako ne možeš sam dokučiti kako koristiti prekidač, onda ne znam što bih ti rekao. Zatvori računalo i odnesi ga na servis.

14 godina
neaktivan

Nažalost meni nije pomoglo resetiranje BIOS-a. Javlja se identičan problem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Blackz kaže...

Blackz kaže...

Ovo gore boldano je bitno. Monitor pokazuje to samo kad je odspojen VGA/DVI kabel ili grafička nije dobro sjela. Možda je i neispravna.

Provjeri grafu kod frenda jel radi isti problem. Ako je grafa ok, imaš problem sa MBO.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
18 godina
moderator
Blackz kaže...

Nema tu neke posebne mudrosti. Isprobavanje komponenti - probaš s drugim napajanjem, drugom memorijom, drugim diskom. Ili jednostavno zamijeniš matičnu ploču - i onda odmah znaš je li problem u matičnoj ploči ili ne. Kao što rekoh, u većini takvih slučajeva problem je upravo u matičnoj ploči. I možeš ti resetirati postavke BIOS-a, reinstalirati Windowse, premještati memorijske module ili brojati do 100 unedogled - kakva korist od svega toga ako je u pitanju hardverski problem (najvjerojatnije na matičnoj ploči)? Ili nekompatibilnost neke od tvojih komponenti?

Moraš to sam istestirati ili dati nekome da ti istestira. Prilično sam siguran da taj problem nećeš "popraviti", nego će se svoditi za reklamiranje ili zamjenu neke komponente. Upravo zbog takvih stvari najpametnije je dati da ti konfiguraciju slože u servisu, da ju istestiraju i onda kad se uvjeriš da je sve ispravno, da tek onda ideš prčkat po njoj (ugrađivati druge diskove ili što već).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice