Pozdrav forumaši nadam se da će mi netko moći pomoći sa problemom koji imam.
Naime, prije 3,5 godine kupio sam računalo sljedećih specifikacija:
- intel core duo E8200 2,67 Ghz
- 4 GB DDR2 RAM
- Gygabite GA-P35-DS4 Motherboard (intergriran Realtek HD audio)
- Gygabite GeForce 8800GT 512 MB
- OS je bio XP pa Vista, na kraju Win7 (32-bitni)
Prije problema:
Znači, na tom računalo prešao sam puno puno igara bez ikakvih problema, ali napomenit ću slijedeće sa kojima sada imam probleme. Prešao sam Mass Effect 1 i 2 savršeno su se vrtili na 60 framesa bez ikakvog zamuckivanja slike ili zvuka, znači sve 5, ovdje bi uvrstio i Crysis 1 koji sam vrtio na high 40-60 framesa sa cini mi se 8x AA isto bez nekakog posebnog zamuckivanja, a zvuk je bio savršen, Borderlands kojeg sam isto vrtio na visokim detaljima sa svime ukljućenim sa framesima od 50-60 bez zamuckivanja slike ili zvuka, isto sve 5. Važno mi je za napomenuti da sam Crysis u tom razdoblju igrao na XP sa DX9 di se vrtio brže (ali jasno je i zbog čega) , zatim na visti sa DX10 pa na win7 isto na DX10 bez problema kao što sam i naveo. (Napomenio bih nešto vrlo važno, kada bih spustio detalje u tim igrama, poboljšao bih framese i sve ostalo vezano uz brzinu vrtenja tih igara što je naravno i logično i normalno, ali molim vas da zapamtite ovu rečenicu)
Početak problema:
Prije jedno 5 mjeseci igrao sam jednu online igru sa prijateljima i odjednom mi se igra zamrzla uz iskidanu sliku, zvukove sam čuo samo je slika ošla kvragu, te sam rekao svojim kolegama "dečki samo da resetiram komp zamrzla mi se slika"(nikad mi se to nije desilo prije toga, pa mi bilo čudno totalno). Resetirao računalo, sve ok, pokrenio igru, igram 1 min (igra ne šteka), BOOM kad ono ista stvar - opet reset, opet uđem u igru, opet BOOM i tu krepa grafička kartica totalno, u windowse mogu ući zvuka ima, sve ok osim slike koja je izgledala 10 puta gore od safe moda, drugim riječima RIP 8800GT. I sad što se tu može, odem ja do Links-a (iz Osijeka sam) i kupim si GTS450 1GB DDR5 isto Gygabite (nije neki ludi upgrade, ali je jeftina i ima dobre specifikacije za jeftinu cijenu, bolje od 8800 GT, planirao sam prije kupiti novo računalo nego upgrade kantu staru 3,5 god, al ajd). I tako ja ubodem GTS450, Formatiram disk, reinstaliram Win7 (32-bitne ko i dosad) update apsolutno sve drivere sa origigi stranica(znaci nista od neke 3 partije nego sve original driveri). I tak ja sretan da isprobam perfomanse nove grafulje, što će čovjek drugo instalirati nego virtualnog uništavača konfi zvanog Crysis i tu su počeli problemi i psovke, te Arkham Asylum (Sve na Very high, PhysX maximalan, 8HQ Anti-A - Framesi prosjecno 50
Problem:
Igram ja jedno sat vremena, stavio sve na high ko i na GT8800, nisam vidio nekog velikog napretka, možda samo malo poboljšanje u framesima, al reko sam, a jebiga te palmice i svaka čestica pjeska il već koje kurce su nabacali u tu igru, procesor to nemože podnjet i ok, glavno da grafa radi, i tak se ja zaigro i želim preći crysis kad odjendom nakon nekog vremena u igri, zvuk počne pucati i tak puca puška puca zvuk, a framesi droppaju nenormalno, sa 50 na 20 i tak stalno u nekim intervalima kad počne pucati zvuk. Tražio sam i pokušavao sve moguće solucije, prečešljao google i nema pomoći, a ono što me je najviše od svega začudilo je to što kada sam stavio sve na normal ili low promjene u framesima na bolje nije bilo, naime na normal bili su isti kao i na high, a na low su bili još i manji nego na high to me je najviše začudilo. Nakon svega i svačega, našao sam sam nekakvu soluciju, što me je još više začudilo zato što je bila totalno retardirana, ali je djelomično radila (framesi su se poboljšali, igra je postala igriva, ali zvuk je i dalje pucketao tu i tamo poput statike), ono što sma napravio, izvadio sam zvučnike iz porta(crni) i na njihovo mjesto ubo šlušalice, koje su prije toga bile u drugom portu (zelenom). Problem je još uvijek bio tu, ali je pomoglo. Pošto sma na računalu imao instaliran Arkham Asylum koji je radio odlično(Sve na Very high, PhysX maximalan, 8HQ Anti-A - Framesi prosjecno 53 - sa normal PhysX stabilnih 60 fps, znači win win) i 10 puta bolje nego na GT 8800(bez PhysX 55 fps, sa max PhysX framesi bili 20-25 - znači GTS450 radi kako spada) mislio sam da je problem bio samo u Crysisu, zato što svi znamo koliko je on u načelu i neoptimiziran -.-, ali sam bio u krivu. Borderlands je imao isti problem, i kada sam reducirao detalje promjene nije bilo, užas živi, pogotov frustrira kad nešt eksplodira pa framesi padnu na 15, Fable III ista stvar, a sad gle ovo Mass Effect sam danas instalirao i umjesto da ide na stabilnih 60 fps ko što je išao sa GT8800, zvuk zapucketa tu i tamo, a framesi idu od 30-60 uz padove, znači nije stabilno, ista stvar sa Mass Effect 2, vrte se lošije nego prije, i isto tu i tamo problemčić sa zvukom, pošto smatram da je i uzrokovano time. Crysis 2 recimo je radio odlično, zvuk savršen igra išla na stabilnih 40-45 FPS, Dead space 1 i 2 na preko 120 fps, Dead space 1 ide i do 180 fps. Modern Warfare 2 mi ide bolje na GTS sa 60 fps stabilnih nego na 8800 gt na kojoj je isao na 50, a Black Ops totalno ne igriv, framesi 20, zvuk se toliko lomi da to nije normalno, gore od crysisa 30000 puta, a nije pomoglo ništa ni patchiranje ni driveri niš niš.
Da zaključimo, ima igara u kojima mi se lomi zvuk i padaju framesi, ima onih koje mi se vrte savršeno bez problmea sa zvukom, bez obzira koja je igra jel izasla 2007. ili 2011. nebitno. Novije igre u kojima nema problema zvuk super, a framesi lete: Assasins creed 2 i Brotherhood, Dead space 2, Crysis 2, Spiderman Shattered Dimensions, Starcraft 2, Duke Nukem Forever (XDDD), Dragon Age 1 i 2 itd...
Nisam primjetio pucanje zvuka niti usporavanje računala u windowsima, gledanju filmova ili slušanje glazbe, samo u određenim igrama.
Da izbjegnemo nebitne konkluzije i pitanja:
- napajanje od 600 znači ima dovoljno struje
- nema pregrijavanja
- driveri up date
- nemojte govoriti gluposti poput: "slab ti je procesor" zato što imam prijatelje koji imaju lošije procesore od mene i nemaju takve probleme i zato što su te igre s kojima imam problema vrtile bolje prije nego poslije nesreće :D
- nemojte misliti da želim sve vrtiti na 60 fps savršeno, nisu bitni framesi, nego kako se igra ponaša, igre zamuckuju, znači idu normalno pa uspore, pa normalno pa uspore svaki puta kada zvuk zapuca
- Spuštanje detalja ne donosi nikakve promjene, a u Crysisu i Borderlands Framesi dodatno opadnu kada spustim detalje
Hvala unaprijed!