5.1 zvuk sa PC na receiver - pomoć molim

poruka: 7
|
čitano: 4.178
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Imam Yamaha receiver RX-V440RDS, zvučnike Wharfedale Diamond D9.1 sprijeda, centar Wharfedale Diamond 9 CC, i stražnji Wharfedale DFS-18, plus Pioneer subwoofer. 

Od muzike slušam hard rock, blues, jazz (tim redosljedom), sve to puštam preko kompa (mp3 i FLAC). Komp sam spojio sa receiverom putem SPDIF kabela, plus sam TV i PC spojio sa HDMI kabelom. 

Sa navedenim zvukom sam jako zadovoljan, ne treba mi ništa kvalitetnije od toga, tako da bih 

molio bih za jedan savjet: 

Naime, filmove gledam tako da pustim preko kompa na tv, odvrnem na receiveru i to je to, sve čista petica. 

Međutim, u zadnje vrijeme često na receiveru ne mogu dobiti 5.1 zvuk, iako sam siguran da je film u surround zvuku (uvijek skidam mkv fajlove – BR rip i sl.). 

Primjetio sam ako skidam u AC3 zvuku onda nema problema, ali ako je AAC ili DTS onda neće da mi očita 5.1 zvuk, nego ga receiver prepoznaje kao stereo. Pretpostavljam da je problem u tome što imam integriranu zvučnu karticu na matičnoj ploči, pa ne može reproducirati novije formate, ili je 

problem što SPDIF ne može isporučiti taj format do receivera kako treba. Probao sam i drukčije – da preko HDMI kabela šaljem sve na TV, pa mi sa TV-a uzima zvuk na receiver, ali opet nema uspjeha. Zaboravio sam reći da sam TV sa receiverom spojio optičkim kabelom. 

Je li ima kakvo rješenje za ove moje probleme? Mislim se da možda kupim zvučnu karticu ili DAC ali ne znam da li bih time riješio problem. 

Opet napominjem, nije mi do nekih teških audiofilskih egzibicija, samo bih htio ove novije mp4 filmove gledati (slušati) u 5.1 zvuku. 

Hvala unaprijed i sorry ako nisam dovoljno tehnički objasnio sve pojmove. 

0 0 hvala 0
16 godina

Koju imaš matičnu ploču?

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Večina zvučnih na matičnim pločama ne može preko optičke veze (digitalni prijenos) slati višekanalni zvuk, samo stereo.

Do toga ti je. 

Isto tako i s komp->HDMI->TV - tada se isto prenosi samo stereo (preko HDMI-ja).

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: 5.1 zvuk sa PC na receiver - pomoć molim

matična je :  Gigabyte GA-MA770T-ES3 (2 PCI, 4 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, Audio, Gigabit LAN)

12 godina
neaktivan
Re: 5.1 zvuk sa PC na receiver - pomoć molim

Poanta je da je do sada to uspješno radilo, dobivao sam 5.0 zvuk na pojačalu ( uredno mi pokaže simbol na receiveru ), a bogme se i osjete efekti kada se gleda film. Kad god skinem film u AC3 formatu, očitava višekanalni zvuk bez problema, što je zapravo i namjena SPDIF kabela. Problem je što u novije vrijeme sve manje ljudi kodira filmove sa AC3 zvukom, najčešće su to AAC i DTS.

Dakle, ako sam shvatio kako treba, problem bih riješio sa zvučnom karticom? Da li postoje zvučne kartice koje imaju optički ili HDMI izlaz, tako da do receivera šaljem samo jedan kabel, a da zvuk ostane višekanalni?

18 godina

Da, postoje.

Dakle treba ti zvučna koja preko optike šalje i DTS i ostale.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Pregledaj ove postavke označene na slikama...

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.11.2013 15:52 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice