Vlasnici i direktori jamčiti će osobnom imovinom

poruka: 52
|
čitano: 16.295
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Vlasnici i direktori jamčiti će osobnom imovin
vlad0 kaže...

No da skratim... Pravi problem zapravo nije u ničemu doli malih m*da vrlih nam političara. Treba biti faca i reći: "Tako je i tako, ako hoćete da bude bolje trebamo napraviti to i to, a cijena toga će biti tolika i tolika." - samo što sumnjam da ću takvo nešto doživjeti ovdje. A zakonske odredbe, olašice i mjere koje su trenutno na snazi su smijurija i neće apsolutno nikog potaknuti na aspolutno ništa. Šteta što smo kao narod užasno inertni pa se nitko ne bude ni bunio previše oko toga... S druge strane, baš sam se nedavno vratio iz Tunisa. Bez ikakvih daljnih implikacija, završio bih baš s tom rečenicom (a tko ne zna na što ciljam neka sam izgugla kad je već prespavao zadnjih nekoliko godina).

Pa problem i je taj što smo došli do situacije kad je iznimno malo toga u rukama političara. Nema ozbiljnih varijatni privlačenja investicija (recesija, van EU smo, konkurencija drugih država regije, užasno trom i spor državni aparat), a s druge strane svaki pokušaj smanjivanja opterećenja države se kompromitira iznutra (ogroman državni aparat s dijelom neradnika zaštićenih k'o lički medvjedi, kolektivni ugovori, kvazisindikati i još more toga).

15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
Ne možeš mi reći da je jeftinije držati npr. 1000 ljudi na burzi umjesto da se isti zaposle u startup-ovima koji možda ne moraju plaćati visoke stope poreza na dobit ili im je dana mogućnost kratkoročnog kreditiranja po povoljnim uvjetima ili možda u prvoj godini plaćaju samo trećinu PDV-a?

Samo što jest jeftinije. Jako puno nezaposlenih ne prima nikakve naknade od države, i doslovce kao da za državu ni ne postoje (financijski). Svaki pokušaj države da se isti zaposle zahtjeva nekakav trošak, a održavanje trenutnog stanja ih ne košta baš ništa. Sigurno i ti poznaješ dosta nezaposlenih, propitaj se kakvu financijsku korist imaju od države... no to je neka druga priča i nije baš za ovu temu.

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.8.2012 2:55 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Samo što jest jeftinije. Jako puno nezaposlenih ne prima nikakve naknade od države, i doslovce kao da za državu ni ne postoje (financijski). Svaki pokušaj države da se isti zaposle zahtjeva nekakav trošak, a održavanje trenutnog stanja ih ne košta baš ništa. Sigurno i ti poznaješ dosta nezaposlenih, propitaj se kakvu financijsku korist imaju od države... no to je neka druga priča i nije baš za ovu temu.

Tom logikom bi najbolje bilo kada bi stopa nezaposlenosti bila što je moguće viša i na što je moguće duži period. A svi znamo da to baš i ne funkcionira tako. Problem je u tome što ne gledaš širu sliku.

Nezaposlena osoba u teoriji nema nikakvih vlastitih prihoda i takvu osobu mora potpomagati ili država ili članovi obitelji / prijatelji / itd. ili mora prodavati imovinu u svojem vlasništvu kako bi se mogla uzdržavati. I to su jedine mogućnosti (ako ne računamo lihvare - ali nećemo sada još i u to).

Ako to radi država, onda takva osoba ima pravo na novčanu naknadu, zdravstveno osiguranje, u određenim situacijama i mirovinsko osiguranje, zatim su tu razni oblici socijalne pomoći poput uzdržavanja, pomoći u plaćanju stanarine ili ustupanje nekretnine na korištenje, jednokratne pomoći, oslobođenja od plaćanja participacija, naknadu troškova za vrijeme obrazovanja, savjetovališta itd. A koja prava će koja osoba koristiti koje pravo ovisi naravno od slučaja do slučaja. Da se razumijemo: Hrvatska je socijalna država (barem do neke razine) i ovo je posve u redu... Ali ovo su rashodi.

Ako to direktno ili posredno rade članovi obitelji / prijatelji / itd., dolazi do smanjenja platežne moći tih ljudi što u konačnici znači manju potrošnju. A ako se ništa ne kupuje (roba, usluge ili kombinacija) država ne generia nikakav prihod za sebe.

Prodaja imovine je tek kratkotrajno rješenje, a i ljudi se teško odlučuju za takvo nešto. Ako čovjek proda auto onda mora koristiti usluge javnog prijevoza, a ako proda stan ili kuću mora se useliti kod člana obitelji, prijatelja ili iznajmiti stan. A to također košta. Ostaje prodaja plemenitih metala (koja je prilično popularna u zadnje vrijeme), a to je novac koji u konačnici izlazi iz Hrvatske.

Pokušao sam ovo maksimalno pojednostaviti (naravno da je priča kompleksnija od toga), ali sve se svodi na to da nezaposlena osoba generira gubitak za državu i društvo. Pitanje je samo mogu li oni koji su zaposleni to servisirati ili ne. Dodatno, u Hrvatskoj na sve to imamo još i specifičnu situaciju gdje postoje ogromni viškovi u državnom sektoru. Zbog toga sam se pomalo cinično našalio sa sadnjom hrena u prethodnom postu - ako te ljude samo otpustimo umjesto da ih "preselimo" u proizvodni sektor (ponovo: roba, usluge ili kombinacija) samo smo na neko vrijeme odgodili neizbježno. Jedini način da društvo završi u plusu s takvima je da počnu proizvoditi nešto, a bilo što bi bio plus u odnosu na ono što sada rade.

Huh... Otišao sam dosta u offtopic, ali vidim da treba razjasniti neke stvari.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Tom logikom bi najbolje bilo kada bi stopa nezaposlenosti bila što je moguće viša i na što je moguće duži period.

Ne nisam rekao da zaposleni državi ne stvaraju profit i da bi trebalo biti što više nezaposlenih. Ono što hoću reći jest da je državi kratkoročno jeftinije držati status quo, nego pljunuti ogromnu lovu da se nešto konkretno pokrene. To jest, sve se svodi na to da vladi fale muda, brinu se samo da se previše ne talasa na nekoj od strana. Vidiš i sam da je trenutni prioritet MMF, odnosno udovoljavanje istome, a to znači maksimalna štednja, čak i kada je dugoročno nepovoljna po situaciju u državi...

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
15 godina
neaktivan
Vlasnici i direktori jamčiti će osobnom imovinom

Evo malo novih osvrta na našu predragu i predivnu ekonomsku politiku: 160 dana u godini radimo za državu.

Ja bih rekao da je to definitivno premalo i da bi to trebalo podići na barem 220-250 dana, c-c-c... {#}

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
vlad0 kaže...

Evo malo novih osvrta na našu predragu i predivnu ekonomsku politiku: 160 dana u godini radimo za državu.

Ja bih rekao da je to definitivno premalo i da bi to trebalo podići na barem 220-250 dana, c-c-c... {#}

Najbitnij eje ovo: " ali jedno je pitanje koliko se poreza plaća, a drugo pak što se za to zauzvrat dobije". Još bi nadodao i "tko dobije". {#}

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Najbitnij eje ovo: " ali jedno je pitanje koliko se poreza plaća, a drugo pak što se za to zauzvrat dobije". Još bi nadodao i "tko dobije". {#}

I "koliko brzo"... {#}

13 godina
neaktivan

Samo ću na sve nadodat;

"Sjedimo u EU parlamentu i slušamo o čemu se priča,za to dobijemo plaću od 15tak K kn i 300€ dnevnice"

dva-tri dana kasnije

"300€ dnevnice nam je nekako malo jer eto moramo SAMI plaćat hranu i cugu"

Što hoću reć,puno previše ima ljudi kojima je posao držat prst u nosu i prosipat kojekakve bisere da bi novinari imali što pisati i većina takvih nam vodi državu,a samim time ta država propada i ne miče se nikuda.

O kojekakvim penzićima koji danas imaju 80+ godina,a primaju "pemzije" već 70 neću niti pričat..

17 godina
rebmun kaže...

Samo ću na sve nadodat;

"Sjedimo u EU parlamentu i slušamo o čemu se priča,za to dobijemo plaću od 15tak K kn i 300€ dnevnice"

dva-tri dana kasnije

"300€ dnevnice nam je nekako malo jer eto moramo SAMI plaćat hranu i cugu"

Mislim da je tu i smještaj (u 304€). Time i nije neka lova.

13 godina
neaktivan

Smješteni su kao parlamentarci za đabe :) Bio sam u Briselu mjesec dana i to su mala sela unutar gradova,a brat bratu Brisel je skuplji od Zagreba za recimo 2% (hrana,cuga i sve ostalo)

Za nas obične smrtnike je dnevnica 60$ (neznam više jer ne putujem ali za svaku zemlju je drukčije,neznam točno kako se to gleda)

Nije toliko stvar niti u 300€ već u objesti,ako me razumiješ :)

17 godina
rebmun kaže...

Smješteni su kao parlamentarci za đabe :) Bio sam u Briselu mjesec dana i to su mala sela unutar gradova,a brat bratu Brisel je skuplji od Zagreba za recimo 2% (hrana,cuga i sve ostalo)

Za nas obične smrtnike je dnevnica 60$ (neznam više jer ne putujem ali za svaku zemlju je drukčije,neznam točno kako se to gleda)

Nije toliko stvar niti u 300€ već u objesti,ako me razumiješ :)

Nema tu obijesti. Tih 304€ pokriva i smještaj, službeno. Tamo nema nište for free.

Kad se uračuna smještaj, klopa, cuga, transport i ostali nije baš da ostane brdo para.

S druge strane, to je ipak ozbiljan posao na duže staze. Čini se puno, ali realno...

13 godina
neaktivan

150€ stan

50€ klopa,cuga,pljuge dnevno

100€ dnevno u dva mjeseca je jako puno love za moj,a vjerujem i tvoj pojam.

Je da sad mi možemo razglabat jel to isplativo,ozbiljno ili nešto treće i siguran sam da nećemo doć na istu granu jer su za mene apsolutno svi političari krpelji države pogotovo jer ima ljudi koji ne primaju socijalu iz tko zna kojeg razloga.

{#}

17 godina
rebmun kaže...

150€ stan

50€ klopa,cuga,pljuge dnevno

100€ dnevno u dva mjeseca je jako puno love za moj,a vjerujem i tvoj pojam.

Je da sad mi možemo razglabat jel to isplativo,ozbiljno ili nešto treće i siguran sam da nećemo doć na istu granu jer su za mene apsolutno svi političari krpelji države pogotovo jer ima ljudi koji ne primaju socijalu iz tko zna kojeg razloga.

{#}

Iskreno, 100€ nije puno, dapače, čak i kad bi prosječno dnevno toliko ostalo (a vjeruj da je često manje).

E sad, uspoređivati političare i socijalu porpilično je besmisleno. Konkretno, ozbiljni profesionalci koje poznajem ne bi se uhvatili takvih zadataka za tako sitnu lovu, nekad to zna biti problem.

13 godina
neaktivan

Zaboravio si da im je to dnevnica i da im ostaje cijela plaća koju vjerojatno ne diraju (ne zanima me u principu jel imaju kredite,troškove kod kuće i sl.)

Ja sam se recimo nakon mjesec i pol dana vratio iz belgije sa otprilike 10k kn keša koji mi je ostao od dnevnica,a bogme sam trošio u nekim situacijama ko sumanut. Hoću reći da oni kao ljudi takvog profila vrlo malo ili nikako ne troše na ručak,cugu i sl. i pretpostavljam da im ostane puno više nego što to prikazuju.

Da ne govorimo o bonusima na plaću jer su daleko od bližnjih,van države itd.

"Dosta o mojim političarima,pričajmo malo o mom šefu!" {#}

17 godina
rebmun kaže...

Zaboravio si da im je to dnevnica i da im ostaje cijela plaća koju vjerojatno ne diraju (ne zanima me u principu jel imaju kredite,troškove kod kuće i sl.)

Ja sam se recimo nakon mjesec i pol dana vratio iz belgije sa otprilike 10k kn keša koji mi je ostao od dnevnica,a bogme sam trošio u nekim situacijama ko sumanut. Hoću reći da oni kao ljudi takvog profila vrlo malo ili nikako ne troše na ručak,cugu i sl. i pretpostavljam da im ostane puno više nego što to prikazuju.

Upravo obrnuto, ja pretpostavljam da oni puno više troše nego nas dvojica kad smo vani. {#}

Nekako mi se čini da neće biti u hotelu s tri zvjezdeice, voziti se busom, jesti u kineskim restoranima i slično. {#}

Ima tu još toga zato dosta njih i iznajmljuje zajedničke apartmane i slično.

13 godina
neaktivan

To je ona OBJEST o kojoj sam govorio {#}

17 godina
rebmun kaže...

To je ona OBJEST o kojoj sam govorio {#}

Nije to obijest jer si to ne mogu dozvoliti. Ipak je to politika, diplomacija je ipak specifična sfera.

konkretno, ja ne bih dozvolio da se netko tko me predstavlja u europarlamentu tako ponaša.

13 godina
neaktivan

Ma jasna stvar,ne želim ni ja da me likovi tipa Mamić predstavljaju u europarlamentu ali za pojmove prosječnog građanina Hrvatske to je zaista ogroman novac pogotovo ako uzmemo u obzir da skoro pa većina radi cijeli mjesec za 400€ ako ne i manje :) Nadam se da me razumiješ

17 godina
rebmun kaže...

Ma jasna stvar,ne želim ni ja da me likovi tipa Mamić predstavljaju u europarlamentu ali za pojmove prosječnog građanina Hrvatske to je zaista ogroman novac pogotovo ako uzmemo u obzir da skoro pa većina radi cijeli mjesec za 400€ ako ne i manje :) Nadam se da me razumiješ

Pa problem i je da se to ne da ni na koji način uspoređivati s prosječnim građaninom.

Takav (pravi) parlamentarac će potrošiti, ako zna što radi (i to za realnu korist države), desetine puta više - lobiranja, poslovni ručkovi, večere, partije golfa, pokloni... I sve to na državni račun.

Druga stvar je pokušati to usporediti s prosječnim radnikom, to ne ide. Kao ni pokušaj uspoređivanja njega s Modrićem, recimo. {#}

13 godina
neaktivan

I opet sve stoji što si rekao i opet postoji onaj glupi ALI

ali zar se to mora na sva zvona zvonit kako su oni tamo i kako dobivaju takve novce i da im to nije dosta? Nemora jer se onda stvara mišljenje kakvo ja imam,a to je da su nekompetentni,rastrošni krpelji...pogotovo jer plodove njihova rada nitko ne vidi niti okusi osim njih samih naravno. Možda sam ja u krivu i vjerojatno je da jesam ali to je mišljenje koje nemogu promijeniti dok ne vidim rezultate,jeb... ga {#}

17 godina
rebmun kaže...

ali zar se to mora na sva zvona zvonit kako su oni tamo i kako dobivaju takve novce i da im to nije dosta? Nemora jer se onda stvara mišljenje kakvo ja imam,a to je da su nekompetentni,rastrošni krpelji...pogotovo jer plodove njihova rada nitko ne vidi niti okusi osim njih samih naravno. Možda sam ja u krivu i vjerojatno je da jesam ali to je mišljenje koje nemogu promijeniti dok ne vidim rezultate,jeb... ga {#}

Je li oni zvone ili novinari o tome? {#}

Njima je to interesantno jer gledaju iz perspektive kao ti. Ja, recimo, ne bih baš bio presretan s tom lovom.

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
rebmun kaže...

Je li oni zvone ili novinari o tome? {#}

Njima je to interesantno jer gledaju iz perspektive kao ti. Ja, recimo, ne bih baš bio presretan s tom lovom.

Moraju biti "transparentni" inače bi ih se optuživalo za netransparentnost. {#} Eh...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice