samouko znanje ti se najviše cijeni kod samozapošljavanja
Cijeni li se samouko znanje pri zapošljavanju
- poruka: 39
- |
- čitano: 36.267
- |
- moderatori:
vincimus
Samouko znanje se cijeni ako to imaš čime dokazati.
Ako nemaš diplomu iz tog područja ali imaš iza sebe par solidnih projekata koje možeš pokazati, zaposlit ćeš se prije nego netko tko je tek završio faks a ne zna još ništa konkretno raditi. Barem što se tiče manjih privatnih firmi, a na neke veće ili državne firme naravno možeš zaboraviti bez diplome.
ima li koga da je bio na kakvom razgovoru/dobio posao u nekoj inozemnoj IT firmi?
kakva su iskustva? jel ste dobili posao? jesu vas trazili diplomu ili znanje ili oboje? nedavno sam bio u takvom procesu i dobio posao..
zanima me jel ima jos ljudi vani i kakav dojam imaju na cijenjenje znanja vani u odnosu na hrvatsku?
tema mi se cini dosta aktualna obzirom da nas ima dosta koji su otisli trbuhom za kruhom ili jednostavno nisu vise mogli gledat cumez u lijepoj nasoj..
Funny story - meni već 2 godine diploma skuplja prašinu na fakultetu, nisam ju niti podigao nakon završetka studija. Zaposlio se i promjenio poslodavca bez da su me tražili diplomu, doduše, oba puta prošao doslovno sito i rešeto sa znanjem (prvi puta kada sam se zapošljavao, ako se ne varam, tehnički razgovor je trajao 4 sata).
Prilikom drugog zapošljavanja nisam imao takav epski podhvat, ali su me jedno 3 tjedna cijelo vrijeme bombardirali sa zadacima plus dva razgovora (oba imali i tehnički apsekt).
Otprilike mogu reći da jednom mjesečno dobijem ponudu za posao, do sada bio na nekih 4-5 razgovora (u cca 1.5 godina) za posao kod različitih firmi i uvijek je imalo istu formu - cca 30-45 min pričanja ala miss svijeta i onda jedan dobar tehnički drill, uvijek uključujući i kod. Dva od tih razgovora su bila preko headhunting firme. Nitko nikada nije tražio diplomu (sve sam razgovore upsješno prošao, ja sam bio taj koji je odustajao).
CV sam napisao jedino za prvi posao.
Za obrazovanje su me jedino pitali na prvom poslu i to doslovno - "E, da, koji ti stupanj formalnog imaš - treba mi da ti popunim poreznu karticu".
Doduše, na LinkedIn-u mi stoji što imam završeno, ali nitko nikada nije tražio da išta dokažem što se tiče formalnog. Kako rekoh, znanje - doslovno svako zrnce mojeg znanja pretresli. Diploma - još uvijek na faksu, jednostavno mi ne treba, a lijen sam da odem po nju bez razloga.
Sve ovo gore se dogodilo u Hrvatskoj!
ima li koga da je bio na kakvom razgovoru/dobio posao u nekoj inozemnoj IT firmi?
kakva su iskustva? jel ste dobili posao? jesu vas trazili diplomu ili znanje ili oboje? nedavno sam bio u takvom procesu i dobio posao..
zanima me jel ima jos ljudi vani i kakav dojam imaju na cijenjenje znanja vani u odnosu na hrvatsku?
tema mi se cini dosta aktualna obzirom da nas ima dosta koji su otisli trbuhom za kruhom ili jednostavno nisu vise mogli gledat cumez u lijepoj nasoj..
Mozes nes vise rec o kojoj državi se radi?
Mozes nes vise rec o kojoj državi se radi?
Irska, Dublin. Pomalo eurospki IT klasik.
Firma je poznata americka a posao je u datacentru. Ono sto me stvarno iznenadilo sto me nitko nije pitao za diplomu (faks nisam ni zavrsio) niti koju sam skolu zavrsio nego samo sto znam raditi i prosao sam jedan dulji telefonski intervju i par sati face2face sa dva sadasnja sefa.
Dokumente o obrazovanju sam predao tek 2 tjedna nakon sto sam poceo raditi.. Ono sto sam siguran je to da su radili backgroun check na meni i vjerojatno su tu vec sve vidjeli no sluzbeno me nitko nista nije pitao..
A dobar dio posla koji sad radim sam se doma sam "priucio" kopajuci po maticnim plocama, napajanjima, i popravljanju laptopa.. Zadnje radno iskustvo u HR nije bilo u struci u kojoj sada radim ali je firma bila velika i radilo se sa dosta kratkim rokovima sto je vjerojatno bilo presudno, uz prije spomenuto samouko drljanje po hardveru. Kao student sam radio i po servisima racunala/mobitela/uredske opreme i to je sve.
Ja sam citao kako je neki lik sa Ispovesti isao od vrata do vrata s papirom i pitao da li trebaju radnu snagu.I eno sad radi :D
Moja ti je preporuka da ides ovako,naci ces posao 100 posto.

Moja želja je otić u Irsku, trenutno studiram no pitanje je kak ce to dugo trajat, od iskustva imam jedino sto sam kroz srednju radio u servisima (na crno naravno) i ovako na fuš dosta. Obožavam radit u servisu, no rijetko tko u mojoj okolici treba servisera računala/uredske opreme :/.
Kak ti se cini zivot u Irskoj? Jel se isplati?
Moja želja je otić u Irsku, trenutno studiram no pitanje je kak ce to dugo trajat, od iskustva imam jedino sto sam kroz srednju radio u servisima (na crno naravno) i ovako na fuš dosta. Obožavam radit u servisu, no rijetko tko u mojoj okolici treba servisera računala/uredske opreme :/.
Kak ti se cini zivot u Irskoj? Jel se isplati?
ako si vec na faxu, odvali to do kraja..
ako se odlucis na irsku, nemoj misliti i ocekivati med i mlijeko.. mnogi su se opekli i vratili doma, em zbog neodricanja, krivih ocekivanja, lijenosti..
inace ima dosta pc/mo/laptop servisa al to sve drze pakistanci/kinezi tako da se kod njih tesko moze dobiti posao..
ako se vec ide u neku ozbiljnu firmu, treba imati iskustva i bar nekakve reference..