Razvijanje programa za kasu

poruka: 26
|
čitano: 16.791
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran

Od davno želim napraviti program koji će služiti za maloprodaju,pošto mi imamo maloprodaju.
Neznam u čemu da programiram,ali da je što jednostavnije vezat sa bazom podataka.
Ja bih volio VB i MSACCSESS jer je najjednostavnije ali ja ovaj jezik neznam,pitanje  da li se može ovo dvoje kombinovat?
Program nebi trebao imati neku "ljepotu" klasični windows izgled,radi toga i mislim VB.
Jezici u kojima sam ja radio(C,C++,QBAS,PYTHON,PHP)su mi preteški za ovaj zadatak,kao što vidite nema C# koji se najviše preporučuje za ovakve poslove.

Još šta mislite Visual FoxPro?{#}

SENAID

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Razvijanje programa za kasu

Kasu možeš napraviti i u samom Accessu - ne znam zašto bi se išao opterećivati i s još nečim drugim, pogotovo kad ne znaš programirati.

14 godina
protjeran

Da ok,ali kad bi znao programirat koja bi bila najbolja solucija?

SENAID
17 godina
moderator
Senaid_gates kaže...

Da ok,ali kad bi znao programirat koja bi bila najbolja solucija?

Ona koju znaš. A općenito - pa kasa nije kvantna mehanika - svaki programski jezik ili razvojni alat koji može koristiti SQL baze podataka može se iskoristiti za to. S jedne strane imaš VCL (Delphi, C++Builder), s druge strane .NET (C#, VB.NET). Ne znam što bi još ti - da ti se program sam napiše?

14 godina
protjeran

Shvaćam ja to da treba truda,danas sam našao nešto materijala o Delphiju i Objectiv Pascal,nova nada uvez programiranja i kasa.

SENAID
17 godina
moderator

Gledaj ovako. Ti tu puno toga ne kužiš. Jedna stvar je razvoj (modeliranje) baze podataka, druga stvar je razvoj programa koji će se spojiti na tu bazu podataka. Ti bi radio program koji bi koristio bazu podataka, a da zapravo ne znaš napraviti korektnu bazu podataka. To ti tako ne ide - ne možeš to preskakati. Prvo napravi u Accessu ispravnu relacijsku bazu podataka, možeš si i u njemu napraviti forme za unos podataka - dakle, sam Access ti je dovoljan za pravljenje "programa" koji će biti kasa (zapravo ti mogu reći da neki imaju cijela knjigovodstvena rješenja napravljena u Accessu i na njima zarađuju).

I kad to napraviš, lako onda u nekom trećem programu napraviš neko specijalno sučelje, koje će dobiti nagradu za dizajnersko postignuće godine. {#}

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Gledaj ovako. Ti tu puno toga ne kužiš. Jedna stvar je razvoj (modeliranje) baze podataka, druga stvar je razvoj programa koji će se spojiti na tu bazu podataka. Ti bi radio program koji bi koristio bazu podataka, a da zapravo ne znaš napraviti korektnu bazu podataka. To ti tako ne ide - ne možeš to preskakati. Prvo napravi u Accessu ispravnu relacijsku bazu podataka, možeš si i u njemu napraviti forme za unos podataka - dakle, sam Access ti je dovoljan za pravljenje "programa" koji će biti kasa (zapravo ti mogu reći da neki imaju cijela knjigovodstvena rješenja napravljena u Accessu i na njima zarađuju).

I kad to napraviš, lako onda u nekom trećem programu napraviš neko specijalno sučelje, koje će dobiti nagradu za dizajnersko postignuće godine. {#}

Hvala,probat ću u Accessu bazu ali program bi volio imati kao program.
I šta mislite svi uvezi FoxPro-a

SENAID
17 godina
moderator
Senaid_gates kaže...
mbaksa kaže...

Program koji će se spajati na bazu u Accessu možeš napraviti u Delphiju, C++Builderu, C#, VB.Net i hrpi drugih razvojnih alata.

Senaid_gates kaže...

Odakle si pak to izvukao? Tko to još uopće koristi? Dobro da Clipper nisi izvukao. {#} Kompliciraš nešto što nema smisla komplicirati.

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Senaid_gates kaže...
mbaksa kaže...

Program koji će se spajati na bazu u Accessu možeš napraviti u Delphiju, C++Builderu, C#, VB.Net i hrpi drugih razvojnih alata.

Senaid_gates kaže...

Odakle si pak to izvukao? Tko to još uopće koristi? Dobro da Clipper nisi izvukao. {#} Kompliciraš nešto što nema smisla komplicirati.

Znači FoxPro ništa,a uzet ću kombinaciju Access i Visual Basic,jednostavnije je.

SENAID
16 godina
Senaid_gates kaže...
...

-uopće ne razumiješ što ti se govori.. Access je dovoljan i za programski (klijentski) dio. Istina možeš i korisnički dio napraviti i u nekom drugom programu... od svih kombinacija je vjerojatno Fox najgora.

Nemaš dovoljno znanja za programiranje, rada s bazama.. predpostavljam da nisi ni ekonomista-računovođa, pa onda kog vraga misliš napraviti? Ni najbolji programer nemože napraviti aplikaciju ili bazu ako nema ideju što i kako ta baza treba raditi, koje podatke s kojim pravilima.. u pravilu, programer treba stručnjaka za područje koje radi, u ovom slučaju korisnik kase (kafić?) i računovođa, poželjno i pravnik...

Ako pak misliš da je to lako, da se može u hodu naučiti, Ok, sve se može naučiti, ali nitko normalan neće uzeti početnički program za kasu, pa ni đabe.

Uči i probaj neke jednostavne stvari kao šti ih sam acces ima npr ''Library'' pa kad to naučiš bez helpa, pokušaj napravtiti ''Notrhwind''. Tad možeš početi razmišljati o ''Kasi''.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen

Takvo nešto možeš napraviti u samom Accessu + VBA za neko elementarno sučelje (ne treba ti nešto posebno za ovakav tip aplikacije). Preduvjet je vrlo, vrlo dobro poznavanje relacijskih baza, accessa i VBA.

Iduća kombinacija ti je Visual Basic .net + MS Access. Baza u Accessu kojoj pristupa VB.Net aplikacija. VB.net možeš zamijenit sa C# (daleko bolja varijanta). Najsretnije (a i najkompliciranije rješenje od svih) je korištenje C# i SQL(lite) baze (može i MSSQL ili MySQL).

Za tvoje potrebe bi funkcionirala i prva varijanta. Osim toga, treba ti barem jedan ekonomist-računovođa. Bez njega ne možeš ništa.

[edit] - C/C++ je nepotrebno kompliciranje, pogotovo ako se sa njime susrećeš prvi puta. Ja bi osobno išao na linux, MonoDevelop i SQLite {#}

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2011 23:13 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Takvo nešto možeš napraviti u samom Accessu + VBA za neko elementarno sučelje (ne treba ti nešto posebno za ovakav tip aplikacije). Preduvjet je vrlo, vrlo dobro poznavanje relacijskih baza, accessa i VBA.

Iduća kombinacija ti je Visual Basic .net + MS Access. Baza u Accessu kojoj pristupa VB.Net aplikacija. VB.net možeš zamijenit sa C# (daleko bolja varijanta). Najsretnije (a i najkompliciranije rješenje od svih) je korištenje C# i SQL(lite) baze (može i MSSQL ili MySQL).

Za tvoje potrebe bi funkcionirala i prva varijanta. Osim toga, treba ti barem jedan ekonomist-računovođa. Bez njega ne možeš ništa.

[edit] - C/C++ je nepotrebno kompliciranje, pogotovo ako se sa njime susrećeš prvi puta. Ja bi osobno išao na linux, MonoDevelop i SQLite {#}

Radit ću u samom Acces-u za početak sa bazama se prvi put susrećem.

SENAID
17 godina
moderator
Senaid_gates kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Radit ću u samom Acces-u za početak sa bazama se prvi put susrećem.

Preporučam ti da počneš od osnova osnova. Uzmi neku knjigu ili tutorijal za baze podataka. Nije ti to baš samo tako - uzet ćeš Access i napraviti bazu. {#}

14 godina
protjeran

Dobro da ne otvaram novu temu,znači baze(SQL,MSACCESS,ORACLE,...)?

SENAID
16 godina

sql je jezik, baze su oracle, access (samo se mješa s MS-SQL serverom..), informix, ... sve su to relacijske baze, sve podržavaju sql s minimalnim razlikama... jedina razlika je upravo u nekoj konkretnoj namjeni kao primjer dali koristiti MS-SQL server ili je dovoljan access, to ovisi o opterećenju baze. Za početak je Access sasvim dovoljan (ponajprije zbog licence, recimo za Oracle...). Dok se za web obično koristi linux+MySql kao besplatna kombinacija. Mislim da je Postgree bolji izbor.

btw, ako već misliš raditi kasu, bilo bi dobro upravo zbog licenci (cijena za krajnog korisnika Win-OS+Office..) razviti to na linux platformi. Baza je baza, njoj je svejedno, s programske strane imaš stotine alata za razvoj. Jedini problem pod linuxom je nestandardiziranost. .... mogući problemi s FINA-om ili e-banking-om. Ako ti to nije problem, tad je linux besplatno rješenje (s manje konkurencije).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2011 18:41 (ihush).
14 godina
protjeran

http://i51.tinypic.com/2q0ja4n.png

I šta sad,upiti,..?

SENAID
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2011 22:02 (Senaid_gates).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ne valja :/

Ovo što si napisao artikl, količina... ide u ona gore siva polja field1, field2... Nije to excel. Ako ovako ostaviš, query će ti ići na field2 npr za količinu. Jesi polja definirao kako treba? Jel naziv tip text, jel količina number? Uzmi neku gotovu bazu i pogledaj kako izgleda. Ovo tvoje neće funkcionirati.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Ovo što si napisao artikl, količina... ide u ona gore siva polja field1, field2... Nije to excel. Ako ovako ostaviš, query će ti ići na field2 npr za količinu. Jesi polja definirao kako treba? Jel naziv tip text, jel količina number? Uzmi neku gotovu bazu i pogledaj kako izgleda. Ovo tvoje neće funkcionirati.

Evo sad sam to popravio.

SENAID
17 godina
moderator
Senaid_gates kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Evo sad sam to popravio.

Ti nemaš ni približno dovoljno znanja da bi to mogao napraviti kako treba ovako sam, da ti netko preko foruma pomaže. Zapravo je pitanje kome se da uopće to raditi, jer te treba učiti sve od osnova osnova. Na primjer, ne barataš ni poljima, relacijama/primarnim ključevima. Eventualno se možeš javiti kad prođeš SVE ovo:

http://databases.about.com/od/databasetraining/a/databasesbegin.htm

http://www.quackit.com/database/tutorial/

Imaš recimo i ovu stranicu na hrvatskom jeziku: http://grdelin.phy.hr/~ivo/Nastava/Baze_podataka/index.php

Edit: Imašovdje skriptu s PMF-a - 170-tak stranica - nauči, s razumijevanjem, stvari iz nje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2011 22:58 (mbaksa).
14 godina
protjeran

Nije problem naučiti imam vremena,ali problem je to kasnije primjeniti na zadatke.
Učit ću ovu skriptu sa PMF-a.

SENAID
15 godina
neaktivan
Senaid_gates kaže...

Nije problem naučiti imam vremena,ali problem je to kasnije primjeniti na zadatke.
Učit ću ovu skriptu sa PMF-a.

Ako budeš učio s razumijevanjem i u toku učenja pratio primjere, onda neće biti problema to primjeniti na zadacima.

Steam: dzanan_ganic, Skype: dzanan.ganic, Xfire: dzanky05, MSN: ganic_dzanan@hotmail.com || R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
15 godina
Bugovac363 kaže...

Pozdrav, prvo da se predstavim, novi sam clan ovdje i želim prikupiti što više informacija vezane uz tu problematiku.
Hmm, trenutno po internetu ima puno rješenja i alternative, al me zanimaju vaša iskustva.
Jel netko bio provjerio ovo; program za robno poslovanje
Hvala, lp :)

Još jedan koji bi nešto, ali niti on ne zna točno što... za Wand se obrati ljudima u 4th dimension i dobit ćeš 30 dnevni demo pa možeš isprobati sam. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
jozef kaže...
Bugovac363 kaže...

Pozdrav, prvo da se predstavim, novi sam clan ovdje i želim prikupiti što više informacija vezane uz tu problematiku.
Hmm, trenutno po internetu ima puno rješenja i alternative, al me zanimaju vaša iskustva.
Jel netko bio provjerio ovo; program za robno poslovanje
Hvala, lp :)

Još jedan koji bi nešto, ali niti on ne zna točno što... za Wand se obrati ljudima u 4th dimension i dobit ćeš 30 dnevni demo pa možeš isprobati sam. 

Digao si thread star 4 godine... U srednjem vijeku su takve slali na vješala!

Freak Show Inc.
15 godina

Zapravo nisam. Post od Bugovac363 (koji je u međuvremenu nestao!?) napisan je jutros u 8:XX

17 godina
odjavljen
jozef kaže...

Zapravo nisam. Post od Bugovac363 (koji je u međuvremenu nestao!?) napisan je jutros u 8:XX

Nemam ti razloga vjerovati. Mogao si sam to ubaciti u quote!

Freak Show Inc.
15 godina

LOL! To mi nije palo na pamet.
Ali sad već zagađujemo forum i to na neaktivnom threadu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice