Program za rad sa Pascalom

poruka: 7
|
čitano: 1.874
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Pozdrav,

Imam jedno pitanje.U školi smo počeli sa osnovama Pascala pa me intereruje koji je najbolji program koji mogu koristiti da bih vježbala,a da radi na Windows 7 64 bit.

Imam neki DOS BOX koji je "spojen" sa Turbo Pascal 7.0.,ali ne radi dobro. Nakon jednog pokretanja napisanog programa,moram ugasiti DosBox da bih mogla vidjeti kako mi program radi {#}

Pa ako ima neki bolji,bila bih zahvalna.{#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Program za rad sa Pascalom
Alma_96 kaže...
Imam neki DOS BOX koji je "spojen" sa Turbo Pascal 7.0.,ali ne radi dobro. Nakon jednog pokretanja napisanog programa,moram ugasiti DosBox da bih mogla vidjeti kako mi program radi {#}

Pa ako ima neki bolji,bila bih zahvalna.{#}

Kako to misliš moraš ugasiti Dosbox? Pa jel ne možeš u tom istom dosboxu pokrenuti i svoj program? Možeš pokrenuti i drugi dosbox koji neće imati pokrenut turbopascal nego će ti služiti samo za pokretanje tvog programa.

Postoje druge implementacije Pascala (freepascal + lazarus recimo) ali nisam siguran koliko su kompatibilne sa ovim što radite u turbopascalu, a i dosta su kompliciranije za podesiti i koristiti (u usporedbi sa turbopascalom).

EDIT: čini se da freepascal dolazi sa nekim svojim IDE-om (ne treba ti lazarus) koji jako podsjeća na turbopascal, pa možeš probati:

ftp://ftp.hu.freepascal.org/pub/fpc/dist/2.6.4/i386-win32/fpc-2.6.4.i386-win32.exe

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.3.2014 17:03 (rustweaver).
16 godina

dosbox je najgore moguće rješenje (više za igre i sl.), koristi normalne VMove za čisti DOS + Pascal. VPC, Vbox, VMware.. možda čak ima pripemljen VM za takvu namjenu (znalo je nekad biti pripremljenih vmwarea npr OSX i sl.)

edit. .. KISS. Obična disketa (floppy) za DOS6x ili neki bootabilan medij i gore pascal. Ako je npr CD tad je problem readonly, potrebna je neka particija dostupna pod dosom kao FAT32 na HDDu. Sigurno ima neki (stariji) Hirens koji ima odgovarajući boot (dos + pascal).

@ dolje, .. dosbox je primarno za gaming, sound, joy.. često se kolje s appsima. VM s diskom od par MB je dovoljan za DOS i potrebno, napravi ga se za minutu ako se ima install ili barem dos-boot floppy (format c: /s ..), sasvim je sporedna platforma x64 kao host.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.3.2014 17:17 (ihush).
15 godina
neaktivan

Nisam baš siguran. Klasičan VM nema prednosti u odnosu na dosbox bar što se 64 bitnih sustava tiče. U takvom okružju oba emuliraju procesor a za dosbox bar ne moraš imati disk image sa instaliranim DOS-om.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.3.2014 17:12 (rustweaver).
12 godina
neaktivan

Imaš FreePascal - bilo samo kompajler ili kompletnu razvojnu okolinu Lazarus.

11 godina
neaktivan

Kad otvorim u DOSBOX-u onaj program koji sam napisala i kliknem na run i unesem ono što mi traži program (npr. brojeve) i kliknem ENTER vrati me na onaj plavi prozor gdje sam pisala program.Kad ponovo kliknem na RUN ništa se ne desi,samo zakoči i onda ga moram ugasiti pa ponovo sve ispočetka.

0 0 hvala 0
16 godina
rustweaver kaže...

Nisam baš siguran. Klasičan VM nema prednosti u odnosu na dosbox bar što se 64 bitnih sustava tiče. U takvom okružju oba emuliraju procesor a za dosbox bar ne moraš imati disk image sa instaliranim DOS-om.

-prednost? Radi. DOSbox je bugovit, druga namjena (ne vidim njegove prednosti)...

-napravljen VHD (20MB), RAMa po želji sve od 2MB do 2GB, npr 64MB ili 1GB.. VHD je podržan od svih VM playera, korišten VPC2007 na Win7x64, može VMware, Vbox.. svejdno, jer ovo je 'čisti DOS'. btw -ako netko želi, mogu uploadati (samo dajte link dosbox i sl..), veličina 14MB zipan 6MB.

-gore je TurboPascal v.7.1 (i 6.0, nije u pathu), pokretanje s tpx (enter). Može se dodati npr mouse (preporuka MSov zbog kompatibilnosti ili jmouse), kao i drugi utilsi, NC i sl. .. to je plan za ver.2.0 i cca 60MB veličine VHDa.

----

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.3.2014 20:15 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice