Početak svijeta programiranja

poruka: 9
|
čitano: 3.097
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Prvo, da se ispricam ako vec ima tema, ima sa istim nazivom ali ne bas za ovo sto ja zelim...

Naime, ako ima neka dobra dusa koja bi mi pomogla oko moje nove odluke.

Znaci, da pocnem pricati.

Vidio sam jednom negdje neki program, tj. covjeka dok ga je programirao. Pa sam se zaintrigirao, i htio bih i ja poceti... Nesto sam "Herp-derpo" oko QBasica ali mi nije legao, iako sad shvacam da cu ga morati nauciti...

Nego, ako mi je jedan od najvecih ciljeva doci na onaj nivo pravljenja iOS i Android aplikacija te opcenito programiranje na Widows OS-u... S kojim programima da pocnem? Koliko bi mi cca trebalo po programskom jeziku, dok ga ne naucim? S kojim programima da pocnem, i s kojom literaturom?

Ako mozete malo biti detaljniji, ako nije problem. Malo onako, smjernice... Pocni s tim i tim programom, trebalo bi ti toliko i toliko vremena da ga svladas ako si bistar, ne zaboravi raditi to i to, nemoj raditi to i to, nakon toga idi na ovaj program, to je taj i taj program, trebalo bi ti toliko i toliko vremena da ga svladas itd... Nadam se da ne trazim previse...

P.S. Mozak mi je kao spuzva jer imam 14 godina, pa nadam se da bi pamcenje cistih cinjenica trebalo ici glatko...

Hvala unaprijed! :)

ZeC1337

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Početak svijeta programiranja
Svenos kaže...

Prvo, da se ispricam ako vec ima tema, ima sa istim nazivom ali ne bas za ovo sto ja zelim...

Vidio sam jednom negdje neki program, tj. covjeka dok ga je programirao. Pa sam se zaintrigirao, i htio bih i ja poceti... Nesto sam "Herp-derpo" oko QBasica ali mi nije legao, iako sad shvacam da cu ga morati nauciti...

Nego, ako mi je jedan od najvecih ciljeva doci na onaj nivo pravljenja iOS i Android aplikacija te opcenito programiranje na Widows OS-u... S kojim programima da pocnem? Koliko bi mi cca trebalo po programskom jeziku, dok ga ne naucim? S kojim programima da pocnem, i s kojom literaturom?

Ako mozete malo biti detaljniji, ako nije problem. Malo onako, smjernice... Pocni s tim i tim programom, trebalo bi ti toliko i toliko vremena da ga svladas ako si bistar, ne zaboravi raditi to i to, nemoj raditi to i to, nakon toga idi na ovaj program, to je taj i taj program, trebalo bi ti toliko i toliko vremena da ga svladas itd... Nadam se da ne trazim previse...

P.S. Mozak mi je kao spuzva jer imam 14 godina, pa nadam se da bi pamcenje cistih cinjenica trebalo ici glatko...

Ja sam se isto sa 14 zanimao za programiranje. Krenio sam s jednim jezikom,došo do neke 1/10 i odustao. Krenio s drugim,isto odustao. I tako u krug,i ništa od mene. Nisam odustao jer sam naišao na problem nego mi se jednostavno - nije dalo. Al ako si početnik počni sa Pythonom,on ti je jako lagan,imaš .pdf knjige na netu za njega :) (ispričavam se al mi se neda tražiti,dao sam ti samo savjet s čime da počneš)..

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
13 godina
neaktivan

Aham, hvala na odgovoru... Ja cu pricekati jos par odgovora, samo da budem siguran... :)

ZeC1337

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Svenos kaže...

Ja kad sam počinjao programirati to je bilo u srednjoj školi i koristio sam Pascal koji mi se svidio poprilično kasnije sam radio u C-u C++ i Javi. Preporučio bi ti da počneš sa C-om i kasnije se prebaciš na C++. Koliko će ti vremena trebati ne mogu procijeniti ali dok sve to pohvataš sigurno godinu dana da uhvatiš neke osnove, sve ovisi koliko ćeš se truditi. Za programiranje u C-u će ti trebati program Code Blocks i u njemu možeš pisati programe. Za pravljenje iOS aplikacija će ti trebati znanje Objective C-a, a za  Android znanje Jave. Najbolje bi ti bilo da počneš u C-u i kasnije C++ jedna od boljih knjiga ti je C++ Analiza i primjena autora Željka Kovačevića u toj knjizi te prvo uči programirati u C-u a kasnije prelazi na C++ ... Bit učenja je da naučiš razmišljati kad to uspiješ kasnije ćeš se lako prešaltati iz jednog jezika u drugi

Evo zadatci iz te knjige: LINK
Odlični su za vježbu i za savladavanje programskih jezika. Preporučam da ih sve riješiš.

Meni osobno je Java od ovih nabrojanih najdraži programski jezik.

15 godina
neaktivan
Svenos kaže...
Nesto sam "Herp-derpo" oko QBasica ali mi nije legao, iako sad shvacam da cu ga morati nauciti...

Tko kaže? Čitaj dalje:

Svenos kaže...

Programski jezik se ne uči zato da bi ga što prije batalio i prešao na neki drugi, učiš ga zato što kaniš nešto konkretno s time postići. To je alat.

Basic je bio moj drugi jezik. U trenutku kada sam ga učio nisam se mogao zamisliti kako učim nešto drugo. Jednostavno mi je omogućio sve što sam tada htio raditi. Basic (qbasic i slične inkarnacije, ne VB.net) je lagan, rano možeš početi sa grafikom i ostalim zanimljivim stvarima. Međutim i poprilično je ograničen, i u njemu nećeš moći savladati neke naprednije programerske tehnike.

Logo je još bolji, s njime počinješ crtati odmah (to me je u biti i zapalilo za programiranje, čak mi nije smetala niti sintaksa koja je poprilično neobična, i danas kad ju gledam ne mogu shvatiti kako sam se nekada dobro snalazio u tome). Barijera za početnika je stvarno minimalna.

S druge strane, ako se uhvatiš Jave ili C++a proći će neko vrijeme prije nego budeš mogao napraviti išta zanimljivo, jer ćeš morati prije toga ovladati nekim stvarima prije nego budeš mogao raditi "zanimljive stvari". Dakle na početku učenja se dosta dugo nećeš mrdnuti iz konzole, ako želiš biti temeljit i dobro shvatiti neke stvari. Ali to su jezici s kojima se u konačnici pišu "ozbiljne aplikacije".

Ako kaniš pisati aplikacije za mobilne uređaje, onda se odmah baci na programske jezike koji su aktualni na tim uređajima. Istina, tvoji prvi programi će biti veoma trivijalni i daleko od čak i najjednostavnijih GUI aplikacija, ali ćeš od početka raditi sa programskim jezikom koji se koristi za ono što je tebi konačni cilj.

Konkretnije informacije oko literature, programa i slično ćeš dobiti tek kad odabereš jezik. Nema smisla ovako nabrajati.

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 22:25 (rustweaver).
12 godina
neaktivan

Uglavnom, na faksevima se počinje s C-om.

S C-a, zbog sličnosti, je puno jednostavnije prijeći na C++, C# i Javu, pa i na PHP. Ali sve je to medjusobno dovoljno drugačije, uglavnom počni s bilo čim navedenim, pomoću knjige, i ima da potrošiš puno vremena da budeš siguran u sebe dok programiraš :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Python ok za početi. Ja bi preporučio i PHP ako ti se Python neće sviđati....

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav,

htio bih poceti uciti javu da krenem na android programiranje,e sad da li bi ja trebao prvo poceti sa drugim jezicima c++,c ili samo krenuti sa javom?

Phone: Samsung Galaxy SIII [I9300]

0 0 hvala 0
14 godina
lilwrba kaže...

Pozdrav,

htio bih poceti uciti javu da krenem na android programiranje,e sad da li bi ja trebao prvo poceti sa drugim jezicima c++,c ili samo krenuti sa javom?

Ako ti je želja učiti Javu, zašto bi onda kretao s drugim jezicima? Naravno da ti je lakše prelaziti s jezika na jezik, ali kad krečeš ispočetka, kreni odmah s onim što ti treba. Dakle, odmah na Javu.

WordPress ❤
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice