Početak programiranja zaključana tema

poruka: 5
|
čitano: 1.335
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Programiranje opčenito

Pozdrav.

Evo sada sam krenuo u 3.r. srednje škole i vrlo sam zainteresiran za programiranje. Ali pošto u školi učimo samo osnovne stvari (radimo u C#) ja bih htio naučiti više, a isto tako znam da to što sam do sada naučio nije ni 0.01% u svijetu programiranja pa bih ja tako želio krenuti ispočetka. I tako evo me ovdje, pa imam dosta pitanja.

1. Pošto ima mnogo programskih jezika htio bih znati šta s kojim jezikom mogu isprogramirati, npr. za šta je dobar C#, za šta C++, za šta Python itd.

2. Koja je razlika između Dev C++ i Visual C++ . Čitao sam da je razlika u nekim kompajlerima ili šta ti ja znamm ali pošto sam ja više-manje laik u tome bi li bio problem da mi netko objaski što je to kompajler i koji je od ta dva jezika bolji.

3. Ako želim krenuti ispočetka kojim redosljedom bih trebao učiti programske jezike i koje bih uopče trebao učiti (koji su najkorisniji). Ima li gdje na netu neka knjiga u u pdfu ili nešto slično za učiti ili se takve knjige baš trebaju kupiti.

4. Koja je svrha biblioteka? Ako ću htjeti isprogramirati nešto malo kompliciranije kako ću znati koja biblioteka mi treba i što sve ta biblioteka sadrži ili kako se uopče ta biblioteka zove?

5. Gledao sam tu na forumu aplikacije koje su drugi forumaši napravili pa me zanima dali se aplikacije rade u više programskih jezika? I ako da kako se kodovi iz više različitih jezika spajaju?

To bi bilo to za sad. Molim vas nemojte mi zamjeriti ako su pitanja glupa ili ako sam vas smorio {#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Programiranje opčenito

Search koristiti, postoji već 101 takva tema. Ali ajde kad si već otvorio:

popay4 kaže...
1. Pošto ima mnogo programskih jezika htio bih znati šta s kojim jezikom mogu isprogramirati, npr. za šta je dobar C#, za šta C++, za šta Python itd.

Većina programskih jezika za koje si čuo spada u kategoriju takozvanih jezika opće namjene. Što znači da svakime od njih možeš napisati bilo kakav program. Ako hoćeš moj savjet, kad si već počeo sa C# onda se i drži C#. Njime ćeš pokriti 99.9% svojih sadašnjih potreba i želja.

popay4 kaže...
2. Koja je razlika između Dev C++ i Visual C++ . Čitao sam da je razlika u nekim kompajlerima ili šta ti ja znamm ali pošto sam ja više-manje laik u tome bi li bio problem da mi netko objaski što je to kompajler i koji je od ta dva jezika bolji.

Dev C++ i Visual C++ su IDE-i (Integrated Development Environment) odnosno razvojna okružja. To nisu programski jezici nego skup programa koji ti omogućava pisanje programa.

Konkretnije Dev C++ i Visual C++ su, kao što im se iz imena može zaključiti, IDE-i za C++ programski jezik.

Kompajler je program (ili točnije skup programa), koji uzima izvorni kod (koji je u biti obična tekstualna datoteka) i prevodi ga u strojni jezik, tim procesom nastane izvršna (.exe) datoteka.

popay4 kaže...
3. Ako želim krenuti ispočetka kojim redosljedom bih trebao učiti programske jezike i koje bih uopče trebao učiti (koji su najkorisniji). Ima li gdje na netu neka knjiga u u pdfu ili nešto slično za učiti ili se takve knjige baš trebaju kupiti.

Zašto bi kretao iz početka? Ostani na C#.
Raznu (uglavnom) besplatnu literaturu možeš naći na ovoj temi:
http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/literatura-programiranje/117438.aspx

popay4 kaže...
4. Koja je svrha biblioteka? Ako ću htjeti isprogramirati nešto malo kompliciranije kako ću znati koja biblioteka mi treba i što sve ta biblioteka sadrži ili kako se uopče ta biblioteka zove?

Biblioteke su kolekcije raznih funkcija, ili u slučaju objektno orijentiranih jezika onda su kolekcija raznih klasa. Kada dođeš do točke da koristiš biblioteke znat ćeš koje ti trebaju, ne brini. Trčiš unaprijed a još ni osnove nisi savladao.

popay4 kaže...
5. Gledao sam tu na forumu aplikacije koje su drugi forumaši napravili pa me zanima dali se aplikacije rade u više programskih jezika? I ako da kako se kodovi iz više različitih jezika spajaju?

Aplikacije se uglavnom pišu u jednom programskom jeziku. One čiji su dijelovi pisani u različitim programskim jezicima nisu baš toliko česte. Načini na koje se spaja programski kod pisan u različitim jezicima su potpuno nebitni za tebe sada, prvo ti ovladaj normalnim programiranjem, a onda ćemo dalje pričati.

What Andy giveth, Bill taketh away.
14 godina
neaktivan
Početak programiranja

Hvala puno! {#}

Jedino ne razumijem što se podrazumjeva pod osnove?

U C# ja znam raditi s petljama if, for, while i sl.

Znam rješavati matematičke zadatke koji uključuju tu petlju.

Barem što se tiće console applicationa.

A kod win application znam isto nešto malo (radili smo kalkulator).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Početak programiranja
popay4 kaže...

Hvala puno! {#}

Jedino ne razumijem što se podrazumjeva pod osnove?

U C# ja znam raditi s petljama if, for, while i sl.

Znam rješavati matematičke zadatke koji uključuju tu petlju.

Barem što se tiće console applicationa.

A kod win application znam isto nešto malo (radili smo kalkulator).

Iako ce me hejtat, ja ti preporucujem da ucis C i C++ ako zelis bit kvalitetan programer, mici se od C# i .NET-a (ajde .NET donekle i valja pa to manje vise) ....

17 godina
neaktivan
Početak programiranja
World Championships: 7, GP started: 308, GP wins: 91, Podium finishes: 155, Pole positions: 68, Fastest laps: 77, Points: 1,566

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice