PItanje za developere

poruka: 4
|
čitano: 844
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
PItanje za developere

Iz nekog razloga sam stekao dojam da open source programi zauzimaju manje prostora na disku u odnosu na proprietary alternative.Pri tome mi prvenstveno pada na pamet usporedba ms office i libre office.Možda je stvar u platformi(linux i windows) ili je to jednostavno čista slučajnost?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: PItanje za developere

Sve ovisi na koji način je aplikacija pisana. Ako aplikacija koristi vanjske dependencije (dll-ove i sl.) poput .NET aplikacija onda su te aplikacije u pravilu jako male. No zato zahtjevaju već instaliran .NET framework u računalu. S druge strane ja u C++ Builderu mogu sve dependencije staviti u sam EXE pa je aplikacija u potpunosti "samostalna" ali joj zato veličina  bude umjesto par KB na par MB.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
13 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Iz nekog razloga sam stekao dojam da open source programi zauzimaju manje prostora na disku u odnosu na proprietary alternative.Pri tome mi prvenstveno pada na pamet usporedba ms office i libre office.Možda je stvar u platformi(linux i windows) ili je to jednostavno čista slučajnost?

kao što i Adobe Photoshop zauzima više mjesta nego Gimp.

Zavjera. 100%. Garant.

15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Možda je stvar u platformi(linux i windows) ili je to jednostavno čista slučajnost?

Čista slučajnost. Moje iskustvo je uglavnom suprotno od tvojega, ali i to je nezgodno generaliziranje. Kvaka je u tome i što opensource programi često dolaze goli (ono, executable, nužni dependencyji, eventualno manual), dok komercijalni dolaze često sa cijelom hrpom dodatnih sadržaja (office ima pozamašni clipart i sl.).

Jesi kada vidio one piratske mini ripove nekih aplikacija, photoshopa recimo? E usporedi to sa Gimpom. Otkrit ćeš da je takav Photoshop znatno manji od Gimpa, koji na mom hardu trenutno zauzima 215 MB. A Gimp bi bio cca 2x-3x manji kada sa sobom ne bi vukao dependency na GTK. Portabilnost ima svoju cijenu.

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice