Iz nekog razloga sam stekao dojam da open source programi zauzimaju manje prostora na disku u odnosu na proprietary alternative.Pri tome mi prvenstveno pada na pamet usporedba ms office i libre office.Možda je stvar u platformi(linux i windows) ili je to jednostavno čista slučajnost?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sve ovisi na koji način je aplikacija pisana. Ako aplikacija koristi vanjske dependencije (dll-ove i sl.) poput .NET aplikacija onda su te aplikacije u pravilu jako male. No zato zahtjevaju već instaliran .NET framework u računalu. S druge strane ja u C++ Builderu mogu sve dependencije staviti u sam EXE pa je aplikacija u potpunosti "samostalna" ali joj zato veličina bude umjesto par KB na par MB.
Iz nekog razloga sam stekao dojam da open source programi zauzimaju manje prostora na disku u odnosu na proprietary alternative.Pri tome mi prvenstveno pada na pamet usporedba ms office i libre office.Možda je stvar u platformi(linux i windows) ili je to jednostavno čista slučajnost?
kao što i Adobe Photoshop zauzima više mjesta nego Gimp.
Zavjera. 100%. Garant.
Možda je stvar u platformi(linux i windows) ili je to jednostavno čista slučajnost?
Čista slučajnost. Moje iskustvo je uglavnom suprotno od tvojega, ali i to je nezgodno generaliziranje. Kvaka je u tome i što opensource programi često dolaze goli (ono, executable, nužni dependencyji, eventualno manual), dok komercijalni dolaze često sa cijelom hrpom dodatnih sadržaja (office ima pozamašni clipart i sl.).
Jesi kada vidio one piratske mini ripove nekih aplikacija, photoshopa recimo? E usporedi to sa Gimpom. Otkrit ćeš da je takav Photoshop znatno manji od Gimpa, koji na mom hardu trenutno zauzima 215 MB. A Gimp bi bio cca 2x-3x manji kada sa sobom ne bi vukao dependency na GTK. Portabilnost ima svoju cijenu.