Na kakvom računalu programirate?

poruka: 24
|
čitano: 6.778
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

1.) Prvo me zanimaju performanse procerosa. Koliko su jaka računala na kojima programirate? Ima li uopće razlike između programiranja na i5 i i7 procesoru i je li vam bitno da računalo uvijek ima najmodernije komponente? (znači ne sa svrhom igara ili nečeg trećeg, nego baš programiranja)

2.) Ostale komponente. Čisto informativno, ako se netko bavi izradom 3D igara, kakvi su tu zahtjevi, koliko mora biti jaka grafička? Ili kakvi su zahtjevi za web-programiranje ili napredne matematike (one fore izračunavanja decimala broja pi i slično).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Na kakvom računalu programirate?

1. Laptop pod moj PC i služi me dobro. C#, poslovne aplikacije i web stranice. Tu procesor i nije toliko bitan, bitan je RAM.

2. Što veći monitor, u svakom slučaju. Web programiranje možeš i na kakvom Core2Duo ili slabijem, nije toliko zahtjevno. Opet, što više RAMa. Ako se baviš težim matematičkim operacijama, naravno da ti treba što jači CPU. i5 i jači su za to.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
neaktivan

U biti, ako kupujem laptop kojem će primarna namjena biti programiranje, neki sa i3 + 4GB RAMa će biti skroz solidan za više manje sve vrste programiranja? To me zanimalo, hvala.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pa osim ako se ne namjeravaš baviti programiranjem algoritama koji zahtjevaju godine iskustva da bi ih se uopće i moglo razmatrati, mislim da ti je za programiranje dovoljno bilo kakvo računalo koje je po specifikacijama jako kao i običan smartphone.

I naravno, ako se ne namjeravaš bavit naprednijim programiranjem s openGL-om. Tad će ti grafička trebat malo kvalitetnija. Sve u svemu da, mislim da će ti i3 i 4gb rama biti i više nego dovoljno :)

15 godina
neaktivan
betmen kaže...

U biti, ako kupujem laptop kojem će primarna namjena biti programiranje, neki sa i3 + 4GB RAMa će biti skroz solidan za više manje sve vrste programiranja? To me zanimalo, hvala.

Bilo kakvo novo računalo je adekvatno, ne kompliciraj.

Zapravo baš ono što bi bilo zgodno imati za programiranje (a i općenito za piskaranje velikih količina teksta) je velik monitor i dobra tipkovnica, a to kod laptopa nećeš imati. Ja apsolutno mrzim tipkovnice na laptopima (svim), i padne mi mrak na oči kada na njima moram natipkati nešto više od url-a u browseru, ili par komandi u konzoli...

What Andy giveth, Bill taketh away.
14 godina

Kod mene ti ide što gore računalo, to bolje, jer manje koncentracije otpada na youtube i te gluposti koje se niti ne mogu pokretati bez problema na nekom kršu, pa se u potpunosti usredotočim na rad.

hakunamadafaka

14 2 hvala 0
15 godina
neaktivan

A jel mora biti Intel u računalu? :P

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Sto se tice pocetnickog programiranja nije ti bas potreban vrlo jak procesor, ali je svakako pozeljno sto vise rama. 4gb je sasvim dovoljno. Isto vrijedi i za web programiranje. Sto se tice naprednog programiranja i nekih 3D aplikacija I5 i dobra graficka te 6-8 gb rama ti je sasvim dovoljno.

Ja iman dosta jak komp jer sam pomalo i gamer. Pogledaj pod Moj PC.

Iman i Acer laptop s I5 2410m i 6gb rama + Radeon HD 6650m.

Gboduljak
17 godina
neaktivan

Zx spectrum 128+

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Što jače računalo to bolje. Svaka sekunda buljenja u progress bar prilikom kompajliranja je bačena sekunda.

Ako ti je budžet ograničen umjesto boljeg procesora uzmi SSD. On poprilično poboljšava rad jer je hard često usko grlo.

14 godina
neaktivan

Bitno mi je samo da ima puno memorije (min 4-6 GB). Današnji procesori su svi više-manje ok.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Glamdring kaže...

Zx spectrum 128+

A nije dovoljan Zx spectrum 48+ ? {#}

Nisam ja ništa prčk'o.
12 godina
neaktivan

Da nadopunim temu, na kakvim tipkovnicama pisete?

Mehanicka anyone? Ja sam dosad uvijek koristio one najjeftinije, jedino mi je bitno bilo da su "plitke"...

Kaze prijatelj sto je nedavno uzeo mehanicku da je 5x puta bolji osjecaj, ali koliko sam primjetio dosta je glasna..

Vasa misljenja?

GoogleSearch Is Your Friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

Mehanicka anyone? Ja sam dosad uvijek koristio one najjeftinije, jedino mi je bitno bilo da su "plitke"...

Kaze prijatelj sto je nedavno uzeo mehanicku da je 5x puta bolji osjecaj, ali koliko sam primjetio dosta je glasna..

Vasa misljenja?

ako ćeš piskarati par tisuća linija teksta dneno je ok, u protivnom ti ne treba...

pogotovo kad se jave oni fanatici/hipster ITovci koji daju +1000kn za mehaničku jer "vi taj osjećaj pod prstima ne znate" i "sve ostalo osim mehaničke je smeće"

i onda ju koristi za pisanje glupastoća po facebooku

Can't find a better Jam!
14 godina
protjeran
lazy_punk kaže...

Vasa misljenja?

Izdržljivije su, pouzadnije, imaju veći hod i glasnije.

Iako sam stara škola, meni ne odgovaraju jer mi se ne da lupati po njima. Zvuk je doduše zakon, podsjeća na stare dane, ali ne isplati se. Imam jednu dell-ovu mehaničku tipkovnicu staru par godina, minimalističku i predobra je, ali ne i za programiranje.

Točnije ovu:

Ad astra peronospora
13 godina
neaktivan

Na tipkovnici s hrvatskim znakovima na kojoj su sve tipke na pravilnom mjestu:

• F-tipke su u grupama po 4, a ne po 3
  • Insert-Delete grupa ima 6 tipki i postavljena je vodoravno, a ne uspravno
  • nema viška tipki (power-off, sleep, open-browser, play-music)
15 godina

Kad smo vec kod tipkovnica, kakav raspored tipki koristite? Ja koristim en-us pri programiranju koji mi se cini puno prakticniji za programiranje od hrvatskog.

1 0 hvala 0
17 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Kad smo vec kod tipkovnica, kakav raspored tipki koristite? Ja koristim en-us pri programiranju koji mi se cini puno prakticniji za programiranje od hrvatskog.

Dakako, en-us je daleko produktivniji način, sa logičnijim rasporedom tipki za programiranje (mi ipak imamo više znakova abecede, pa je rapored nelogičniji od originala).

Smeta me samo jedna stvar, na mjestu shift + 9 je lijeva obična zagrada, dok je na hrvatskoj tipkovnici na tom mjestu desna obična zagrada, pa me to zbuni.

Najradije bi nabavio us tipkovnicu za kucanje koda, a valjda i hoću jednom, pošto mi je logičnije koristiti shift nego alt za kucanje koda, a volio bi i da me oznake ne bune, pa kucam jedno, a ispada drugo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.7.2013 11:50 (Floki).
13 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Ne znam, sve je to stvar navike, možda en-us je logičnija, ali ja sam navikao na HR ili BS, tako da prelazak ne bi imao smisla. Možda je greška što nisam učio na en-us, ali...

17 godina

Napravi layout koji ti odgovara.  {#} Imaš Microsoft Keyboard Layout Creator koji je besplatan i lak za korišćenje i vrlo lako od nekog postojećeg napraviš kakav tebi odgovara. Možeš promeniti raspored znakova (recimo, meni je smetalo što su na "našoj" tastaturi zamenjeni z i y) modifikovati tzv "mrtve" znakove (apostrofe i sl, koji se po defaultu ne prikažu odmah, nego nakon narednog znaka, a onda mogu modifikovati taj znak, umesto da se prikažu zasebno), zatim menjati decimalni separator (. ili ,) itd.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Je li itko probao Dvorak layout? Navodno je dosta efikasniji i bolji od QWERTY layouta:

The Dvorak keyboard layout is a free control panel option on every modern computer. Dvorak is a vastly more comfortable and efficient alternative to the old-standard "QWERTY" pattern, which was designed in the 1800s with no effective attempt at typing comfort.

Čini mi se logično no ja ipak neću još prelaziti na njega.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Svi ti rasporedi tipki su jako ovisni o jeziku na kojem se piše. Različiti jezici imaju različite učestalosti pojedinih slova.

Jednom sam bio bacio oko na Dvorak layout, i hvala ali ne hvala. Previše se dugo družim sa qwerty layoutom da bih sada ponovno nabadao tipke kao netko tko prvi puta vidi tipkovnicu...

What Andy giveth, Bill taketh away.
13 godina
rustweaver kaže...

Previše se dugo družim sa qwerty layoutom da bih sada ponovno nabadao tipke kao netko tko prvi puta vidi tipkovnicu...

Da upravo to, možda neke stvari na drugim layoutima su logičnije i bolje postavljene, ali ako si navikao na nešto gubiti vrijeme na novi layout nije pametno... Kao da nema dovoljno frameworkova, jezika i ostalog za učiti. :)

14 godina
neaktivan

Ja programiram sve 3D, procesorski zahtjevne i neke lagane aplikacije. Koristim iMac 27" najnovije generacije i nista ne lagga, znam da je malo skupo ali isplati se, proli iMac mi je trajao 7 godina, nakon 5 godina je poceo laggat tako da se isplati.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice