Kako su napravljene društvene mreže?

poruka: 6
|
čitano: 3.668
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav.

Ko što je naziv teme "Kako su napravljene društvene mreže" zanima me u kojim su programskim jezicima napravljene, koje je potrebno vrijeme za to i što sve mora zadovoljiti da se plasira na svjetsko tržište.

Ova pitanj su u vezi pravljenja seminarskog rada.     

( zanimaju me još kako su napravljeni skype,youtube i ostali značajni servisi)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Prije svega moram priznati da si postavio prilično kompleksno pitanje na koje ću ti ja moći samo djelimično odgovoriti jer nikada nisam napravio društvenu mrežu {#}

Prije svega moraš imati bazu podataka u koju ćeš smjestiti korisničke podatke. Koliko mi je poznato Facebook koristi MySql bazu podataka (ili ju je koristio), što znači da moraš imati poznavanje SQL jezika, ali i RDBMS-a koji ćeš koristiti (npr. MySql, Oracle itd.) jer svaki od njih ima nekakve svoje manje ili više izmijenjene interpretacije SQL-a i podržanih tipova podataka. Ukoliko uzmeš u obzir broj korisnika Facebooka jasno ti je da je to poprilično velika baza podataka podijeljena na više različitih servera, što opet traži veliko znanje o administraciji baza i samih servera.

Samu web stranicu možeš programirati u PHP-u ili ASP.NET-u (naravno, koristi se tu još jezika npr. JavaScript) svaka od tehnologija ima svoje prednosti i mane, koju god odabrao trebalo bi da je ekstremno dobro poznaješ (ili imaš programera koji je poznaje) jer treba imati na umu sigurnost korisnika, te biti oprezan u pretraživanju baze podataka, uglavnom to je jako puno posla. Nadam se da si dobio približan uvid u način smog funkcionisanja nekakve društvene mreže, ja ipak nisam Web Developer tako da moje znanje o toj oblasti nije baš pretjetano veliko...

0 0 hvala 0
13 godina
Re: Kako su napravljene društvene mreže?

Facebook je rađen specifično, ne koristi MySQL, a PHP je kompajliran u C++, jer da je to samo PHP, Facebook ne bi radio.

14 godina
neaktivan

Mislim da kreces na krivi nacin. Totalno je nebitno u kojem programskom jeziku je neka aplikacija/servis radjen. Primjera radi, myspace se je vrtio na microsoftovoj platformi, petopoli.com ( domaca drustvena mreza za ljubimce :)  ) se takodjer vrti u .Net-u . Fokusiraj se radje na strukturu neke drustvene mreze, ne programski jezik. 

Da ne ispadne kako samo "prdim" bezveze, evo ti dva linka koja ti mogu pomoći  :

Kako je skaliran Facebook  

Kako je skaliran Twitter   

http://www.winblogs.net
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.2.2013 22:21 (Alesandro).
13 godina
neaktivan

ok ljudi hvala. Imam još jedno pitanje koji bi programski jezik mogao bazirati na radu društvenih mreža i raznih sličnih servisa. Možda znate i koji je to smijer na fakultetu ili učilištu ili nekom drugom obrazovnom centru.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mihael.santek kaže...

ok ljudi hvala. Imam još jedno pitanje koji bi programski jezik mogao bazirati na radu društvenih mreža i raznih sličnih servisa. Možda znate i koji je to smijer na fakultetu ili učilištu ili nekom drugom obrazovnom centru.

to bi bilo 'web development', web programiranje. koliko mi je poznato na nijednom  faksu nemaš izravno taj smijer, to se samo uči na elektrotehničkim i računarskim fakultetima kroz nekoliko kolegija

- eventualno neki tečaj - Algebra, Ivora itd. 

~22 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice