Pozdrav,
dobio sam seminarski rad na temu čigre u excelu (4. razred gimnazije). Uglavnom, trebam simulirati bacanje čigre (zvrka, kako god oćete), pri čemu moram voditi računa o visini sa koje je bačena (zbog gravitacije), težini, centrifugalnim silama, momentu sile, težištu, gubljenju energije, teturanju čigre i sve to prikazivati na ekranu u realnom vremenu, pomoću xy grafika. To su neki standardni zadatci iz informatike u našoj školi, i to ne bi bio problem, da ja ne želim napraviti rotaciju kamere po x,y,z osi da bi se fino moglo vidjeti teturanje i pomijeranje težišta. Uglavnom što se tiče matematike znam izračunati sve to, samo je problem u iscrtavanju x,y,z koordinata u x,y sistemu.
Eh, sada me samo zanima postoji li matematički model koji x,y,z koordinate pretvara u x,y s tim da imam parametre za kameru koja se okreće na sve tri ose. Znam da se to može riješti sa nekoliko funkcija u OpenGL-u, ali ovaj zadatak moramo uraditi u Excelu sa VB-om 6.
Našao sam nekoliko podataka o tome kako x,y,z prebaciti u x,y, ali nisam nigdje našao sve što mi treba, pa sam mislio da bi mi možda neko na forumu mogao pomoći.
Hvala.