Excel - 3D koordinate u 2D koordinate

poruka: 4
|
čitano: 3.225
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Excel - 3D koordinate u 2D koordinate

Pozdrav,

dobio sam seminarski rad na temu čigre u excelu (4. razred gimnazije). Uglavnom, trebam simulirati bacanje čigre (zvrka, kako god oćete), pri čemu moram voditi računa o visini sa koje je bačena (zbog gravitacije), težini, centrifugalnim silama, momentu sile, težištu, gubljenju energije, teturanju čigre i sve to prikazivati na ekranu u realnom vremenu, pomoću xy grafika. To su neki standardni zadatci iz informatike u našoj školi, i to ne bi bio problem, da ja ne želim napraviti rotaciju kamere po x,y,z osi da bi se fino moglo vidjeti teturanje i pomijeranje težišta. Uglavnom što se tiče matematike znam izračunati sve to, samo je problem u iscrtavanju x,y,z koordinata u x,y sistemu.

Eh, sada me samo zanima postoji li matematički model koji x,y,z koordinate pretvara u x,y s tim da imam parametre za kameru koja se okreće na sve tri ose. Znam da se to može riješti sa nekoliko funkcija u OpenGL-u, ali ovaj zadatak moramo uraditi u Excelu sa VB-om 6.

Našao sam nekoliko podataka o tome kako x,y,z prebaciti u x,y, ali nisam nigdje našao sve što mi treba, pa sam mislio da bi mi možda neko na forumu mogao pomoći.

Hvala.

Ako ne znate o čemu se radi Ako ne znate o čemu se radi
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Excel - 3D koordinate u 2D koordinate

Šta su XY grafike, točkice?

http://msacademic.hr/ - Ne gubi vrijeme guglajući o prilikama koje učenicima i studentima nudi Microsoft, ovdje je sve što ti treba! Ako sad nemaš vremena, msacademic.hr je tu i sutra :)
14 godina
neaktivan
Fearless kaže...

Šta su XY grafike, točkice?

2D koordinatni sistem sa dvije ose - x i y , u kojem trebam crtati pomoću x i y koordinata. Problem je što 3D koordinate (x,y,z), ne znam prebaciti u 2D koordinate (x,y).

15 godina
SaidSikiraX kaže...

2D koordinatni sistem sa dvije ose - x i y , u kojem trebam crtati pomoću x i y koordinata. Problem je što 3D koordinate (x,y,z), ne znam prebaciti u 2D koordinate (x,y).

Čest slučaj kod 3D objekata (namjerno ili slučajnih) koje trebam prebaciti u 2D u AutoCAD-u, rješavam resetiranjem Z koordinate na 0. U tvom slučaju (ako govorimo o istom koordinatnom sustavu) bi to značilo da zanemariš Z koordinatu. Na ovaj način ćeš dobiti projiciranu sliku (prostornog kretanja) u 2D.

Stručnjak za odmaganje...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice