Nedavno sam počeo učiti C++ . Učim iz Demistificiranog C++a. I jedna stvar me jako pati. Pokazivači. Shvatio sam što su, kako rade i njihove vrste, ali ne mogu dokučit njihovu svrhu. Ja sebi uvijek kad završim cjelinu slažem zadatke ( jer su u knjizi zadatci koji očekuju poznavanje matematike iznad razine za jednog sedamnaestogodišnjaka ) za rješavanje i tako polagano, ali temeljito prolazim kroz gradivo. Ali za pokazivače jednostavno ne znam što da si zadam. Koja je njihova svrha. I molio bih da mi date neki primjer problema ako nije problem po sljedećem principu - Treba mi zadatak koji se ne može rješiti bez pokazivača ili se bez njih znatno teže rješava. Ne treba mi objašnjenje što su pokazivači, koji imaju i kako rade ( to sam shvatio ). Treba mi objašnjenje primjene. Hvala :)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Call by reference prenos argumenata, ...
Evo jedan primjer: sve složene strukture podataka (stabla, liste, grafovi) gdje su sastavni elementi tih struktura klase zapravo zahtjevaju pokazivače. Probaj napraviti implementaciju crveno-crnog stabla i njegovo uređivanje bez pokazivača i skidam ti kapu. :)
Evo jedan primjer: sve složene strukture podataka (stabla, liste, grafovi) gdje su sastavni elementi tih struktura klase zapravo zahtjevaju pokazivače. Probaj napraviti implementaciju crveno-crnog stabla i njegovo uređivanje bez pokazivača i skidam ti kapu. :)
Hhahaha čovječe. Pa ja nisam ni klase još naučio :D
Osnove sam prošo. Samo što učim iznimno detaljno i jako puno low level koncepata pa ide polako :)
Zasad sam na funkcijama, a završio sam pokazivače. Sve sam shvatio o njima, ali se bojim da sam preskočio nešto jako važno.
1) Napiši program koji kreira cjelobrojno polje P veličine N elemenata. Korisnik na početku programa unosi vrijednost za N. Polje popuniti slučajnim vrijednostima u intervalu [1,100] te ga ispisati.
2) Neka u funkciji main postoje dvije varijable;
int a = 1, b = 2;
Napiši funkciju koja mijenja sadržaj tih dviju varijabli.
3) Napiši funkciju koja će za neko cjelobrojno polje vratiti koliko je u njemu parnih a koliko neparnih brojeva.
Znači, dvije su osnovne namjene pokazivača; Dinamička alokacija memorije i sredstvo za komunikaciju među funkcijama. Kasnije se javlja još jedna primjena kod klasa, ali o tome kad dođeš do toga.
1) Napiši program koji kreira cjelobrojno polje P veličine N elemenata. Korisnik na početku programa unosi vrijednost za N. Polje popuniti slučajnim vrijednostima u intervalu [1,100] te ga ispisati.
int a = 1, b = 2;
3) Napiši funkciju koja će za neko cjelobrojno polje vratiti koliko je u njemu parnih a koliko neparnih brojeva.
Znači, dvije su osnovne namjene pokazivača; Dinamička alokacija memorije i sredstvo za komunikaciju među funkcijama. Kasnije se javlja još jedna primjena kod klasa, ali o tome kad dođeš do toga.
Potpuno si shvatio pitanje. Zahvaljujem :D
int a = 1, b = 2;
Potpuno si shvatio pitanje. Zahvaljujem :D
heh, kako ne bi, kad mu ide to :D
Nadam se da ce mi neko pomoci!!!
Koristeci strukturu Patient napisati program koji ce evidentirati pacijente neke stomatoloske ordinacije. U main() definisati objekat strukture Patient koji ce sacuvati listu registriranih pacijenata u ordinanci. Program treba da nudi:
1. registraciju novih pacijenata
2. listu aktuelnih pacijenata
3. iskazivanje ime pacijenta dok ubacuje sa tastature.