Pozzdrav svim bugovcima zanima me imali koji program slican fps creatoru za izradak igre bez programiranja hvala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pošto ni ja nisam neki game developer, mogu ti preporučiti Unity 3D ili Unreal Development Kit (UDK). Oba su besplatna, samo što je besplatni Unity jako loš (nema sjena primjerice).
Zato preporučam torrent za Unity Pro dok se ne naučiš, ili dok ne počneš ozbiljno razmišljat o game developmentu.
UDK- moja mišljenja
UDK je moćan engine koji dijeli svoje mogućnosti sa Unreal Engineom, kojim su napravljene mnoge poznate igre, poput Gears Of War, Devil May Cry, Dishonored, Arkham City.. stvarno, puno poznatih igara.
Kolega sa foruma (ColdPlay) ima kanal na YouTubeu, lijepo na hrvatskom jeziku ( https://www.youtube.com/user/LovelyProduction9 , potraži UDK tutoriale), i ja sam tamo razbio led, i razvio zainteresiranost za Game Engine, i development, i mogu reć da nisam požalio.
UDK, po meni, ima jako velike mogućnosti, i neke od stvari koje ću izdvojiti:
1. dobra grafička mogućnost (već sam UDK dolazi sa puno lijepih materijala i 3D modela korištenih u UnrealTournamentu, tako da je jako dobro za početak, za slaganje navedenih u editor, radnju nekih prvih levela i mapa),
2. Kismet, UDK-ov intuitivni "grafički" programski jezik, u kojem samo spajaš nodeove i programiraš bez pisanja, samo treba imati logike (sa vremenom to ide jako lako, a ako ne, ovdje je svemogući Internet)
Preporučam skidanje navedenog engine-a, da isprobaš, iako to nije moja prva preporuka, i naravno gledanje tutoriala za neke osnovne stvari. http://www.unrealengine.com/en/udk/downloads/ - Download
Unity 3D- moja mišljenja
Kao što sam rekao, Unity ima 2 verzije; besplatnu i plaćenu.
Free, iliti besplatna verzija, je dostupna za skidanje ( http://unity3d.com/unity/download/ , nova verzija 4), i donosi neke, ali ne sve mogućnosti Unityja.
Ja trenutno imam 3.5 verziju Pro, piratsku, ali to je zato što želim vidjeti što točno Engine nudi, a ako se jako zainteresiram, možda ispljunem i 1500$ za Pro licencu.
Unity ima drugačije mogućnosti od UDK-a, ali to je drugi Engine.
Mane (po mojem mišljenju, u odnosu na UDK):
1. manja grafička mogućnost (treba se jako puno zabaviti sa dizajnom, da biste postigli "razinu" koju nudi UDK), iako i Unity ima svoje čari
2. nema vizualnog programskog jezika kao što je Kismet, ali ima JavaScript (odnosno verziju JSa, a.k.a. UnityScript), kao i C#... svi se boje programiranja, ali nije toliko strašno. Ja sam tek sad skužio koliko je jednostavno skriptirati neke osnovne radnje za lika. A ako ne, opet, ovdje je cijeli Internet da ti pomogne
Prednosti (u odnosu na UDK):
1. puno lakše možeš kustomizirati svojega game charactera; brzinu hodanja, camera bobbing, i tako neke stvari
2. jako je lako importati modele iz drugih programa (na principu drag-drop), i tim modelima, game objektima, pridružiti skripte, na istom principu
Zaključak je:
Preporučujem Unity3D, Pro verziju ako je moguće, zbog velike mogućnosti kustomizacije svega.
Probaj oba engine-a i vidi koji ti više odgovara. Ja trenutno radim na projektu u Unityju koji će odlučiti hoću li se nastaviti baviti ovime (za hobi, naravno), ili ću sve to ostaviti Ubisoftu i ekipi.
LP
Toni
Blender game engine?
S njime možeš modele radit, radit igru i vrlo se jednostavno programira pomocu onih logickih kockica, a ako zelis mozes pomocu pythona radit skripte...
Btw. moja preporuka ti je da uzmes negi engine za koji ima dovoljno literature za ucenje,inace ces se mucit bezveze..
Pozzdrav svim bugovcima zanima me imali koji program slican fps creatoru za izradak igre bez programiranja hvala
Koga vraga si onda ovo stavio u "programiranje"?
lol
Mislim da nema. Ili googlaj ono. "FPS Creator Alternative".