Vrlo zanimljiva usporedba starog i novog

poruka: 43
|
čitano: 4.732
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

evo vrlo zanimljiva usporedba starih i novih procesora u kojoj mi vlasnici starijih procesora možemo vidjeti kako se naše kante drže nakon pet godina , a u isto vrijeme i što ćemo dobiti ako se odlučimo na upgrade

p.s. ...još bi zanimljivija bila ova usporedba sa novim haswell procovima u slučaju da se pokažu istinite najave o mogućnosti clockanja slabijih procova iz te serije

http://www.tomshardware.com/reviews/ivy-bridge-wolfdale-yorkfield-comparison,3487.html

dakle, komentirajte i preporučite nama vlasnicima starijih procova da li da upgrejdamo sad ili čekamo koji mjesec na haswell da se vidi što će biti kad bude {#}

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: Vrlo zanimljiva usporedba starog i novog
evo ja cu opet prvi:) ti pitas za sebe dali ti se isplati prelazak s e8400 na nesto novo ili jos bolje jos nisi siguran dali ce ti se cak isplatiti prelazak na haswella! ak koristis winamp i paint za to ti je overkill i taj dualac star prek 5god za to mozes koristiti i comodore64:) nekuzim uopce ovu temu?! ili sam ja sve nesto krivo shvatio! sry ak jesam! LP
||| Intel Core™ i7 inside |||
12 godina
Stjepanj kaže...
evo ja cu opet prvi:) ti pitas za sebe dali ti se isplati prelazak s e8400 na nesto novo ili jos bolje jos nisi siguran dali ce ti se cak isplatiti prelazak na haswella! ak koristis winamp i paint za to ti je overkill i taj dualac star prek 5god za to mozes koristiti i comodore64:) nekuzim uopce ovu temu?! ili sam ja sve nesto krivo shvatio! sry ak jesam! LP

...sad ja ne kužim, jesam li ja ili netko u testu spominjao paint ili winamp kao najveći doseg korištenja kompova, nisam rekao čak niti za što ga koristim (uglavnom za igrice, surfanje i gledanje filmova, no najviše za igrice i zbog njih razmišljam o upgrejdu i vjerujem da nas ima puno takvih). ajd recimo da ću progutat popriličnu aroganciju s kojom nastupaš, makar mi nije jasno jesam li je izazvao time što sam nov na forumu ili zato jer nas vlasnike starijih i slabijih kompova smatraš inferiornima..."ili sam ja sve nesto krivo shvatio! sry ak jesam! LP "

dakle, ako sam ipak krivo shvatio i ustvari si dobronamjeran, pa ti baš trebam crtat da bi shvatio što je "pjesnik htio reći", evo: htio sam pokrenuti temu na kojoj bi se razvila rasprava o usporedbi starijih procova i novih, uz eventualan osvrt na nadolazeći haswell...a što se tiče pitanja o upgrejdu ima nas i koji triput odmjere kunu prije nego je potroše pa razmišljamo o više opcija, pogotovo dok se još možemo strpiti bar neko vrijeme

nije mi do svađe, prijavio sam se na forum čisto da popratim stvari koje me zanimaju iz hobija i da pitam za koji savjet, ali baš da moram gutat nečije frustracije i ne moram, pa ako imaš nešt pametno za napisati dobrodošao, u suprotnom ima tema gdje se moš prepucavat do mile volje pa izvoli

16 godina
picajzla0707 kaže...
... nisam rekao čak niti za što ga koristim ..

-i tu počinju problemi s nerazumijevanjem i flamanjem. Ponekad ne mora bit bahatost uzrok. Tako da se (obojica) možete opustiti i nastaviti u ležernijem tonu.

-naslov, tema, opis.. to je sve potrebno da bi se (kvalitentno) sudjelovalo u temi. Pitanje mora biti kvalitetno postavljeno da bi se dobio dobar odgovor (i zu to može biti svakakvih odgovora).

-Pošto većina postavlja pitanje o 'isplativosti' .. takav je i odgovor, mada taj odgovor može znati samo onaj tko je postavio pitanje, tj njemu se možda isplati, možda ne.

-pošto se smjenjuju generacije chipsetova (MBO, socjet, napajanje, USB, SATA..) i CPUa, odgovor ne može biti jednostavan, tj većina ne može nadograditi nego mora zamijeniti (pola) računala, tako da je to često neisplativo u usporedbi s novim PCjem. Nadogradnja je kad se neka komponenta (pojedinačno) zamjeni ili doda, dali je to RAM, VGA, CPU..

btw, beskorisne su teme usporedbe staro-novo. Jer može stari CPU biti OK, ali sve ostalo se promjeni. Takav je biznis. Uz to svi korisnici su prisiljeni konstantno nadograđivati sistem, npr zbog interenta, antivirusa, .. tako da postaje i problem npr izbor OSa, još može XP ali ako za neku novu komponentu nema XP drivera tad to nije opcija, jednako u suprotnom primjeru kad nema drivera za npr Osmicu...

Nema odogvora koji je univerzalan, tj svaki korisnik to mora za sebe 'znati', tj ovisi o hardwareu i potrebama (i novcu). Pošto te zanimaju igre, tad je recimo za očekivati da npr izlaskom direcx-10-11 igara moraš promijeniti XP za noviji OS, koji pak traži više resursa za normalan rad, pa tako i RAMa i HDDa.. Izbor? Ponekad si prisiljen, ponekad razlike (vidljive ili veće) nema. e8400 je sasvim OK, u usporedbi s prosječnim današnjim CPUom pa čak i s quad+ tako da je sam CPU najmanje bitan kao kriterij. Sve ostalo je 'bitnije'... do određene funkcije koja može biti preduvijet npr VT-x, AVX, SS4.. ili na VGA shaderi, dx.. do tad je sve slično, nakon tog dalje ne ide.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
protjeran
nisi nista morao reci za sta koristis proc zakljucio sam iz tvog posta tj i procesor ti ide u prilog jer pitas dali se stari proc prek 5+god i jos dual core isplati nadograditi na neki novi(quad...) tj. jos ces pricekati ovaj haswell pa ces vidjeti! ocigledno je da si nezahtjevan korisnik (zato sam naveo kao primjer q2 i winamp) nista zlonamjerno bez brige Samo si nezahtjevan korisnik i nisi u toku!si vidio kad recimo battlefield 3 u punom sjaju? pa sta ne pozelis imati jaci hardwer samo radi toga?ziv bio!
12 godina

ok sorry na preburnoj reakciji (vjerojatno pretjeranoj i zbog "malčice" zavisti prema tvojoj konfi {#}), istina nisam naveo ništa od trenutnih karakteristika moje kante pa evo:

- e8400 (nažalost vjerojatno "loš primjerak" ili je pri kraju jer i sa coolermaster vortex plusom bez clockanja jedva uspijeva održati podnošljivu temperaturu pa mi je žao ko psu što ga ne mogu clockat),

- asus p5kpl-am ploča (ograničena za clockanje, ali blizu 4.0 bi valjda mogla)

- 3gb ddr2 rama

- gtx550ti (tvornički clockana)

- win7 ultimate,

što sve uz monitor od max reze 1280×1024 zasad još uvijek daje relativno zadovoljavajuće perfomanse u igricama poput dead islanda riptide, bioshocka, skyrima, fallout serijala ili x-coma što je tip igrica koje preferiram (uz prastare rpg-ove), za battlefield 3 nisam previše zainteresiran (sad ću dobit hrpu negativnih, but jbga kad sam prestar i nedruželjubiv za takav tip igrica)

nedavno sam uzeo novije kućište od lc-a sa ugrađenim napajanjem od 600 wata (office serija, ali valjda bolje od prijašnjeg noname 400w), najviše radi ventiliranja pa sam stavio prednji i zadnji ventilator da bolje diše (ovo kao eventualna priprema za nove komponente)

...uostalom, pitanje o mom vlastitom upgrejdu nije najvažniji razlog pokretanja teme, koliko rasprava o zanimljivom testu koji je i meni pokazao neke razlike i da se jave eventualni kolege koji imaju iste dileme, a kad se razvije rasprava oko članka lako ubacim podpitanja, pa eto ako vam je zanimljiva tema pucajte 

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.5.2013 13:55 (picajzla0707).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

btw, beskorisne su teme usporedbe staro-novo

Pa tocno tako! Sto se mene tice stvari su vrlo jednostavne u vezi starog i novog. Hoces igrati igre u pristojnoj rezoluciji kupuj nove komponente i stavljaj najnoviji OS, neces igrati igre onda nije ni bitno koliko ti je star kompjuter, koji imas OS itd.. itd.. dokle god ti kompjuter radi "normalno".

12 godina
Sint1 kaže...
ihush kaže...

btw, beskorisne su teme usporedbe staro-novo

Pa tocno tako! Sto se mene tice stvari su vrlo jednostavne u vezi starog i novog. Hoces igrati igre u pristojnoj rezoluciji kupuj nove komponente i stavljaj najnoviji OS, neces igrati igre onda nije ni bitno koliko ti je star kompjuter, koji imas OS itd.. itd.. dokle god ti kompjuter radi "normalno".

upravo to, zato sam prošle godine i zamijenio prastaru 9600gso jer mi je do.izdilo da i sa najnižim postavkama trza na nekim igrama, pa sam je malko nasvirao na što je onda uzvratila penzijom (nedavno sam je vratio među radni narod uspješnim pečenjem u pećnici pa neka je za rezervu)

...ali zbog ovih najava mogućeg clockanja slabijih haswella (i naravno mog proca na umoru i neprestanih raskopavanja kompa radi kojekakvih crashova, što pripisujem starosti sustava) upgrade mi je sve bliskiji (makar još nisam smislio kako opravdati dragoj ženici investiciju od oko 2.000 kunića u komp "koji ionako radi")

...ali nisu baš tako beskorisne teme, bar nama sirotanovićima daju malko zadovoljštine kad vidimo da i stari (nasvirani) proc može bar malko konkurirati novome (recimo kao u testu spomenuti i dobro nasviran e8400 prema novom i3), uostalom na testu je dobro vidljiv pomak u većini igara samo na osnovu promjene na novi ili clockanja starog proca (za što su neki i na ovom forumu govorili da ništa posebno ne dobivaš u igrama)

13 godina
protjeran

inace nema tu nikakave usporedbe staro i novo u niti jednom segmentu! i5 (primjer) je za doslovno tri puta tj 140%+ brzi od dual cora...LP{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Sta znaci "isplati"?

1 1 hvala 0
12 godina

...ali nisu baš tako beskorisne teme, bar nama sirotanovićima daju malko zadovoljštine kad vidimo da i stari (nasvirani) proc može bar malko konkurirati novome (recimo kao u testu spomenuti i dobro nasviran e8400 prema novom i3), uostalom na testu je dobro vidljiv pomak u većini igara samo na osnovu promjene na novi ili clockanja starog proca (za što su neki i na ovom forumu govorili da ništa posebno ne dobivaš u igrama)

Ma pusti raju..jasno je kad imaš love lako novo kupit, al ovo novo staro donekle ima smisla.

Mislim lako usporedit, ima reviewa i usporedbi svega već online.

Al zato ovi koji imaju love kad kupuju tek nešto pušteno u prodaju sam da prvi u kvartu to kupe, ono "staro" daju u bescjenje pa i "sirotinja" može dobro proći{#}

sam ti piši, nađe se netko i za ovu temu{#}

uBlowMeBro?
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.5.2013 20:10 (u2Noobish4Me).
12 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

...ali nisu baš tako beskorisne teme, bar nama sirotanovićima daju malko zadovoljštine kad vidimo da i stari (nasvirani) proc može bar malko konkurirati novome (recimo kao u testu spomenuti i dobro nasviran e8400 prema novom i3), uostalom na testu je dobro vidljiv pomak u većini igara samo na osnovu promjene na novi  ili clockanja starog proca (za što su neki i na ovom forumu govorili da ništa posebno ne dobivaš u igrama)

Ukoliko primarno igraš na manjim rezolucijama, onda i nisi puno propustio. Ajde da je u pitanju 1920x1080 ili slično, ali ovako se ne bi zamarao s time previše.

Bitno da grafa podržava DirectX koji igra zahtjeva i da zavrti glatko igru bez nekakvih ultra detalja na rezoluciji na kojoj igraš (1280x1024 ako sam dobro shvatio).

Da bi zagušio proc trebaš i zvijer od grafe/monitora, a pošto ne ciljaš na high-end, nemaš ni brige oko proca. Prosto ko pasulj :D

14 godina

Kao intenzivni gamer koji je prešao s E8400 na Q8400 pa na kraju na trenutni i5 3570k mogu ti sa sigurnošću reći da se prelazak na Ivy Bridge isplatio, čak i s ovom mojom danas jadnom grafičkom. Core2 arhitektura je zastarjela i u novim igrama definitivno nije adekvatna za igranje (pogotovo multiplayer) bez nekih ozbiljnih izmjena overclockom, a ni onda ne uspije prismrdit novijim procesorima kao što su FX6-8XXX serija,  i5 i i7 itd.

Meni je osobno besmisleno čekat u nedogled novi hardver jer tako možeš čekat do mirovine da dođe nešto jače. Ako si u prilici da možeš kupit jači hardver i siguran si da je isplativi upgrade, uzmi. To je moja preporuka.

nanananananananananananananana BATMAAAAN
15 godina
neaktivan

Prelazak na noviju platformu se u prvom redu isplati zbog smanjene potrošnje električne energije koja je danas veoma skupa a biće sve skuplja i skuplja. Kada je riječ o mogućnostima za igranje novijih naslova.....imam jednog prijatelja koji mi nabija kompleks sa Athlon 64 3000+!!!{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
phoenix2003 kaže...

Prelazak na noviju platformu se u prvom redu isplati zbog smanjene potrošnje električne energije koja je danas veoma skupa a biće sve skuplja i skuplja. Kada je riječ o mogućnostima za igranje novijih naslova.....imam jednog prijatelja koji mi nabija kompleks sa Athlon 64 3000+!!!{#}

i kolko se mjesečno uštedi novaca prelaskom sa E8400 na recimo i5-3570k? 3kn?

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.5.2013 1:29 (Cryogenic).
15 godina
neaktivan

Pazi, ne možeš samo zamjeniti procesor. Uz procesor idu i druge komponente kao npr GPU kao najveći potrošač struje u računaru. Kad već to pominjem, moramo uzeti u obzir da su to različite klase procesora E8400 (dvije jezgre) ima Max TDP od 65W dok i5 3570k (četiri jezgre) ima Max TDP od 77W.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Stjepanj kaže...

inace nema tu nikakave usporedbe staro i novo u niti jednom segmentu! i5 (primjer) je za doslovno tri puta tj 140%+ brzi od dual cora...LP{#}

...pa nisi baš uzeo najbolji primjer za ono što je tom's hardware htio pokazati nizom objektivnih testova, jer si uzeo novi četverojezgreni prema starom dvojezgrenom (isto kao da danas usporediš taj isti i5 sa celeronom samo zato jer su oba recimo ivy bridge), no kad gledaš u klasi onda u testu možeš vidjeti da je stari e8400 sa mogućnosti clocka na 4.5ghz podjednak i3 3225, a u single-threaded čak i prema najboljem i5 na stocku, čak i uz turbo...

ono što možeš zaključiti iz tih testova jest koliko je intel uneredio korisnike zaključavanjem novijih procova jer sa naklokanim starim procesorom nemaš skoro nikakve koristi upgrejdati osim i isključivo na neki k model

eh, da je kojim slučajem taj i3 otključan kao i e8400 pa da ga možeš također dići na 4.5ghz onda bi to bilo nešto, a ovako možemo samo razmišljati koliko je intel smeće od firme

...sasvim je druga stvar što se moj e8400 pregrijava pa ni uz dobar cooler ne mogu iskoristiti tu njegovu prednost zbog čega i razmišljam o upgrejdu...a što je netko i primijetio, nakon pet godina krajnje je vrijeme za to (samo što ću ipak pričekati par mjeseci pa uzeti haswella i to vjerojatno k model jer se ovi drugi očito ne isplate)

16 godina
phoenix2003 kaže...

..ima Max TDP ..

-i opet zaključiješ bez razumijevanja? TDP nije potrošnja.

-drugi dio o uštedi energije s novjijim generacijama (za automobile vriejdi isto) je 99% marketing, 1% stvarne razlike, koja može biti + i - ovisi o potrošnji koja je povezana sa snagom (jer se u pravilu kupuje jači PC, ne jednak po performansama pa da se ide na manju potrošnju. Kod automobila nam je manje važno koliko konja je pod haubom ako ih je dovoljno, kod PCja je to (gamerski i teže aplikacije) glavni razlog prijelaska na novo (jače). ... pa tako novi sistem može imati RAM koji je štedljivjiji  ali će ga imati više.. itd.

btw TDP je termalna disparacija (odvođenje topline) koja je povezana s potrošnjom tj otporom koji se kao beskoristan pojavljuje kao toplinska enenrgija. Novje generacije (logično) npr smanjenjem proizvodnog procesa smanjuju otpor i napon potreban za prebacivanje logičkog stanja tranzistora... posljedica da će uz ISTU potrošnju, noviji CPU ISTIH performansi imati MANJI TDP. Zaključak? To je samo manji optor-manje topline koje se mora odvesti, mada je ta toplina direktna posljedica rada-snage.. ali nije usporedivno ni kod različitih CPUa (intel-AMD) jer se ne mjeri jednako. - totalno beznačajan podatak u kontekstu teme. Da je ostatak jezgre CPUa jednak između dvaju generacija, tad bi TDP mogao biti pokazatelj (neprecizan), ili možemo reći da unutar iste generacije jači (opterećeniji) procesor više troši i više se zagrijava, dok u idlanju manje troši i manje se zagrijava. U kontekstu performansi može neki supercomputer biti isplatljiviji po watu ili jači po watu... ali u ovoj temi to nije mjerilo.

Kako bolje shvatiti TDP? - Zamisli idealnu situaciju, otpor = 0, tad se sva uložena energija pretvara u koristan rad, bez zagrijavanja CPUa što je zapravo gubitak (jer CPU nije grijalica kojoj je cilj proizvesti toplinu). Takav CPU bi imao TDP=0, ali to ne znači da troši 0 (ništa)... troši manjie-više-jednako... (nepoznato u hipotetskom primjeru).

Čak nisi sasvim promašio, evo (kao đavolji advokat, kontra primjer)

Postoji i mogućnost uštede energije... jer CPU koji više grije okolni prostor, ako imaš klima uređaj, tad ćeš trošiti struju narashlađivanje prostorije, logično ako CPU manje zagrijava prostoriju, manje će klima uredaj morati potrošiti energije da bi rashladio na željenu temperaturu.. ali to nije manja potrošnja PCa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.5.2013 8:47 (ihush).
13 godina
protjeran
dao si mu za primjer najaci i5 pa ima ih i nesto slabijih ak se ne varam s tdp-om od 55w ili za usporedbu uzeti i3 koji je opet za duplo jaci proc(neznam na pamet koliki mu je tdp)!LP
15 godina
neaktivan
ihush kaže...
phoenix2003 kaže...

..ima Max TDP ..

btw TDP je termalna disparacija (odvođenje topline) koja je povezana s potrošnjom tj otporom koji se kao beskoristan pojavljuje kao toplinska enenrgija.

Ja lično smatram da kolegama na forumu ne moram crtati da toplota koja razvija neki procesor nastaje produktom struje A i napona V. Što je veća potrošnja, čip razvija više toplote ali je razlika u efikasnosti čipa. Znači ako uzmemo za primjer dva CPU (Q9650 i i7 2600K) gdje oba imaju TDP od 95W i7 će trošiti manje električne energije jer će isti ili teži zadatak obaviti u manje vremena a što je direktno povezano sa potrošnjom električne energije.

Ja iz ličnog iskustva znam šta znači efikasnost jednog procesora ili platforme. Godima učestvujem u BOINC projektima (treći sam u BIH) i dobro znam šta znači držati 24/7 jedan Q9650@4GHz. Prelaskom na efikasniju platformu (i7 2600k) daleko manje trošim električne energije.

14 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...

ok sorry na preburnoj reakciji (vjerojatno pretjeranoj i zbog "malčice" zavisti prema tvojoj konfi {#}), istina nisam naveo ništa od trenutnih karakteristika moje kante pa evo:

- e8400 (nažalost vjerojatno "loš primjerak" ili je pri kraju jer i sa coolermaster vortex plusom bez clockanja jedva uspijeva održati podnošljivu temperaturu pa mi je žao ko psu što ga ne mogu clockat),

- 3gb ddr2 rama

- win7 ultimate,

što sve uz monitor od max reze 1280×1024 zasad još uvijek daje relativno zadovoljavajuće perfomanse u igricama poput dead islanda riptide, bioshocka, skyrima, fallout serijala ili x-coma što je tip igrica koje preferiram (uz prastare rpg-ove), za battlefield 3 nisam previše zainteresiran (sad ću dobit hrpu negativnih, but jbga kad sam prestar i nedruželjubiv za takav tip igrica)

nedavno sam uzeo novije kućište od lc-a sa ugrađenim napajanjem od 600 wata (office serija, ali valjda bolje od prijašnjeg noname 400w), najviše radi ventiliranja pa sam stavio prednji i zadnji ventilator da bolje diše (ovo kao eventualna priprema za nove komponente)

...uostalom, pitanje o mom vlastitom upgrejdu nije najvažniji razlog pokretanja teme, koliko rasprava o zanimljivom testu koji je i meni pokazao neke razlike i da se jave eventualni kolege koji imaju iste dileme, a kad se razvije rasprava oko članka lako ubacim podpitanja, pa eto ako vam je zanimljiva tema pucajte 

Taj dualac ti je debeli bottleneck za gtx550ti

MOJ YOU TUBE CHANNEL: http://www.youtube.com/user/Megatr0nHR BATTLELOG: Megatr0n_HR
14 godina
phoenix2003 kaže...
ihush kaže...
phoenix2003 kaže...

..ima Max TDP ..

btw TDP je termalna disparacija (odvođenje topline) koja je povezana s potrošnjom tj otporom koji se kao beskoristan pojavljuje kao toplinska enenrgija.

Ja lično smatram da kolegama na forumu ne moram crtati da toplota koja razvija neki procesor nastaje produktom struje A i napona V. Što je veća potrošnja, čip razvija više toplote ali je razlika u efikasnosti čipa. Znači ako uzmemo za primjer dva CPU (Q9650 i i7 2600K) gdje oba imaju TDP od 95W i7 će trošiti manje električne energije jer će isti ili teži zadatak obaviti u manje vremena a što je direktno povezano sa potrošnjom električne energije.

Ja iz ličnog iskustva znam šta znači efikasnost jednog procesora ili platforme. Godima učestvujem u BOINC projektima (treći sam u BIH) i dobro znam šta znači držati 24/7 jedan Q9650@4GHz. Prelaskom na efikasniju platformu (i7 2600k) daleko manje trošim električne energije.

pozivaš se na uštedu el. energije kao da mjesečno štediš 100 eura na struji, istina je da noviji procevi manje troše struje, al opet ne tolko značajno.

14 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Energetska efikasnost se ne gleda po odradjenom poslu, to je postotak energije koju uredjaj iskoristava za ono sto mu je namjena. Istina da ce i7 istog TDP-a ko Core Quad potrositi manje struje jer mu je za isti posao potrebno manje vremena, no istina je i da ce i7 u sat vremena punog opterecenja potrositi manje od Quada u sat vremena punog opterecenja (na frekvenciji i naponu na kojima imaju deklariran isti TDP). Energetski efikasnije je dizajniran a za to je zasluzna arhitektura i proizvodni proces.

15 godina
neaktivan

@Cryogenic - Za 24/7 100 ojra je mačji kašalj vjerujte mi na riječ. Na godinu izađe (u mom slučaju) 220 ojra!{#} 

@BlueMax  - O tome ja govorim. Ima razlike ali za one koji maksimalno iskorištavaju stvar (kao ja npr.)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
MARKOcVp kaže...
picajzla0707 kaže...

- 3gb ddr2 rama

- win7 ultimate,

Taj dualac ti je debeli bottleneck za gtx550ti

to mi je prvi glas da e8400 bottlnecka gtx550ti, pogotovo "debeli"...ali provjerit ću 

13 godina
protjeran
ne zamaraj se bootleneckom na fullhd rezi gurat ce ok gtx550ti nije ovo tema za to pa da se sad 5 stranica pise o tome!sto se tice potrosnje zamjenio sam komplet platformu 1366 s 2011 moram reci da mi je racun za struju pa barem 100kn manji (mjesecno) stari proc/gpu sam stalno drzao ocan na 3.8ghz(min 160+w je trosio) dok mi ovaj i7 3820 u idle trosi svega 20w a max 100w(prime)a da ne govorim koliko mi je staro napajanje vuklo struje pa za duplo vise da bi to sve nahranilo!sto se tice hep racuna isplati se
15 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
ne zamaraj se bootleneckom na fullhd rezi gurat ce ok gtx550ti nije ovo tema za to pa da se sad 5 stranica pise o tome!sto se tice potrosnje zamjenio sam komplet platformu 1366 s 2011 moram reci da mi je racun za struju pa barem 100kn manji (mjesecno) stari proc/gpu sam stalno drzao ocan na 3.8ghz(min 160+w je trosio) dok mi ovaj i7 3820 u idle trosi svega 20w a max 100w(prime)a da ne govorim koliko mi je staro napajanje vuklo struje pa za duplo vise da bi to sve nahranilo!sto se tice hep racuna isplati se

Ja uporno pokušavam da dokažem.... Drago mi je da se javio ne samo neko ko ima praktičnog iskustva već neko ko zarađuje novac za plaćanje računa i broji svaki kWh!

13 godina
protjeran
radi se o tome da sam imao kakti stare komponente od nekakvog srednje kvalitetnog napajanja,(ali je bilo slabo grijalo se i vuklo je nepotrebnu struju da bi nahranilo sve komponenete lajcki receno) proc i grafa na max oc znaci nema speed stepa ni na grafi ni na cpu prema tome potrosnja je bila maximalna a shodno tome i racun za struju inace komp mi je kad zbrojis 20 dana u mjesecu upaljen bez prestanka, za mjesec se lako nabere 100kn inace sam zbrajam mjesecnu potrosnju pa znam!!LP
12 godina
neaktivan

S obzirom na nisku voltažu, ništa cudno.

Ali kada se recimo klokne Sandy Bridge E, onda vam sve priče padaju u vodu.

Konfa sa 3930K kloknutim na 4.8-4.9 GHz pri prajmanju vuče iz zida osjetno preko 500W (mjereno sa watmetrom iz Bauhausa).

Lijepo je uspoređivati stare kloknute konfe sa novim stock konfama, ali činjenica jest da je po pitanju potrošnje nerijetko slučaj da energetska efikasnost i nije prednost novih platformi (bilo grafi, bilo procesora).

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.5.2013 14:05 (dh41400).
15 godina
odjavljen

Svi procesori imaju istu energetsku efikasnost, koja iznosi ravno 0%. To znači da 100% energije iz utičnice ode na otpadnu toplinu. Računanje ne konzumira energiju (to je koristan dio), a toplina je nusproizvod rada procesora, tj preklapanja tranzistora.

Naravno neki razvijaju manje topline za istu količinu operacija, i time ih možemo nazvati učinkovitijima, ali efikasnost im je i dalje 0%.

Svi smo mi Mentalist.

1 2 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice