Usporedba dva chipseta

poruka: 9
|
čitano: 2.543
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Usporedba dva chipseta

Dobio sam temu za seminar : Usporedba Intel-ovog i AMD-ovog chipseta koji su izašli u 2013 godini. Sad me zanima ima li neko da se razumije u to , da nađe dva chipseta ( iz 2013) i napravi kratku usporedbu, jer se ja u to basš i ne razumijem ?  Hvala najlijepše !!

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Usporedba dva chipseta

Intel ove godine izbacio Lynx PointPCH, dok AMD nije izbacio novi čipset još od 2011. godine (Hudson FCH) - mislim da ti treba nova tema za seminarski rad.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan
dany121 kaže...

Sad me zanima ima li neko da se razumije u to , da nađe dva chipseta ( iz 2013) i napravi kratku usporedbu, jer se ja u to basš i ne razumijem ?

Zamisli kada nitko na svijetu ne bi ni takao ono u što se ne razumije. Kako bi znanost napredovala? {#}

Poanta seminarskog rada je da nešto istražiš i naučiš.

What Andy giveth, Bill taketh away.
12 godina
neaktivan

Istrazivao sam, al AMD-ova stranica ne radi pa ne mogu doći do podataka, a možda su se neki ljudi već susretali sa tim pa bi mi pomoć dobro došla.

12 godina
neaktivan

Hrx - A jel možeš onda napraviti usporedbu amd od 2011 i neki intelov od 2011 ?

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.9.2013 18:47 (dany121).
15 godina
odjavljen
Usporedba dva chipseta

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
16 godina
neaktivan
Usporedba dva chipseta

Kao što je rustweaver napisao, to je tvoj rad - tvrdnja da se ne razumiješ u materiju nije isprika da ga prebaciš na nekog drugog.

Mogu ti pomoći da počneš. Prije trenda integracije memorijskog kontrolera u sam procesor, riječ čipset (chip set - skup čipova) podrazumijevala je postojanje najmanje dva čipa - tzv. northbridge čip sadržavao je sučelja prema brzim uređajima, prvenstveno memoriji i grafičkom procesoru, dok je southbridge čip sadržavao sučelja prema sporim uređajima - diskovima, vanjskim uređajima (serijski i paralelni portovi, USB, Ethernet, ...).

2003. godine, kod Athlona 64, memorijski kontoler je integriran u procesor, ali je AMD zadržao klasični raspored, budući da je u northbridgeu ostavljeno sučelje prema grafičkom čipu. Intel je 2008. godine u Core iX seriji integrirao memorijski kontroler, grafiku i PCIe kontroler, stoga northbridge više nije bio potreban, te se svi Intelovi čipseti od 2008. godine sastoje od jednog čipa koji preuzima funkciju koju je ranije imao southbridge - Platform Controller Hub, s zvučnom i mrežnom karticom, sučeljima prema diskovima, USB-om, ... AMD je slijedio taj trend s Llano i Brazos platformama 2011. godine i Fusion Controller Hubom.

Dakle, uzemo li 2011. godinu, možemo usporediti Intelovu Cougar Point seriju čipsetova (H/P/Z/Q/B 6x) i AMD ovu Hudson seriju. Ako razmatramo dvočipne čipsetove, potrebno je vratiti se u 2008. godinu i usporediti Intelovu Eaglelake seriju (P/G/B/Q 4x) s AMD 7xx serijom čipsetova.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

1 0 hvala 0
16 godina
hrx kaže...

Kao što je rustweaver napisao, to je tvoj rad - tvrdnja da se ne razumiješ ...

i tu treba stati. Google i wiki su dovoljni (koliko god netko tvrdio da ''nema ništa na netu..'')

samo naputak: chip-set.

-Chip je svaki 'čip', set je 'skup' tj nešto u setu-kompletu, logika koja je zadužena za kompletan rad sistema, tj povezivanja pojedinih komponenata. Chipset je na MBO, ostalo su dijelovi kao CPU, RAM, VGA, USB, PCI-PCIex...

BIOS. Osnovno podešavanje direktno povezano s terminima kao chipset npr kontroler (PATA-SATA, I-II-III ...) kao i CPU generacija, RAM i sl.

Chipset je 'vezivo' svih komponenti sistema tj računala (ali ne samo PC, nego bilo kojeg današnjeg 'pametnog' uređaja koji ima neki chip, dok se CPU ne mora tako klasificirati).

To je dovoljno za googlanje i pisanje seminara.

edit: i btw, osvrt na AMD i Intel kao proizvođače. AMDu je to uvijek bio sporedan job, iz nužde dok izvacije novu seriju (CPU-chipset) pa su glavni proizvođači (po zastupljenosti) VIA i nvidia.. (koji proizvode za obje platforme), dok intel proizvodi za sebe ali je to njemu jedan od core biza, tj zarada. Kao što trenutno stanje pokazuje, AMD tone... pa nije prava tema-usporedba ta dva proizvođača.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.9.2013 19:54 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice