Problem pri zamjeni procesora

poruka: 21
|
čitano: 3.700
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Pozdrav društvo, imam za mene nerješiv problem pa ako netko ima rješenje nek napiše.

Naime imam staru mašinu sa sljedećim komponentama:

Operating System  Windows XP Professional 32-bit SP3

CPU  Intel Pentium 4 2.4 ghz  Northwood 0.13um Technology

RAM  2,00GB Dual-Channel DDR @ 199MHz (3-4-4-8

Motherboard  P4i65GV (mPGA478)

I sad prijatelj mi dade procesor Intel Pentium 4 Prescott 3.4ghz, na internetu sam popratio i matična je kompaktibilna sa ovim procesorom, BIOS je najnovija moguća verzija za ovu matičnu.

I promijenim ja proc, ubacim i hladnjak sa bakrenom jezgrom, za svaki slučaj prije vratio sam Bios postavke na default, pokrenem računalo i pojavi mi se ovo:

Bios Bios

Molim pomoć

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 21:47 (Iksoner).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Odspoji svu periferiju pa startaj računar....

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Jesi probao oba procesora na istoj verziji BIOS-a? Je li možeš uopće ući u BIOS? 
Tipkovnica PS2 ili USB?  

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

phoenix2003 

Probao sam to, čak izvadio i grafičku, prikopčao monitor na integriranu ali nema promjene

turbojc

Ova verzija BIOS-a mi je došla s pločom kad sam ju prije nekoliko godina kupio, znači na službenoj stranici posljedna verzija 2.30, na toj verziji radi stari procesor bez problema

Tipkovnica i miš PS2

Funkcija F1 za resume i F11 za boot ne rade pri prvom kliku nego kad kliknem jednu od njih ništa se ne dogodi te tada odem u Bios setup sa F2 i izađem iz biosa bez spremanja  tada se prije odabrana funkcija nastavi ako je Resume pojavi se Windows xp prozor lagano taman i ništa se ne događa tj zamrzne se slika, drugom opcijom probao sam bootat sa cd-a ali prilikom pokretanja Windowsa zamrzne se.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ako opet prijavi grešku ugasi računar izvadi bateriju iz matične ploče na 10 sekundi pa je vrati odspoji i HDD(ove) pa startaj ponovo bez periferije.

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Probao sam vaditi bateriju, resetirati CMOS ali nije koristilo, no probat ću opet da odspojim i HDD i Optiku

Usput još jedno pitanje jel čudna temperatura ovog procesora od 75 stupnjeva, s obzirom da samo Bios radi jer neće dalje, ne prikazuje uvijek 75, vrti brojeve od 67 do 75 u bios-u, čudno mi je jer nebi trebao imat neko veliko opterećenje sa biosom ili ipak bi?

Temp Temp

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Za taj procesor je poznato da je vruć ali moguće je da je loša pasta i da hladnjak nije dobro sjeo na njega.

P.S. Kada odspajaš periferiju, da li odspojiš i tipkovnicu? Pretpostavljam da da ali samo da te napomenem i na to. Bilo bi dobro da testiraš i sa nekom drugom za koju 100% znaš da je ispravna.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 22:25 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

A termalna pasta je neka marka Vio, sigurno nije neki kvalitet ali nisam bio u mogućnosti uzet neku kvalitetniju

Odspajao sam i tipkovnicu također no nije pomoglo, da li bi ovo moglo biti do procesora, da nije u kvaru? ali ipak onda ne bi mogao upalit računalo zar ne? Možda ga odnesem u neki servis na test ako budem imao vremena

Ne znam šta da radim više, možda da flasham sam Bios?ili nema potrebe ako je došla s njim najnovija verzija?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

..."ako je došla sa njim nova verzija"?! Sa procesorom nije došla nikakva verzija BIOS-a. BIOS čip se nalazi na matičnoj ploči a ne u CPU. Flešaj ploču zadnim službenim BIOS-om.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Probao sam ukloniti svu periferiju, i hdd, nema koristi samo javlja drukčiji unkown bios error =EFC7

Probao ići sa Windowsom u safe mode ali nema koristi, malo krene učitavat hard disk i zamrzne

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

phoenix2003

Izvini pogrešno sam napisao, mislio sam sa njom tj sa matičnom pločom, gore iznad sam objasnio da je došla matična sa već najnovijom verzijom 2.30, to je posljednja verzija na službenoj stranici za ovu ploču

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Vrati procesor koji si imao ranije i vidi kako će se računar ponašati.

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Vratio sam, sve normalno radi, kao i prije...

Stara mašina al mnogo glavobolje zadaje :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

da nisi skrivio koji pin od procesora ili slomio ili slicno?nemoj se uopce zahebavat sa tim.. dobit ces vise problema nego neke performanse.. cak i da proradi proc.. po meni se uopce ne isplati zaj sa tim.. 

xfact
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 23:28 (=xfact=).
Moj PC  
0 1 hvala 1
15 godina
neaktivan

Pokušaj odspojiti konektore za USB front panel ili ako imaš straga USB konektore koji se žicom spajaju na matičnu ploču, odspoji i njih pa testiraj...

Također u BIOS-u pokušaj naći i isključi boot detekciju USB mass storage devices (ili tako nekako slično se zove opcija).

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 23:58 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Re: Problem pri zamjeni procesora
Iksoner kaže...

Usput još jedno pitanje jel čudna temperatura ovog procesora od 75 stupnjeva, s obzirom da samo Bios radi jer neće dalje, ne prikazuje uvijek 75, vrti brojeve od 67 do 75 u bios-u, čudno mi je jer nebi trebao imat neko veliko opterećenje sa biosom ili ipak bi?

Ako ti prikazuje tu temperaturu u bios prozoru onda to nije u redu. Imao sam taj procesor i u idle se uvijek kretalo oko 40 C. Provjeri jos jednom da li ti je hladnjak nasjeo dobro, mislim da su ti stari mehanizmi zahtjevali dobro pozicioniranje  i poprilicnu silu za zahvatiti kopcu koja drzi hladnjak na procesoru. 

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend ----- | -----
12 godina
neaktivan

=xfact=

Svi konektori na procu su uredu, a gle i neda mi se nešto više s ovim nadotezat ali ipak me nekakao zanima u čemu je problem jer ima ljudi na internetu po drugim forumima koji kažu da bez problema koriste ovu matičnu i ovaj procesor

phoenix2003

Probao i to i ne pomaže

Zura

Ne znam meni se čini da lijepo nasjedne jer tako postavim i ovaj stari od 2.4ghz i on ima temp oko 40, također kada skinem hladnjak pasta je razmazana tanko što znači valjda da sjedne lijepo

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A da probaš staviti novu pastu? Ipak za svaki slučaj. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Svakako mi je ove paste nestalo dok sam ova dva procesora mijenjao, nabavit ću novu al opet to je drugi dio problema, jer kada bh uspio pokrenut Windowse sa ovim procesorom tad bih rješavao pitanje temperature :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Probaj ti prvo obrnuto odraditi to, riješi temperaturu, pa onda podizanje OS-a. :D

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

A do paste je sigurno visoka temperatura, morat ću potražiti malo kvalitetniju

Čini mi se da je situacija nerješiva i najbolje da odustanem, evo maloprije sam flashao bios iako je već bio posljednja verzija, no ni to nije pomoglo

Odnijet ću proc na servis da oni vide radi li on uopće ispravno a ako bude sve uredu s njim onda je neka viša sila :)

Ako netko ima još ideja neka slobodno napiše, možda mi se dadne još koji put zamijenit procesore

Lijep pozdrav i hvala na pomoći

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice