Pomoć oko nadogradnje Asus P5KPL i Q8300

poruka: 8
|
čitano: 2.658
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Imam jednu nedoumicu, naime radi se o ploči P5KPL http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5KPL/, i našao sam u oglasima povoljan Q8300 pa razmišljam da zamjenim svoj Core2Duo, ali na popisu podržanih procesora je samo Q8200 tako da vjerovatno ne može,ali eto htio sam čuti vaše mišljenje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.11.2011 12:19 (zrimo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Pomoć oko nadogradnje Asus P5KPL i Q8300
Ne možeš.Stavi bolje q200
Zaradite novce http://bux.ratovi.net/?r=robimarko
15 godina
neaktivan

Bi ali ne mogu ga naći, kao ni q6600 u svakom slučaju hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-možeš, to je ista jezgra (samo nije updateana lista na ASUSu..). Naravno uvjek noviji BIOS i sl.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

-možeš, to je ista jezgra (samo nije updateana lista na ASUSu..). Naravno uvjek noviji BIOS i sl.

Ma imam najnoviji bios, ali stvarno ne znam nekako mi je riskantno kupit pa da onda ne može. I meni je to smiješno ista jezgra samo različit takt a da nije na listi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.11.2011 14:08 (zrimo).
16 godina

- usput (ako nekome zatreba informacija), uvjek se provjerava koja je jezgra, npr stari E6600 (2.4) i novi E6xxx (rebrandana serija) nisu isti CPU tj jezgra, voltaža.. prepoznavanje je jedna stvar (microcode, update BIOSa) dok je najvažnije da chipset podržava jezgru, tj da ima odgovarajuće voltaže za CPU. U suprotnom je vrlo lako uništiti MBO-CPU. Prije takve zamjene je često potreban noviji BIOS, provjeri se lista BIOSa za konkretnu MBO i vidi dali je uopće neki update koji je povezan s tim. BIOS je tad potrebno (poželjno) nadograditi prije zamjene, ali nije strogi uvijet.

btw, osim stvarno povoljne kupnje polovnog CPUa često se ne isplati, noviji CPU na novijoj MBO znaju biti višestruko jači pa i jeftiniji, ponekad je pametniji-optimalniji izbor kupiti novu MBO i CPU, ako se staro može prodati. Uz to CPU (ove kategorije) često zna bit jako OCan, to mu ipak skraćuje vijek trajanja... mali rizik, kao sa svakom polovnom komponentom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.11.2011 15:10 (ihush).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Ma procesor je nov u kutiji s godinu dana garancije, jedino što me brine je da ga bios neće prepoznati, a ako ga kojim čudom i prepozna ko zna hoće li raditi kako treba.

Ma Asus i njihova podrška, podrže jedan procesor iz svake serije i to je to, gledam i druge ploče iz P5KPL serije npr. P5KPL SE podržava samo Q8400.

Znači moguće je i da i ne, očito je da ne mogu biti 100% siguran da će raditi, a tako nema smisla onda kupovati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ako je ista jezgra (voltaža itd) mora raditi, čak i ako nema microcode za odgovarajući CPU. Pošto su svi CPUi (obični) zaključanog množitelja, samo može bit npr downclockan FSB, ali pošto je iz serije koju podržava, mora raditi.

primjer, isti chipset g31-ich7 P4KPL-AM ima navedene sve Q8x00 CPU, nema razlike... (osim interesa/ljenosti proizvođača).

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2011 10:25 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice