meni je jedino žao kod mog i7 1700K što ovaj K ne smijem koristiti 
meni je jedino žao kod mog i7 1700K što ovaj K ne smijem koristiti 
Stoji mu taj K inicijal za kameno doba litografija. Zapravo sam si ga nazvao 1700K, nadodaš samo a.d. .
Drzmo se ekipa, sto nas vise je*u, mi vise kupujemo!

scion of the storm
Nesto se gadno dogada na trzistu i5 14600K je dosegao 250e minimum cijenu, procesor je doslovno tesko uopce kupit vani ako ovako nastavi probit ce 300e..
A Ryzen 5800x da ne spominjemo, još brže raste cijena i uskoro možda prestigne i taj 14600k:
To je sve zbog suludih cijena memorije. Prelazak sa DDR4 na DDR5 plafrome je sada jako skup, a za nekog tko je na DDR4 platformi i ima dobar kit DDR4 memorije Zen3 i 14. generacija Intela su maximum sto mogu kupiti bez prelaska na DDR5.
Zato im i ide cijena gore.
Nesto se gadno dogada na trzistu i5 14600K je dosegao 250e minimum cijenu, procesor je doslovno tesko uopce kupit vani ako ovako nastavi probit ce 300e..
Taj proc je najmanje tražen i prodavan, imaš slike ovde sa amazona i newegga od prije. Stoga ga se nije isplatilo nabavljat dobavljat imati na lageru. Kad je nestao sa lagera potražnja postaje veča od ponude, uz podršku dd4 na njemu to je rezultat. Sve šta podržava dd4 ide gore.
DDR4 postaje novo normalno za 2026. pa treba podići cijene 
Preskače mi sa slovima nova wireless tipkovnica .
moram skontati zakaj
Nista, red je loviti ddr3 dok ga jos ima. Mada citam da i njemu cijena raste 
Došla ploča, počnem rastvarat kutiju reko wtf teško u 3pm pa nije kamenje unutra valjda ali tješim se pouzdan dućan.Drugi wtf znam da je Intel LGA soket uvjeren da AMD ima još uvijek pinove na procesoru i čitam naljepnicu i češem se po glavi,kaj briju ovi iz Future 
...i pizdeka isporučili danas
https://x.com/SemiAnalysis_/status/2024210656476745799
"Intel has badly missed their 18A performance comparisons set out 2 years ago! Panther Lake on 18A has new CPU cores with 5-10% higher IPC, yet is barely more efficient vs Lunar Lake on TSMC N3B with the same core counts. Back in 2024, we covered Intel's claims of it's 18A process having similar or better performance per watt vs TSMC N2, yet it barely competes with the original N3 process that debuted in 2023 products despite having Nanosheet transistors and Backside Power Delivery that would help most with large 5+GHz Intel CPU cores"
ko bi rekao, Intel opet najavio više nego što može isporučiti
Šteta.
"Intel has badly missed their 18A performance comparisons set out 2 years ago! Panther Lake on 18A has new CPU cores with 5-10% higher IPC, yet is barely more efficient vs Lunar Lake on TSMC N3B with the same core counts. Back in 2024, we covered Intel's claims of it's 18A process having similar or better performance per watt vs TSMC N2, yet it barely competes with the original N3 process that debuted in 2023 products despite having Nanosheet transistors and Backside Power Delivery that would help most with large 5+GHz Intel CPU cores"
1. Sori, al promašio si fudbal sa ovom usporedbom. Usporedio si ih po efikasnosti a zanemario arhitekturu:
- Lunar Lake je dizajniran kao low-power mobile-first arhitektura
- Panther Lake je high performance CPU arhitektura. I da, obećaje štedljivost Lunar Lakea, ali uz performanse Arrow Lakea.
- Usporedio si kruške i lubenice. Tj usporedio si tigra sa kućnom macom, rekavši da bi tigar trebao manje jesti od mace.
2. Efikasnost nodea, tu još nisam 100% siguran u Intelovu efikasnost zbog prošlih rana, ali njihov 18A smo vidjeli i revieweri su reviewali prve laptope. TSMC N2 nismo još vidjeli.
Također, node je njihov, oni kontroliraju troškove i utječu na cijene tih CPU tileova. I sa godinama će SIGURNO poboljšati yieldove, smanjiti troškove i optimizirati chiplete koji se na njemu proizvode (density, clock, TDP).
Nisam baš zagovaratelj Intela, ali oni su u današnjoj situaciji good guy i underdog sa potencijalom.
Sjeti se prvog Ice Lakea na 10nm, mislim da su bile 2 jezgre, možda 4. Da bi na kraju evoluiralo u Tiger, pa Alder, pa Raptor Lakeove.
1. Sori, al promašio si fudbal sa ovom usporedbom. Usporedio si ih po efikasnosti a zanemario arhitekturu:
- Lunar Lake je dizajniran kao low-power mobile-first arhitektura
- Panther Lake je high performance CPU arhitektura. I da, obećaje štedljivost Lunar Lakea, ali uz performanse Arrow Lakea.
- Usporedio si kruške i lubenice. Tj usporedio si tigra sa kućnom macom, rekavši da bi tigar trebao manje jesti od mace.
2. Efikasnost nodea, tu još nisam 100% siguran u Intelovu efikasnost zbog prošlih rana, ali njihov 18A smo vidjeli i revieweri su reviewali prve laptope. TSMC N2 nismo još vidjeli.
Također, node je njihov, oni kontroliraju troškove i utječu na cijene tih CPU tileova. I sa godinama će SIGURNO poboljšati yieldove, smanjiti troškove i optimizirati chiplete koji se na njemu proizvode (density, clock, TDP).
Nisam baš zagovaratelj Intela, ali oni su u današnjoj situaciji good guy i underdog sa potencijalom.
Sjeti se prvog Ice Lakea na 10nm, mislim da su bile 2 jezgre, možda 4. Da bi na kraju evoluiralo u Tiger, pa Alder, pa Raptor Lakeove.
Sorry, hvala i tebi i Borisu što imate tako dobro mišljenje o meni, ali ne stojim ja iza portala SemiAnalysis
Onda su oni promašili 
Nisam ni kritizirao tebe kao osobu, nego ovo što je napisano.
Ja čekam Panthera ko ozebli Sunce.
Btw čudno mi je da na Bug portalu nije bila ni jedna vijest o predstavljanju Panther Lakea i 18A procesa, a toliko o gadgetima sa CES-a.
Došla ploča, počnem rastvarat kutiju reko wtf teško u 3pm pa nije kamenje unutra valjda ali tješim se pouzdan dućan.Drugi wtf znam da je Intel LGA soket uvjeren da AMD ima još uvijek pinove na procesoru i čitam naljepnicu i češem se po glavi,kaj briju ovi iz Future 
...i pizdeka isporučili danas
Bolje pinovi na procesoru, nego na socketu.
Na intelu sam dvije ploče ukakio jer sam pretegao hladnjake.
Tu je AMD ukakio s AM5 socketom.
bolje da je ostao na starom.
Kopiraju Intel, nažalost. 
E da, na koliko vi zatežete CPU "kiler"?
Ja ga preslabo zategnem, a vidio sam jednog koji je također spigao pinove krvničkim zatezanjem.
Jel koristite kakav alat koji ima limit momenta?
Na ranijim socketima Intela pinovi su bili kvalitetniji, mogao si stegnuti koliko hoćeš, a danas moraš paziti jebački.
Općenito su sve ploče bile teže, s kvalitetnijim materijalima, tako je u cijeloj industriji, ništa novo.
Ne znam da postoji uređaj koji mjeri jačinu pritiska na CPU.
Idi s teorijom, bolje manje nego više.
ps
I ne, nisam krvnički zatezao, već "normalno"
Pod normalno mislim na srednje jako zatezanje, kako sam uvijek i zatezao.
Ja ga ovako stežem slika dolje.
Ako tako zatežeš, onda će ti otpasti točak.
Tako ćeš odvrnuti vijak.. 
Uz Threadrippere dolazi moment ključ baždaren na određenu silu i zadanim slijedom zatezanja, ali tamo je i nešto više pinova :) (stariji 4094 i 6096 aktualni).
E da, na koliko vi zatežete CPU "kiler"?
Ja ga preslabo zategnem, a vidio sam jednog koji je također spigao pinove krvničkim zatezanjem.
Jel koristite kakav alat koji ima limit momenta?
Ja ne znam sta se uopce ima pretegnut.. bilo da imas pinove na procesoru ili na ploci, hladnjak dotegnes do te mjere kad pocne ic tesko, tu stanes i gotovo, ja osobno tak radim i nikad nikakvih problema. To krvnicko zatezanje koje ljudi rade je stvarno suludno i moze napravit samo stetu... tipa evo za auto, bmwov b48 motor ima "problema" sa pucanjem kucista filtera ulja, pogodi zasto.. ili zatezanje vijaka kotaca na 25+kg, pa normalno da ce ponekad neki puknut jer je stegnut duplo vise nego sto treba bit.
Ja neznam za drukčije pa možda i bolje jer sam oduvijek na Intelu,Boro sakrij se
,al nikad nisam spigao pinove na matičnoj.Jednom smo ih uspješno poravnali kad je prijatelju lik uvalio takvu matičnu preko njuškala.
Ja jesam na jednoj ploči kada sam prvi put kupio antifriz cooler.
Jednostavno sam pretegao, a nisam silio, drukčija sila je potrebna za razliku od zračnog hlađenja.
Zato ne volim kad ljudi govore "krvnički ga je stegao" ?!
Znaju li oni kako ja kao majstor Aikida mogu stisnuti. Bar mi imamo jake šake i podlaktice općenito.
Meni ne treba "šrafciger" kada zatežem.
No, kako s ljudima, tako i s računalnom opremom sam nježan kao bebica.
Koja to budala "krvnički" doteže vijke.
Ja neznam za drukčije pa možda i bolje jer sam oduvijek na Intelu, Boro sakrij se
,al nikad nisam spigao pinove na matičnoj.Jednom smo ih uspješno poravnali kad je prijatelju lik uvalio takvu matičnu preko njuškala.
Da nazalost athlon 650 i kurton xp su me razdjevičili, sve nakon toga samo plavo i kruto
Evo zadnjeg AMD ikada, Athlon xp Barton 2800 ocan "s grafitnom olovkom" na 3200xp, polomljen die nakon stavljana Thermaltake Orba za kojeg je trebala sila od 170kg da se zakaci za socket s polugom od barem 90cm
Nazalost tj na moju srecu 3x Asus mbo su krepale s njim