Mali tutorijal o procesorima (za početnike)

poruka: 528
|
čitano: 313.268
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Sry zaboravio sam napisat Celeron E3400 2.6 ghz

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Mali tutorijal o procesorima (za početnike)

A Core2Duo?

Prestanite stavljati zarez,tamo gdje je odavno trebala biti tocka!
12 godina
neaktivan

nisam siguran ali mislim da je E4300 1.8 ghz

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Bolji je taj Celeron što se vidi iz ovih benchmarkova

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core2-Duo-E4300-vs-Intel-Celeron-E3400

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Koji procesor uzeti izmedu ova dva 1. i7 4770k 

2. i7 4820k 

Koji je bolji od ta dva s obzirom na cijenu

MZ

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ovisi o namjeni. 

Bas sam prekjucer gledao kako mu je niska cijena.{#}

Ja bi osobno rade isao na 4820k,posto ima veci OC potencijal,a i to je ipak 2011 socket :D

4820k je vise namjenjen za tesko rendanje i sl. jer podrzava 4kanalnu memoriju,sto je korisno kada se radi sa velikim podacima.

Ako si naknap sa novcima,rade odi na 4770k,jer za njega moze ic jeftinija maticna+dobije se cooler,a uz 4820k se ne dobije i zahtjeva skuplju maticnu.

Kazi tocno za sto bi ih korisito pa cu moc tocno rec.

13 godina
neaktivan
Paradox1 kaže...

Ovisi o namjeni. 

Ja bi osobno rade isao na 4820k,posto ima veci OC potencijal,a i to je ipak 2011 socket :D

4820k je vise namjenjen za tesko rendanje i sl. jer podrzava 4kanalnu memoriju,sto je korisno kada se radi sa velikim podacima.

Ako si naknap sa novcima,rade odi na 4770k,jer za njega moze ic jeftinija maticna+dobije se cooler,a uz 4820k se ne dobije i zahtjeva skuplju maticnu.

Nisam toliko na knam sa novcem mislio sam kupit maticnu od 1500 kuna sta mislim da je uredu za njega a imam cooler v8 tako da mi nije on potreban. A namjena nije poslovna 

MZ
13 godina
neaktivan

Ja bi iskreno rade onda isao na 4820k.

Nasla bi se dobra maticna za 1500kn,ako bi se nasla neka starija,koja je jos za Sandy E napravljena  samo se treba flashat novi BIOS jer je ovo novi cpu,a tvornicki BIOS jos ga ne podrzava(tj;na ploci je stari bios koji se moze updatat samo kada je na njoj podrzani cpu).

13 godina
protjeran
Paradox1 kaže...

Nasla bi se dobra maticna za 1500kn,ako bi se nasla neka starija,koja je jos za Sandy E napravljena  samo se treba flashat novi BIOS jer je ovo novi cpu,a tvornicki BIOS jos ga ne podrzava(tj;na ploci je stari bios koji se moze updatat samo kada je na njoj podrzani cpu).

bolja od ove mu ne treba za 5ghz s tim 4820K{#}

http://www.centro.hr/detalji_proizvoda.BDBBB78F-5372-490D-B7AE-1E5A400B8882.aspx

lp

uzmi taj cpu i ovu plocu i miran si sljedecih 5godina! pitaj ih dali ploca treba updejt, najvjerojatbije ces je nositi u servis na flashanje...

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
13 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
Paradox1 kaže...

bolja od ove mu ne treba za 5ghz s tim 4820K{#}

http://www.centro.hr/detalji_proizvoda.BDBBB78F-5372-490D-B7AE-1E5A400B8882.aspx

lp

uzmi taj cpu i ovu plocu i miran si sljedecih 5godina! pitaj ih dali ploca treba updejt, najvjerojatbije ces je nositi u servis na flashanje...

Ja planiro ovaj procesor http://www.protis.hr/products/details/cpu-desktop-core-i74820k-37ghz-10mb-s2011-box/73654

i za njega ovu maticnu http://www.protis.hr/products/details/maticna-ploca-asrock-x79-extreme4--intel-x79-lga-2011--intel-x79-atx-quad-channel-4xddr3/50243

i dali ce na nju moc se pokrenit tja procesor bez novog biosa da instalirap pa kad ga pokrenem da onda ga nadogradim jer neznam koa bi nadogradio bios ako ne pokrenem komp 

Nebi ovu asusovu sta si ti postavio jer ima vise ulaza za ram a nije potrebno a i ova ima bolje hladenje. 

MZ
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2014 15:48 (Maki96).
13 godina
neaktivan

Neces moc.Stock je 1.1 bios,a tek 3.0 bios ima podrsku.

6+2 napajanje za proc,to je slabo za takvu zvijerku!

Malo sam gledao,sve maticne koje su dostupne u RH trebaju update biosa da bi podrzavale 4820k.

13 godina
neaktivan
Paradox1 kaže...

Neces moc.Stock je 1.1 bios,a tek 3.0 bios ima podrsku.

6+2 napajanje za proc,to je slabo za takvu zvijerku!

Malo sam gledao,sve maticne koje su dostupne u RH trebaju update biosa da bi podrzavale 4820k.

Pa ova maticna sta si mi ju ti preporucio da uzmem isto ima napajanje 6+2 a ovu sta sam ja metnio cak ima jos dodatak da se usteka molex jos jedan u maticnu ako imadnes vise graficki. A ona asusova to nema.Nezanm kako cu ja updetat bios kad nema procesora koji bi metnio na tu maticnu pa pokrenio. Koja bi to firma mogla radit pa da njima odnesem  

MZ
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2014 20:54 (Maki96).
13 godina
neaktivan

Nisam ja nista preporucio.

Ti jos uvijek nisi rekao za sto bi koristio taj cpu ;)

Logicno bi bilo da to servisi rade.

13 godina
neaktivan
Paradox1 kaže...

Nisam ja nista preporucio.

Ti jos uvijek nisi rekao za sto bi koristio taj cpu ;)

Logicno bi bilo da to servisi rade.

Znam da servisi rade ja nisam planiro nositi svoj PC da mi on i sastave tj dodaju maticnu i procesor nego sam mislio to ja odradit .

Planiram koristit taj komp za igru i nece imat nikake posebne namjene. 

A mislio sam da si ti nju preporucio a to je sad vidim neko drugi bio. 

MZ
13 godina
neaktivan

4770k,neka kvalitetna z87 maticna i to je to.

4820k je vise preseravanje,ili bolje receno:ne iskoristen.

12 godina
neaktivan

kolko se isplati kupit rabljeni procesor tipa Intel core 2 quad Q8400, Q6600, Q8200 preko njuskala, jer nigdje nisam nasao novi iz nekog ducana ?

hocu zamijenit svoj Intel Celeron D E3400 2.6 ghz jer mi treba jace, jer mislim kupit jacu grafu pa da nebi bilo bottlenecka..

ako itko ima prijedlog za nesto bolje neka napise, socket je lga 775

Hvala :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
kazo26 kaže...

kolko se isplati kupit rabljeni procesor tipa Intel core 2 quad Q8400, Q6600, Q8200 preko njuskala, jer nigdje nisam nasao novi iz nekog ducana ?

hocu zamijenit svoj Intel Celeron D E3400 2.6 ghz jer mi treba jace, jer mislim kupit jacu grafu pa da nebi bilo bottlenecka..

ako itko ima prijedlog za nesto bolje neka napise, socket je lga 775

Hvala :)

http://www.bug.hr/malioglasi/intel-core2-quad-processor-q8200-slb5m-4m-cache/17764.aspx

12 godina
neaktivan

hvala, ali ovoga kolko se isplati rabljeni procesor ?

13 godina
protjeran
kazo26 kaže...

hvala, ali ovoga kolko se isplati rabljeni procesor ?

nekuzim sta si htio pitati? isplati se naravno ak si na to mislio! prodaj taj dual core za 50kn...i stavi si 7770!{#}

12 godina
neaktivan

mislis prodaj moj za 50 kn, KUPI novi za 300 i grafu za 800....cca 1000 kn ehh {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
kazo26 kaže...

mislis prodaj moj za 50 kn, KUPI novi za 300 i grafu za 800....cca 1000 kn ehh {#}

bez quad procesora nemas sta dalje gledati...tj novu graficku!

12 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

aj da jos pitam koji je najbolji od tih quadova za nekih 300-400 kn za 775 socket ?

16 godina
Paradox1 kaže...

Ovisi o namjeni. 

-- prije par mjeseci sam imao tu dilemu, 48xx-4771..(tj 3820 jer su ostali bili nedobavljivi) i pobijedio je 4771. Ipak ima prednosti u novijoj genraciji i svemu što ide uz chipset... tj ako količina RAMa do 32GB nije razlog za 2011, tad su novije platforme bolje, bolje performanse u svakom dijelu pa i propustnost mem.kontrolera AVX2 i sl.

Naravno ovisi o namjeni i dobavljivosti (CPU+MBO uz  RAM), jer 48xx ima dvostuko corea.. i vjerojatno bi bio jači na takvim taskovima. U konkretnom slučaju je potreban bio što bolji rezultat s AE, važna i VGA (SSD itd). Usporedbom ostalih workstationa s top rezultatima, ova konfiguracija je bila u vrhu. Novo ima prednost...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
protjeran
kazo26 kaže...
Stjepanj kaže...

aj da jos pitam koji je najbolji od tih quadova za nekih 300-400 kn za 775 socket ?

pa najisplativiji su ti q6600 i q8200 za max 350kn!(koju plocu uopce imas tj pogledaj dali su ti procesori podrzani)

a i vec sam ti odgovorio na to pitanje{#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.5.2014 23:38 (Stjepanj).
12 godina
neaktivan

ja bi imao pitanje,jer želim kupiti konfu,i skoro sam sve odredio šta i kako,osim tog nekog proca...ja sam seljo,ali želim uzeti nešto dobro(poznat sam iz drugih topica{#}),a cjenovni raspon mog ulaganja bi bio minimum 1700 kn,a za to se dobije I5 4670k(preporiuka uvaženog FD ),a ja nekako naginjem ipak I7 nekom,jer kontan dati podosta love,i važnije,jer ne kupujem komp svaki dan,i još važnije,nemam love da kupujem "jeftino "  {#} i cifra bi bila max nekih 2,5k kn za šta se dpobije neki I7 4820k sa 10mb cache,ali je taj socket 2011,pa nisan siguran dali može upasati taj baš,mislim da ne,ali tu je negdje max love za to....a tamo ima svakakvih,i nemojte pisat "ne treba tebi,šta će tebi",molim vas,nego konstruktivan prijedlog koji i zašto je taj dobar,hvala unaprijed  {#}

konfa bi trebala izgledati ovako...

fractal kuciste R4 (moguce izmjena na XL 2  ali ne vjerujem,ali to ili to,nema treće,bez uvrede)

seasonic gold 650w napajanje

asrock Z 97 killer 1150 matična ploča

be quiet darkropck 3 hladnjak

2 x kingston DD3 hypeXrfury 1866mhz 8GB

Seagate hdd SSHD 1 TB 6400 sata 7200

LITE on ihas 122 dvd,black,bulk

WIN 8.1

i naknadno ce se staviti SSD samsung 250 evo i neka grafa(to još nije određeno i biće predmet razmatranja)...ukupna cijena ovoga je 5882,54 kn,a max bi bio do 8k otprilike,koja stoja,ako triba,zaduzicemo se u kamatara {#},iako je to ovdje nebitno,zanima me samo sada koji proc(moj mozda neki favorit je I7 4790,opet preporuka uvaženog FD {#} ) da stavin unutra,koji ce bit "najbolji" za ovo,i danas,sutra taj SSD i neka grafa(moguče je neka komb. 2 nekih jeftinijih i tako,čisto za info) kad se također stave...hvala svima unaprijed...

P.S. stvarno ovo nije kurčenje,nego želja da ne falijen nešto,kad već postoji toliko znalaca na jednom mjestu,šteta to ne iskoristit {#}

također se ispričavam onima(ima ih dosta {#}  ) koji misle da gnjavin,još malo pomoći i sutra odmah naručujem,sve dokaze ču prilkožiti,i naravno vama se najviše zahvaliti za pomoć,jer sam nema teorije da bi išta ovako smislio...

{#} for being "pain in the arse"...još malo i tu smo {#}  i ako ne bude promjene,smatram da ću ugurat taj I7 4790,jer ga je FD predložio i ne znan pametnije...(s njim 8200kn)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

kad vec imas toliko novaca na raspolaganju uzmi si overklokersko hladno cudoviste i7 4820K za iste novce, koji siba preko 5ghz kao od sale! jedino su ploce nesto skuplje(cca500-600kn vise od te prosijecno dobre 1150 ploce) no s x79 plocom dolazi i ogromni dodaci na ploci sto je svakako nekima dobro doslo tako da visu cijenu mozemo prepisati i tome! osobno mi nebi palo na pamet uzimati vreli haswell 4790 za 2200kn i jos zakljucani model!!{#}lp

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.6.2014 15:02 (Stjepanj).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
moderator

Dobio si već hrpu prijedloga u odgovarajućoj temi, ne spamaj sad i druge teme.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

kad vec imas toliko novaca na raspolaganju uzmi si overklokersko hladno cudoviste i7 4820K za iste novce, koji siba preko 5ghz kao od sale! jedino su ploce nesto skuplje(cca500-600kn vise od te prosijecno dobre 1150 ploce) no s x79 plocom dolazi i ogromni dodaci na ploci sto je svakako nekima dobro doslo tako da visu cijenu mozemo prepisati i tome! osobno mi nebi palo na pamet uzimati vreli haswell 4790 za 2200kn i jos zakljucani model!!{#}lp

uzeo sam fractal R4,napajanje xfx 750w,bequietrock3 hladnjak,8GB RAM 1866mhz,I7 4770k proc i Z97 killer matičnu(po preporuci i bez grafe i ssd sada,to naknadno),samo za informaciju..hvala na primjedbama,ako može,dali smatraš da je ovo ipak bolje neko krajnje rješenje??

također glavni razlog sada šta san tu,jeste da imam stari komp,sa E6550 proc 2.33ghz na ASUS P5QL pro matičnoj,pa me zanimalo više informacija o tom procu,kakve su mogučnosti,šta se dade spojiti i iskoristiti s takvim procom i slično,jer čačkan po netu,ali slabo...pa ako može baren neki link di bi to moga malo više pogledati,hvala :)

13 godina
neaktivan

Imam intel pentium dual core E5300, iso bi na nesto jace recimo intel core 2 quad (ne znam jos koji model, al moram naletit i da cijena bude prihvatljiva) naletio sam bio na Q9550 za 300kn zakasnio sam i odma je otislo...taj covijek koji je to prodavo mi je dosta toga objasnio i svaka mu cast na tome, al mi je jedno ostalo nejasno oko mb cache-a, reko mi je da u specifikacijama procesora moze pisat ukupan broj cache-a ili moze pisat jedan broj a odnosi se na pojedinacno svaku jezgru, mene zanima kako primjetit razliku...ili jos bolje ako neko ima volje da mi napise sve intel core 2 quad QXXXX modele koliko koji ima mb cache-a

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
NinoZDS kaže...

Imam intel pentium dual core E5300, iso bi na nesto jace recimo intel core 2 quad (ne znam jos koji model, al moram naletit i da cijena bude prihvatljiva) naletio sam bio na Q9550 za 300kn zakasnio sam i odma je otislo...taj covijek koji je to prodavo mi je dosta toga objasnio i svaka mu cast na tome, al mi je jedno ostalo nejasno oko mb cache-a, reko mi je da u specifikacijama procesora moze pisat ukupan broj cache-a ili moze pisat jedan broj a odnosi se na pojedinacno svaku jezgru, mene zanima kako primjetit razliku...ili jos bolje ako neko ima volje da mi napise sve intel core 2 quad QXXXX modele koliko koji ima mb cache-a

cache memorija prakticki niti ne ne utjece na gaming perfomanse,dakle nebitno! kod 775 procesora je najbitnija sto veca brzina sabirnice 1066,1333, 1600(oc)+ sto veci broj u megahercima(oc)! dakle gledaj ili q6600,qx6700 koji se super klokaju ili 9xxx seriju(najeftiniji i odlican za oc je q9400), ostalo izbjegavaj!lp

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice