Mali tutorijal o procesorima (za početnike)

poruka: 528
|
čitano: 313.413
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Znam... naletio sam na Q8200 za 500 kuna. Sad me zanima budući da imam malo kućište i nekakvu matičnu od 400 kuna (775 socket) kolka je razlika u stock kuleru od Quada? jel mi ovaj od dualca samo što  ne "dira" north bridge...

Suha krpa na dnu mora.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: Mali tutorijal o procesorima (za početnike)
Uzmes u linksu lc-c95 za 95kn i nemas niti najmanjih briga s polozajem; temp. I bukom!lp
||| Intel Core™ i7 inside |||
12 godina
neaktivan

evo ovako imam fx 6300 i kad gledam u cpu-z brzina mi se mjenja nekad bude 1.4 ghz a onda skoci na normalno 3.5 jeli to normalno?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
da. cool and quiet.
Steam: charmander2005 || Origin: Bassotronic || Xfire: charmander1 || Skype: thebass999
15 godina

Imam  Q8200 OC na 2.8 ghz (jel nemoze na 2.9 iz nekog razloga mi nestaje interneta) i nisam dobio nikakav specijalan boost u igrama... bf3 je skoro pa isti kao na dualcu... winsi su friški i procesor ide do 100% u igrama.... e sad dal da opet reinstaliram winse? jel nema mi smisla prelazak sa cellerona na Q8200 razlike u bf3 nikakve skoro.... Dali je moja hd4890 pri kraju?

Suha krpa na dnu mora.....
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 13:48 (Kewin).
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
Kewin kaže...

Imam  Q8200 OC na 2.8 ghz (jel nemoze na 2.9 iz nekog razloga mi nestaje interneta) i nisam dobio nikakav specijalan boost u igrama... bf3 je skoro pa isti kao na dualcu... winsi su friški i procesor ide do 100% u igrama.... e sad dal da opet reinstaliram winse? jel nema mi smisla prelazak sa cellerona na Q8200 razlike u bf3 nikakve skoro.... Dali je moja hd4890 pri kraju?

Razlike mora biti, uradi clean install OS-a i onda vidi kakvo je stanje.

BF3 SP je GPU bound, čisto da znaš.

iclock2much
12 godina
neaktivan

Pozdrav, mislio sam uzeti intelov i3 540, 3.06GHz procesor ali sam vidio da bi za skoro istu cijenu mogao dobiti amd phenom II X4, 3.4GHz koji mi se čini puno bolji (gledao sam neke benchmark tetove i to). Pa me zanima koji na kraju uzeti i ako i je AMD-ov procesor toliko bolji, zašto je cijenom isti kao intel? Hvala unaprijed!!

12 godina
neaktivan

Kolika je razlika između procesora i3 4330 i i3 3450? Znam da je razlika u socketu, ali jel je haswell bolji za kasniju nadogradnju? Jel velika razlika između i3 4330 i i5 4430? Za početak ne bi uzimao posebnu grafičku, a kasnije nešto u klasi HD 7790.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Na koju soluciju da idem, Intel ili AMD ako se bavim web designom/grafičkim designom, a kasnije i programiranjem? Dakle programi su: Photoshop, Illustrator- da,

video editing- ne.

14 godina
neaktivan

Da li se isplati uzeti Q9450 za 550kn?

Trenutna konfiguracija je pod "Moj PC".

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.10.2013 17:11 (eagle05).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mislim da je to ipak malo previše!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kolika bi bila realna cijena za Q9450, ja sam iz BiH i nasao sam ovaj procesor za 140KM=550kn dok ostali prodaju Q6600, Q8200, Q8300 za ove novce, a ja mislim da je Q9450 ipak bolji od ovih koje sam nabrojao.

Da li bih osjetio ovaj upgrade s obzirom da trenutno imam E5300?

Kasnije planiram uzeti jos 2Gb RAM-a i neku graficku(mozda HD7770, GTX 650, i sl.)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
To je super cijena,uzmi odma taj proc i stavi si jednu od tih grafi, jace od te 2 nema bas nekog prevelikog smisla!upgrejd ce ti biti nebo i zemlja s tog dual cora!lp
||| Core™ inside |||
14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
To je super cijena,uzmi odma taj proc i stavi si jednu od tih grafi, jace od te 2 nema bas nekog prevelikog smisla!upgrejd ce ti biti nebo i zemlja s tog dual cora!lp

Hvala ti na odgovoru.

Ja mislim da bi obvaj procesor kad se kloka na 3,2GHz mogao i jacu grafu pogurati, ali s obzirom da mi je monitor 19' nema potrebe za jacom a ujedno i nemam novca da bih kupio nesto jace.

Ono sto me zanima u cjenovnom rangu HD7770 i GTX650 nalaze se i polovne HD6870, GTX560 pa me interesuje koje je bolje uzeti?

I kad uzmem jos 2Gb RAM-a da li ce mi onda ova konfa izdrzati 2 godine normalnog rada(igrice: NFS trenutni i buduci nastavci, Fifa manager trenutni i buduci nastavci, Fifa/PES trenutni i buduci nastavci, i slicne igrice; posto studiram informatiku koristicu ga i za programiranje, takodjer cemo raditi i u AUTOCad-u na faksu pa cu ga i za to koristiti, surfanje internetom, gledanje filmova,...)

Ovo bi bila konacna konfa:

MB: Asus P5KPL AM/SE
CPU: Intel Q9450 @3,2GHz(vjerovatno bih ga odmah OC-ao)

HDD: Hitachi 320Gb

GPU: jedna od ovih HD7770, HD6870, GTX650, GTX560

RAM: 4Gb DDR2 @800MHz

PSU: trenutno je LC Power 600W Office series(ali ako budem uzimao jednu od ovih grafickih ne znam da li je dovoljno snazno da moze izdrzati sve ovo ili cu morati i novo napajanje uzimati)

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.10.2013 21:44 (eagle05).
13 godina
protjeran
eagle05 kaže...

uzmi si novu hd7770 najbolji omjer price/perfomance od ovih svih(6870/560 je malo brza ali i starija generacija i moras je uzeti polovnu prek oglasa) a kaj se tice napajanje tvoju konfu ce drzati bez ikakvih problema! i u svakom slucaju da imas barem 4gb rama!LP

||| Core™ inside |||
13 godina
neaktivan

Nisam upućen u procesore pa mi recite. Koji bi otprilike procesor bio dovoljan za najnovije igre na višim postavkama?

Gledao sam i3 3220, jel on može pokrenut najnovije igre?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Može pokrenuti, možeš dosta igara i igrati na nekakvim osrednjim postavkama, ali ovisi što želiš igrati, na kojoj rezoluciji i sa kojom grafičkom karticom!

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Može li mi netko reći tko se razumije u čemu je razlika između ovih procesora? Isti je procesor a različita cijena.

Koji da kupim?

Hvala!

http://www.diskont24.com/product.php?productid=129762&cat=533&page=1

http://www.diskont24.com/product.php?productid=129327&cat=533&page=1

http://www.diskont24.com/product.php?productid=129836&cat=533&page=1

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
godo kaže...

Može pokrenuti, možeš dosta igara i igrati na nekakvim osrednjim postavkama, ali ovisi što želiš igrati, na kojoj rezoluciji i sa kojom grafičkom karticom!

Koristit ću istu grafu koja trenutno imam GT630 koja nije bajna, ali zadovoljava donekle.

15 godina
neaktivan
The Artist kaže...

Može li mi netko reći tko se razumije u čemu je razlika između ovih procesora? Isti je procesor a različita cijena.

Koji da kupim?

Hvala!

To i mene zanima (ako si dobio odgovor negdje drugdje, postaj ovdje), jer sam to viđao na više stranica.

Jednom sam doduše vidio nekakvu raspravu oko kutije za matičnu u temi o Protisu, gdje se čovjek žalio da mu je došla oštećena, pa je na kraju ispalo da je na webu odabrao opciju bez ambalaže!

Historix kaže...
godo kaže...

Koristit ću istu grafu koja trenutno imam GT630 koja nije bajna, ali zadovoljava donekle.

Onda će ti taj procesor biti ok, a za ozbiljnije igranje na ozbiljnijoj rezoluciji moraš zamijeniti i grafičku!

EDIT: Za isti iznos bih možda rađe odabrao procesor iz suprotnog tabora!

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.11.2013 7:31 (godo).
11 godina
neaktivan
godo kaže...
The Artist kaže...

Koji da kupim?

Hvala!

To i mene zanima (ako si dobio odgovor negdje drugdje, postaj ovdje)

Pitao sam danas prodavača u jednom dućanu i veli mi da je to jedan te isti procesor i da nema razlike između njih. A različita je cijena jer su od različitih dobavljača od kojih nabavljaju.

13 godina
neaktivan

Ranije sam napisao i3 3220 kao primjer, sad sam sigurniji u i3 4130 pa me zanima usporedba njega i FX 6300. Gledao sam neke usporedbe na netu i izgleda da su dosta različiti, a daju slične performanse. amd je možda malo jeftiniji ali bi mi trebalo novo najpajanje za njega, a intel ne. Prednost intela je čak 50% veće preformanse u single thread procesima, dok amd dobiva multi thread procese i memory intensive aplikacije. amd bi trebao biti bolji u novijim igrama koje koriste više od 2 jezgre, ali meni najdraža Total War serija igara koristi 1 jezgru. Pa evo bazirano na ovim podatcima, što je bolje za mene?

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.11.2013 21:44 (Historix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Historix kaže...

Ranije sam napisao i3 3220 kao primjer, sad sam sigurniji u i3 4130 pa me zanima usporedba njega i FX 6300. Gledao sam neke usporedbe na netu i izgleda da su dosta različiti, a daju slične performanse. amd je možda malo jeftiniji ali bi mi trebalo novo najpajanje za njega, a intel ne. Prednost intela je čak 50% veće preformanse u single thread procesima, dok amd dobiva multi thread procese i memory intensive aplikacije. amd bi trebao biti bolji u novijim igrama koje koriste više od 2 jezgre, ali meni najdraža Total War serija igara koristi 1 jezgru. Pa evo bazirano na ovim podatcima, što je bolje za mene?

uzmi taj i3, poslje lako nadogradis na barem neku i peticu{#}

||| Core™ inside |||
12 godina
neaktivan
ProcessorAMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4800+ManufacturerAMDSpeed2.5 GHzNumber of Cores2CPU ID178BFBFF00060FB2Family0FModel6BStepping2Revision
jel ovo dobar procesor i jel ovo znaci da mi je dual core, tj. 2 x po 2.5 ili mi je samo 2.5 GHZ ?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
ford eleanor kaže...
bubaaa kaže...
ProcessorAMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4800+ManufacturerAMDSpeed2.5 GHzNumber of Cores2CPU ID178BFBFF00060FB2Family0FModel6BStepping2Revision
jel ovo dobar procesor i jel ovo znaci da mi je dual core, tj. 2 x po 2.5 ili mi je samo 2.5 GHZ ?

Imaš dvo jezgreni procesor

jel to dva procesora po 2.50 ghz ?

I jel dobar procesor, znal neko ?

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
bubaaa kaže...

jel to dva procesora po 2.50 ghz ?

I jel dobar procesor, znal neko ?

Ne, nije. To je jedan procesor sa dvije jezgre koje rade na 2.5 GHz

Ako je ispravan, svaki je dobar Smijeh

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
12 godina
neaktivan

ma ne razumijem se ja nesto u ovo xd

znaci sto sam skonto, jedan je procesor koji ima dvije jezgre, a jedan jezgra ima 2.50 ghz i druga jezgra isto ? jel tako xd

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Da li se isplati uzeti Intel i7 920 za 500kn?

Trenutno koristim Intel E5300, ali ako se ovo isplati uzeti za ove novce vjerovatno bih ga uzeo i onda jos maticnu i RAM, a kasnije bih i grafu promijenio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
eagle05 kaže...

Da li se isplati uzeti Intel i7 920 za 500kn?

Trenutno koristim Intel E5300, ali ako se ovo isplati uzeti za ove novce vjerovatno bih ga uzeo i onda jos maticnu i RAM, a kasnije bih i grafu promijenio.

itekako, odlicna kupovina! samo ti treba maticna s x58 cipsetom (socket 1366) kojih nema niti za lijeka {#}

||| Core™ inside |||
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 21:15 (Stjepanj).
14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

itekako, odlicna kupovina! samo ti treba maticna s x58 cipsetom (socket 1366) kojih nema niti za lijeka {#}

Vidim i ja druze. Posto sam ja iz BiH gledam po ovom nasem oglasniku(PIK.ba) nesto slicno kao vase njuskalo ali nista ne mogu naci osim sto jedan prodaje u kompletu za 2400kn(600KM):

MB: Asus P6T SE

CPU: Intel i7 920

Cooler: CM V8 

I po meni cijena je prevelika.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice