Krivo flashani BIOS

poruka: 13
|
čitano: 4.638
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Krivo flashani BIOS

Pozdrav

Jučer sam išao flashati bios kako bi mogo otključati postavke za overclock (malo da se praksam) pošto se na tadašnjem nije moglo. skinuo sam .ROM za kojeg su na nekom forumu govorili da je dobar za MOJU matičnu te da se može overclockat. Stavio sam to skupa sa AFUDOS-om na svoj  bootabilni stick, startao preko sticka Win 98 te sam pokrenuo flashanje. Zbrisao je stari BIOS te stavio novi. I onda se išo restartat komp i eto, ostao na butanju. Učita mi se prva slika gdje detektira komponente. Pronađe samo memoriju i onda stane. I to je to, ne mogu više ništa. Ni F8 ni DEL ni ništaaaa.

Matična je ECS 945GTC-M2(V1.0) (Staro jako ali bi htio naučit nešto)

Probao sam: resetirati CMOS pomoću jumpera, maknut CMOS bateriju na neko vrijeme, oboje (<-) u isto vrijeme na nekoliko sati...

Da li je moguće nekako butati sa sticka ponovo kako bi ponovo flashao?

Svaki savjet je dobrodošao. Hvala.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Krivo flashani BIOS

Stavi originalni CD/DVD od matične ploče boot-aj i prati upute...

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Re: Krivo flashani BIOS
phoenix2003 kaže...

Stavi originalni CD/DVD od matične ploče boot-aj i prati upute...

-trudiš se pomoći (pohvalno) ali pola savjeta ti je sasvim pogrešno. Prvo nauči pa pomaži.

--------

@ autor. Flash BIOSa ima svoja stroga pravila. Sad možeš baciti MBO u smeće. (da ima dual bios to bi te spasilo)

-postoji minimalna mogućnost popravka ali morao bi imati iskustva i znanja, dok servis u pravilu košta kao nova MBO.

postupak:

-utvrdi koji chip je BIOS na MBO. Dali je zalemljen ili (ako imaš sreće) u utoru. Pogledaj manual str.10. ispod jumpera-11 je BIOS. Na slici izgleda kao utor.

-najteži dio, pronaći drugu istu takvu MBO, tj BIOS chip za 'posuditi'. Može neispravna MBO, samo da je BIOS ispravan. Ako nabaviš neispravnu MBO tad je lakše, samo se prebaci chip..

-skini odgovarjući BIOS (ali ovaj put ZA OVU MBO!!).

-skini uniflash, nauči osnovne naredbe i rad s DOSovskim alatima, boot disketu (CD, USB.. obavezno FAT32 ili FAT16)

-zamjena chipa (ako do tog dijela dođe, male šanse) slijedi u nastavku 'trilogije'.. ili nosi u servis.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
Krivo flashani BIOS

kao što je napisano- disketa i mir. obrati pozornost da je tipkovnica engleska kada radiš raspored tipki na tipkovnici. Prebaci bios na disketu sa onim bat i sl. i što več treba, ubaci u komp i upali ga, malo pričekaš i počni tipkati ( sve si zapiši na papir prije toga) lupi enter i pričekaj disketa počne muziku i nakon par minuta stisni reset i sve opet radi.

http://www.youtube.com/glodalica
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Krivo flashani BIOS

Hvala puno!!

Teško da ću pronaći istu takvu ploču. Ne znam kako bi opće započeo. huh

Druga ploča mora biti BAŠ ISTA?

@spojka

tvoj odgovor odnosi na ono što je ihush napiso ili?

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2012 18:26 (simpli).

0 0 hvala 0
16 godina
simpli kaže...

..

@spojka

tvoj odgovor odnosi na ono što je ihush napiso ili?

-disketa ne pomaže (morala bi biti takva ploča koja dozvoljava pokretanje s diskete ako nema BIOSa, to se odavno ne radi, stari IBM/Fujitsu i sl. ..)

-jedino rješenje je ispravan BIOS, jer on pali PC, pa tako i sve ostalo kao disketu.. zato je potreban ispravan BIOS-chip.

-ako se ne pronađe takava (identična) MBO može se pokušati s nekom dovoljno sličnom, tj gledaj chipset i945G.. i sličan bios-chip jer pinovi moraju odgovarati. Nije vaćno dali će sve biti ispravno, tek toliko da se može upaliti-bootati (ali nema recepta kako do tog doći osim pokušaja, pa iskoristi bilo koju neispravnu MBO za krađu chipa.).

Kad se jednom upali, više ga ne gasiti (kao kurblanje automobila), zato treba prije pripremiti sve potrebno i posebno uniflash (jer dozvoljava neke stvari koje klasičan flash ne dozvoljava, tj upravo to te je trebalo spasiti i u ovom slučaju od pogrešnog flashiranja..) i bios za tu MBO.

btw, da si znao što radiš vjerojatni bi se na vriejme mogao spasiti, tj ne gasiti-restartati PC dok flash ne prođe s potvrdom da je OK. Ako se PC ugasi iz bilo kojeg razloga može u smeće (osim ovakvog spašavanja).

16 godina
neaktivan
Krivo flashani BIOS

Ovako skršio sam sam sebi prije par godina bios zbog neispravnog produžnog kabla, neka stara krama na poslu stoji mi pored stroja za prebacivanje programa u tokarilicu.

Normalno vrag mi nije dao mira nešto je štekalo i usput da riješim i bios radi neke fore sa portovima uglavnom prilikom samog flashanja biosa zapeo sam malo za motalicu i nema struje. Komp mrtav. Ha ništa idemo po novi jer nema šance da programe upisujem ručno ali mi vrag nije dao mira i za par dana ubacim disketu odtipkam   A:\> AWD862 kv2v13b.bin /cc/cd/cp  ostavim ga malo i počela procedura i onda sve radiš na pamet jer na monitoru nema slike.Veselje je bilo veliko.

I važno je zapamtiti da je tipkovnica engleskog rasporeda slova kada ne napamet završila ta procedura tipkanja u mraku odjednom problinka cd-rom i hdd krene strugati a prije toga ni glasa ni traga ko zna koliko puta stisao reset i komp se upalio normalno.

Skini si odgovarajuči bios za svojuploču i stavi to na disketu, evo ti mali primjer da imaš neku viziju kako se odvija kada je stvar u mraku klik.

Što da ti kažem koliko je takvih ploča spašeno da je milina- objašnjenja nekog nema ali izgleda da imaš neke instrukcije na čipu koje je nemoguče obrisati.

I da na usb tipkovnicu zaboravi za ovu proceduru i još provjeri par puta disketu jer je to največi problem koji je znao skršiti bios prilikom flashanja.

novi čip biosa ti je oko 10 do 20 dolara+poštarina malo proguglaj dobiješ ga za recimo tjedan dana.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Krivo flashani BIOS

Vjerojatno mi preostaje samo novi chip. Našao sam na ebayu za 100kn free shipping.

Sumnjam da ga mogu ikako spasiti disketom jer ti ja ne mogu nigdje ništa upisati... Kao da se frezza nakon učitavanja memorije prilikom bootanja. da mogu pristupiti command liniji već bi ga vjerojatno spasio. Ili da probam samo tipkat dok je tako freezan a usb je unutra? Probao sam i staviti autoexec.bat i unutra naredbe za flash na usb i sve je isto. Its a brick I guess :O

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Izvadi RAM i probaj ga upaliti. Ako pišti da nema RAMa (priručnik/pdf od MBO), postoji minimalna šansa da je zapravo RAM problem tj. ne sviđa mu se napon/latencije koje su default na tom BIOSu. Posudi kakav drugi RAM i isprobavaj po slotovima. Pola sata posla a možda otkriješ štogod.

[edit] - lijepo molim ihusha da napiše što misli o ovom mom prijedlogu pošto sada TU ku*cu ne vrijedi Smijeh

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.12.2012 15:29 (Sum_of_all_fears).
12 godina
neaktivan
Krivo flashani BIOS

Bez RAMa uopće ništa ne prikazuje, čak ni ne krene bootat. Niti pišti ni ništa. samo se vrte ventovi i HDDovi, bez ikakve slike na monitoru.

Hvala svima na pomoći.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Krivo flashani BIOS

usb periferija ne radi (ništa ali ništa od usb-a ne radi) samo stare tipkovnice i disketna

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Izvadi RAM i probaj ga upaliti. Ako pišti da nema RAMa (priručnik/pdf od MBO), postoji minimalna šansa da je zapravo RAM problem tj. ne sviđa mu se napon/latencije koje su default na tom BIOSu. Posudi kakav drugi RAM i isprobavaj po slotovima. Pola sata posla a možda otkriješ štogod.

[edit] - lijepo molim ihusha da napiše što misli o ovom mom prijedlogu pošto sada TU ku*cu ne vrijedi Smijeh

-dobra ideja, za provjeru tj. potvrdu da je BIOS mrtav... (ostalima koji imaju sličan problem to je dobar test, tj ako bi MBO beepala-alarm, to bi značilo da BIOS radi)..

simpli kaže...

Bez RAMa uopće ništa ne prikazuje, čak ni ne krene bootat. Niti pišti ni ništa. samo se vrte ventovi i HDDovi, bez ikakve slike na monitoru.

Hvala svima na pomoći.

-šteta..

spojka kaže...

usb periferija ne radi (ništa ali ništa od usb-a ne radi) samo stare tipkovnice i disketna

-ne može ništa raditi (uzalud) jer upravo to je funkcija BIOSa... ispravan BIOS je jedino rješenje.

ako nabaviš s ebaya važno je samo da prođe boot, da radi npr floppy ili CD.. pa tad cimni za daljnje upute.

13 godina
Krivo flashani BIOS

Sretan Božić svima!  {#}

-I kod krivog flashanog biosa često ostane boot block netaktnut i to onaj koji pokreće bootanje samo sa floopy diskete pa je moguć recovery biosa. Zato na drugom ispravnom kompu treba pripremiti auto bootabilnu dos recovery disketu.

Za Award bios:
Napraviti autoexec.bat datoteku (notepadom), bitno je ekstenziju (pre)imenovati s nastavkom .bat
Napraviti edit autoexec.bat datoteke i upisati sljedeće komande:

@ECHO OFF
AWDFLASH IMEBIOS.BIN /py/Sb/sn/cc/R

Spremiti i kopirati datoteku na floopy disketu.
Kopirati AWDFLASH također na disketu kao i datoteku bios-a. Bitno je da naziv datoteke biosa bude isti kao i onaj u komandama autoexec datoteke (npr. IMEBIOS.BIN).

-Ubaciti disketu u komp s oštečenim biosom i upaliti, automatski auto flash recovery proces biosa započinje. Ukoliko se upali zelena lampica disketnog pogona i ona počinje očitavati datoteke s diskete znaći da je sve ok, flash može potrajati minutu. Pričekati dok se ne ugasi lampica disketnog pogona i zapišti, komp će se sam restartati - zato čim restarta odmah izvaditi disketu. Postupak za AMI Bios je sličan. Sve radiš na svoju odgovornost i i za bilo kakvo nepopravljivo oštećenje hardwera ne odgovaram, inaće tim postupkom sam spasio i svoj komp.

Sam postupak možeš i ovdje proučiti (za AMI i AWARD Bios):
http://www.biosman.com/biosrecovery.html
http://www.mullet.se/support/AMI_BIOS_Recovery.pdf

I još jedna bitna stvar, imaj 100% ispravnu floopy disketu kao i pogon.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice