Koji CPU cooler kupiti? izdvojena tema

poruka: 7.968
|
čitano: 1.805.017
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: CPU hladnjaci i ventilatori P&O
14 godina
Re: Koji CPU cooler kupiti?

Dobar cooler, treba vidjeti koliko će koštati.

12 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

Links - 289kn... 

http://www.links.hr/?option=katList&id_kategorija=05090306&naziv=scythe

problem mi je što u Splitu baš i nema nekog izbora... HG spot nema ništa na stanju, a Links šta ima, čini mi se dosta skuplje nego npr. u zagrebačkim trgovinama (naravno ne u zagrebačkom Linsku ili HG-u {#} )

Tako da se mislim između Coolermaster Hyper 212 EVO (299kn) i Scythe Kotetsu (289kn)... a možda pričekam slijedeći mjesec pa kupim Mugen 4! Teško mi je slušat ovaj stock cooler, nakon 20 min igranja iman osjećaj da sam na aerodromu{#}
Imam FX 8320 i baš sam bacio oko na temp. CPU-a u biosu nakon 2-3 sata igranja i bila je 45° 

0 0 hvala 0
14 godina

Uzmi bilo koji od ta dva i preporodit ćeš se. Gledat temperature u BIOS-u nakon gaminga je besmisleno jer dok ti restartiraš komp i uđeš u BIOS to više nisu temperature koje su bile tjekom igranja. Skini HW Monitor ili Aidu64 pa prati temperature u realnom vremenu ako te zanima.

12 godina
neaktivan

ma nije da me pretjerano zanima, eto čisto napisao, kao informaciju... htio bi sad kad sam složio novi komp još sredit taj cooler, pa da sam miran! CM dosta ljudi hvali, a ovaj model Scythe niko nigdi ne spominje...a po specifikacijama mi se pare jako slični, jedino je CM malo glasniji

15 godina
protjeran
@Stjepanj
Dobri si procitao, ne ide preko 35°C! To je na 4ghz i undervoltano, na stocku je do 40°C, a na 4,5ghz (1.41V) ne ide preko 51°C. To je u ambientu od 22°C, ljeti ce bit nesto vise.
Da ne bi mislili da je cooler svemoguc, pri 1.5V ipak probija 70°C a na duze pruge bi i 80°.
13 godina
protjeran
ansha kaže...
@Stjepanj
Dobri si procitao, ne ide preko 35°C! To je na 4ghz i undervoltano, na stocku je do 40°C, a na 4,5ghz (1.41V) ne ide preko 51°C. To je u ambientu od 22°C, ljeti ce bit nesto vise.
Da ne bi mislili da je cooler svemoguc, pri 1.5V ipak probija 70°C a na duze pruge bi i 80°.

ajde daj nam svima ss pod primeom95 bilo koji preset, molim te da i to vidim, stvarno ne vjerujem{#}! vent na auto naravno! i na koliko ti je taj fx sto imas undervoltan ss od cpu-z takoder! {#}platit cu ti{#}!

jer na koju foru tvoj fx od 95w moze biti hladniji od mog 4770s od 55w pod vodom a ja imam cca 50°c u primeu95 takoder undervoltan na pazi sad 0,880V(-0,110v od stocka)??????????

sry ak sam kaj krivo skuzio{#}!

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2014 12:46 (Stjepanj).
15 godina
protjeran
Poslat cu ti ss-ove kad se vratim kuci, na putu sam.
Ne mozes iz TDP-a zakljucivat kakva ce biti temp..
13 godina
protjeran
ansha kaže...

pa vise manje je tako u svijetu cpu-a jer ne rade se skart procesori s bog zna kakvim naponima na pamet ne?,  jel tebi mozda taj fx throttla?? mislim kaj ti tu ne ima biti jasno voda 55w na 0,8V vs tvoj fx da je i na 0.3v moj je hladen vodom pa nemam takve temp, a niti sam ikad vidio neki cpu da pod opterecenjem radi na 35°c{#} ???nemam vise kaj reci na to!{#}lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2014 13:33 (Stjepanj).
14 godina
odjavljen
ansha kaže...

35C je nemoguće pod Prime95, zato jer bi to bila temperatura pod slabim opterećenjem, a Prime95 optereti procesor na 100% tako da nije moguće sa zračnim niti AIO vodenih hlađenjem.

Pokreni HW Monitor (ili neki slični program) i onda Prime95 na 10 minuta pa poslikaj (ne gasiti PRIME95!).

14 godina
ansha kaže...
@Stjepanj

To što ti vidiš nije uopće prava temperatura. Nije ti CPU na samo 35C sigurno. To se zna već godinama da kod AMD-a ti senzori nisu precizni.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2014 15:40 (itomic009).
13 godina
Koji CPU cooler kupiti?

Ne zelim stock jer, evo temperatura kad je sve na fabrickom podesavanju pod prime95 testom:

http://i.imgur.com/c9VkSd8.jpg

ako je mala slika

Vidim da je cipset preko 80 uveliko, a posto mi maticna stvara DPC latency, najvjerovatnije cu je mijenjati za nesto drugo  valjda ce biti bolja situacija. 

NEgo jedno pitanje, ako mi je proc na 3500, sto cpuid pokazuje 3800? Nista nisam clockao? 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Koji CPU cooler kupiti?

Nevalja taj tvoj procesor druze pa sa stock coolerom ga nemoze hladiti mislim da bi trebao posjetiti trgovinu gdje si ga uzeo a to sto je 3.8ghz vjerovatno ti je ukljucen turbo jer u turbo modu moze ici do 4.1ghz

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2014 15:43 (dreadmoore).
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
chaselol kaže...

Ne zelim stock jer, evo temperatura kad je sve na fabrickom podesavanju pod prime95 testom:

http://i.imgur.com/c9VkSd8.jpg

ako je mala slika

Vidim da je cipset preko 80 uveliko, a posto mi maticna stvara DPC latency, najvjerovatnije cu je mijenjati za nesto drugo  valjda ce biti bolja situacija. 

NEgo jedno pitanje, ako mi je proc na 3500, sto cpuid pokazuje 3800? Nista nisam clockao? 

Pa osnovni takt mu je 3.5Ghz a Turbo mu diže takt gore pa zato varira ovisno od opterećenja i slično.

13 godina
itomic009 kaže...

Pa osnovni takt mu je 3.5Ghz a Turbo mu diže takt gore pa zato varira ovisno od opterećenja i slično.

Hm pa dobro cemu onda ljudi clockaju na 4Ghz ovaj proc, ako ga turbo mod dize sam do 4100? To mi nije jasno?

14 godina

Pa zato što clockanjem imaš sve jezgre na 4.0Ghz pod opterećenjem dok taj Turbo diže tako visoko takt samo za jednu ili dvije jezgre dok za sve digne puno manje. Drugi razlog zašto je bolje ručno clockati je taj što mu Turbo za te taktove da puno previše napona. To znači da ručnim clockanjem na 4.0Ghz imaš veće performanse uz manju potrošnju.

15 godina
Koji CPU cooler kupiti?

I to su ti previsoke temperature za taj cpu 72°C kupi sebi neki novi cooler taj stock je jako los pogotovo sad kad dolaze topliji dani

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Idealist kaže...

Uh, 170 kn! Cifra se penje na preko 200kn jer moram naručiti. 200 kn za "obican" ventilator. Ima li nešto slično jeftinije? Citam da su scythe slipstream dosta dobri i jeftini...

U slučaju da još nisi izabral vent,Nevinašce ovaj dole Coolermaster Jetflo 120 je odlična kupnja za 100kn to sigurno.Pored ovakvog venta za samo 100kn, jedan Noctua vent za skoro duplo više love stvarno nema nikakvog smisla.Cool

http://www.links.hr/artikl-050.908.354

http://www.links.hr/artikl-050.908.355

http://www.hitechlegion.com/reviews/cooling/heatsinks/37473-cm-jetflo-120?showall=&start=3

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2014 17:02 (rambox).
15 godina
rambox kaže...
Idealist kaže...

Uh, 170 kn! Cifra se penje na preko 200kn jer moram naručiti. 200 kn za "obican" ventilator. Ima li nešto slično jeftinije? Citam da su scythe slipstream dosta dobri i jeftini...

U slučaju da još nisi izabral vent,Nevinašce ovaj dole Coolermaster Jetflo 120 je odlična kupnja za 100kn to sigurno.Pored ovakvog venta za samo 100kn, jedan Noctua vent za skoro duplo više love stvarno nema nikakvog smisla.Cool

Iz prve ruke, dobro hlade ali su bučni u 3 pi... materine, doslovno.

12 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

mene samo zanima kolko ce bit temp na 4770K sa H60 u BF4 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
vrinho kaže...
rambox kaže...
Idealist kaže...

A koji 12cm ventilator nije bučan na 1600+ okretaja jel,Izlanuo se dakle di je onda problem nigdje.Uostalom tu je PWM kontrola kaj ne, pa se brzina okretaja spušta na samo 800 a imaš i adapter za 1200okretaja.Uostalom u svakom današnjem Bios-u, imaš opciju podesit ručno okretaje venta (ako ima PWM kontrolu) i onda nema frke tako je to kod mene podešeno.

Pa i moj CPU hladi vent od 12cm(ima PWM), i to je normalan jeftin vent a ne ko ovaj Coolermaster koji je natrpan raznim tehničkim novotarijama.Maksimalna brzina mog 12cm venta je 1600 okretaja, no na tim okretajima praktički radi samo kad dekodiram video kaj drugo.Eto sad se trenutno vrti na 900 okretaja, i ja ga uopče ne čujem u praksi a na tim okretajima se vrti 90% vremena dok sam na kompu.Cool

http://i.minus.com/ibqBckkZ3SQdvF.JPG

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2014 17:52 (rambox).
13 godina
itomic009 kaže...

Pa zato što clockanjem imaš sve jezgre na 4.0Ghz pod opterećenjem dok taj Turbo diže tako visoko takt samo za jednu ili dvije jezgre dok za sve digne puno manje. Drugi razlog zašto je bolje ručno clockati je taj što mu Turbo za te taktove da puno previše napona. To znači da ručnim clockanjem na 4.0Ghz imaš veće performanse uz manju potrošnju.

Hvala na odlicnom odgovoru{#},

Themis uzimam definitivno onda!

15 godina
rambox kaže...
vrinho kaže...

A koji 12cm ventilator nije bučan na 1600+ okretaja jel,Izlanuo se dakle di je onda problem nigdje.Uostalom tu je PWM kontrola kaj ne, pa se brzina okretaja spušta na samo 800 a imaš i adapter za 1200okretaja.Uostalom u svakom današnjem Bios-u, imaš opciju podesit ručno okretaje venta (ako ima PWM kontrolu) i onda nema frke tako je to kod mene podešeno.

Pa i moj CPU hladi vent od 12cm(ima PWM), i to je normalan jeftin vent a ne ko ovaj Coolermaster koji je natrpan raznim tehničkim novotarijama.Maksimalna brzina mog 12cm venta je 1600 okretaja, no na tim okretajima praktički radi samo kad dekodiram video kaj drugo.Eto sad se trenutno vrti na 900 okretaja, i ja ga uopče ne čujem u praksi a na tim okretajima se vrti 90% vremena dok sam na kompu.Cool

http://i.minus.com/ibqBckkZ3SQdvF.JPG

Nikad ne pričam napamet, trebao sam u prošlom postu opisati ovaj vent ali ovako... Taj Jetflo sam uzeo za bivši CM Hyper 212 EVO jer sam isto se orijentirao po reviewima u kojem ga hvale kako dobro hladi i da je tih. Kad sam ga isprobao sve je bilo kako je i bilo opisano u reviewima osim po pitanju buke, doslovno sam ga izbacio iz kučišta za 15 minuta (radio na 1000 RPM). Evo sad imam Noctua NH-U12P na kojem su 2 Noctua venta i kažem ti da su oba dva u radu na istim obrtajima duplo tiša od tog jednog Jetflo-a. Na pišljivih 1300 RPM je ko mlažnjak a ide do 2000 a kako onda zvuči ne bih htio ni opisivati.

Ako netko hoće jeftin, tih i na kraju s dobrim protokom PWM vent moja preporuka je Arctic F12 PWM jer sam i njega isprobao. Za duplo manje para je bolji od tog Jetflo-a.

17 godina
vrinho kaže...

Nikad ne pričam napamet, trebao sam u prošlom postu opisati ovaj vent ali ovako... Taj Jetflo sam uzeo za bivši CM Hyper 212 EVO jer sam isto se orijentirao po reviewima u kojem ga hvale kako dobro hladi i da je tih. Kad sam ga isprobao sve je bilo kako je i bilo opisano u reviewima osim po pitanju buke, doslovno sam ga izbacio iz kučišta za 15 minuta (radio na 1000 RPM). Evo sad imam Noctua NH-U12P na kojem su 2 Noctua venta i kažem ti da su oba dva u radu na istim obrtajima duplo tiša od tog jednog Jetflo-a. Na pišljivih 1300 RPM je ko mlažnjak a ide do 2000 a kako onda zvuči ne bih htio ni opisivati.

Ako netko hoće jeftin, tih i na kraju s dobrim protokom PWM vent moja preporuka je Arctic F12 PWM jer sam i njega isprobao. Za duplo manje para je bolji od tog Jetflo-a.

A čuj to je pogled iz tvog kuta,Nevinašce no kolko sam ja videl po testovima(ili iskustva drugih kupaca Newegg) niko ne spominje nikakvu nepodnošljivu buku na 1000 okretaja.O tome ja pričam u praksi jel, ako ja sad ručno dignem okretaje svog 12cm venta na 1600 bit če itekakve buke.Kad bi stalno imal takvu buku pa to bi bilo sranje, ali kad treba nema frke e sad kaj se kod tebe događa nema poima a nije uopče niti bitno jer tu je sve prilično jasno.{#}

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835103191

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2014 19:44 (rambox).
15 godina
rambox kaže...

A čuj to je pogled iz tvog kuta,Nevinašce no kolko sam ja videl po testovima(ili iskustva drugih kupaca Newegg) niko ne spominje nikakvu nepodnošljivu buku na 1000 okretaja.O tome ja pričam u praksi jel, ako ja sad ručno dignem okretaje svog 12cm venta na 1600 bit če itekakve buke.Kad bi stalno imal takvu buku pa to bi bilo sranje, ali kad treba nema frke e sad kaj se kod tebe događa nema poima a nije uopče niti bitno jer tu je sve prilično jasno.{#}

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835103191

Heh, prvi komentar i ovo:

Cons: These things are extremely loud. Extremely. Even pushing them at very low RPMs with my fan controller they still make a pretty good humm sound, enough that I can hear them several feet away.

Nisam ja ostavio taj komentar da ne bi mislio ali čovjek ga je opisao kako bih i ja.

Drugi komentar:

Cons: I heard this was loud, but since I wear headphones its mute.

Dosta ljudi su mu dali visoku ocjenu ali pod cons mu je da je loud a to nekima očito ne smeta.

Ja isto govorim iz iskustva i kažem da je naspram nekih drugih jeftinijih bučniji na istim obrtajima, a po performansama ništa puno bolji.

14 godina
Koji CPU cooler kupiti?

Imam jednog JetFlo-a 120mm i mogu reći da se već na 700 RPM-a čuje.
Uzeo sam ga jer je stvarno CM dobru reklamu napravio, dobro ga predstavio, ali istina je daleko.

Ako trebate jako dobre ventilatore, koje sam našao su Enermaxovi.
Meni su na putu dva iz Njemačke, ali tek nedugo nakon što sam uzeo, vidio sam da je jako dobra ponuda kod nas.
nabava.net

T.B. Silence u tri verzije:

Izuzetno tihi, ako ne idete na visoke performanse jer guraju cca. 50 CFM-a, pri ~750 RPM uz buku od 10 dB.
Mislim na 120 mm.

A kao procesorski hladnjak (radijator, blok, hladnjak), Enermax ima Twister Pressure ventilatore s izuzetnim statičkim tlakom, uz pristojnu razinu buke te dobar CFM. 

Batllelog: sudy_freak || Samsung Galaxy SII crew. || ↓ Stisni Hvala ako sam ti pomogao. ||
Moj PC  
4 0 hvala 1
15 godina
sudy_freak kaže...

Imam jednog JetFlo-a 120mm i mogu reći da se već na 700 RPM-a čuje.
Uzeo sam ga jer je stvarno CM dobru reklamu napravio, dobro ga predstavio, ali istina je daleko.

Evo, još jedna potvrda. Slučaj Jetflo closed {#}

12 godina
sudy_freak kaže...

Izuzetno tihi, ako ne idete na visoke performanse jer guraju cca. 50 CFM-a, pri ~750 RPM uz buku od 10 dB.
Mislim na 120 mm.

Jesu ti ventovi izasli prije ili poslije everest/cluster/magma/tb.vegas serije, tj. koji su noviji zna mozda neko? Prije par mjeseci sam gledo evereste za 81kn u diskont24, sad ih nema nigdi osim u portiu za skoro 100kn  :( (ostalih pak ima..)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2014 21:14 (The_Fichek).
14 godina
The_Fichek kaže...
sudy_freak kaže...

Mislim na 120 mm.

Jesu ti ventovi izasli prije ili poslije everest/cluster/magma/tb.vegas serije, tj. koji su noviji zna mozda neko? Prije par mjeseci sam gledo evereste za 81kn u diskont24, sad ih nema nigdi osim u portiu za skoro 100kn  :( (ostalih pak ima..)

T.B. Silence su iz 2012.
Everest su iz 2010. Magma je izašla nešto prije T.B. Silence (2012.). Cluster su iz 2013. a zadnji su T.B. Vegas iz 2013./2014.

nemojte me držati za riječ 

Batllelog: sudy_freak || Samsung Galaxy SII crew. || Xiaomi MI3 user ||
12 godina

Tnx pojasnio si :) Ja sam mislio da su magma, everest i cluster izasli u isto vrijeme posto su svi iz advance serije. Imas li ti mozda nekog favorita medju njima. Meni se svi cine gotovo pa isti, sumnjam da ima ijedan koji je ista bucniji od drugog. I mozes li ih usporedit sa bitfenix spectre.

15 godina
protjeran
@Deawood
@itomic009
Moguce je i te kako 35°C pod prime-om i dobro znam kako amd-ovi senzori funkcioniraju.
Kad se vratim s puta postat cu slike u ovu temu.

@Stjepanj
CPU ne throttlea! Kad je na stocku onda radi na manjem taktu, visem naponu i usput throttlea sta je nebuloza totalna od AMD-ove strane.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: CPU hladnjaci i ventilatori P&O
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice