Izgorio procesor?

poruka: 16
|
čitano: 5.830
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Izgorio procesor?

Pozdrav!

e ovak. jučer sam bio na kompu i sve je normalno radilo. kad sam moro ić, ugasio sam ga i to je prošlo bez beda. kad sam došo nakon 2 sata (nitko nije bio niti blizu kompa) nije htio upalit! neće postat. ne može doć niti do biosa. komponente sam jednu po jednu provjeravao i poprilično sam siguran da svaka radi normalno.

dakle, kad stisnem power on, on počne sve normalno vrtit, pale se ledice na matičnoj, naprijed i svugdje di treba, al na monitoru ništa!

probao sam resetat cmos i nije radilo

danas sam izvadio van CPU i primjetio nešto zanimljivo i neobično u izgledu (potamnjena jedna strana) te mi je prvo na pamet bilo da je zgorio! poglete sliku. nikad prije nisam vidio spaljeni procesor tak da nisam siguran.

radi se od Intel pentium E2140 Socket 775 koji je 5-6 godina radio na stock taktu (1.6GHz) te je bio clockan posljednjih mjesec-dva na 2.8 GHz. Također sam primjetio da sam napola krivo stavio termalnu pastu te da jedna jezgra nije bila prekrivena skroz (slika).

Što se tiče OC-a, pazio sam jako! postepeno dizao po 100mhz do 2.8ghz. temperature su bile savršene. 36°C na idle-u, MAX 45-50°C na full loadu. stock cooler.

help! :)

EDIT: pošto je promijenjena matična prošli mjesec, javljao mi se svaki put pri paljenju: CPU ucode error. tako nešto. Malo sam guglo i skužio da bi trebao updateati bios ali također da nije ništa kritično pa sam ostavio na tome.

CPU i Cooler CPU i Cooler
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 16:11 (simpli).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Izgorio procesor?

to mi se frendu jucer dogodilo, identicni problem. Sve raadi, nema slike, prvo sam mislio da je maticna, ili grafa...Ali nakraju je bio procesor u pitanju.

pero
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 16:12 (Lord Pero).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Izgorio procesor?

hej genije,pošto je procesor bio overclockan,znači bitnije se zagrijavao,a ti si ga vjerovatno nakon full loada,odmah isključio,prestalo je hlađenje,a temperatura proca je naglo skočila,jer više nije pirilo{#}.Uz krajnje šlampavo stavljanje paste,bude jako puno sreće ako je preživio tvoju "stručnost"..no fancy{#}

0 27 hvala 0
13 godina
neaktivan
Izgorio procesor?

Hladnjak ti nije dobro/ravnomjerno sjeo na procesor, zato ti se čini da nisi dobro stavio pastu. Probaj sa drugom grafičkom karticom, jer nevjerujem da je proc izgorio od temperature 45-50 stupnjeva. Vjerojatnije je da je grafa u kvaru, no sve je moguće. Probaj i sa drugim kablom za monitor.

EDIT: Vidim da si editirao post sa novim podatcima pa ću i ja svoj. Cpu ti je najvjerojatnije izgorijo. Trebao si flashati BIOS kad si vidio da ti izbacuje CPU ucode error, da vidiš da li je do bugovitog BIOS-a ili imaš stvaran problem sa CPU. CPU ucode error se javlja kada se procesor i matična kolju tj. nije podržan, a tvoje clockanje proca je samo pogoršalo stanje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 16:31 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Izgorio procesor?
redneck kaže...

hej genije,pošto je procesor bio overclockan,znači bitnije se zagrijavao,a ti si ga vjerovatno nakon full loada,odmah isključio,prestalo je hlađenje,a temperatura proca je naglo skočila,jer više nije pirilo'

Po kojoj logici temperatura proca moze skociti kad je komp ugasen, kad CPU ne radi? Jesi ucio fiziku u osonovnoj?

clock2much
15 godina
redneck kaže...

hej genije,pošto je procesor bio overclockan,znači bitnije se zagrijavao,a ti si ga vjerovatno nakon full loada,odmah isključio,prestalo je hlađenje,a temperatura proca je naglo skočila,jer više nije pirilo{#}.Uz krajnje šlampavo stavljanje paste,bude jako puno sreće ako je preživio tvoju "stručnost"..no fancy{#}

Prvi nick koji se slaže sa "kulturom" pisanja {#}

Chance of winning a battle is inversely proportional with the amount of polish players on team.
12 godina
neaktivan
Izgorio procesor?

Isprobao sam s drugom grafičkom i ista je stvar.

Znači zgorel je dečec! ah, barem me dobro služio.

još samo jedno pitanje za kraj! jel ima veze ako se on i dalje grije makar je u ovakvoj situaciji? jel to znači da možda ima šanse da je živ? jer sam ostavio neko vrijeme da radi pa sam onda ugasio, skinuo cooler i iprobao da li se zagrijao i bio je topao.

nije toliko do procesora jer već sutra idem po novi za 50 kn ali samo da budem siguran da je to. i na kraju krajeva, uvijek volim kad naučim nešto novo

i pa kvragu! kako je moguće da je pregorio dok je bio ugašen komp??

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 18:08 (simpli).

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
simpli kaže...

još samo jedno pitanje za kraj! jel ima veze ako se on i dalje grije makar je u ovakvoj situaciji? jel to znači da možda ima šanse da je živ? jer sam ostavio neko vrijeme da radi pa sam onda ugasio, skinuo cooler i iprobao da li se zagrijao i bio je topao.

nije toliko do procesora jer već sutra idem po novi za 50 kn ali samo da budem siguran da je to. i na kraju krajeva, uvijek volim kad naučim nešto novo

Zamisli ovako...komp ti radi u full loadu,recimo temperatura je 80 stupnjeva,ventilator ti ga hladi,ali sudeći po onom kako si pastu stavio,ta temperatura je bitnije viša,ali ne obazireš se na to..to traje poduže vremena,u procesoru silikonske veze polako slabe sa pretjeranim zagrijavanjem,i onda u jednom trenu ga full opteretiš i zagriješ,i naglo isključiš..vent ne hladi,a samo masivno područje hladnjaka jako je zagrijano i upravo u tom trenu,iako se procesor ne grije više vlastitim zagrijavanjem,masivno stopalo hladnjaka ga pukne vrlo visokom temperaturom,a dovoljno je i samo desetak sekundi,da temperaturni špic djelomično rastali veze u procu,ne potpuno,ali dovoljno da dođe do hladnog lema..

"Ekspertima",koji nemaju pojma o zakonima fizike,bih savjetovao da šute i ne sramote se..{#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 19:37 (redneck).
13 godina
neaktivan
Izgorio procesor?

Kolega @redneck, tvoja teroija mi zvuči toliko nestvarno da je nebi htjeli pustiti ni u TV emisiji "Na rubu znanosti".

Onog trena kad se ugasi komp, procesor ne dobija napon i više nema zagrijavanja, a da ne govorim da čim prekineš stres test procesora, temperatura jako brzo pada blizu idil.

Moj PC  
6 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Mile 74 kaže...

Kolega @redneck, tvoja teroija mi zvuči toliko nestvarno da je nebi htjeli pustiti ni u TV emisiji "Na rubu znanosti".

Onog trena kad se ugasi komp, procesor ne dobija napon i više nema zagrijavanja, a da ne govorim da čim prekineš stres test procesora, temperatura jako brzo pada blizu idil.

Sad,ponovno i pažljivo pročitaj moj post,naročito ono oko hladnjaka..

14 godina
neaktivan
redneck kaže...

Sad,ponovno i pažljivo pročitaj moj post,naročito ono oko hladnjaka..

Nema nikakve teoretske sanse da temperatura proca raste nakon gasenja kompa. Da je proc na 100°C i da naglo ugasis komp i vent se prestane vrtiti, on se moze samo hladiti, gore nikako.

clock2much
13 godina
ajde tvoja fizika i tvoje teorije... prime drzim temp 55, ugasim workere i u sekundi temp padne 5, 2sec padne za kojih 10 itd...
gdje ti je tu logika?? kazes dno hladnjaka je vruce, ma nemoj! nikad nije toplije nek proc kojeg hladi
a sto se tice proca, dosta je on trpio makar i na 50C, ipak je rijec i 1+ghz
moguce i da su faze na mbo otisle
14 godina
neaktivan
redneck kaže...
simpli kaže...

Zamisli ovako...komp ti radi u full loadu,recimo temperatura je 80 stupnjeva,ventilator ti ga hladi,ali sudeći po onom kako si pastu stavio,ta temperatura je bitnije viša,ali ne obazireš se na to..to traje poduže vremena,u procesoru silikonske veze polako slabe sa pretjeranim zagrijavanjem,i onda u jednom trenu ga full opteretiš i zagriješ,i naglo isključiš..vent ne hladi,a samo masivno područje hladnjaka jako je zagrijano i upravo u tom trenu,iako se procesor ne grije više vlastitim zagrijavanjem,masivno stopalo hladnjaka ga pukne vrlo visokom temperaturom,a dovoljno je i samo desetak sekundi,da temperaturni špic djelomično rastali veze u procu,ne potpuno,ali dovoljno da dođe do hladnog lema..

"Ekspertima",koji nemaju pojma o zakonima fizike,bih savjetovao da šute i ne sramote se..{#}

Wrong sve. Bilo kakvo zagrijavanje prestaje prekidom napona, tj. prekidom kretanja elektrona.

Ovo boldirano, siliciji trpi ogromne temp.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 22:09 (Leopard_st).
12 godina
neaktivan
Izgorio procesor?

sutra ću probat s drugom matičnom. pa ćemo vidjet. makar bi rađe da je krepo procesor jer za 50 kn ću dobit malo jači core 2 duo koji je prije bio na ovoj matičnoj-

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Izgorio procesor?

Evo ako je ikog briga..

da, crko je procesor. nemam pojma kak, nemam pojma zašto, al eto je. :) očito je onaj ucode error bio uzrok.

probao s drugom matičnom, ista stvar.

pozz i hvala svima :*

1 0 hvala 0
13 godina
Izgorio procesor?

ispričavam se što se miješam ali imam slično iskustvo, evo ovako, imam athlona x3 435 na msi 870 c45 matičnoj i probo sam otključat 4-tu jezgru, no nije se htio uopče windows loadati neg mi je samo se restartao pc, nakon toga sam vratio u biosu sve kak je bilo jer sam skužio odmah da nekaj nije u redu s četvrtom jezgrom,  komp se tada normalno upalio ali kad sad opteretio cpu na 100% i otišo gledat temperature na aidi, temperatura proca je bila preko 80 stupnjeva, 82 ak se dobro siječam ( stock coller ), ja sam se uspaničario i odmah isključio pc, glup potez ali srećom sve je ok. Poslije sam skinuo hladnjak i procesor  ponovo stavio pastu i nikad više temperatura nije prešla 60 stupnjeva, vrag mi nije dao mira pa sam ga i clockao na 3.3Ghz pritiskom na gumb na matičnoj i tako radi več par mjeseci i temperatura ne prelazi 56 C a imam "šrot" kučište i niti jedan ventilator u njemu i naravno nisam ni hladnjak od proca promijenio. Tak da ovo gore kaj je neko napiso da proc izgori ako se komp ugasi i ako se je prije tome pregrijao, mislim da ne stoji, barem iz mog iskustva.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice