Udaranje plavaca na sve fronte, cisti ai gpu
https://wccftech.com/intel-crescent-island-gpus-32-xe3p-cores-for-agentic-ai-low-cost-lpddr5x-up-to-480-gb/
Xeon 2027
Intel prelazi na fan-out fabric: računalni gradivni blokovi sastavljeni od četiri čipleta (chiplets) sa 16 jezgri, naslaganih na osnovnu pločicu (base tile) koja sadrži cache memoriju posljednje razine (last level cache), a sve je povezano u dva središnja fabric hub-a. Najviša konfiguracija doseže 256 P-jezgri, 1.28 GB LLC-a, 16 kanala DDR5 memorije i 128 staza PCIe Gen 6 standarda, a izrađena je na tehnologijama 18AP, Intel 3 i 3T uz korištenje Foveros Direct i UCIe tehnologija.
Intel slide criticizes AMD for using "glued-together" dies in Epyc processors 
Pričali su oni i da za po doma nikad neće trebati 64-bita, i da je jedna jezgra dovoljna...
pa je sve takve novotarije prvi gurao AMD
https://wccftech.com/intel-crescent-island-gpus-32-xe3p-cores-for-agentic-ai-low-cost-lpddr5x-up-to-480-gb/
Nisu objavili ni datum izlaska
. Znaš koliko je Intel inferioran, a koliko si ti očajan kad se veseliš svakoj vijesti o Intelu, a uglavnom su to samo najave i paper launch,
. Znaš onu staru narodnu: Intel – just wait...
Nisu objavili ni datum izlaska
. Znaš koliko je Intel inferioran, a koliko si ti očajan kad se veseliš svakoj vijesti o Intelu, a uglavnom su to samo najave i paper launch,
. Znaš onu staru narodnu: Intel – just wait...
Ako nemaš nešto konkretno doprinjeti raspravi čemu dolazit pljuvat, ili iskreno misliš da je AMD manje gready američka korporacija nego Intel, ako jesi onda je konkretan očaj na tvojoj strani!
Uglavnom Intel s svojim 1.8nm ide na ciste i maksimalne perfomanse s minimalnom potrosnjom dok ce se nesto losiji Tsmc 2nm drzati generalno "isplativosti".
Intel se opametio i uskoro će dijeliti CPU-e besplatno, kao i na OEM tržištu,
pošto će im to država ionako uzeti od poreznih obveznika i platiti:
Treba uzeti u obzir cijeli kontekst
Globalna prodaja procesora Intel Core Ultra 7 270K Plus trenutno se može ocijeniti kao vrlo dobra i zadovoljavajuća, što predstavlja ogroman oporavak za Intel nakon prvotnog neuspjeha rane Arrow Lake serije.
Nakon što su prvi modeli iz 2024. godine (poput 265K) ostvarili katastrofalne prodajne rezultate, Intel je u ožujku 2025. lansirao osvježenu liniju Core Ultra 200S Plus, u kojoj je model 270K Plus postao apsolutni prodajni adut.
Povratak na top liste: Za razliku od prošlih godina kada je Intel bio potpuno izbačen s ljestvica najprodavanijih procesora zbog dominacije AMD Ryzena, najnoviji podaci iz kolovoza 2026. pokazuju da je Core Ultra 7 270K Plus skočio na visoko 6. mjesto Amazonove liste najprodavanijih procesora u SAD-u.
Glavni razlog zašto je prodaja prešla iz "loše" u "vrlo dobru" leži u agresivnoj taktici i omjeru uloženog i dobivenog:
Izvrsna cijena: Intel je ovaj procesor s 24 jezgre lansirao po iznimno konkurentnoj cijeni od 299 dolara, a na trenutačnim akcijskim popustima (poput Intel Gamer Days u kolovozu 2026.) cijena mu se spušta na oko 250 dolara (pa čak i do 199 dolara u specifičnim američkim trgovinama poput Micro Centera).
Konkurentnost protiv AMD-a: Postao je primarni izbor za korisnike koji slažu novo računalo, a ne žele platiti premiju za AMD-ove skuplje X3D procesore, jer 270K Plus nudi vrhunske performanse u aplikacijama i iznimno stabilan FPS u igrama
https://www.club386.com/intel-core-ultra-7-270k-plus-deal-august-2026/
Ukratko, nakon dugog sušnog razdoblja, Intel s modelom 270K Plus konačno ima hit na tržištu koji se prodaje iznad svih očekivanja za ovu arhitekturu.
Povezivanje u kombo pakete (Bundles)
Iako procesor možete kupiti samostalno za 199,99 dolara, Micro Center ovu cijenu najčešće nudi unutar svojih poznatih 4-in-1 ili 3-in-1 paketa. Primjerice, ako ga kupite u paketu s kompatibilnom Z890 matičnom pločom i 32GB DDR5 radne memorije, cijena samog procesora u toj matematici pada na spomenutih 199 dolara, dok cijeli paket košta oko 550 do 600 dolara.
Malo je zalosno da procesor tak malo kosta a nije niti blizu prvog mjesta u prodaji... ocito ljudi nisu zadovoljni sa njim.. jbg, vecini ljudi treba za gaminga tad je onda bolje uzet stari 5800x3d slicnih performansi
270K u gdje i kojoj igri cak parira i 9800x3d, 5800x3d nema tu sta trazit dovoljno je pogledat ove 3 fotografije dolje.
Vidi se iz aviona da nista ne moze parirat 9800x3d,7800x3d,14900K i 270K totalno su drugi rang naspram 6 jezgrenih 14600k,250kf i 9600X cak niti 8 jezgreni 9700X ne moze niti blizu jer ima katastrofalan 1%low, a 5800x3d na ddr4 bude gadno bottleneckao i rtx 5070ti.
Malo je zalosno da procesor tak malo kosta a nije niti blizu prvog mjesta u prodaji... ocito ljudi nisu zadovoljni sa njim.. jbg, vecini ljudi treba za gaminga tad je onda bolje uzet stari 5800x3d slicnih performansi
5800x3d koji kosta 450€? Slicne perfomanse🤣🤣🤣14600k/250k je u nekim igrama svijetlosnim godinama iznad te starudije.
Intel zna da je to mrtvi socket zato i takva cijena, na stranu to 270k plus je vrhunski cpu a cijena bogovska za nekoga tko ne mijenja setup godinama a niti mora biti medu najprodavanijima a i glupo je to ocekivati kad nije najbolji gaming cpu, inace Am4 cpu neide u Intel socket
intel je vidio kako se prodaje 285 po "realnoj" cijeni.....
i onda izbacio refresh i dumpao cijene.....
270 je trenutno vrh uloženo/dobiveno ....... i za gejming, a pogotovo za multitasking........
jedino ga jebe mrtva platforma...... i cijene mbo+ram........
intel je vidio kako se prodaje 285 po "realnoj" cijeni.....
i onda izbacio refresh i dumpao cijene.....
270 je trenutno vrh uloženo/dobiveno ....... i za gejming, a pogotovo za multitasking........
jedino ga jebe mrtva platforma...... i cijene mbo+ram........
A najvise ga hebe ram koji treba bit jako brz da malo prestigne 5800x3d.. ak uzmes 6000cl30 onda ga hebi.. imas novi procesor u rangu procesora starog prek 4 godine
A najvise ga hebe ram koji treba bit jako brz da malo prestigne 5800x3d.. ak uzmes 6000cl30 onda ga hebi.. imas novi procesor u rangu procesora starog prek 4 godine
ma i ne baš......
sa 6000cl30 memorijom je igrama u rangu 14900k/9700x....... značajnije brži su samo x3d zen4 i zen5.............
a u multitaskingu mu mogu parirat samo značajno skuplji dual ccd ryzeni........
tako da ako ostavimo na stranu osobne preference i nemogućnost apgrejda....... trenutno po ovoj cijeni je sam procesor čisti best buy za nekoga tko sastavlja jaki pc od nule i ne misli na apgrejd...........
Uzeo bi 250K ali zbog cijene memorije ne isplati mi se nikako, više mi se isplati uzeti ryzen 5800X3D za bezobraznih 370 eura
ja sam odgodio apgrejd do daljnjega.....
uz ove cijene memorije..... suludo....... treba bi za jebeni ram dati ko za ploču i procesor skupa..... nema šanasa.....
a 5800x3d po ovoj cijeni je isto besmisleno.....
jedini donekle razuman apgrejd na 5800x3d je za nekog na ryzenu 2xxx ili 3xxx a da već ima dosta rama i solidnu ploču...... last stand............
jako je teško pregrist toliku cijenu za starkelju.........
Ma uzmes taj 5800x3d vidis kako "znalci" ovdje pisu da je bolji od intela na ddr5 nemoj uopce razmisljat.
Uzeo bi 250K ali zbog cijene memorije ne isplati mi se nikako, više mi se isplati uzeti ryzen 5800X3D za bezobraznih 370 eura
Gušit će se taj 5800x3d sa tvojim gpu.Ako ne misliš ubuduće nadograđivat onda intela to je najeftinije.
Na 4k sam tak da i trenutni CPU daje prek 100 fpsa u svemu a grafa redovno na 100%. Intela bi uzeo jer je jeftin, samo zato ne iz potrebe. Ali treba odriješit kesu za memoriju a to mi se ne radi.
Nemoj molim te ja cu ti kupiti taj usrani 5800x3d, samo da neuzimas Intela majkemi
Ma ni neću, ali kad se već dijeli skoro besplplatno...
Cherry picking, ko da ja okačim ove rezultate:
ipak šteta zbog RAM situacije, jedan novi intel u pola cijene na trenutnoj rasprodaji bi mi baš sjeo. Nema bolje nego kad ide rasprodaja sve na 50%

, kod nas je na akciji sad za pisljivih 400€ neznam kak nisu vec svi rasprodani